$
אפליקציות

הילד קנה תוכן באפליקציות ללא ידיעתך? זו אשמתך הבלעדית

נציבות הסחר הפדרלית קבעה שאפל צריכה לפצות 37 אלף איש שהתרעמו על היעדר מחסומים לרכישות בתוך אפליקציות. אם תשאלו אותי, ההורים אשמים – כי לא טרחו להסביר לילד מה המשמעות של כפתור Buy

ניצן סדן 08:2518.01.14
לפני כמה שבועות ישבנו באירוע משפחתי, כשאחד הילדים ניגש אל אביו. "אבא, תביא לי את הטאבלט!", ציווה הזאטוט. "אני רוצה לשחק אגרי בגס!" האב צחקחק בעוד הילד רץ עם המחשב, מתעלם מהנסיון שלי להסביר לו איך מבטאים את שם המשחק.

למחרת התקשר אלי האב ותהה איך נוצר לו חיוב של עשרות שקלים במשחק שהוא שיחק בו רק פעמיים-שלוש. "אתה שיחקת פעמיים. כמה פעמים יואבי שיחק?" חקרתי. אחרי בירור קצר גילינו שבנו בן הארבע קונה תוכן וירטואלי על ימין ועל שמאל. כשתהה האב איך יוכל לקבל את כספו בחזרה, הסברתי לו שלא מגיע לו שום פיצוי.

 

המשחק אנגרי בירדס GO, בו ניתן לקנות מכונית מצוירת במחיר של מכונית אמיתית על שלט המשחק אנגרי בירדס GO, בו ניתן לקנות מכונית מצוירת במחיר של מכונית אמיתית על שלט

 

נציבות הסחר הפדרלית של ארה"ב (FTC) חלקה השבוע על הקביעה שלי: היא פסקה שאפל, מעצמת טכנולוגיה שנתח מכובד מרווחיה מגיע מתחום האפליקציות, דווקא

צריכה ועוד איך לפצות הורים שילדיהם ביצעו רכישות באפליקציות ללא ידיעתם.

 

הנציבות קבעה כי ממשק הרכישות המקוונות בכמה מאפליקציות האפסטור פשוט מדלג על עניין אישור ההורים; הילד רוצה לקנות משהו? הוא צריך רק ללחוץ על כפתור וירטואלי. כמובן שבארצות הברית הרבה יותר קל, נוח ומשתלם להגיש תביעות שכאלה וכמובן שאלמלא היתה מוגשת תביעה ייצוגית מקבוצת הורים, לצד 37 אלף תלונות לשירות אפל, כנראה שאף הורה לא היה רואה סנט אחד בחזרה. עתה, בזכות הנציבות, אפל תשלם 32.5 מיליון דולר שיתחלקו בין 37 אלף המתלוננים, בהתאם לסכומי הרכישה שלהם.

 

הילד קנה? אתה אשם הילד קנה? אתה אשם צילום: שאטרסטוק

 

אם תשאלו אותי, הנציבות אמנם מילאה את תפקידה - אבל ההורים נכשלו. אם אב שולח את בנו למכולת עם שטר של מאה שקל ומבקש ממנו לקנות לחם, חלב ושישיית בירה - אם הילד קנה ממתקים בכל העודף במקום להשיבו, האם המכולת צריכה לפצות את המשפחה?

 

כבר שנים שפרטי אמצעי התשלום שלנו נחים בשלווה בשרתי חברות כגוגל, אפל ואחרות. למה? כדי שנוכל לקנות בקלות במקום לשלוף בכל פעם את כרטיס האשראי. אבל הרכישות אמורות להיות פשוטות בשביל בעל החשבון. אם לילדים שלכם אין ערך לכסף, או שלא לימדתם אותם שאין שום הבדל בין לחיצה על כפתור וירטואלי בשם Buy ובין חופן מטבעות מצלצל, אתם אחראים פה.

 

אני לא מתמצא בחינוך ואין לי ילדים משלי. אבל לא צריך להיות גאון פדגוגי כדי לדעת שלא נותנים לילד גישה לאפשרות רכישה מבלי שמסבירים לו שאת הקניות רק אמא ואבא עושים.

 

ועדיין, אני מקווה שיוגשו כמה שיותר תלונות ותביעות נגד חברות הטכנולוגיה בכל הנוגע לאפשרות רכישה. הוגן יותר שיהיה שלב אבטחה נוסף בתהליך הרכישה המקוונת, שיתבסס על קוד אישי או פתרון דומה. ומה על קרוב משפחתי, בנו והטאבלט שלהם? האב החליט לקנות לבנו טאבלט פשוט, מהסוג שנמכר בתחנות דלק - ולהגביל אותו למשחקים שאינם מחייבים חיבור לרשת. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x