$
הייטק והון סיכון

פרויקט כלכליסט

אין הקלקות חינם: פריון וקונדואיט משפרות עמדה מול גוגל

המיזוג בין פריון לבין חטיבת סרגלי הכלים של קונדואיט אושר סופית ביום חמישי. החברה המאוחדת, שרוצה להיות פלטפורמת המובייל הגדולה בעולם, תוכל כעת לדרוש ממעצמת החיפוש חוזה להפצת סרגלי כלים בתנאים מועדפים. כתבה חמישית בסדרה

אסף גלעד 12:3705.01.14
ביום חמישי אושרה סופית עסקת המיזוג בין חברות האינטרנט פריון לבין חטיבת סרגלי הכלים של קונדואיט, Client Connect. המיזוג יצר חברת ענק ששווייה 852 מיליון דולר הנסחרת בנאסד"ק וענקית אינטרנט ישראלית חדשה שתעסיק 470 עובדים, רובם המכריע בישראל.
ביום ה' הופתעו עובדי החברה המאוחדת כשכל אחד מהם קיבל 100 מניות בשווי 1,200 דולר.

 

לכתבות הקודמות בסדרה:

 


 

זינוק של 6% במניה

 

השוק אהב את המיזוג הזה: ביום חמישי, לאחר חודשיים של ירידות, זינקה מניית פריון בכ-6%, וביום שישי עלתה בעוד 2.4% במסחר בנאסד"ק. גם בשתי החברות יכולים לחייך: מנכ"ל פריון ג'וזף מנדלבאום מקבל לידיו 250 אנשי מו"פ בתחומי סרגלי הכלים והמובייל כמו גם את ההסכם עם בינג, שבמסגרתו משלמת מיקרוסופט לקונדואיט את אחד התעריפים הגבוהים ביותר עבור כל התקנה של מנוע החיפוש שלה בקרב משתמשים בארה"ב. מנכ"ל קונדואיט רונן שילה גם הוא יכול להיות מרוצה: הוא נפטר מעולם סרגלי הכלים, חיה נכחדת שקשרה אותו אל המחשבים האישיים, ועכשיו הוא יכול להקדיש את כל מרצו לבייבי החדש - פיתוח אפליקציות נייטיב לעסקים קטנים ובינוניים ופיתוח הדפדפן U שאמור להתחרות בכרום של גוגל.

 

 

בסיכום העסקה יקבלו בעלי המניות של קונדואיט 81% ממניות החברה הממוזגת, ואילו לבעלי המניות של פריון ייוותרו 19% מהמניות. לצורך המיזוג הקצתה פריון 54.8 מיליון מניות לבעלי המניות של קונדואיט וכ-2.8 מיליון אופציות לבעלי האופציות. בהתבסס על מחיר המניה הנוכחי של פריון, כ-13 דולר, ועל העובדה שמחיר זה מייצג 19% מהשווי יעמוד שווי החברה החדשה על 852 מיליון דולר. הדבר מהווה ירידת ערך משמעותית עבור קונדואיט, שקיבלה תג מחיר של 1.4 מיליארד דולר באפריל 2012 במסגרת עסקת ההשקעה של בנק ג'יי.פי מורגן. אמנם לא כל פעילות קונדואיט הועברה לפריון, אבל הפעילות הנותרת מייצרת מיליוני דולרים בודדים בשנה, רחוק מקצב ההכנסות השנתי של קונדואיט, כ-300 מיליון דולר בשנה.

 

מימין: מנכ"ל פריון ג'וזף מנדלבאום ומנכ"ל קונדואיט רונן שילה מימין: מנכ"ל פריון ג'וזף מנדלבאום ומנכ"ל קונדואיט רונן שילה צילום: ענר גרין

 

בעקבות המיזוג תהפוך פריון, כאמור, לחברה בת 470 עובדים - כ-220 עובדי פריון (כולל 15 עובדים בסן פרנסיסקו ו-50 בסיאטל) ועוד כ-250 עובדים מחטיבת הסרגלים של קונדואיט. שתי החברות יעברו למשרדים בבניין עזריאלי החדש בחולון. מנדלבאום התחייב שלא ייערכו פיטורים בעקבות המיזוג: "הרכישה היא דוגמה קלאסית של סינרגיה בסגנון 'אחד ועוד אחד שווה שלוש'", אמר. "אנחנו מאמינים שאיחוד של כוח אדם כה ייחודי יוביל את החברה לשבירת שיאים, ושההתייעלות תבוא מגורמים אחרים ולא מקיצוץ בכוח האדם".

 

בינג, הנעלם הגדול

 

החיבור בין פריון לקונדואיט, שתיהן ענקיות הפצה של סרגלי כלים מבוססות מנועי חיפוש, יוצר את קבוצת הפצת התוכנות הגדולה בעולם לצד איירון סורס הישראלית, חברה פרטית ששווייה מוערך כיום בכמיליארד דולר, ו-IAC, בעלת מנוע החיפוש Ask.com. כך תוכל פריון לפנות לגוגל ולדרוש חוזה הפצה בתנאים מיוחדים, שיאפשר לה להפיץ סרגלי כלים שהמשתמש מקבל כברירת מחדל (opt out). חוזה כזה קיים כיום רק ל-IAC ולשתי חברות אמריקאיות נוספות - אינפוספייס ואמזון.

 

המהלך של פריון נחשב לדרמטי ביותר בענף התוכנות החינמיות המקומי מאז סדרת הרכישות של איירון סורס מהשנה שעברה. המהלך ההוא הפך אותה תוך מספר חודשים ממפיצת תוכנות חינמיות וסרגלי כלים (באמצעות מנוע InstallCore שלה) לחברה שמחזיקה גם בנכסים אחרים: סרגלי כלים (רכישת Volonet, יצרנית סרגל פייסמודס), תוכנות המלצות ממומנות שמשלימות את הסרגלים וקטגוריה המכונה בתעשייה כ'נון סרץ', (רכישת Dealply, יצרנית תוסף השוואת מחירים). בנוסף, רכשה רשת פרסום של מודעות נייטיב על גבי אתרי הורדות של תוכנות (רכישת After Download) שמאפשרת לה להיות קניינית של מדיה ולהביא גולשים נוספים ללקוחותיה - חברות התוכנה.

 

לפריון הסכם הוגן עם ארבעת מנועי החיפוש הגדולים: גוגל, יאהו, בינג ו-Ask, אבל לקונדואיט יש הסכם מיוחד עם בינג המספק לחברה הישראלית תנאים מועדפים. על פי הערכה, בינג משלמת סכום גבוה במיוחד, וההסכם נחשב לאחד הנכסים שקונדואיט מביאה לשולחן. לפי ההערכות בשוק ההסכם צפוי להימשך לפחות עד 2016, אך תרומת ההסכם של קונדואיט עם בינג לעוגת ההכנסות של החברה הוא הנעלם הגדול של העסקה ועלול להשפיע על שווייה באופן מהותי. ל"כלכליסט" נודע כי קונדואיט הציבה להסכם תנאי שלפיו שום שינוי שלו מצד בינג לא יוביל לביטול המיזוג.

 

בינג של מיקרוסופט בינג של מיקרוסופט צילום: בלומברג

 

למרות ההסכמים הנרחבים שיש לפריון הממוזגת עם ענקיות החיפוש, חסרה לה רשת קניית מדיה ופרסום, כזו שתוכל להביא לה טראפיק רב. המיזוג ייצור קופת מזומנים ונזילות במידה כזו שתאפשר לפריון לרכוש רשת פרסום (ad network) או חברה בתחום פרסום לשימור הגולשים (retargeting). פעילות נוספת שחסרה לפריון ושבוודאי תהיה מעוניינת לרכוש בתקופה הקרובה היא תוכנות מעולם ההמלצות הממומנות, כלומר תוכנות שאינן מבוססות על הפצת מנועי חיפוש.

 

פריון ביצעה רכישות, בהן של חברת שיתוף התמונות SmileBox האמריקאית ושל SweetIM, יצרנית סרגל כלים מבוסס אמוטיקונים, אך אלה הן תוכנות נוספות באמצעותן היא יכולה להפיץ את סרגלי הכלים מבוססים מנועי חיפוש, ולא לייצר הכנסות נוספות אל מעבר למנועי חיפוש. לפיכך, צפויה החברה הממוזגת לבצע רכישה בתחום הנון סרץ' ולרכוש את אחת מספקיות תוספי השוואת המחירים והקופונים, בהן חברות פרטיות כגון Radyoos, יצרנית תוסף הקופונים JollyWallet או Pricegong שנחשבת לחלוצת תוכנות השוואת המחירים.

 

עם הפנים למובייל

 

החברה המאוחדת נחשבת לבעלת פוטנציאל גדול במיוחד, עם מידע רב על הרגלי המשתמשים שאגרה במהלך השנים ועם יכולות הפצה גבוהות הן למשתמשים והן לחברות תוכנה. כל אלה יציבו אותה בנקודת זינוק מוצלחת לעולם שאחרי סרגלי הכלים – עולם המובייל. בחברה מתכוונים להציע למפתחי אפליקציות את האפשרות להפיץ את האפליקציה, לייצר ממנה הכנסות (מונטיזציה) ותובנות עסקיות (אנליטיקס). לפריון יש כבר היום יכולות הפצה, מונטיזציה ואנליטיקס למובייל. היכולות הללו הודגמו בכמה מהאפליקציות שפיתחה, המתקדמת שבהן היא אפליקציית המייל Molto.

 

עכשיו כל מה שנותר הוא לקחת את מאות מפתחי המוצרים וסרגלי הכלים וליצור בעזרתם את פלטפורמת המובייל הגדולה בעולם. זהו אתגר גדול, אך פריון היא כיום בעלת המשאבים הרבים ביותר בישראל לעמוד בו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x