$
פטנטים וקניין רוחני

איזה ריח יש ל־SMS

אורגן שמנגן ניחוחות של גלידה, מתקן שמאפשר להריח את התפוח מהסרט והתראה בניחוח מרק עם כל הודעה חדשה. כלכליסט מציג שישה פיתוחים שמפצחים את הקושי של העברת ריחות, משלבים אותו בסמארטפון ובקולנוע ואף מסייעים לשמר זיכרונות ילדות

עומר כביר 08:4503.02.14
עולם הטכנולוגיה כבר עושה עבודה לא רעה בהיפנוט חושי הראייה והשמיעה שלנו. עם מסכים באיכות אולטרה HD ותלת-ממד, סאונד דולבי היקפי ואוזניות סופר-איכותיות, יש מעט מאוד חוויות חזותיות וקוליות שלא ניתן לשחזר או לייצר באמצעות המכשירים שיושבים סביבנו. אבל תמונה וקול הן לא הדרכים היחידות שלנו לקלוט את העולם. לחוש הריח יש תפקיד חשוב לא פחות בחוויות בהן אנו לוקחים חלק, ויש הטוענים שהוא הרגשי והעמוק מבין כל החושים. הוא בהחלט הקרוב ביותר לחלק במוח שקשור לזכרונות. 

 

חרף זאת, למרות כמה ניסיונות קטנים בעשורים הקודמים, עולם הטכנולוגיה לא ממש הקדיש מאמצים ליצירת חוויות ריחניות. אבל לאחרונה, נראה, מסתמן שינוי מגמה כשיותר חוקרים ומפתחים מנסים ליצור טכנולוגיות שישבו את את חוש הריח. הצעדים עדיין ראשוניים ומהוססים, אבל בפיתוחים שבשטח כבר מציתים את הדמיון. “כלכליסט" סוקר כמה מהבולטים שבהם.

 

Meta Cookie 

קסדה שמבלבלת את חוש הריח

המטא־עוגייה (Meta Cookie) היא ניסיון רב־חושי לשנות את הטעם של פריט מזון באמצעות שינוי תפיסתו בחוש הראייה ובחוש הריח. הפרויקט כולל קסדת מציאות רבודה, המשלבת מקרן לעיניים ומפיצי ריח מיוחדים, ופריט מזון (במקרה הזה עוגייה) שעליו מוטבע ברקוד ייחודי. הקסדה מזהה את הברקוד, ואז מקרינה על גבי פריט המזון תמונה של פריט אחר ומוסיפה גם ריח מתאים. כך, את עוגיית החמאה הפשוטה ניתן "להחליף" בעוגייה בטעם תות, שוקולד או מייפל.

 

מפתח המוצר, טומוהירו טאניקאווה, אמר שהוא מקווה שהמחקר יבשיל לכדי מוצר מסחרי שיאפשר, למשל, לאנשים שעושים דיאטה לחשוב שהם אוכלים כמות מזון שונה לחלוטין מהמזון שהם אוכלים בפועל.

 

הקסדה מקרינה תמונה של מאכל אחר והריח שלו מופץ במקביל הקסדה מקרינה תמונה של מאכל אחר והריח שלו מופץ במקביל

 

Virtual Ice Cream Shop

קלידים שמנגנים ריחות של גלידה

 

פרופסור טאקאמיצ'י נאקאמוטו ממכון הטכנולוגיה של טוקיו הוא אחד החוקרים המובילים בתחום מערכות זיהוי וייצור ריחות, ולאחרונה הציג פיתוח מעניין: אורגן לריחות של גלידה טרייה.

 

הפיתוח, שמכונה Virtual Ice Cream Shop, כולל מכשיר מיוחד שעושה שימוש ב־30 רכיבי ריח כימיים כדי ליצור ניחוחות של טעמי גלידה כמו תות שדה או שוקולד. הפקת הריחות מתבצעת באמצעות אורגן חשמלי שמחובר למסך מחשב בעל ממשק גרפי, שמסייע למשתמש "לנגן" את הריחות המועדפים עליו.

 

כל קליד באורגנית מפיץ ריח אחר שהוגדר מראש כל קליד באורגנית מפיץ ריח אחר שהוגדר מראש

 

Madeleine

שימור ריחות לדורות הבאים

 

תמונות וסרטונים הם דרך מעולה להנציח רגעים מיוחדים. אבל איך משמרים ריח לדורות הבאים? "מצלמת הריחות" מדליין (Madeleine) עושה בדיוק את זה. התפעול פשוט: לוקחים "מלכודת ריח" — מבחנת פלסטיק שניתן לאטום - ומחברים אותה למכשיר. המבחנה הזו היא ה"פילם" של המצלמה, וה"עדשה" היא פעמון פלסטיק שמניחים על החפץ שאת ריחו לוכדים.

 

הפעמון מחובר למשאבה, וזו שואבת את האוויר סביב החפץ, מסננת מתוכו את חלקיקי הריח ומעבירה אותם למבחנה.

 

המבחנה החתומה נשלחת למעבדת ריחות, שמנתחת את הרכבו ותוכל לשחזר את הריח בצורה סינתטית, ולשלוח ללקוח קפסולות עם הריח האהוב בתוספת נוסחה שתאפשר יצירת עותקים בעתיד. אף שמדובר רק באב־טיפוס, אין סיבה ששירותים כאלה לא יפעלו כבר בעתיד הקרוב.

 

פעמון הפלסטיק לוכד את הריח וזה נשלח לעבדה כשהוא משוחזר פעמון הפלסטיק לוכד את הריח וזה נשלח לעבדה כשהוא משוחזר

 

Multi Aroma Shooter

מתקן שמפיץ ניחוחות בהתאם לתמונה

 

ה־Multi Aroma Shooter שפותח במכון הלאומי לתקשורת וטכנולוגיית מידע ביפן (NICT) הוא מחולל ריחות שמתחבר למחשב בחיבור USB, ומסוגל להפיץ ריחות בהתאם למתרחש בסרטון שמוצג או במשחק מסוים. בהדגמה שנערכה הוצג סרטון של אשה שאוכלת פירות שונים, כאשר ההתקן פולט במקביל את הריח המתאים. שימושים אפשריים לטכנולוגיה יכולים להיות תוכניות בישול, אך סביר יותר שמחולל הריחות יתאים יותר, למרבה הצער, דווקא לפרסומות.

 

מכשיר מחובר למחשב, ועל פי סנכרון מראש עם הסרט מפיץ ריחות בנקודה מסוימת מכשיר מחובר למחשב, ועל פי סנכרון מראש עם הסרט מפיץ ריחות בנקודה מסוימת

 

oPhone

טלפון שמעביר ריחות לנמענים

 

אנחנו מחליפים מסרוני טקסט מיידיים ותמונות על בסיס שעתי. למה שלא נעשה את אותו הדבר עם ריח? חברת Vapor Communications מנסה להגשים חזון זה באמצעות ה־oPhone, שלמרות שמו המטעה אינו סמארטפון, אלא מכשיר ייעודי להעברת תשדורת ריחנית בין אנשי קשר. בחברה פיתחו מחסנית בגודל של ציפורן, שמכונה oChip, בכל oPhone יש עד שמונה מחסניות, שמאפשרות בשילוב ביניהן ליצור מגוון גדול של ריחות. ה־oPhone עצמו כולל רכיב בלוטות' שמתקשר על אפליקציית מובייל שדרכה אפשר לשלוח ריחות למכשיר.

 

המוצר הסופי, שעתיד לצאת לשוק בשנה הקרובה, יכלול שני מכשירי oPhone שלדברי המפתח, דייוויד אדוארדס, יאפשרו לחוות שני ריחות בו זמנית: “אפשר ליהנות מריח נפלא של קפה בצד אחד, ומריח של לחם טרי בצד השני". לדברי אדוארדס, המכשיר בגרסתו המסחרית הראשונה מיועד למיזמים בתחום המזון או צריכת המדיה שמבקשים ליצור חוויה חושית כוללת, ולא למשתמש המובייל הפרטי.

 

המכשיר מאפשר להעביר, באמצעות אפליקציה לסמארטפון, הודעות ריח בין נמענים המכשיר מאפשר להעביר, באמצעות אפליקציה לסמארטפון, הודעות ריח בין נמענים

 

Scentee

ניחוח קוקוס שמבשר על מייל חדש

 

המוצר היפני Scentee הוא דונגל שמתחבר לאוזניית הסמארטפון ויכול לפלוט התראה ריחנית כשמתקבל אימייל, כשהשעון המעורר מצלצל ועוד. המוצר, שזמין לרכישה באתר החברה תמורת כ־35 דולר עובד עם מכשירי אנדרואיד ו־iOS באמצעות אפליקציה מיוחדת.

מחסניות הריח משחררות ניתוח בכל פעם שמתקבלת הודעה מחסניות הריח משחררות ניתוח בכל פעם שמתקבלת הודעה


הריח נוצר באמצעות מחסניות חד־פעמיות וניתנות להחלפה, שכל אחת מהן עולה חמישה דולר, ומגיעות במגוון ריחות דוגמת קוקוס, יסמין, ואף מרק תירס. למרבה הצער, הפיתוח הנוכחי מאפשר רק ריח אחד לכל מחסנית, כך שלא ניתן להגדיר ריח של קפה לשעון המעורר, וריח של תות שדה לאימייל חדש. אך לא מן הנמנע שפיתוחים עתידניים יכללו סוגי ריחות מגוונים במחסנית אחת, שיאפשרו להבדיל בין התראות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x