$
חדשות התקשורת

ראיון כלכליסט

"מצחיק שלכולם בישראל יש אייפון 5S כשאין לכם דור רביעי"

גלן בות', סגן הנשיא של ענקית ציוד התקשורת אלקטל שאחראי על הקמת רשתות LTE ברחבי העולם, הגיע לישראל כדי לשפר עמדות לקראת חתימה על חוזים להקמת רשתות: "יש אצלכם רעב לכך. חוויית השימוש משתנה, מי שלא ניסה לא יודע מה הוא מפסיד"

אופיר דור 10:5222.01.14

שנת 2014 אמורה להיות השנה שבה תחל בישראל ההפעלה של רשתות דור רביעי בסלולר (LTE), רשתות מהירות וחזקות יותר מהדור השלישי. ישראל כבר נמצאת בפיגור משמעותי בכל הנוגע לדור הרביעי בסלולר, כשיותר מ־150 מיליון מנויים משתמשים כיום ב־250 רשתות LTE ברחבי העולם, ויותר מ־1,000 מכשירי סמארטפון, טאבלטים ומודמים כבר תומכים בהן.

 

ספקי ציוד התקשורת הגדולים בעולם, כמו אריקסון, אלקטל־לוסנט ונוקיה־סימנס, כבר מתכוננים לרגע שבו ייפרץ הסכר בישראל. בניסיון לשפר עמדות מול החברות לקראת החתימה על חוזים, הגיע לארץ בשבוע שעבר גלן בות', סגן נשיא אלקטל־לוסנט, המנהל את עסקי ה־LTE הגלובליים של החברה.

 

גלן בות'. סגן נשיא אלקטל גלן בות'. סגן נשיא אלקטל

 

אתחיל בשאלה הבסיסית ביותר: למה אנחנו בכלל זקוקים בישראל ל־LTE? הרבה אנשים יגידו שהרשתות הקיימות מספיק טובות.

"אני חושב שמי שאומר את זה פשוט לא התנסה עד היום ברשת LTE ולא יודע מה הוא מפסיד", צוחק בות'. "מבחינתי ההבדל בין רשת דור שלישי לדור רביעי דומה להבדל בין חיבור Dial–up ישן ואיטי באינטרנט הביתי לבין הפס הרחב - מדובר בחוויה אחרת לגמרי. מהירות הגלישה ברשת ה־LTE בבית שלי בניו ג'רזי מגיעה ל־30 מגה־ביט לשנייה, ואני לא מתכוון למהירות תיאורטית אלא למה שמקבלים בפועל. זה אפילו מהיר יותר ממהירות הגלישה ברשת ה־Wi–Fi הביתית שלנו, ולכן הבן שלי, בן ה־13, אומר שהוא מעדיף לגלוש ברשת הסלולרית".

 

אז העניין ברשת LTE הוא מהירות?

"ביטול ההשהיה הראשונית בהתחברות לרשת (זמן ההמתנה עד שמתחילה העברת המידע - א"ד), שמצטמצמת לאלפיות שנייה, הוא לא פחות משמעותי מבחינת חוויית המשתמש. זה משהו שאולי לא אומר הרבה למשתמש הממוצע, אבל ההשהיה הנמוכה קריטית ליישומים כמו שיחות וידיאו או צפייה בסרטים. מצחיק לראות שבישראל כולם כבר מחזיקים באייפון 5S, שבנוי לעבוד על רשתות דור רביעי, אבל עדיין אין לכם LTE. החוויה של אנשים משתנה לגמרי ברשת LTE, ואני מרגיש שבישראל, כשוק מתקדם טכנולוגית, יש רעב אמיתי לכך".

 

רשת יקרה משתלמת לחברות הסלולר

 

הניסיון העולמי מוכיח שהקמת רשתות LTE משתלמת גם לחברות הסלולר, אף שמדובר בהשקעה גדולה עבורן.

כניסת השחקנים החדשים אמנם זעזעה את שוק הסלולר הישראלי, אך בין שלוש החברות הוותיקות נשמר סטטוס־קוו רב־שנים כשסלקום, פרטנר ופלאפון מתקשות לשנות את מאזן הכוחות הוותיק ביניהן.

 

 

ההשקה של רשת LTE טורפת מחדש את הקלפים, מאפשרת לחברות לכבוש נתח שוק במהירות גבוהה ולשחקנים המפגרים מאחור לעבור לעמדה מובילה.

 

בנוסף, לאחר שבמהלך השנים האחרונות קטנה ההכנסה של חברות הסלולר בארץ ובעולם מכל לקוח, ההשקה של רשתות LTE מהווה מקור לצמיחה מחודשת עבור החברות.

 

"אנחנו רואים שמפעיל סלולרי שמשיק רשת LTE רושם עלייה של 10% בהכנסה החודשית הממוצעת מלקוח", אומר בות'. "הצמיחה בהכנסות יכולה להגיע מתוכניות פרימיום ייעודיות או משיווק שירותים חדשים. בשנים האחרונות הפכו תוכניות שכוללות שיחות, הודעות וגלישה ללא הגבלה לסטנדרט בשוק, אלא שב־LTE זה פשוט בלתי אפשרי להציע נפח גלישה בלתי מוגבל, מכיוון שחוויית השימוש מצוינת ויש אינספור יישומים".

 

לדברי בות', "ורייזון, שהיתה חברת הסלולר הראשונה בארה"ב להקים רשת LTE, הרוויחה בגדול מהמהלך שהחזיר לה את הגמישות בתמחור ואפשר לה להרוויח מגלישה סלולרית באופן שלא נעשה בעבר. להגדיל את ההכנסה מלקוח או להשיק תוכניות תעריפים חדשות - אלו דברים שאי אפשר היה לעשות כמעט בדור השלישי, ואפשרויות אלו חוזרות במעבר לדור 4. המצב כרגע בארה"ב הוא שהשיחות וההודעות הפכו לסחורה שנמכרת במחיר אחיד, והגלישה הסלולרית היא מקור הרווח לחברות".

 

מה מרוויחה החברה שנכנסת ראשונה לשוק ה־LTE בכל מדינה?

"הנתונים מראים שהחברה הראשונה שמקימה רשת דור רביעי גורפת נתח שוק של 2%–3% מהמתחרות שלה. הוכח שוב ושוב ברחבי העולם - קודם בארה"ב, אחר כך בדרום מזרח אסיה והיום בסין ובאירופה - שאחרי שהחברה הראשונה משיקה LTE, השאר חייבות להגיב ולעבור מהר. המפעילים לא יכולים להרשות לעצמם להישאר בדור השלישי ולאבד נתח שוק".

 

שיתוף רשתות הוא הזדמנות לכלל התעשייה

 

לכאורה, ספקי הציוד צפויים להיפגע מהמגמה העולמית של שיתוף רשתות. בישראל יכלו הספקים להתחרות על הקמת 5 רשתות דור רביעי, אך אם יאושרו הסכמי שיתוף הפעולה בין פלאפון, סלקום וגולן טלקום ובין פרטנר ל־HOT mobile על ידי רשות ההגבלים העסקיים - השוק יצטמצם לשתי רשתות בלבד.

 

עם זאת, בכיר ישראלי באחת מספקיות הציוד הגדיר זאת אחרת ואמר כי "טובות שתי ציפורים או רשתות ביד מאשר חמש על העץ".

 

גם בות' מאמץ גישה דומה: "אני לא חושב שחברות כמו אלקטל־לוסנט יוצאות מופסדות מהנושא של שיתוף רשתות", הוא אומר. "לדעתי שיתוף רשתות הוא הזדמנות לכלל התעשייה, מפני שהוא מאפשר לשחקנים להקטין את היקף ההון שהם משקיעים ולבצע פריסת רשת משמעותית ומהירה".

 

מה חושבות רשויות ההגבלים העסקיים בעולם על שיתוף רשתות?

"אין לשאלה זו תשובה כללית. אנחנו חושבים ששיתוף רשתות יהפוך לטרנד פופולרי יותר ויותר, וסביר שרגולטורים יבינו בהדרגה שהוא מאפשר להאיץ הקמת רשתות LTE שיספקו ביצועים גבוהים ולא יהיו רק גימיק שיווקי. בעולם הרכב אתה רואה יצרנים שמשתפים פעולה בפיתוח פטנטים או בונים יחד מנועים, אתה מסתכל מתחת למכסה המנוע של מכוניות שונות ורואה חלקים זהים בעטיפה שונה.

 

"השאלה שרגולטורים צריכים לשאול את עצמם היא האם המפעילים יוכלו לייצר שונות מספקת ביניהם גם לאחר שיתוף הרשת". אלקטל־לוסנט נמצאת בעמדת נחיתות ביחס לספקיות הציוד המתחרות, כיוון שלא הקימה אף אחת מרשתות הדור השלישי בישראל. השוק הישראלי נשלט מסורתית על ידי אריקסון השבדית שהקימה את הרשתות של סלקום, פלאפון ופרטנר, בעוד נוקיה־סימנס משתפת פעולה עם גולן טלקום ו־HOT mobile. דריסת הרגל של אלקטל היתה בשוק הקווי והיא משתפת פעולה עם בזק, HOT ומשרד הביטחון.

 

מה יש לאלקטל להציע לשוק הישראלי שנשלט על ידי אריקסון?

"אנחנו בעלי נתח השוק השני בגודלו בעולם אחרי אריקסון ברשתות LTE, ופרסנו את רשתות הדור הרביעי הגדולות הראשונות בארה"ב. זה נותן לנו יתרון. אנחנו יודעים לפרוס רשת דור רביעי במהירות. החברות מקוות להפוך למובילות השוק בעזרת ה־LTE. לאחרונה סיימנו את פריסת הרשת של טלפוניקה בספרד בכמה חודשים בלבד. טלפוניקה פיגרו אחר המתחרים, ולכן פריסהמהירה היתה קריטית עבורם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x