$
חדשות התקשורת

אבי ליכט יוצא נגד ההטבות לעובדי חברת החשמל במיזם הסיבים

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה מעלה תהיות ביחס להסכם לפיו עובדי חברת החשמל יקבלו 15% מהרווחים שתרשום חברת החשמל בגין אחזקותיה במיזם הסיבים

אופיר דור 12:0302.03.14

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט מעלה השגות בנוגע לתמריצים שאמורים עובדי חברת החשמל לקבל בגין מעורבות החברה במיזם הסיבים. במכתב שהעביר למנהל רשות החברות הממשלתיות, אורי יוגב, ולממונה על השכר באוצר, קובי אמסלם, בסוף השבוע, קובע ליכט כי "השאלה הבסיסית הדורשת מענה היא האם יש עילה משפטית או הצדקה לשיתוף עובדי החברה בזכויות החברה בחברת התקשורת (חברת IBC המפעילה את המיזם – א"ד). מדובר בקושי מהותי הדורש בראש ובראשונה ליבון מקצועי".

בשלב הראשון הבטיחה חברת החשמל לוועד כי עובדי החברה יקבלו 15% מהמניות של חברת החשמל במיזם הסיבים בתמורה לשיתוף פעולה עם הפרויקט, אולם לאור התנגדות המדינה מודל זה ירד מהפרק. במכתבו מציין ליכט כי ההבטחה של חברת החשמל לוועד ניתנה מבלי לקבל אישור לכך מרשות החברות ומשרד האוצר, ומבלי שהם ידעו על כך בזמן אמת. "לא ברור כיצד, בהליך שאמור היה להיות הליך שבו המדינה והחברה פועלות יחדיו בשקיפות, נושא כה מהותי התנהל ללא ידיעת גורמי הממשלה שהיו מעורבים בתהליך וללא אישורם", כותב ליכט.

 

אבי ליכט אבי ליכט צילום: עומר מסינגר

 

בחודש שעבר אישר דירקטוריון חברת החשמל כי העובדים יקבלו 15% מרווחי הדיבידנד שתרשום החברה בגין אחזקותיה במיזם או ממכירת מניותיו. בנוסף אמורים היו העובדים לזכות לבונוס שנתי של 5 מיליון שקל ללא תלות ברווחים של חברת החשמל מהמיזם. בסוף השבוע האחרון פרסמה חברת החשמל כי הגיעה להסכמות עם הוועד בדבר ביטול הבונוס השנתי.

אולם גם לאחר ביטול הבונוס, מעלה ליכט תהיות כבדות ביחס לחוקיות ההסדר בין החברה לוועד העובדים. לדברי ליכט, שאלה מרכזית הדורשת בירור היא האם חברת החשמל רשאית לשתף את כלל עובדי החברה בדיבידנדים שהחברה עתידה לקבל מחברת התקשורת, כשרק לחלק מהעובדים מתווספת עבודה בעקבות המיזם. במיזם הסיבים יועסקו לכל היותר כמה מאות עובדי חברת החשמל מתוך 13 אלף העובדים בחברה שאמורים ליהנות מהתמריצים.

 

כמו כן, כותב ליכט כי "על פי המידע שנמסר לנו עיקר הפעילות של מרבית העובדים אשר ייקחו חלק בפרויקט הוא בשלב הקמת הפרויקט. לפיכך יש לבחון מדוע מוענק הבונוס באופן המתפרש על פני כל חיי הפרויקט ללא כל הגבלת זמן".

 

המשנה ליועץ המשפטי מעלה השגות גם בדבר הסכמה נוספת שהושגה בין חברת החשמל לוועד, שלא פורסמה עד היום על ידי החברה, לפיה ימנו העובדים דירקטור אחד מטעמם בחברת IBC – מתוך שלושת הדירקטורים שיש לחברת החשמל ב-IBC.

 

"לא ברור היחס בין הרצון להעניק תמריצים לעובדים לבין מתן עמדת כוח לארגון עובדים של חברה אחת בחברה אחרת שעובדיה אינם עובדי החברה. מוצע אף לבחון את השלכות המעורבות של ארגון העובדים בניהול חברת התקשורת בהיבטי התחרות במשק החשמל ובשוק התקשורת אולם נושא זה אינו משפטי", כותב ליכט.

 

לסיכום תוהה ליכט האם ההסדר הנוכחי עם העובדים אליו הגיעה חברת החשמל שונה מהותית מהמתווה הראשוני במסגרתו הבטיחה החברה מניות לעובדים, מתווה שכאמור נפסל על ידי המדינה.

 

"ההסכמות עם העובדים דומות מאוד להענקת מניות לארגון העובדים בחברת התקשורת. מדובר על אגד זכויות הכולל זכות לדיבידנדים לכל אורך חיי הפרויקט ללא תלות במאמץ, זכות למינוי דירקטור וכן שמירת כל הזכויות הנקובות בהסכמות עם העובדים גם במקרה של העברת מניות החברה בחברת התקשורת לגורם ממשלתי אחר. לכך יש להוסיף זכות לפדות את הזכויות בהנפקה או במיזוג כאילו מדובר במניות ממש", כותב ליכט.

 

מיזם הסיבים על גבי תשתיות חברת החשמל יוקם ויופעל על ידי חברת IBC, שותפות בין חברת החשמל (40%) וקבוצת משקיעים בראשות חברת ויה אירופה השוודית (60%). המשקיעים אמורים לממן את פריסת תשתית התקשורת וחברת החשמל לשמש כקבלן העבודות של המיזם.

 

במסגרת מיזם הסיבים אמורה לקום תשתית תקשורת קווית שלישית בישראל, שתתחרה בבזק וב-HOT, ואשר על גביה ניתן יהיה להעביר אינטרנט, טלפוניה קווית ושידורי טלוויזיה. עבודות הפריסה אמורות להתחיל בשבועות הקרובים וב-IBC צופים כי הלקוחות הראשונים יחוברו לתשתית עד סוף חודש יוני הקרוב. העבודות היו אמורות להתחיל כבר בסוף 2013, אך התעכבו לאור המשא ומתן עם הוועד על קבלת הטבות בגין השותפות במיזם.

 

חוות הדעת של ליכט מעמידה בסימן שאלה את אישור ההסכם הנוכחי אליו הגיעו ועד העובדים לחברת החשמל על ידי רשות החברות והממונה על השכר, והיא עלולה לעכב שוב את עבודות פריסת התשתית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x