$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מרד הגולשים ביוטיוב: שורפים את המועדון

המחאה נגד שילוב גוגל+ באתר שיתוף הווידאו הגיעה לשיאה בשיטה שמצאו המוחים לפגיעה בגוגל, החוויה המפוקפקת של עבודה תחת מנכ"ל אכזר בן 22 וישראל מגיעה למקום מאכזב במדד מהירות הגלישה

יוסי גורביץ 16:4327.11.13

מכה מתחת לחגורה

 

גוגל שינתה לפני כחודש ומשהו את אופי השימוש ביוטיוב, כשאילצה את המשתמשים להגיב לקליפים אך ורק דרך חשבון הגוגל+ שלהם. הגולשים לא ראו זאת בעין יפה - ומרי עממי מקוון נולד.

 

כפי שסיפרתי לכם בעבר, היכולת של המוחים הזועמים לשנות את דעתה של גוגל אפסית; מצידה, מי שלא מרוצה מיוטיוב יכול ללכת ל-Vimeo ודומיו. אבל עכשיו מסתבר שיש למשתמשים יכולת אחרת, מסוכנת הרבה יותר: הם אולי לא יכולים לשכנע את בכירי גוגל להפסיק לתחוב אל כל גרון את הרשת החברתית האפרורית - אבל הם יכולים ועוד איך לשרוף את המועדון

 

גוגל מתאמצת להחיות את גוגל+, על חשבון נוחות השימוש ביוטיוב גוגל מתאמצת להחיות את גוגל+, על חשבון נוחות השימוש ביוטיוב

 

בימים האחרונים תפח משמעותית היקף הספאם ביוטיוב. חלק ניכר מהספאם האמור הגיע בצורת איורים של אברי מין. ליוטיוב היו הרבה מאוד בעיות עד כה - תגובות מפגרות הן הבעיה הבולטת, ול-XKCD כבר היה מה לומר על זה - אבל ספאם לא היה אחת מהן. היכולת של גוגל להסיר תמונות מרשימה – אבל במקרה שלנו, התמונות הן בקוד ASCII. בזה היא פחות טובה. 

 

גוגל מנהלת עכשיו מלחמת מאסף אבודה מראש נגד תגובות פורנוגרפיות. כשהיא העבירה את המשתמשים לגוגל+ הנחת היסוד היתה שמשתמשים לא ישתוללו ככה אם השם שלהם יהיה מצורף להשתוללות. עתה החברה מתעוררת וקולטת שההנחה הזו היתה שגויה מיסודה: אנשים ממלאים את יוטיוב בתמונות ASCII פורנוגרפיות וחותמים עליהן בעליצות. מה מנסים המוחים להשיג? פגיעה בבטן הרכה של גוגל: אף מפרסם שמכבד את עצמו לא יציג פרסומת בעמוד שעמוס בציורים מיניים.  

 

מה יכולה גוגל לעשות בנידון? כמעט כלום. היא ודאי לא יכולה להרשות לעצמה לסגת בגלל מספר קטן של וונדליסטים - בצדק מוחלט, אגב. התוצאה היא שיוטיוב תהפוך לפחות נעימה למשתמשיה, ורווחית אף פחות.  

 

אתה לא פתית שלג ייחודי, בוס

 

ביצת עמק הסילי-קון רגשה לפני מספר חודשים, כשלוקאס דופלן בן ה-22 הצליח לקלף 25 מיליון דולר מכמה משקיעים שלא סובלים מעודף בינה - לצורך סטארט-אפ בשם Clinkle. החברה לא חשפה פרטים על המוצר, אך מדובר כנראה בסוג של ארנק דיגיטלי לסמארטפון - כפי שחשפו בעבר גוגל ומיקרוסופט.  

 

איך זה לעבוד בחברה שבראשה עומד ילדון? במקרה של קלינקל, איום ונורא: עובדי הסטארט-אפ מספרים על יחס גס ומזלזל מצד דופלן, על שהבטיח שיחלק להם מניות ושינה את דעתו ועוד. הוא, מבחינתו, מצדיק את ההתנהגות הזו ואף טען שהיא "מועילה לחברה". כנראה שמי שיעבוד עבור מר דופלן הצעיר יתייחס בחשדנות כלפי כל בוס עתידי.   

 

נו! אמרתי "קיפצו"! נו! אמרתי "קיפצו"! צילום: shutterstock

 

לי זה נשמע כמו דבר חיובי. בגיל 22 דופלן כבר הצליח להפנים את האתוס הבסיסי של הקפיטליזם: העובדים הם בסך הכל יחידות יצור. אל תטרח להשקיע בהם יותר מדי, הם ניתנים להחלפה, אבל לא רצוי שרבים מדי מהם יוחלפו בו זמנית. העמד פנים שאתם משפחה, אבל מהסוג המתעלל. ותמיד, תמיד זכור מה חשוב - לא העובד או שביעות הרצון שלו, אלא היכולת שלו להכניס לך הרבה כסף.

 

ציר מגהאפלוד-וויקיליקס

 

קים דוטקום המריא לתודעת העולם לפני כמעט שנים, כשכוחות מיוחדים של ניו זילנד פשטו על המתחם שלו ממסוקים בגלל שהוא עצבן את תעשיית התוכן האמריקאית. מאז, פחות או יותר הכל השתבש לכוחות הממשלה ולממשלת ארה"ב: תהליך ההסגרה של דוטקום, שאמור היה להתחיל באוגוסט 2012, עדיין לא מתממש; הוא קיבל את רוב הרכוש שלו בחזרה; התחוורה העובדה ששירותי הביון של ניו זילנד עקבו אחריו בניגוד לחוק; והוא הקים אתר חדש ומצליח.

 

עכשיו הוא עובד על ספר, בשם המבטיח The Secret Life of Kim Dotcom: Spies, Lies and the War for the Internet. וכמו כל איש עם חוש בריא ליח"צ, הוא מתחיל להדליף מתוכו פרטים.

 

קים דוטקום קים דוטקום צילום: אי פי איי

 

התיאוריה החדשה של דוטקום היא שמה שהוביל לפשיטה עליו היה לא רק העובדה שמגהאפלוד, האתר שניהל, היה חשוד בשיתוף קבצים; הוא טוען כעת שמה שהדליק את הנורות האדומות אצל האמריקאים היתה העובדה שהוא תרם לוויקיליקס 20,000 דולר אחרי שזו פרסמה סרטון בו מתועד רצח של חפים מפשע ממסוק. לדברי דוטקום, הממשלה האמריקאית חששה משילוב של וויקיליקס עם אתר שמסוגל לשתף קבצים, והוא טוען שהתובע בתיק שלו הוא אותו התובע בתיק של וויקיליקס, מה שלדבריו מוכיח שיש כאן קשר.

 

אני מעוניין לקבל ראיות נוספות לטענה שכזו, שכן הקשר בין מקרה וויקיליקס ומקרה דוטקום נראה רופף. אבל אי אפשר לפסול את התיאוריה הזו על הסף.

  

מלחמת מעמדות בעמק הסילי-קון

 

ספק אם יש משהו שהביא לטוויטר שם רע כל כך כמו ההנפקה שלה: החברה הקטנה, היעילה והאמיצה (מעטות החברות שהתעמתו כמותה עם הממשלה) הכניסה הרבה מאוד כסף בזמן קצר, הפכה חלק ניכר מהעובדים שלה למיליונרים, וזה הזכיר לכולם את המחיר החברתי של ההצלחה הזו.

 

פתאום כולם נזכרו שטוויטר זכתה להטבות מס מפליגות מעיריית סן פרנסיסקו. למה הם נזכרו בזה? כי יוקר המחיה שם התחיל להשתולל. שכר הדירה גורם לתל אביב להיראות שפויה, המחירים במסעדות זינקו השמימה, בעלי דירות החלו לעשות שימוש נבזי בחוקים כדי לפנות דיירים ששילמו את שכר הדירה בזמן כדי למצוא כאלה שישלמו יותר ועוד. אנשים התחילו לשים לב שעובדי הייטק נוסעים לעבודה באוטובוסים פרטיים ולא משתלבים בחיי העיר, ועוד יותר מכך - שהם כולם מגיעים מאותו רקע. אתם יודעים, ממוצא לבן ויחסית עשיר.

 

הפגנות בוול סטריט. האם בקרוב גם בסן פרנסיסקו? הפגנות בוול סטריט. האם בקרוב גם בסן פרנסיסקו? צילום: בלומברג

 

כל זה מוליד מרירות, במיוחד כשהנתונים אומרים שהאמריקאי הממוצע גם עני יותר מבעבר וגם חושש לאבד את מקום העבודה הלא משתלם שלו. אחד מראשי העיר לשעבר של סן פרנסיסקו, ווילי בראון, מזהיר עכשיו שהעיר נעה במהירות לעבר מלחמת מעמדות - ושעבור רבים מתושביה, עמק הסילי-קון מאבד במהירות את ההילה שלו כמקום חדשני ומועיל ונראה יותר כמו הסקטור שהאמריקאים אוהבים לשנוא - וול סטריט.

 

בראון הזכיר שכשזה מגיע לבחירות, מספר עובדי הטכנולוגיה מכלל האוכלוסיה זניח למדי. הוא גם הוסיף עקיצה על כך שחלק גדול מהם כל כך מנוכר ומנותק שאינו טורח להצביע בכלל.

 

קצרצרים

 

1. סיליקון ואדי? ברשימת המדינות עם הפס הרחב המהיר ביותר, ישראל נמצאת במקום ה-39. מעל איי אלאנד, מה שזה לא יהיה, ומתחת לספרד, סלובקיה, רוסיה, אוקראינה, ואפילו מולדובה - מולדובה, לעזאזל! מי אמר מדינת עולם 2.5 ולא קיבל? ונעבור למנצחות: הונג קונג, סינגפור ורומניה (רומניה!) נמצאות במקומות הראשונים. דרום קוריאה הבלתי נלאית במקום הרביעי. אפשר להתנחם, אם זה כוס התה שלכם, בכך שמצבה של ארה"ב לא טוב בהרבה משלנו ושהמדינה שנתנה לעולם את עמק הסילי-קון נמצאת במקום ה-31. 

 

סיבים אופטיים. רוחב הפס בישראל עדיין נמוך ביחס לעולם סיבים אופטיים. רוחב הפס בישראל עדיין נמוך ביחס לעולם צילום: shutterstock

 

2. כשקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עונה לטלפון, כדאי שתפתח ב"שלום לכל המאזינים": הטלפון שלה היה תחת האזנה לא רק של השירותים האמריקאיים, אלא גם של הבריטים, הרוסים, הסינים והצפון קוריאנים (!!). עם כל כך הרבה שפיונים על הקו, פלא שמרקל בכלל הצליחה לקבל שיחות. זה לא שהיה לה רעש על הקו; היה לה קצת קו על הרעש. אחרי פאדיחה כזאת, לא יפתיע אותי לשמוע שאנשי שירותי המודיעין הגרמנים התחילו לקבל כמוסות רעל למקרה חירום. 

 

3. אולי די? אריק שמידט, היו"ר של גוגל והטכנו-אוטופיסט הבלתי נלאה שלה, יצא שלשום (ב') בעוד הכרזה בומבסטית. עכשיו הוא משוכנע שרשתות חברתיות הן מה שישחרר את סין. הוא הגיע למסקנה הזו מתוך ההנחה ש"אתה לא יכול לכלוא מספיק סינים אם הם מסכימים למשהו". באמת, אריק? מה אומר לך המונח "כיכר טיאננמן"? אתה זוכר, המונח ההוא שבמשך שנים החברה שלך צנזרה בסין, בצו הממשלה? הוא אומר שאם יש לך כמה עשרות טנקים וכמה אלפים שמוכנים לפתוח באש, אתה יכול לדכא התקוממות של עשרות אלפי אנשים לא חמושים. אתה יכול לבנות איזו רשת חברתית שתרצה, אבל אפליקציות ולייקים (סליחה, 1+) לא מזיזות לרודנות נחושה. וספק אם יש רודנות נחושה כמו זו של המפלגה הקומוניסטית הסינית. היא אחראית, היסטורית, למותם של כ-80 מיליון איש ולא תוותר על הכוח שלה כל כך בקלות.   

 

4. הרשת מלאה בתמונות חתולים שונות. מחקר חדש גילה שיש להן השפעה חיובית ומפתיעה על הצופים: חשיפה לתמונות LolCats ואחרות תורמת לחידוד ושיפור הזיכרון - במיוחד כשמדובר בקריאת שפות זרות. החוקרים הגיעו למסקנה שחתולים חמודים פשוט גורמים לאנשים למקד טוב יותר את תשומת ליבם. שניה, אני צריך להוריד חתול מהמקלדת. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x