$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

היום בו ניצלה האינטרנט מציפורני המגה-טרול

סיוט הפטנטים הנרחב בתולדות הרשת - שאיים על משתמשים ותאגידים כאחד - בא על סיומו בשלום, אזרחי פינלנד הגישו בעצמם הצעת חוק זכויות יוצרים וגברברי אנגליה אמנם חגגו ברחובות את לידת התינוק המלכותי, אבל אף אחד לא התעניין בכך ברשת

יוסי גורביץ 13:4923.07.13

ברוך שפטרנו

 

לפני כשנה וחצי עמדה הרשת בפני סכנה משונה: טרול פטנטים בשם Eolas הגיש תביעה נגד פחות או יותר כל חברות הרשת, בטענה שפטנט משנת 1993 על העברת תמונות של עוברים הוא בעצם פטנט על כל העברת התמונות ברשת. בהתאם, Eolas רצתה שכל חברות הרשת ישלמו לה כסף על פחות או יותר כל מה שהן עושות. מדברי החברה היה ברור שאחרי שהיא תצוד את הדגים הגדולים, היא תעבור למשתמשים מן השורה. כלומר, בכל פעם שהייתם משתפים תמונה, הייתם צריכים לשלם לשיילוק הזה כמה פירורי בשר. זה היה כל כך מדאיג עד שממציא הרשת, סר טים ברנרס-לי, התייצב בבית המשפט כדי להעיד נגד החברה.  

 

השבוע הכל נגמר: חבר המושבעים לא רק דחה את התביעה של איולס, הוא גם בעט לה בראש וקבע שהפטנטים שלה לא בתוקף. החברה ערערה, תוך שהיא ממשיכה את התביעות שלה נגד דיסני, ESPN, פייסבוק ועוד; אבל עכשיו קבע חבר של שלושה שופטים שהפסיקה של חבר המושבעים עומדת. המשחק הזה נגמר, ואיתו נסגרו גם התביעות שנותרו.

 

הטרול הגדול נכשל הטרול הגדול נכשל

 

איולס היתה איום רציני מהרגיל, משום שהפטנט שלה היה אמיתי, רציני, והתקבל בשלב מוקדם מאוד - 1993, כאמור. ב-1999, מיקרוסופט הסכימה לשלם לה כסף כדי לסגור את התביעה שלה נגדה לאחר שאיולס ניצחה בבית המשפט, ולמרות שמיקרוסופט ניצחה בערעור. רק המהלך הזה לבדו צריך להביא, בדחיפות, לרפורמה בתחום הפטנטים, שהפך לסוג של מזימת פרוטקשן.  

 

תזכורת: אנחנו בעלי הבית

 

פינלנד, מדינה סימפטית שהיא יעד חופשה לא מוערך דיו (תשאלו את חבורת מונטי פייתון) ומולדתה של נוקיה, עושה צעד חסר תקדים: הפרלמנט שלה דן כעת בהצעת חוק זכויות יוצרים שהוגשה לו על ידי לא פחות מאשר האזרחים של המדינה.  

 

50,000 אזרחים הצביעו בעד הצעת חוק, המספר הנדרש כדי לאלץ את הפרלמנט לדון בו, והחתימה האחרונה הגיעה יום לפני שההצבעה נסגרת. החוק, שנקרא "חוק השכל הישר בזכויות היוצרים", מיועד לעדכן את חוקי זכויות היוצרים לעידן המודרני.

 

חוקי זכויות היוצרים לא מתאימים לכם? הגישו הצעת חוק בעצמכם חוקי זכויות היוצרים לא מתאימים לכם? הגישו הצעת חוק בעצמכם צילום: shutterstock

 

החוק מגדיל את הגנת השימוש ההוגן, מקטין את העונשים על הפרת זכויות יוצרים, מקל על אנשים ליצור עותקים של מוצרים שכבר יש להם - הסעיף המטומטם ביותר בחוקי היוצרים הנוכחיים - וגם אוסר על סעיפים לא הגונים בחוזי הקלטות. לקינוח, הוא מעניק בעצם חנינה לכל מי ששיתף קבצים עד רגע קבלת החוק וקובע שהוא לא יועמד לדין.  

 

העובדה שהחוק הונח על שולחן הפרלמנט אין משמעה, כמובן, שהוא יאמץ אותה. יש להניח שחברות ההקלטה של פינלנד יודעות לקנות חברי פרלמנט בדיוק כמו מקבילותיהן האמריקאיות.

 

אני עשיר ומפורסם, תנו לי את כספכם

 

דבר מוזר קרה לאחרונה בקיקסטארטר: הבמאי ספייק לי מבקש מבאי האתר לתת לו כמה גרושים, כדי שיוכל להוציא סרט חדש. לי נחשב לפני כשני עשורים כאחד מפורצי הדרך של הקולנוע, שיצר סרטים חדים ונועזים שהתמודדו עם בעיית הגזע בדרך שאיש לא העז להתמודד איתה קודם. הם הכניסו לו, מעבר לתהילה מוצדקת, גם לא מעט כסף.

 

 

לכן קצת משונה שמישהו בקליבר של לי צריך לבקש מגולשי קיקסטארטר את מעותיהם. לי רוצה 1.25 מיליון דולר, סכום גדול ביחס לפרויקט קיקסטארטר - אבל לא משהו שהוא עצמו לא יכול לגייס מחסכונותיו. מיותר לציין שאם וכאשר הסרט יהפוך לשובר קופות שיזרים עוד כמה מיליונים לחשבון הבנק של לי, המשקיעים לא יראו פרוטה.  

 

לא לזה נועד קיקסטארטר: הוא מיועד למי שטרם קיבל את הזינוק וההכרה הראשוניים שלהם להגשים את החלום שלהם. לי בעליל לא נמצא בקטגוריה הזו. התירוץ הדחוק היחיד שאני יכול לחשוב עליו הוא שמימון בקיקסטארטר מאפשר ללי לשמור על החזון האמנותי שלו ולא להתפשר. אבל איזה אולפן סרטים ינסה לגרום ללי להתפשר?

 

סימן השטן מוחלף במעגל סגור

 

מחוז בית הספר נורת'סייד שבסאן אנטוניו, טקסס, עלה שלא בטובתו לכותרות לפני כחצי שנה: הוא גירש משורותיו את אנדראה הרננדז, תלמידה דתיה שלא היתה מוכנה לענוד תג ה-RFID שבית הספר הקצה לתלמידיו כחלק מתוכנית למניעת היעדרויות תלמידים. למה? כי היא הגיעה למסקנה שמדובר בסימן השטן הידוע מספר יוחנן, מפלצת הספגטי המעופפת יודעת איך.  

 

עכשיו מודיעים במחוז שהתוכנית מבוטלת, משום שהיא ממש לא עבדה. היא לא הצליחה להוריד את שיעורי ההיעדרות משיעורים - ויצרה מספר חריג של דיווחים שגויים על היעדרויות, דיווח על תלמידים שהבריזו כשבפועל הם היו בשטח בית הספר. התוצאה היתה שהמורים נאלצו להקדיש הרבה יותר זמן לחיפוש אחרי תלמידים שדווחו כאבודים. יש להניח שהמורים ידעו, כשהתחילו את הקריירה שלהם, שהם הולכים להיות סוג של שמרטפים, אבל זה היה קצת מוגזם.

 

איפה התלמידים? התג לא יעזור לאתר אותם איפה התלמידים? התג לא יעזור לאתר אותם צילום: טל שחר

 

ביטול תכנית ה-RFID אין משמעה, חס וחלילה, שבית הספר מפסיק לעקוב אחרי תלמידיו; זה לא הולך לקרות. במקום זה, המחוז החליט להעתיק את השיטה הבריטית, והוא מתקין בבתי הספר מספר גדול של מצלמות אבטחה במעגל סגור. הרג'יסטר הבריטי תוהה אם לא היה עדיף להשקיע את הכסף שהולך למצלמות משוכללות ולמי שעוקב אחריהן בהקטנת כיתות הלימוד, כך שלמורים אשכרה תהיה יכולת להכיר את התלמידים שלהם ולשים לב כשמישהו מהם נעדר. לא הייתי בונה על זה.

 

קצרצרים

 

1. הממלכה המנוטרת צהלה ושמחה אתמול (ב'), לפחות החלק הסחי שלה, עם לידתו של עוד צאצא למשפחת האצולה המנוונת לבית ווינדזור (סימנים בולטים לרביה בתוך המשפחה: אוזניים בולטות במיוחד, וזה כי גוזמים להם את המחושים עם הלידה ולפני הצלמים). למרבה הצער, השמחה הזו גלשה גם לאזורים שפעם נשלטו על ידי האימפריה הבריטית וממש לא מבינים למה לעזאזל הם היו צריכים עצמאות. על כל פנים, מי שנמצא תחת הפצצה בלתי פוסקת של ידיעות על משקלו של עוד מפונק שיגודל על חשבון העמלים, ישמח לדעת שרוב הגברים לא מתייחסים כלל לנושא. אלא אם הם בני 18 עד 24, ואז, מותר לחשוד שהם מתייחסים אליו בציניות המתבקשת. כך, על כל פנים, טוענת פייסבוק

 

הנסיכה קייט, לפני הלידה. ברחובות שמחו, בפייסבוק פחות הנסיכה קייט, לפני הלידה. ברחובות שמחו, בפייסבוק פחות צילום: איי אף פי

 

2. דיווחנו לפני מספר ימים על כך שטמבלר דוחקת את עמודי הפורנו שבה לסוג של גטו. מחאת משתמשי טמבלר עלתה השמימה והתקבלה אצל היושב לימין הכס, לענייננו מייסד התועבה דיוויד קארפ. הלז, שנזכר כנראה בימים שבהם הוא היה יזם אינדיווידואל ופתוח ולא מישהו שעיקר עניינו הוא טיפוח אוסף האופציות היקר שלו, מיהר להודיע על שינוי מדיניות. מעתה, העובדה שעמוד סומן כ-NSFW לא תאמר עוד שהוא יסולק ממנוע החיפוש של טמבלר. קארפ, כמובן, לא דיבר על שינוי מדיניות אלא על "תיקון תקלות". מזלו שהוא עובד בתחום שבו תקלות הן דבר שבשגרה.  

 

3. האם זהו האתר הכי מדכא באינטרנט? האתר seeyourfolks עושה דבר פשוט למדי: הוא שואל כמה פעמים בשנה אתה רואה את אלה שהביאו אותך לעולם בלי לקבל את הסכמתך, ואחר כך שואל בני כמה הם ואיפה הם גרים. בהתבסס על נתוני ארגון הבריאות העולמי על משך החיים הממוצע בכל מדינה, הוא מחשב בעליצות כמה פעמים תראה אותם עד יומם האחרון. פולניות, הגרסה המקוונת. 

 

4. גבר ניסה להיכנס למועדון חשפנות. עד כאן, הכל למרבה הצער שגרתי. גברים מנצלים נשים לצרכי הנאה רגעית משחר ימי ההיסטוריה; הזנות היא המקצוע השני בעולם - הוא נולד אחרי שלכמה חקלאים היה מספיק עודף כדי לעשות איתו משהו שהוא לא לאכול אותו. אבל הגבר דנן ניסה להיכנס למועדון חשפנות כשהוא חמוש במשקפי גלאס, קרי במצלמת וידאו ניידת שמצלמת מגובה העיניים. הבריון המקומי לא הסכים לתת לו להכנס עם הגרוטאה, אם כי הוא גילה התעניינות ניכרת בה, והמשבר נפתר כאשר הלקוח התחייב להסיר את המשקפיים ולא להרכיב אותן במשך שהותו במועדון. אני חושב שגוגל היתה מוותרת על הפרסומת הזו למוצר שלה. 

 

5. קסום ומהפכני: כשהסלולרי שלכם לא עובד (למשל כשהוא מוטען) תוכלו להשתמש בו כדי לסייע למדע לבצע שלל פרוייקטים באמצעות העמדת כוח המחשוב שלו לרשות גופי מחקר ומעבדות. זה בפני עצמו לא חדש: הרעיון הזה קיים בתחום המחשבים כבר שנים. עכשיו הוא מגיע גם לסמארטפונים - ומותר לנחש שהוא יועיל לאנושות יותר מאשר רוב מוחלט של הסטארט-אפים הקיימים כיום. 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x