$
מכשירים ומדריכים

לאייפון 5S יש מעבד 64 ביט. מה זה אומר?

ארכיטקטורת המעבד של הסמארטפון החדש מבית אפל היא הראשונה מסוגה בקטגוריה, אבל המשתמש הממוצע לא צפוי לחוש בשינוי - לא בחווית השימוש ולא במהירות הפעולה. לפחות, עד שתציג החברה אייפון בעל נפח אחסון מוגדל

הראל עילם 12:2011.09.13

למרות שפרטים רבים על ההשקה המשמעותית של אפל אמש (ג') כבר דלפו לרשת כבר לפני שבועות וחודשים, החברה הצליחה להפתיע כאשר הכריזה כי פלטפורמת העיבוד של האייפון 5S תעבוד על 64 ביט - לראשונה בהיסטוריה של הטלפון הסלולרי.

הרוב המוחלט של המעבדים, המחשבים ומערכות ההפעלה כיום כבר עשו את המעבר ל-64 ביט במהלך העשור האחרון. אבל מה בדיוק זה אומר? מה זה תורם לביצועי טלפון סלולרי - וכיצד זה מועיל למשתמש?

 

אייפון 5S. איזה קסם יש במעבד 64 ביט? אייפון 5S. איזה קסם יש במעבד 64 ביט? צילום: רויטרס

 

התשובה הקצרה החשובה לרוב משתמשי אפל ששוקלים לשדרג את המכשיר שלהם היא שהמעבר ל-64 ביט לא ישפיע על הביצועים כמעט בשום דרך, עד לפחות שאפל תוציא טלפונים עם יותר זכרון פנימי - ומפתחי אפליקציות יתחילו ליצור ישומים כבדים יותר הדורשים חישובים תכופים ב-64 ביט. התשובה הארוכה, עם זאת, מעניינת יותר.

 

64 מי יודע

 

במחשבים, מספר הביטים קובע את האורך של "השם" של כל אלמנט במערכת - ממשתנים בפעולת חישוב או ציון נקודה בזכרון המערכת. כך למשל, משתנה 32 ביט מורכב מ-32 ספרות של 0 ו-1. התוצאה הסופית שזה שלכל משתנה 32 ביט יש בסך הכל 4 מיליארד מצבים אפשריים.

 

זה לא אומר שמעבדי 32 ביט כאלו אינם מסוגלים להתמודד עם מספרים או חישובים גדולים יותר מ-4 מיליארד - כמעט לכל מעבד 32 ביט כיום יש עיבוד מבוסס על נקודה צפה, המסוגלת לשבור כל מספר גדול יותר למספרי 32-ביט קטנים יותר.

 

מעבדי 64 ביט של אינטל. למחשב זה מצוין. ולטלפון? מעבדי 64 ביט של אינטל. למחשב זה מצוין. ולטלפון? צילום מסך: intel.com

 

החיסרון הגדול של מעבדי 32 ביט הוא בצורך שלהם לפרק כל מספר גדול במיוחד לחישובים מורכבים יותר, והמגבלה ההנדסית שנוצר מכך שיש להם טווח מוגבל יותר של נקודות גישה לזכרון או רוחב פס. מערכות 64 ביט, עם זאת, יכולות להתמודד בקלות עם כל חומרה קיימת כיום ועם חישובים הדורשים מספרים גבוהים במיוחד ללא צורך לשבור אותם - זה חשוב לא רק למחשבי על, אלא גם לעיבודי גרפיקה מתקדמת.

 

יתרון עבור מחשב, לא עבור טלפון נייד

 

עד לעשור האחרון, מעבדי 64-ביט לא היו שימושיים חשוב במיוחד עבור צרכני מחשבים אישיים, ורק לאחרונה הדבר הפך לשיקול בתחום הסלולר. לפני כשנתיים, חברת ARM הבריטית הודיעה שהיא מתחילה לפתח מעבדי 64 ביט לטלפונים חכמים וטאבלטים. המכשיר הראשון המשתמש בטכנולוגיה זו (פלטפורמת ARMv8) הוא, כאמור, האייפון 5S החדש מבית אפל - מעט מוקדם יותר מהתחזיות האופטימיות ביותר של ARM ב-2011.

 

מכשיר האייפון 5S באירוע חשיפתו מכשיר האייפון 5S באירוע חשיפתו צילום: איי פי

 

כאמור, ללא שטחי אחסון גדולים יותר, זכרון פנימי רב יותר וגישה מהירה לזכרון המערכת, היתרון של מעבד 64 ביט במכשיר סלולרי יהיה זעום. הכוח הגדול של מכשירי 64 ביט היא ביכולת שלהם להתמודד ביעילות עם חומרה מורכבת - אבל בקצב ההתקדמות הנוכחי של חומרת מכשירי סלולר, אנחנו לא נראה מכשירים עם יותר מ-4 גיגה-בייט זכרון, או צורך במכשיר כזה, בשנתיים הקרובות.

 

במחשבים אישיים, המעבר ל-64-ביט עוזר כמעט תמיד בכלל שלמחשבים יש ערוצי מידע רחבים יותר, כך שישום 64-ביט רץ בדרך כלל 10% עד 30% מהיר יותר מישום 32 ביט. לאף טלפון חכם, גם לא לאייפון, יש ערוצי מידע והעברת זכרון כה רחבים, כך שהמעבר עצמו ל-64 ביט כנראה ולא ישפיע בכלל כאשר המערכת תנסה להריץ ישום 32 ביט. וכמובן, כל ישומי האייפון כיום הם ב-32 ביט, וניתן להניח שזה ישאר כך למצב הנראה לעין. לרובם אין סיבה לכתוב מחדש את הישום שלהם ב-64 ביט.

 

הדבר שונה עבור מפתחי משחקים. הרכיב הגרפי של המערכת תומך ב-OpenGL 3.0, גרסה עדכנית יחסית ומתקדמת של סביבת העבודה הגרפית הפופולרית. הדבר יכול לסייע למפתחים לייצא משחקי מחשב וקונסולה קיימים לאייפון ולפתח ישומים עם גרפיקה מתקדמת יותר. התמיכה ב-64 ביט, שהיא כבר כמעט ומובנית מאליה בפיתוח לקונסולות ומחשבים אישיים, תקל על תהליך היצוא וההתאמה של משחקים מורכבים גם לאייפון.

 

אז למה עברה אפל ל-64 ביט?

 

במילה אחת: גימיק. השדרוג לא ישפיע על ביצועי המכשיר ברוב המוחלט של המקרים. המהלך אינו מפתיע - תעשיית הטלפונים החכמים מלאה בגימיקים, במיוחד בתחום המעבדים. בשנה שעברה חברות הכריזו על "המעבד הסלולרי הראשון בעל 4 ליבות", למרות שמערכות ההפעלה היום כלל אינן בנויות לנצל את זאת. עם כבר, ניתן להגיד שמעבר ל-4 ליבות יסייע יותר לביצועי מעבד סלולר מאשר מעבר ל-64 ביט.

 

זה אינו מוריד מערך ה-A7 - אפל תמיד החזיקה בכמה מפלטפרמות העיבוד הטובות בשוק, ומכשיריה בעלי ביצועים מצויינים גם כאשר יש להם פחות ליבות או מהירות שעון נמוכה יותר. המעניין הוא שלראשונה, נראה כי אפל נכנעת ללחץ הקבוצתי וגם היא מתחילה להציג גימיקים בתחום המעבדים. למשתמש הפשוט, הרי, לא באמת משנה כמה ליבות למכשיר יש או על כמה ביטים המערכת רצה - חשובים לו הביצועים בלבד, וזה דווקא תחום שאפל דווקא יכולה להתגאות בו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x