$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

אוהבים אותך, טוויטר. אבל איפה הכסף?

הרשת החברתית - עוף מוזר בנוף חברות האינטרנט הגדולות בארה"ב - עשויה לנחול מפלה בבורסה לאחר הנפקתה בשל אופיה המיוחד, ווינדוס 8.1 לא מסתדרת עם שאר תוכנות מיקרוסופט וחברת נתוני האשראי Experian מכרה פרטי משתמשים לגנבי זהות

יוסי גורביץ 13:1721.10.13

הראי לי את הכסף, טוויטר

 

בשנים האחרונות ראינו כמה וכמה הנפקות כושלות של חברות מעמק הסילי-קון: גרופון, זינגה ואפילו פייסבוק, עד שהתאפסה על עצמה. היתה לכך תוצאה חיובית מאוד: משקיעים הפסיקו לזרוק אוטומטית כסף על כל מה שמדיף ניחוחות Web 2.0 (זוכרים את המונח העתיק?) ואשכרה התחילו לבחון כל מיזם וחברה בצורה ביקורתית - גם אם יש לה מיליוני משתמשים מאושרים.  

 

הדוגמה שעל הפרק היא טוויטר. הח"מ אוהב את הרשת החברתית, עד כמה שאפשר לאהוב חברה. היא שומרת על זכויות המשתמשים שלה, היא לוקחת את הממשלה לבית משפט כשזו מנסה לשים יד על מידע המשתמשים, והיא חומה בצורה נגד נסיונות צנזורה. כלומר, כמוצר וכחברה שמספקת את המוצר, כמעט הכי טוב שאפשר.

 

אבל כחברה שנסחרת בבורסה? זה כבר סיפור אחר לגמרי.

 

פופולרית, אך לא שגרתית. טוויטר פופולרית, אך לא שגרתית. טוויטר

 

טוויטר לא רווחית. היא מפסידה הרבה כסף. הרבעון האחרון שלה כלל צמיחה ניכרת בהכנסות (היה רבעון שיא עבורה) והיא עדיין סגרה אותו עם הפסד ניכר. משקיעים מסתכלים עכשיו על טוויטר ומה שהם רואים זה חברה שלא בטוח שיש לה מספיק פטנטים כדי לשרוד במגרש של הגדולים. אם היא תעצבן ביום מן הימים את אפל, או טרול פטנטים גדול אחר, היא תסתבך בצרות משפטיות שלא בטוח שהיא מסוגלת לצאת מהן. טוויטר (עוד סיבה לאהוד את החברה) הודיעה שהיא לעולם לא תשתמש בפטנטים שלה באופן תוקפני וקראה לחברות אחרות להצטרף להצהרה הזו שלה; זה ראוי להערכה. זה אומר גם שהסיכויים שלה בקרב בעייתיים משהו.

 

וישנה גם העובדה שטוויטר פשוט לא מתאימה לכולם ויש לה מספר גדול של נוטשים. הרשת החברתית הזו היא כלי יעיל לכותבים: היא מאלצת אותם לזקק את עצמם. יש רק 140 תווים, כך שהמסר שלך צריך להיות קצר ומדויק. להרבה אנשים זה לא מתאים והם פשוט מזניחים את הפרופיל שלהם באתר. שוב, שירות יוצא דופן, אבל חברה שנסחרת בבורסה בהצלחה? ימים יגידו.

  

כשלא הולך, לא הולך

 

כפי שהדברים נראים כעת, סטיב באלמר הולך לסיים את הקריירה במיקרוסופט עם עוד כישלון שרשום על שמו.

 

החברה התקשתה לשכנע ארגונים ומשתמשים לרכוש את מערכת ההפעלה ווינדוס 8. שינוי הממשק שבה היה כנראה רדיקלי מדי לציבור שבבסיסו הוא שמרני. זה מה שרוב כותבי מערכות ההפעלה מתקשים להבין: לרוב האנשים לא אכפת מה מריץ המחשב שלהם.

 

תצוגת תוצאות החיפוש בווינדוס 8.1 תצוגת תוצאות החיפוש בווינדוס 8.1

 

מחשב הוא כלי עבודה וכל זמן שהוא עובד, זה כל מה שמעניין אותם. הרעיון של תוכנה חופשית, לא במקרה, תופס בעיקר בקרב מתכנתים - ורוב הציבור לא מתכנת, הוא משתמש. ווינדוס 8 שינתה את העיצוב שלה יותר מדי, והציבור מהסס. ברקע עומדת ומצחקקת ווינדוס XP (שעוד מעט תחגוג בר מצווה), מערכת הפעלה אהובה שמיקרוסופט מנסה להוציא לגמלאות כבר שנים, אבל שליש מהמחשבים בעולם עדיין משתמשים בה.  

 

אז כדי להציל את המצב, מיקרוסופט קפצה ראש והוציאה את ווינדוס 8.1, עדכון שמחזיר קצת את העיצוב הישן ואת כפתור ה-Start שמסתבר שיש לו מעריצים רבים. הבעיה: העדכון מגיע כשהוא חצי אפוי, כמו שתמיד קורה כשהלחץ גובר על שיקול הדעת. גרסת האקספלורר שמגיעה איתו, 11, לא עובדת טוב עם גוגל. זה לא טוב, אבל חצי נסלח. אבל כשהדפדפן החדש שלך לא עובד עם גרסת תוכנת המייל הארגוני אאוטלוק, כנראה שנכשלת בגדול. לא נורא, באלמר. בהצלחה בהמשך דרכך.  

 

השוטר בכה מאוד

 

הכירו את ורנון קינן, ראש לשכת החקירות של ג'ורג'יה (מסתבר שיש דבר כזה). הלז אחראי על החקירות שמנהלים כוחות המשטרה של המדינה - כלומר, מדובר בשוטר בכיר למדי. לאחרונה הוא קונן על החשיפות של אדוארד סנודן ועל מה שהן עשו לכוחות אכיפת החוק.

 

קינן אמר לעמיתיו בכנס האיגוד העולמי של מפקדי משטרה שמאז נחשף היקף המעקב שמבצעת ה-NSA, הודק משמעותית הפיקוח על השימוש של המשטרה בטכנולוגיות איסוף מידע מתקדמות. קינן סבור שיותר מדי אנשים קלטו שמרגלים אחריהם ועתה הגיעו למסקנה שבעצם, הם לא בטוחים שמה שכוח המשטרה צריך הוא דווקא מל"ט. אולי עדיפים יותר שוטרים שמפטרלים ברגל ברחובות, מכירים את השכונה ומדברים עם התושבים?

 

לא צריכים רובוטים מעופפים, אלא שוטרים מהלכים לא צריכים רובוטים מעופפים, אלא שוטרים מהלכים צילום: בלומברג

 

קינן ציין שבחלק גדול מהמקרים, אין תקן חוקי ברור באשר למידע שהמשטרה אוספת: במדינות ארה"ב השונות, ניתן למשל לשמור צילומי לוחיות רישוי בתקופה שנעה בין 48 שעות לחמש שנים (!), פי שלוש מהזמן שגוגל מחזיקה מידע שליקטה. קינן הביע חשש שאם המשטרה לא תפעל במהירות אך בזהירות, היא תאבד גישה לטכנולוגיה החודרנית. 

 

אז כל הכבוד למר סנודן.

 

קצרצרים

 

1. Experian, אחת משלוש חברות נתוני האשראי הגדולות בעולם, מכרה מידע של משתמשים - באמצעות חברת צד שלישי - לאתר שההתמחות שלו היא גניבת זהות. עכשיו יש חקירה פדרלית נרחבת, ויש להניח שכמקובל במצבים כאלה, היא תסתיים כשבכיר באקספריאן ישלם כופר של מיליון דולרים ולא יילך לכלא.

 

הנתונים הועברו לגנבים. מי יתן על כך את הדין? הנתונים הועברו לגנבים. מי יתן על כך את הדין? צילום: shutterstock

 

2. ה-NSA פרצה למייל של נשיא מקסיקו הקודם (סיים את כהונתו ב-2012), פליפה קלדרון ועקבה אחריו במשך זמן ניכר. יש להניח, בלשון המעטה, שקלדרון לא השתמש בג'ימייל אלא במשהו מאובטח משמעותית יותר. קלדרון, אגב, נחשב לאחד הנשיאים היותר קרובים לארה"ב ובשעתו נחשב במקסיקו לסוג של אבו מאזן. מדיניות הסמים שלו הובילה, יש הסכמה כמעט כללית, לקריסתה של מקסיקו לתוך מלחמת הסמים הנוכחית. מסתבר שזה לא עוזר לך שלא להפוך ליעד ריגול מצד ארה"ב, לקח שנשיאי מקסיקו הבאים ודאי ילמדו. באותה הידיעה, נמסר שגם נשיאי ברזיל היו על הכוונת. כיף.    

 

3. תרגיל הפשטת הפרטיות האחרון של פייסבוק - היא מדרבנת קטינים לחלוק מידע עם העולם כדי למכור פרסומות - עורר זעקה. בתגובה, אמרה החברה שהיא לא יודעת מה רוצים ממנה. היא אמרה שממילא הקטינים מבינים יותר טוב מאיתנו הקשישים באינטרנט והם יודעים מה טוב להם ושכל המוחים יצאו לה מהווריד. ואם לא יצאו, מה כבר יעשו? יזכירו לרשויות שלפני שנתיים התחייבה הרשת החברתית שלא לשנות את הגדרות הפרטיות ולהיות נתונה לביקורת במשך 20 שנה? הצחקתם את צוקרברג. מה הם יעשו? יקנסו את החברה ב-25 אלף דולר, כמו את גוגל בפרשת סטריט וויו? לול.  

 

4. יש אנשים שחייהם אינם חיים ללא נשק לצד המיטה. אבל האקדח חשוף תמיד לגניבה וגם עלול להגיע לידי אחד מילדיהם, שיחליט לשחזר איתו איזו סצנה ממשחק מחשב (או גרוע יותר - מהחדשות). עתה נמצא לכך פיתרון: תיבת נשק שנפתחת על פי זיהוי ביומטרי - רק טביעת האצבע של בעליו תוכל לנטרל את המנעול. הפיתרון גם מהיר יותר מכספת בזמן חירום וגם ימנע מהצאצא לפוצץ בטעות את הראש של עצמו או בכוונה את זה של המורה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x