$
אינטרנט

הארכיון של האינטרנט הישראלי יוצא לדרך

הספרייה הלאומית בירושלים יצאה בפרויקט רחב-היקף: היא תשמר את 250 אלף האתרים הישראליים ברחבי האינטרנט לנצח, ותאפשר לחוקרים והיסטוריונים לקבל תמונת מצב על האינטרנט הישראלי גם בעתיד הרחוק

עומר כביר 11:4606.10.13

הספרייה הלאומית הכריזה היום (א') על ארכיונט: פרויקט לארכוב הרשת הישראלית, במסגרתו יסרקו וישמרו כל האתרים בעלי סיומת .il. “באינטרנט מתרחשים הרבה דברים שקשורים לתרבות ולהיסטוריה. חלק גדול ממה שקורה ומאפיין את המדינה נמצא ברשת", אמר ל"כלכליסט" ראש אגף טכנולוגיות מידע בספרייה הלאומית, אלון שטרסמן.

  

במסגרת הפרויקט יסרקו ויישמרו כל האתרים בעלי סיומת הדומיין הישראלית, שמספרם מוערך ברבע מיליון. בנוסף, הספריה גם תסרוק ותארכב אתרים ישראלים נוספים שאינם בעלי סיומת הדומיין המפורסמת, ומבקשת מהקהל לספר לה על אתרים מתאימים.

 

"המטרה היא ליצור תמונת מצב של האינטרנט הישראלי לאורך זמן", הסביר שטרסמן. "נעשה מספק 'קצירות' בשנה, טאנשים יוכלו לבדוק איך נראה אתר מסוים לפני שנה, שנתיים, שלוש, וכו'”.

 

הספרייה הלאומית בירושליים הספרייה הלאומית בירושליים צילום: אסף פינצ'וק

 

ה'קציר' הראשון החל כבר בספטמבר האחרון, וצפוי להגיע לסופו בדצמבר. בספרייה מעריכים שיאספו בין 30 ל-50 טרה-בייטים של מידע בכל פעם, עם טקסטים, תמונות וסרטוני וידאו. לדברי שטרסמן, הפרויקט הנוכחי הוא המשך טבעי לפרויקטים שערכה הספרייה: "כבר עשינו זאת בעברבצורה מצומצמת. למשל, בשתי מערכות הבחירות האחרונות תעדכנו את כל אתרי המפלגות, והיום אפשר לראות איך כל מפלגה הציגה את עצמה במהלך מערכת הבחירות. הייחודיות היא שעכשיו אנחנו עושים את זה בקנה מידה לאומי".

 

חלק גדול ממה שמתרחש היום ברשת קורה בכלל ברשתות חברתיות כמו פייסבוק. גם אותן תארכבו?

 

"לפי חוק, אנחנו רשאים לקחת את כל מה שמוגדר ב'מרחב האינטרנט הישראלי'. מכיוון שפייסבוק היא לא אתר ישראלי, לא ניתן לארכב אותה בשלמותה. אבל אם מישהו יפנה אלינו, למשל ראשי מפלגות בעלי דף אישי, או חברה עם דף מסחרי, בליווי כתובת מדויקת, נוכל להוסיף אותם למאגר האתרים שאנחנו עוקבים אחריהם בצורה עצמאית. אבל לבדנו, אנחנו לא מסוגלים לסרוק את כל פייסבוק ולהוציא ממנו רק חומרים ישראליים”.

 

יש כבר גופים שעושים דברים דומים. למשל, אתר Archive או ספריית הקונגרס האמריקאי, שמאנדקסים את כל הרשת, ובכלל זה גם אתרים ישראלים. מה היתרון היחסי שלכם?

 

"ראשית, אנחנו עושים את זה בשיתוף פעולה איתם, במסגרת ארגון IIPC שמורכב מגופים שמעוניינים לשמר את הרשת, כמו ספריות לאומיות. שנית, חלק גדול מהחזון של הספרייה הלאומית הוא לתעד את המורשת הישראלית ואת המורשת היהודית. אנחנו לא יכולים להסתמך על אף גוף שיעשה וישמור זאת לאורך זמן. אין שום הבטחה שהם ימשיכו לעשות את זה, וגם אם הם עושים זה כרגע לא אומר שאנחנו לא צריכים לעשות זאת בעצמנו”.

 

איך מתמודדים עם כל הבעיה של זכויות יוצרים?

 

"השימוש נופל במסגרת שימוש הוגן. אנחנו רשאים לאסוף את כל המידע, אבל חשוב לצייןשאנחנו לא פותחים את הארכיון לקהל הרחב בצורה מיידית. הוא יהיה פתוח בספרייה בצורה מקומית, אבל לגבי פתיחת התוכן מחוץ לספרייה, אנחנו עובדים עם משרד המשפטים על התקנות שיאפשרו לנו לעשות את זה”.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x