$
חדשות טכנולוגיה

קדחת הקניות של רקוטן היפנית הגיעה לישראל

ענקית האינטרנט היפנית שרוכשת את וייבר כמעט לא מוכרת בישראל, אבל בשנתיים האחרונות היא מנהלת מסע רכישות נרחב של אתרי מסחר ושירותי תוכן במערב במטרה להפוך לענקית עולמית

אסף גלעד 08:2616.02.14

חברת רקוטן היפנית לא היתה שם מוכר במיוחד בישראל עד לרכישת הענק שעליה הודיעה ביום שישי, כששילמה 900 מיליון דולר עבור וייבר. רקוטן (Rakuten, המשמעות ביפנית: אופטימיות) היא ענקית אינטרנט עולה הממוקמת ביפן שמצהירה כי ברצונה להפוך לחברת האינטרנט הראשונה בעולם. הירושי מיקיטני, מייסד, מנכ"ל ויו"ר רקוטן, נחשב לאיש השלישי בעושרו ביפן, שבנה את כל הונו בזכות הקמת החברה וצמיחתה. רקוטן מוכרת כאיביי היפנית, אתר המסחר האלקטרוני הגדול במדינה, המגלגלת במכירותיה כ־4 מיליארד דולר בשנה ברשת.

בכירי רקוטן בהכרזה על רכישת וייבר בכירי רקוטן בהכרזה על רכישת וייבר צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

מיקיטיני (50) הוא דמות צבעונית ושונה בנוף היפני, בעל אוריינטציה מערבית גלובלית ובעל שאיפות פוליטיות. במסגרת כוונתו להקים חברת אינטרנט גלובלית, פחות כזו שנתפסת כיפנית, הוא מחייב את כל העובדים לשלוח מיילים פנימיים באנגלית בלבד. רקוטן היא גם הקונגלומרט היחיד ביפן שבו לא קיים קוד לבוש חמור והעובדים בו יכולים להתהלך בג'ינס וטי־שירט. "מיקיטני יצר חברה מאוד לא פורמלית", מספר אלחנן הראל, ראש בית ההשקעות הראל הרץ, המתמחה בקשרי מסחר עם יפן. "הוא מצהיר: 'מושבי ביפן, מוצאי מיפן, אבל יפן היא רק הבסיס לצמיחה עולמית'".

 

מיקיטני סיים לימודי תואר ראשון באוניברסיטה ביפן, ובמהלך עבודתו בבנק התעשייה היפני עבר לארה"ב וסיים לימודי תואר שני בהרווארד. הוא נשוי ואב לשניים.

 

רקוטן פונה למערב ומגבירה את קצב הרכישות

 

בשנים האחרונות החל מיקיטני במסע רכישות של חברות אינטרנט בעלות אוריינטציה גלובלית, וקצב הרכישות התגבר בשנתיים האחרונות.

 

בין הרכישות הבולטות אפשר למצוא את Kobo, שירות ספרים אלקטרוניים בעל ספרייה של 4 מיליון ספרים, מגזינים ועיתונים ולקוחות ב־190 מדינות, שנרכש תמורת 315 מיליון דולר. עוד באותה שנה רכשה רקוטן תמורת סכום לא ידוע את Wukai.tv, שירות סטרימינג VOD המבוסס בספרד שהחל להתבסס לאחרונה מחוץ למדינה והגיע, למשל, לבריטניה.

 

בספטמבר 2013 שילמה רקוטן 200 מיליון דולר עבור חברת Viki, שמציע גם היא VOD ברשת, שבסיס מנוייה עומד על 30 מיליון איש, מתוכם כ־20 מיליון במובייל. בספטמבר 2012 אף הוביל מיקיטני סבב השקעה בהיקף של 100 מיליון דולר בפינטרסט, אתר קטלוג התמונות האמריקאי.

 

מעבר לפעילות מסחר אלקטרוני וסרטוני VOD, רקוטן נחשבת כיום לאתר הזמנת האוכל הגדול ביפן, הזמנת החופשות והמלונות וכן לחברת האשראי הדיגיטלית השנייה בגודלה במדינה. לרקוטן יש 300 מיליון משתמשים ביפן ובסביבתה, ורכישת וייבר תאפשר לה להגדיל את בסיס המשתמשים שלה בעוד 300 מיליון איש לא רק במדינות אסיה, אלא גם בדרום אמריקה, רוסיה, ארה"ב ואוסטרליה.

 

"היפנים צורכים בדרך כלל את המוצרים והשירותים שלהם באתרים יפניים", אומר הראל. במקום פייסבוק, פופולרי במדינה שירות בשם Mixi, ופורטל יאהו BB חזק מיאהו המקורית. גם כשזה מגיע למשחקי מחשב, חברת Gree פופולרית יותר מאשר זינגה, מפתחת משחקי פארמוויל, סיטיוויל ופוקר.

 

וייבר תשדרג את חוויית הקנייה של רקוטן

 

ביפן נחשבת רקוטן לאתר המסחר האלקטרוני הגדול ביותר, אך Line של חברה בעלת אותו שם היא אפליקציית הצ'אט הגדולה ביותר עם 200 מיליון משתמשים ביפן ומחוצה לה. "ליין היא אפליקציה שמאוד מפותחת מבחינת המודל העסקי שלה, שכולל פרסום על גבי הצ'ט", אומר הראל. "אין לי ספק שרקוטן תעשה דבר דומה ותחל לפרסם על גבי הצ'ט של וייבר".

 

בראיון לאתר re/code אמר מיקיטני בסוף השבוע כי רכישת וייבר היתה מהלך מתבקש מבחינתו וכי וייבר תהפוך בעתיד את חוויית הקנייה המקוונת של רקוטן לבטוחה ואנושית יותר.

 

אחד המודלים העסקיים שאימצה וייבר כרוך בספריית סטיקרים, אמוטיקונים וסמלילים הניתנים להעברה במסגרת פיד הצ'ט. "היפנים מאופיינים בכך שהם סומכים מאוד על רכישת מוצרים ברשת ולכן הם נוטים לרכוש גם טובין וירטואלי. קח למשל את הביטקוין, שיפן מחזיקה את האתר השני בחשיבותו בה", אומר הראל.

 

האם יש לדאוג לפעילותה של וייבר בישראל או לשלמות המותג שלה? הראל טוען שחברות יפניות אינן נוטות למחוק חברות שהן רוכשות, מה גם שהרכישה מודגשת ככזו של חברה קפריסאית.

 

קופת המזומנים של רקוטן מכילה 1.4 מיליארד דולר, לפיכך יש ביכולתה לשלם 900 מיליון דולר במזומן, אך ספק אם עסקת וייבר נעשתה כולה במזומן. היא נסחרת לפי שווי של 21 מיליארד דולר והרווח הנקי שלה בכל שנת 2013 עמד על 427 מיליון דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x