$
מכשירים ומדריכים

כשהאייפון לוקח לסיבוב שופינג

מבקרים בחנויות אפל בארה"ב בשבוע האחרון מקבלים לסמארטפון הוראות הגעה למדפים, וכשהם עוברים ליד מוצרים במבצע, קופצת התראה במכשיר. iBeacon, שירות של ענקית הטכנולוגיה שמאפשר ניווט בתוך חנויות, כבר מוטמע ב-190 מיליון מכשירי אייפון ואייפד

עומר כביר 12:5915.12.13
בעונת החגים הזו, בעלי אייפון ואייפד שמבקרים באחת מחנויות אפל בארה"ב זוכים לחוויית קניות חדשה: תכונה שכבר משולבת במכשירים שלהם בשם iBeacon מאפשרת לקבל הוראות ניווט למוצרים שונים, לקבל מידע אם הזמנה שביצעו מוכנה לאיסוף, ולהעביר להם התראות על מבצעים שונים בהתאם למוצרים שבקרבתם הם עוברים בחנות. בזמן שכולם מחכים למוצר המהפכני הבא של אפל, יש כבר כאלו שסבורים שעם iBeacon החלה אפל במהפכה צרכנית חדשה, כזו שיכולה להיות רלבנטית לא רק לעולם המסחר אלא גם לשנות את חוויית הביקור במוזיאון, נסיעה בתחבורה ציבורית ואפילו צפייה במשחק באצטדיון ספורט.

 

תכונת אייפון חדשה

iBeacon היא, בכלליות, מערכת ניווט פנים־מבנית (או GPS לבניינים), שעושה שימוש במשדרים קטנים, זולים וחסכוניים בצריכת חשמל, אשר מאפשרים לזהות את מיקומם של סמארטפונים וטאבלטים ולהעביר להם מידע מגוון. המערכת היא אחת מהתכונות החדשות שצורפו ל־iOS 7, גרסת מערכת ההפעלה הניידת האחרונה של אפל; אבל רק בשבוע וחצי האחרונים, עם עדכון אפליקציית Apple Store, יכולים משתמשים להתנסות בה לראשונה.

 

כעת, ברגע שמשתמש נכנס לאחת מ־254 חנויות אפל בארה"ב, הוא מקבל הודעה שהמוצר שהזמין מחכה לו בקופה, וכל שעליו לעשות הוא להציג את ההודעה ולקבל את המוצר בקופה. כשבדרכו החוצה מהחנות הוא עובר ליד עמדת התצוגה של האייפונים החדשים, אפליקציה שולחת לו הודעה שמזמינה אותו לשדרג את המכשיר ולבדוק את זכאותו לקבל הנחה בטרייד אין.

 

לא דורש חומרה יקרה

 

לאייפד חדש, פנה ימינה לאייפד חדש, פנה ימינה

 

לא מדובר במערכת הראשונה מסוגה בעולם, ובשוק קיימות כבר חלופות דוגמת NearBuy ו־ShopKick, שכבר נמצאת בשלבי ניסוי ברשת חנויות מייסי'ס (ראו תיבה). אך בניגוד למערכות מתחרות, iBeacon לא דורשת ציוד מתמחה ייחודי ויקר.

 

כל מכשיר אייפון או אייפד שמריץ iOS 7 יכול לשמש כמשדר, ולהשתמש ביכולות הבלוטות' של המכשירים כדי לאכן את המיקום של מכשירי המשתמשים ולהעביר אליהם מסרים. עסקים, לפיכך, יכולים להתקין מערכת כזו בעלות לא גבוהה במיוחד (בחנות הגדולה של אפל בשדרה החמישית בניו יורק נעשה שימוש ב־20 משדרים בסך הכל), עם הערך המוסף שהמשדרים יכולים לשמש גם למטרות אחרות, כמו עמדות מודיעין או שלטי פרסומת אינטראקטיביים.

 

לפי דיווח של סוכנות הידיעות אי.פי, גוף גדול ראשון מלבד אפל שאימץ את הטכנולוגיה הוא ליגת הבייסבול של ארה"ב (MLB), שתשלב את המערכת באצטדיונים כבר בעונת המשחקים הבאה, באמצעות האפליקציה הרשמית של הליגה. בדמו שנערך הדגימו מנהלי הליגה איך ניתן להשתמש ב־iBeacon כדי לשלוח לצופים קופונים לחנות מזכרות או סרטוני וידיאו בהתאם למיקומם באצטדיון.

 

מי שמעוניין יכול לרכוש שלוש יחידות של חומרת Beacon תמורת 99 דולר מחברה בשם Estimote, המעוצבת כמעין אבן שניתן להניח או לתלות על הקיר; אך למעשה, בזכות ההתבססות של מכשירי iOS, בפועל יש בעולם כבר קרוב ל־190 מיליון מכשירים שמסוגלים לתפקד כמשדרים או כמקלטים. כמו כן, בניגוד למערכות מתחרות, לאקוסיסטם של אפל יש כבר קהילת מפתחים גדולה ופעילה, שיכולה לפתח תכונות שונות עבור iBeacon או לשלב אותה באפליקציות קיימות שלהם.

 

משדר iBeacon. זול מפתרונות אחרים משדר iBeacon. זול מפתרונות אחרים

 

במקרים רבים, עסקים אפילו לא יצטרכו לרכוש מכשירי iOS כדי להשתמש במערכת, מכיוון שאלו כבר פרוסים בבתי העסק שלהם לשירות הלקוחות. לדברי חברת ArmorActive, שמייצרת מעמדים לטאבלטים לבתי עסק (למשל לצורך תצוגה בגובה העיניים, או מעמד משולב מדפסת לשימוש במכשיר כקופה רושמת), 90% ממכירותיה כוללים פתרונות לאייפד.

 

"אייפד הוא הטאבלט המועדף במרבית העמדות שאנו בונים", אמר מנכ"ל החברה סקוט פול לבלוג הטכנולוגיה טק־קראנץ'. "אנדרואיד שם, אבל אף שהמחיר תחרותי יותר, ריבוי הגרסאות מקשה להסתמך על הטאבלטים שלה כפתרונות ארוכי טווח. מדובר ביתרון גדול עבור אפל, כי עסקים רבים כבר שילבו את המכשירים שלה בהיבט כלשהו בעסק שלהם, לכן ניתן להפעיל את iBeacon עם רק מעט חינוך ומודעות".

 

אבל המהפכה בתחום הקמעונאות עלולה להיות רק חלק קטן מהמהפכה שמקווה אפל ליצור עם iBeacon. זאת כיוון שמלבד ליגת הבייסבול, את הטכנולוגיה אפשר לשלב גם במגוון רחב של שימושים אחרים. כך למשל, במערכות תחבורה ציבורית ניתן יהיה למסור לממתינים בתחנה הודעה על עיכוב בהגעה הצפויה של אוטובוס או רכבת; מוזיאונים יוכלו לשגר למבקרים מידע נרחב כמו טקסט, קול או וידיאו על המוצג שבו הם מתבוננים; ובטיול בטבע ניתן יהיה להשתמש במערכת כדי לכוון מטיילים או להזהירם אם הם סוטים מהשביל ונכנסים לאזור מסוכן.

 

פתח לבעיית פרטיות

 

לצד הפוטנציאל החיובי טמונות בטכנולוגיה גם כמה סכנות, מעבר לעלייה במפלס ההודעות המציקות שיקבל כל משתמש. פעילים להגנת הפרטיות ציינו כי עסקים יכולים לנצל את המערכת לניטור תנועות המשתמשים ואיסוף מידע על האזורים והמוצרים המועדפים עליהם, שאותו יוכלו להצליב עם היסטוריית הקניות ותכיפות הביקורים שלהם במקור לבניית פרופיל פרסומי מפולח.

 

קופון של אפל. ישרת גם את נוסעי האוטובוס קופון של אפל. ישרת גם את נוסעי האוטובוס

 

אפל אמנם מסרה לסוכנות אי.פי שהיא לא אוספת מידע על המבקרים בחנויותיה, ושהודעות נשלחות כאשר האפליקציה מזהה משדר בקרבתה מבלי שהחברה צריכה אפילו לדעת שהמשתמש שם.

 

ואולם, אין כל מניעה שחברות אחרות ינצלו את המערכת לאיסוף מידע על המשתמשים. ומה עם המשתמשים עצמם? הם כבר הראו לא פעם את נכונותם לוותר על פרטיותם, על אחת כמה וכמה אם יש להם אפשרות לזכות בהנחה על מוצר שבו הם חושקים.

 

אפל היא לא היחידה בתחום הניווט בחנויות: המתחרות לא סחפו את השוק

 

מערכת iBeacon של אפל אינה המוצר היחיד בתחום, בוודאי שלא הראשון, ובזירת הסטארט־אפים ניתן למצוא מאות חברות צעירות שמציעות מוצרים מתחרים, במקרים רבים תוך שימוש בטכנולוגיה דומה.

 

אחד הבולטים שבהם הוא Shopkick, שבו משתמשות רשתות ענק אמריקאיות כמו ג'יי.סי. פני, מייסי'ס ובסט ביי, כדי לשלוח למבקרים בסניפיהן מידע על הנחות ומבצעים. המוצר פועל באופן דומה ל־iBeacon וזמין גם לאנדרואיד. עם זאת, הוא דורש התקנת חומרה ייחודית ושימוש באפליקציה ייעודית. לטענת החברה, יש לה כבר 6 מיליון משתמשים.

 

פתרון אחר הוא NearBuy, שנוסף ל־iOS זמין גם לאנדרואיד ולבלקברי. המוצר מתמקד בהצעת קופונים למותגים וחנויות שבחר המשתמש, והיתרון שלו שאין צורך לבצע הרשמה ולהזין פרטים כדי להשתמש באפליקציה.

 

אפל בחרה להתבסס על בלוטות', בניגוד לפתרונות אחרים שמבוססים על רכיב NFC. מדובר לא רק בברירת מחדל, שכן המכשירים של אפל לא תומכים ב־NFC, אלא בהחלטה אסטרטגית. לשבבי NFC טווח של עד 20 ס"מ וטווח אופטימלי של 4 ס"מ בלבד, בעוד למשדרי ה־iBeacon מבוססי הבלוטות' של אפל יש טווח של 50 מטר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x