$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

את עוזבת אותי? אני אחסל את החיים הדיגיטליים שלך

אנשים שנזרקו על ידי בני זוגם הופכים להאקרים חובבים ופוגעים בזהותו הדיגיטלית של האקס, פילדלפיה נערכת למלחמה בתופעת האקדחים שנוצרו במדפסות 3D וגוגל מסתבכת עם המפתחים שבונים אפליקציות למשקפי גלאס

יוסי גורביץ 16:5825.11.13
עוד אמצעי שליטה

 

יום אחד, לא מזמן, הצליח גבר אחד לעצבן את מי שאמורה היתה להיות אשת חיקו הנצחית. היא כל כך התעצבנה, שהחליטה להיפרד ממנו, לעזוב ולמחוק כל זכר ממערכת היחסים שלהם. עד כאן, סיפור נצחי שמשמש כמוזה לשירים יבבניים, מוזיקה סכרינית (ומדי פעם גם מלחמות, אם סופרים את טרויה).

 

רק שזה לא נעצר כאן. הגבר האמור היה במקרה נחש בעל הבנה טכנולוגית גבוהה מהממוצע. הוא מיהר לנצל את היכולות שלו והשתלט על המחשב של האקסית שלו, כמו גם על הטלפונים שלה ועל התיבות הקוליות שלה. תוך זמן קצר, הוא ניתק אותה בעצם מהחיים הדיגיטליים שלה - שבעולם הראשון הם בשנים האחרונות חלק בלתי נפרד מהחיים האמיתיים.

 

כל הזהות הדיגיטלית שלך הלכה לעזאזל בגלל אקס נקמן וקטנוני כל הזהות הדיגיטלית שלך הלכה לעזאזל בגלל אקס נקמן וקטנוני צילום: שאטרסטוק

 

לא מדובר במקרה בודד; התופעה היתה קיימת עוד לפני שפייסבוק השתלטה לנו על החיים והפכה לזירה העיקרית לניהול מעגלינו החברתיים. כבר ב-2006, שנה בה כשמישהו חשב על סמארטפון קפצה לראש המילה "בלקברי", פרסם משרד המשפטים האמריקאי דו"ח לפיו תועדו 887,000 מקרים של מעקב סייבר בנסיבות אלה שחלקם הסתיים בגניבת זהות כנקמה.  

 

סביב הצורך הזה של גברים לשלוט במה שהם רואים כנשותיהם, או של הורים לשלוט בילדיהם, יש תעשיה קטנה של אפליקציות ריגול ומעקב. לעתים הן מיועדות במקור כדי להבטיח לתאגידים אבטחה ראויה. בפועל, לא מסובך מדי להשתמש בהן כדי לעקוב אחרי מישהו אחר. כך, כשמגלות נשים שהאקס שלהן הוא בעצם תולעת אכזרית - הופכים אותם כלים ארגוניים לאמצעי נקמה שהורס להן את החיים.

 

לא לוקחים סיכון

 

השם "פילדלפיה" פירושו "אהבת אחים". העיר הוקמה על ידי כת נוצרית קטנה, מטורפת משהו ומקסימה שנקראת הקווייקרים. אם היתה להם קצת יותר השכלה קלאסית וקצת פחות השכלה תנ"כית אולי היו מגלים שהמלך התלמאי שהתהדר בשם פילדלפוס כנראה רצח את אחיו ובוחרים שם קצת יותר סימפטי. פילדלפיה נחשבת מזה שנים לאחת הערים האלימות בארה"ב, עם שיעור רצח גבוה במיוחד: מאז 2004, מעטות השנים שבהן מספר הנרצחים בה יורד מתחת ל-300.

 

עיצוב של אקדח פלסטיק להכנה במדפסת תלת ממד עיצוב של אקדח פלסטיק להכנה במדפסת תלת ממד צילום: CC by Electric Eye

 

בהתאם, עיריית פילדלפיה החליטה שהיא לא לוקחת סיכונים מיותרים: זו תהיה העיר הראשונה בארה"ב שאוסרת על יצור, הפצה או שימוש בכלי נשק מודפסים במדפסת תלת ממד. הח"מ סימפטי מאוד לחוק, אבל הוא מוכן לאבד אצבע אם החוק הזה יציל מישהו בעשור הקרוב, ומכמה סיבות.

 

אפתח ואספר לכם שהחוק בלתי ניתן לאכיפה. המשטרה לא תדע אם מישהו הדפיס כלי נשק עד שהוא השתמש בו - ואז, איך לומר, קצת מאוחר מדי. כן, אם התוקף שרד את ההתקפה שלו, אפשר להשליכו לכלא לא רק על ניסיון לרצח (או רצח בפועל) אלא גם על יצור נשק בלתי חוקי, אבל - נו, באמת.

 

בנוסף רוב מוחלט של מקרי הרצח בפילדלפיה הם או מקרי הרג בין כנופיות, או סיבת רצח שכיחה אחרת - רצח של נשים על ידי בני זוג מאוכזבים. בשני המקרים האלה, הסיכוי שמישהו ישתמש באקדח מודפס הוא אפסי, שוב מכמה סיבות. קודם כל, הגרוטאות הללו יקרות בהרבה מאקדח רגיל והציוד ליצירתן עולה אלפי דולרים. שנית, הן עדיין לא אמינות מספיק; אפילו אקדח ממלחמת העולם השניה שנרכש באיזו סמטה אפלולית יהיה אמין יותר מכל נשק מודפס בשנים הקרובות.

 

החוק של פילדלפיה הוא בעיקרו היסטריה מוסרית. הפחד הוא מאקדחים שאדם יכול לייצר ללא כל פיקוח. עוד כמה שנים, הפחד הזה עשוי גם להיות מוצדק. בינתיים, למרבה הצער, הסיכוי של אזרח פילדלפי למות מסמית' אנד ווסון חוקי לגמרי גדול הרבה, הרבה יותר מהסיכוי שלו ליהרג מאקדח מודפס.

  

קצרצרים

 

1. גוגל גלאס אמור להיות המוצר שיוביל את כולנו לעתיד מזהיר יותר, והחברה אפילו פנתה לאחרונה למעצבים כדי שיעזרו לה ליצור משקפיים כאלה לבעלי משקפיים. אממה, המפתחים של המוצר מגלים חוסר סבלנות. הם אומרים שגוגל לא מספקת מספיק מנהיגות, שהיא נשענת עליהם יותר מדי, ושאם היא רוצה שהמוצר ימריא, היא צריכה במקביל לקחת יותר אחריות ולתת לכמה שיותר אנשים גישה אליה. מרמור בקרב מפתחים בשלב הזה כנראה לא מבשר טובות.

 

2. יאהו הוציאה לפני מספר חודשים שירות מייל משודרג, ובהתאם עשתה מאמצים ניכרים לגרום לעובדים שלה לאמץ אותו. היא נחלה כשלון ניכר בתחום – רק 25% מהעובדים הסכימו להשתמש במייל החדש, בעוד השאר נצמדו לאאוטלוק. זו בפני עצמה תוכנה כל כך בעייתית שאם רוב העובדים של יאהו מעדיפים אותה על היאהו מייל, די בכך כדי לעורר ספקות רציניים כלפיו. כך או כך, ביאהו החליטו להכין לימונדה מהלימון הזה והוציאו מייל משועשע לכאורה בנושא.

 

קטע מהמכתב של יאהו, בו תוקפת החברה את מוצרי מיקרוסופט קטע מהמכתב של יאהו, בו תוקפת החברה את מוצרי מיקרוסופט

 

3. מילת השנה של מילון הבית של השפה האנגלית, ה-Oxford English Dictionary, היא selfie, מילה דוחה למדי שדוחקת צירוף מילים סביר לגמרי, self-portrait, קרי דיוקן עצמי. לדיוקן העצמי יש שורשים עתיקים מאוד ולאור נצחונה של selfie, מישהו טרח לחפור ולמצוא את הדיוקן העצמי הראשון שנעשה במצלמה. קבלו את הכימאי והצלם (זה שילוב שהלך טוב מאוד ביחד באותם הימים) רוברט קורנליוס, תושב פילדלפיה, בצילום (או, אם לדייק, דאגרוטיפ) מ-1839. לא רע, קורנליוס, לא רע בכלל.

 

חייך למצלמה, קורנליוס חייך למצלמה, קורנליוס

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x