$
הייטק והון סיכון

גוגל מרחפת אל העתיד: הפרויקטים המיוחדים של ענקית החיפוש

טורבינות מעופפות שמייצרות חשמל, בלונים שמספקים אינטרנט לכל נקודה בעולם ושבב שמושתל בגוף הם רק חלק מהפרויקטים שעליהם עובדת החברה במעבדותיה הסודיות. למרות המראה העתידני, מרביתם נמצאים בשלבי ניסוי מתקדמים ויהפכו לחלק מהמציאות של כולנו

הראל עילם 11:1226.08.13

שני המוצרים העתידניים המוכרים ביותר שפיתחה גוגל הם גלאס, המשקפיים החכמים של החברה שבעתיד הקרוב יופצו לקהל הרחב, ומכונית ללא נהג, שבמסגרת ניסוי כבר מטיילת בכבישי ארצות הברית.

אבל בגוגל X, המיזם הסודי של גוגל, ובמסגרות אחרות בחברה, עובדים על פרויקטים מטורפים נוספים, שאף שנראים עתידניים חלקם כבר בשלבי ניסוי מתקדמים. השנה נתנה ענקית הטכנולוגיה תנופה נוספת לגוגל X, כשרכשה כמה חברות במטרה מוצהרת לשלב אותן במיזמים שלה.

 

הודות לאנשים כמו העתידן ריי קורצווייל ורג'ינה דוגן, לשעבר ראש DARPA, סוכנות המחקר העתידני של הפנטגון, והיום מנהלת פרויקטים מיוחדים במוטורולה מוביליטי, שאחראים לפרויקטים האלה - נראה שגוגל מתייחסת אל נושא העתידנות בשיא הרצינות. אלה המיזמים שכבר נחשפו וצומחים ברגעים אלה במעבדות הסודיות של גוגל ומוטורולה.

 

אנרגיה מעופפת

מטוסים שמרחפים בעקבות הרוח ומייצרים חשמל

 

לפני כמה חודשים רכשה גוגל את מקני פאוור הקליפורנית, חברת קלינטק לייצור אנרגיה מטורבינות רוח, תמורת 168 מיליון דולר. אמנם גוגל לא זרה לתחום אנרגיית הרוח - היא כבר השקיעה מיליארדי דולרים בהקמת חוות טורבינות רוח בטקסס ולאורך חופי וירג'יניה, אבל הרכישה הזאת חריגה, בעיקר בגלל הפיתוח הייחודי של מקני: טורבינות שמרחפות באוויר.

 

הטורבינה המעופפת של מקני פאוור הטורבינה המעופפת של מקני פאוור

 

לפי גוגל, הטורבינות המוכרות, הבנויות ממאות טונות של מתכת, בזבזניות מדי והדרך הזולה ביותר לייצר חשמל היא פשוט להפריח את כלי הייצור שלו באוויר. הטורבינה עצמה מחוברת לקרקע באמצעות כמה כבלים חזקים ודרכם היא מעבירה את החשמל.

 

הפיתוח החדש שגוגל עובדת עליו הוא מעין מטוס ענק ללא טייס, שמכוסה במדחפים ענקיים שלא משמשים כמנועים, אלא כאמצעי ייצור חשמל. הכנף הענקית מרחפת ושומרת על מקומה היחסי, מסוגלת לנחות ולהתרומם ללא טייס ולשייט בגובה 600 מטר. מכיוון שהיא ניידת לחלוטין, היא מתאימה את עצמה לכיוון הרוח לשם מקסום ניצולת האנרגיה. התוצאה היא טורבינות המסוגלות לספק פי שניים חשמל מטורבינה רגילה בחצי מהעלות.

 

אינטרנט בבלונים

כיסוי רשת לשטחים נרחבים מגובה של 40 קילומטר

 

במשך שנים אחד הנושאים שעניינו במיוחד את יו"ר גוגל אריק שמידט היה הצורך לחבר את כל אוכלוסיית העולם לאינטרנט. הפתרון שהחברה חשבה עליו הוא בלונים, וליתר דיוק - מטסים של אלפי בלונים שמותקנים עליהם לוחות סולאריים ואנטנות WiFi, שנעים בגובה 20 ק"מ ושטים ברחבי העולם על גבי זרמי האוויר.

המתקנים המרחפים האלה שוקלים רק 10 ק"ג והעובי המקסימלי שלהם הוא 0.1 מ"מ בלבד.

 

בלון האינטרנט של גוגל בלון האינטרנט של גוגל

 

הבלונים יספקו כיסוי אינטרנט לאזור ברדיוס של 40 ק"מ. טלפונים, מחשבים ומכשירים אחרים יוכלו להתחבר אל הבלון בעזרת אנטנות מיוחדות, והבלונים עצמם יתקשרו זה עם זה וייצרו רשת. בסופו של דבר גוגל מקווה שתוכל לחבר כך לרשת מיליארדי אנשים.

 

הבלונים יוכלו לשהות יותר מחודש באוויר, וגוגל תעקוב אחר כל בלון וממרחק תורה לו לטפס מעלה או מטה כדי לצאת מזרמי אוויר ולהיכנס אליהם.

גוגל מנהלת כעת פיילוט נרחב הכולל 30 בלונים בניו זילנד, ובימים אלה מרחיבה אותו לקליפורניה. אם הפרויקט יצליח, הדבר יוכל להפוך את גוגל לספקית אינטרנט בינלאומית ולגרום למהפכה אמיתית בשוק הסלולר.

 

אמצעי זיהוי בתוך הגוף

שבבים מקועקעים ושתלים תוך-מוחיים

 

לפי רג'ינה דוגן, סמנכ"לית הטכנולוגיות במוטורולה, שנרכשה על ידי גוגל, משתמש הטלפון החכם הממוצע מבצע הזדהות ברשת 37 פעמים ביום. הזדהות משמעותה הכנסת סיסמאות לשירותים שונים, קובצי Cookies ששומרים פרטים של הגולש, שירותים שמתחברים לפייסבוק ועוד וגוגל עובדת על כמה כלים שיפשטו את התהליך.

 

ואולם, אף שחברות מסתפקות בשבבים סלולריים ובפתרונות מסורתיים יותר, גוגל מנסה להקל בזיהוי מול הרשת באמצעות סדרה של פיתוחים שמוטמעים בגוף האדם.

הראשון שבהם הוא קעקוע אלקטרוני, שכבה דקיקה של עור מלאכותי שכוללת בתוכה משדר זעיר. הטלפון קורא את האות שמשודר מהקעקוע ומאמת באותו הרגע ללא צורך במאמץ נוסף מצד המשתמש. כשהטלפון מתרחק מבעליו הגישה לכל השירותים והחשבונות פשוט נחסמת.

 

 

הקעקוע האלקטרוני הקעקוע האלקטרוני

 

פתרון אחר של גוגל הוא גלולה לבליעה שכוללת בתוכה משדר ושוכנת בקביעות בתוך הגוף. הגלולה תזהה את האדם בפני שירותים, סורקים ואמצעים אחרים, כך שבאופן תיאורטי בעתיד נוכל פשוט להרים כל טלפון והוא יזהה אותנו ויתחבר לחשבונות שלנו.

 

הפיתוח השאפתני ביותר של החברה הוא שבב שיהיה ניתן להשתיל לתוך המוח ומיועד כרגע לנכים בעלי קשיים מוטוריים. "אנחנו עדיין רחוקים מזה", אמר בן גומס, סמנכ"ל החיפוש בחברה. "אם אי פעם יהיה שבב במוח, הוא יצטרך להיות מושלם. אני קצר רוח ומחכה שהטכנולוגיה תבשיל".

 

הגלולה האלקטרונית, בידו של כתב הוול סטריט ג'ורנל וולט מוסברג הגלולה האלקטרונית, בידו של כתב הוול סטריט ג'ורנל וולט מוסברג

 

תרגום אוניברסלי

הבנה מיידית של כל שפה במייל או בשיחה

 

הוגו ברה, אחד השמות הגדולים בגוגל והאדם המוביל את מהפכת אנדרואיד, מבטיח כי בתוך שנים ספורות כל טלפון אנדרואיד יוכל לתפקד כמתרגם מושלם בזמן אמת. לפי ברה, הוא כבר עובד בצורה כמעט מושלמת בכמה שפות, למשל בתרגום בין אנגלית לפורטוגזית.

 

המתרגם בגרסתו הסופית יידע להאזין לכל שיחה - בטלפון, בצ'ט וידאו ואפילו במייל - ולתרגם אותה בזמן אמת לכל שפה אחרת.

 

כבר קיימים כלים לתרגום סימולטני של טקסט. גוגל רוצה לתרגם גם דיבור בזמן אמת כבר קיימים כלים לתרגום סימולטני של טקסט. גוגל רוצה לתרגם גם דיבור בזמן אמת

 

אף שמומחים כבר מבטיחים שנים שחזון התרגום הסימולטני קרוב למימוש, יכול להיות שדווקא גוגל תצליח לפצח אותו באמצעות מאגר המידע העצום העומד לרשותה. דרך מכשירי האנדרואיד מחזיקה גוגל כיום מאגר עצום של שיחות, שאלות, בקשות ותרגומים. ככל שהמאגר רחב יותר, ויותר אנשים בעלי מבטאים מגוונים תורמים למערכת, כך משתפרת היכולת של גוגל להבין את צורות הביטוי האנושיות ולהמיר אותן משפה אנושית אחת לשנייה.

 

קורא מחשבות דיגיטלי

מוח ממוחשב שמבין לפניכם מה אתם רוצים

 

כבר היום מספקת גוגל תוצאות חיפוש אישיות המבוססות על מיקום גיאוגרפי ועל היסטוריית שימוש. שירות גוגל Now גם מספק לנו מידע והתרעות בזמן אמת שיכולות להיות רלבנטיות עבורנו, כמו אזהרה על תאונת דרכים בכביש שאנחנו נוסעים בו בדרך כלל. גוגל, בשיתוף העתידן ריי קורצווייל, עובדת על מנוע גוגל אישי באמת - אינטליגנציה מלאכותית שתדע לענות על כל שאלה. יתרה מזאת, החבר הדיגיטלי הזה יידע לספר לכם על דברים לפני שתשאלו.

 

הכלי השאפתני של גוגל יריץ בעצם אלגוריתם מתוחכם שיידע לשאוב מידע מהיסטוריית החיפוש והגלישה של המשתמש. לצורך כך גוגל צריכה להתמודד עם בעיות קשות, כמו לפתח מערכת סמנטית שיודעת להבין איך אנשים מדברים, איך הם חושבים ועל מה הם מדברים.

 

כדי להתמודד עם המכשולים האלה רכשה גוגל במרץ האחרון את חברת DNNresearch הקנדית, שמנתחת את דרך החשיבה של המוח האנושי, וסביב זה בונה מערכות ממוחשבות שפועלות בדומה ומסוגלות לחקות את דרך החשיבה הזאת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x