$
מכשירים ומדריכים

בדיקת כלכליסט

Xperia Z Ultra של סוני: פאבלט עם פיצול אישיות

סוני סירבה ליישר קו עם מכשירי הנוט של סמסונג ובחרה בפאבלט בעל מסך 6.4 אינץ' אשר יכול לקלוט גם עפרונות רגילים בתור כלי ממשק. העיצוב נאה ומרשים אך המכשיר נופל בחלל שבין הפאבלט לטאבלט והוא כבד יחסית

רפאל קאהאן 15:2702.12.13

מכשיר הפאבלט הראשון הושק ב-2011 וכבר אז המסך שלו, בן 5.3 אינץ', נחשב לגדול מדי עבור רבים מהמשתמשים. בינתיים גדלו המסכים, המשתמשים שינו את דעתם והפאבלט כנראה יישאר איתנו עוד שנים רבות. רוב המכשירים בשוק הם יישור קו זה או אחר עם סדרת ה-Note של סמסונג, שחנכה את הקטגוריה. מבין החדשים בשוק, בולט הסוני אקספריה Z Ultra - בעיקר בכך שאינו מנסה לחקות את הנוט בתפיסת עיצובו ובגודלו הקיצוני.

 

עיצוב ומבנה: מונוליט שחור ומבריק

 

המכשיר של סוני זכה לעיצוב האקספריה השחור המוכר - שילוב של מסגרת מתכת וגוף בציפוי זכוכית. הוא ממשיך את דרכו של האקספריה Z ואחיו הקטנים ואינו מכיל כמעט בליטות; איכות ההרכבה היא מעולה ולדעתי מדובר באחד המכשירים היפים שיצאו בשנה האחרונה. לטעמי, עיצוב מינימליסטי הוא גם קל ונוח יותר לאחיזה ולתפעול.

 
סוני אקספריה Z Ultra
סוני אקספריה Z Ultra צילום: רפאל קאהאן
 

עוד יתרון של מבנה המכשיר הוא עמידתו בתקן IP58, מה שאומר שהוא חסין מים ואבק. אני לא בטוח שתוכלו לשחות איתו, אך סביר להניח שלא תצטרכו לדאוג לגבי שפריץ של מים או נפילה בדיונה.

 

אבל גוף הזכוכית הוא גם החיסרון של האולטרה. הבעיה הבולטת ביותר היא המשקל - המכשיר שוקל 212 גרם, קל ביחס לגודלו אך כבד ביחס למתחרים, שמגיעים ל-170 גרם. מדובר בטלפון שלא יהיה נוח להחזיק בכיס של חולצה למשל, או בכיס הקדמי של הג'ינס. 

 

מונולית שחור ומבריק מונולית שחור ומבריק צילום: רפאל קאהאן

 

בעיה נוספת היא הפתחים של השקעים השונים - הכיסוי שלהם לא קל לשליפה וללא ציפורניים ארוכות, תאלצו לחפש לכם בכל פעם קיסם או מכשיר עזר אחר כדי לפותחם.

 

כיסויי הפתחים מונעים חדירה של מים ואבק כיסויי הפתחים מונעים חדירה של מים ואבק צילום: רפאל קאהאן

 

ממשק ומערכת הפעלה: המכשיר פתוח והעיפרון רושם

 

היתרון העיקרי של המכשיר הוא מסך ה-6.44 אינץ' המצוין שלו ברזולוציית 1,920 על 1,080 פיקסל. איכות התצוגה מעולה, בין היתר הודות לטכנולוגיית הטרילומינוס של החברה ומעבד התמונה X Reality. עם זאת, הזכוכית המבריקה גורעת מהאיכות כאשר השמש מופיעה.

 

האולטרה לצד אחיו הקטן, ה-Z האולטרה לצד אחיו הקטן, ה-Z צילום: רפאל קאהאן

 

הגיע הזמן שיצרניות הסמארטפונים יעברו למסכים שאינם מבריקים ונותרים קריאים גם כשעוזבים את אולם התצוגה ויוצאים לשמש. צפיפות הפיקסלים עומדת על 344 פיקסלים לאינץ' - לא גבוה כמו במכשירים עם מסך 5 אינץ', אולם יש לקחת בחשבון שלא תראו הבדל ממשי במהלך ניגון סרט או קריאה של טקסטים.

 

תצוגת צבעים מרהיבה תצוגת צבעים מרהיבה צילום: רפאל קאהאן

 

ממשק האנדרואיד 4.2.2 של סוני לא זכה לעדכונים משמעותיים באולטרה. מדובר על אותו ממשק שמשמש את החברה בשאר המכשירים. סוני לא מאמינה בסיבוך המשתמש, כך היא בנתה את מכשיריה הקודמים, וכך גם ה-Z Ultra. הממשק של סוני הוא הקרוב ביותר לחוויית הנקסוס מכל היצרניות הגדולות. התוספות הקטנות של סוני מגיעות בדוגמת ווידג'טים או תוכנות ניהול המדיה והנגנים של המכשיר. אך למרות זאת ישנו שינוי אחד מעניין - על מנת לעקוף את המחסור בסטיילוס כמו ה-S-pen של סמסונג הלכו בסוני על קונספט של שימוש בעט או עיפרון כאמצעי קלט.

 

גם עיפרון יעבוד כאמצעי קלט גם עיפרון יעבוד כאמצעי קלט צילום: רפאל קאהאן

 

מעבר לכך אין חדשות רבות, הווידג'טים נפתחים כרגיל דרך כפתור התצוגה של האפליקציות הפעילות שנמצא כברירת מחדל בצד ימני של פס כפתורי השליטה. מהנדסי סוני הוסיפו את אופציית הקלט דרך זיהוי כתב יד שעובד מצויין, גם בעברית. חבל שאם רשמתם "של", רציתם להשלים למילה "שלום" ודעתכם הוסחה לשנייה, המכשיר יזהה את ההשתהות כסיום קלט וייצר רווח על מנת לאפשר את הקלט של המילה הבאה. זה לא נורא במילים קצרות, אך אם רשמתם "אנציקלופדיה" ומישהו הפריע זה עלול להיות מתסכל. 

 

מולטימדיה ואפליקציות: כמעט טוב מאוד

 

החלק החזק של מכשיר מעין זה, שבבירור מותאם לצריכת תוכן, הוא אפליקציות המולטימדיה של סוני. בגדול - סוני תספק לכם אפליקציית ניהול תמונות, נגן וידאו, נגן מוזיקה תחת שם המותג "ווקמן" ואפליקציית רדיו FM מצויינת. השימוש באפליקציות השונות אינטואיטיבי ואינו דורש עקומת למידה חדש במיוחד.

 

ניהול תמונות יעיל ונוח ניהול תמונות יעיל ונוח צילום: רפאל קאהאן

 

אפליקציית ניהול התמונות תאפשר לכם ניהול גלריות יעיל וריטוש בסיסי של התמונות. בנוסף ניתן לשתף דרכה את התמונות שצילמתם לשלל רשתות חברתיות ושירותי אחסון מקוונים. לא מדובר באפליקציה מהפכנית, אך היא מתקרבת ביעילותה ל-iPhoto של אפל, וזו מחמאה לא קטנה. נגן הווידאו מאכזב לעומתה ואינו תומך בכל הפורמטים המקובלים, למעשה לא תוכלו לנגן סרטונים בפורמטי MKV, AVI ואפילו XviD הפופולריים.

 

הווקמן של המאה ה-21 הווקמן של המאה ה-21 צילום: רפאל קאהאן

 

נגן המוזיקה המובנה מצוין; הוא תומך בסוגים שונים של פורמטים (ביניהם FLAC) והוא מאפשר ניהול של קבצי המוזיקה. היתרון הגדול שלו הוא באפשרויות שיפור השמע כגון הסראונד או האקוולייזר. חבל שבסוני לא הרכיבו רמקול שידע להפיק את המירב מיכולות האודיו של המכשיר. הרמקול מוגבל והצליל חלש יחסית וצורם בעוצמה גבוהה ואף מרעיד מרכב הזכוכית של המכשיר - מה שמייצר זמזומים לא נעימים. 

 

ביצועים וקישוריות: כמה גדול, ככה מהיר

 

ל-Ultra יש מעבד מרובע ליבות במהירות 2.2 גיגה-הרץ מסדרת סנאפדרגון 800 של קוואלקום. ביחד עם המעבד הגרפי אדרנו 330 ו-2 גיגה-בייט של זכרון פעולה, סביר להניח שלא תמצאו אפליקציה או שימוש שיגרום למכשיר להאט או לשהק. למעשה על פי שלל בדיקות באתרים רבים בחו"ל, עבר ה-Z Ultra ברוב מוחץ של בדיקות את תוצאות מכשירי סמסונג ו-LG כגון הנוט 2, ה-S4 וה-G פרו. לגבי הנוט 3, ההפרש לא כל כך ברור, ויש סיכוי סביר שהמכשיר של סמסונג ישתווה לו ואף יעבור אותו. אולם בשימוש יומיומי לא תראו כל הבדל ביניהם.

 

זיהוי כתב יד טוב, אבל ממשק מעצבן זיהוי כתב יד טוב, אבל ממשק מעצבן צילום: רפאל קאהאן

 

המכשיר מתחבר לרשתות אלחוטיות בקלות ובמהירות, הוא תומך בכל סוגי ה-WIFi כולל ac החדש. כמו כן יש לו תמיכה ב-DLNA ומאפשר שימוש דרך אפליקציית ה-Smart Connect הייעודית של סוני שתומכת גם בפונקציות מתקדמות כגון שיתוף תצוגת המסך הנוכחית. מבחינת תפקוד כטלפון, אין שום בעיה לקבל קליטה מקסימלית גם במקומות "קשים" ואיכות השיחה מצוינת.

 

המכשיר תומך בכרטיס הרחבת זיכרון בנפח של עד 64 גיגה-בייט. כמו כן קיימת תמיכה ב-USB on the go, מה שמאפשר לחבר אליו התקן קורא SD באופן חיצוני דרך כניסת ה-USB של המכשיר. אם במקרה ייגמר לכם הזיכרון.

 

מצלמה: איפה הפלאש?

 

המצלמה של המכשיר היא פאשלה חמורה של צוות הפיתוח: אני לא מבין איך סוני, שמתהדרת ביכולות הצילום של סדרת האקספריה, מרשה לעצמה לצייד את ה-Ultra במצלמה בת 8 מגה-פיקסל ללא פלאש. מה הבעיה להוסיף במכשיר כל כך גדול פלאש לד פשוט? הרי חסרונו גורע מהמשתמש במחי כף יד, שתי פונקציות שנהפכו להיות שימושיות ביותר עבור הציבור: פנס והיכולת לצלם תמונות בתנאי תאורה ירודים. 

 

המצלמה הסטנדרטית של סוני עם ממשק פשוט ומוגבל המצלמה הסטנדרטית של סוני עם ממשק פשוט ומוגבל צילום: רפאל קאהאן

 

מעבר לכך מדובר במצלמה איכותית בתנאי תאורה בהירים אשר מומלץ לתפעל דרך אפשרות הצילום האוטומטי, האפליקציה תבחר לכם את הכוונונים היעילים ביותר עבור כל מצב נתון וצריך לציין שהיא בדרך כלל לא טועה. גם הקלטת סרטונים עובדת היטב.

 

רוצים לצלם בחושך? חבל שאין פלאש רוצים לצלם בחושך? חבל שאין פלאש צילום: רפאל קאהאן

 

סוללה והתחממות: סבירה בשימוש סביר

 

כמו שהמכשיר בנוי, אין כמעט אפשרות שהסוללה תפתיע אותנו בזמן שימוש יוצא מגדר הרגיל. כך הוא מצליח לצלוח את היום בשימוש סביר, אך אם תדרשו מהמסך פעילות רציפה לאורך זמן, זה יעלה לכם בהתרוקנות מהירה של הסוללה, למרות קיבולת של 3,050 מיליאמפר-שעה.

 

מערכת החיסכון בסוללה של סוני המוכרת מהאקספריה Z עובדת היטב ותשמור לכם על זמינות חשמל על ידי כיבוי של מערכות שונות בהתאם לצורך או להגדרות. המכשיר עצמו לא מתחמם באופן קיצוני, אפילו כאשר משחקים באפליקציות עם דרישות מערכת גבוהות כגון משחקי תלת ממד.

 

סיכום ואלטרנטיבות: גדול מדי כסמארטפון רגיל, מעולה כטאבלט עם יכולות של סמארטפון

 

מצד אחד מדובר במכשיר שלמעט שניים שלושה מתחרים, שבכל מקרה נחותים ממנו מבחינת נתונים טכניים, לא מתחרה עם אף מכשיר אחר בקטגוריית הפאבלטים. אפילו לא עם הנקסוס 7 החדש שמגיע עם יכולות סלולר, אך אינו ממש טלפון. מצד שני, ה-Ultra הוא לא טאבלט. המסך פשוט אינו גדול מספיק. לדעתי מי שימצא בו שימוש ואף ייהנה ממנו, צריך לרצות מכשיר לצריכת תוכן, שהמסך שלו גדול משל כל סמארטפון ולא מתכנן להסתובב איתו בכיס. כל עוד נצמדים הדרישות הנ"ל, ה-Ultra יהפוך למכשיר החביב עליכם.

 

הוא בהחלט מסוגל להחליף את הטאבלט ברוב המטלות ואיכויות הטלפוניה שלו יתחבבו עליכם במהרה. לעומת זאת החסרונות העיקריים שלו הם זמן פעולה סביר ותו לא, מצלמה מוגבלת ושמישות לא נוחה ביד אחת, שלא מאפשרים לו להתמודד עם פאבלטים אחרים. הבחסרון השני הגדול שלו הוא מחיר גבוה ביחס לתמורה - כ-3,000 שקל. הוא אמנם יותר זול מטאבלט וסמארטפון ביחד, אך אם תלכו על האסוס פאדפון למשל, תזכו גם בסמארטפון וגם בטאבלט ייעודיים במחיר התחלתי של 3,300 שקל. לא כל כך רחוק ממחירו של ה-Z Ultra.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x