$
אינטרנט

המהפכה הבאה של גוגל עדיין לא מוכנה

משאירים את המשתמשים מחוברים לסביבה, מזהים רוב הזמן את המבטא הישראלי, אבל בסיסיים ונוטים להתחמם בפעולות מורכבות. "כלכליסט" השיג אב־טיפוס של גלאס, המשקפיים החכמים של גוגל, ובדק את הטכנולוגיה המסקרנת

הראל עילם ועומר כביר 23:2822.07.13

אחד הפרויקטים המרתקים והשאפתניים ביותר בעולם הטכנולוגיה, שנראה כאילו יצא מסרט מדע בדיוני, הוא גלאס של גוגל - משקפיים חכמים למאה ה־21, שמציגים מידע מהאינטרנט ישירות מול עיניכם. אפשר להשאיר את הטלפון בכיס, אין צורך במסכי מגע, הכל זמין בפקודה קולית פשוטה. אם טלפונים חכמים מאפשרים לנו להתחבר מכל מקום, גלאס הוא הצעד הבא. המרחק בין טכנולוגיה ובין העולם האמיתי מצטמצם.

גלאס החזירו את תחושת ההתלהבות לעולם הטכנולוגיה וכבר יצרו קטגוריה חדשה של מוצרי מחשוב לבישים, בדיוק כמו שאפל עשתה בטאבלט. המתחרות כבר עובדות על מוצרים משלהן ובעתיד הלא רחוק כולנו נסתובב עם כמה מכשירים על גופנו כל הזמן.

 

אבל האם המהפכה כבר כאן או שיידרש לה זמן להגיע? "כלכליסט" לקח אב־טיפוס של המשקפיים המסקרנים לבדיקה.

 


 

תצוגה

המסך לא מסתיר את הסביבה

 

בשנה הבאה צפויה גוגל להכריז על שיתופי פעולה עם יצרני משקפיים ומשקפות כדי ליצור משקפיים מעוצבים. בעלי משקפיים יגלו שהשימוש בגוגל גלאס לא נוח בעליל: המכשיר אינו יושב בנוחות על משקפי הראייה ולמשתמש קשה להתמקד בתצוגה. בעיה זו, לפחות, צפויה להיפתר בשלב הבא, עם החבירה של גוגל ליצרנים השונים.

 

בשלב זה מדובר במוצר בסיסי ביותר. הוא כולל קשת שיושבת מסביב לאוזניים ומאחזי אף דקים וגמישים להתאמה. בצדה הימני של הקשת יש משטח מגע רחב שמתעקל בקצהו ונושא את המצלמה וגביש קריסטל שקוף שמשמש כמקרן. הקצה הימני האחורי של המשקפיים מכיל את אנטנות הקישוריות השונות.

 

כתב "כלכליסט" הראל עילם עם המשקפיים של גוגל כתב "כלכליסט" הראל עילם עם המשקפיים של גוגל צילום: עמית שעל

 

המסך שמוקרן על המשקפיים שקוף ומאפשר לראות דרכו ללא קושי כאשר המכשיר לא נמצא בשימוש. עם זאת, המסך משקף אור שמש ועלול לסנוור בעת שימוש שוטף, ובתנאים מסוימים עלול להוות סכנת בטיחות. כשהמשקפיים עובדים, התצוגה תופסת בערך רבע משדה הראייה של עין ימין, אך עדיין מאפשרת למשתמש לראות את המתרחש מולו. התצוגה קריאה וברורה, אך לא בתנאי שמש חזקים.

 

מגע קצר במשטח המגע מעלה את מסך הפתיחה, שמציג את השעה ואת המילים OK Glass - הפקודה הקולית הבסיסית להפעלת המכשיר. גלילה קדימה על פני משטח המגע גוללת את היסטוריית הפעולות, החיפושים והתמונות שצולמו, מהחדש לישן. גלילה לכיוון הנגדי מעלה את תפריט ההגדרות, שבו ניתן לבדוק את מצב הסוללה ולהגדיר פעולות בסיסיות אחרות, אבל את ההגדרות המתקדמות (כמו WiFi ובלוטות') ניתן לשנות רק באמצעות ממשק רשת שלא נגיש מהמשקפיים.

 

נגיעה נוספת במסך הפתיחה העבירה אותנו אל התפריט הראשי. כאן ניתן לבחור בין מספר מוגבל מאוד של פעולות: צילום תמונה או סרטון, ניווט, שליחת הודעת טקסט, שיחת טלפון או וידיאו וחיפוש בגוגל.

 

המעבר בין האפשרויות נעשה באמצעות גלילה קדימה או אחורה והבחירה באמצעות נגיעה במשטח. חסרו לנו מאוד אפשרויות כמו שליחת הודעות מיידיות, בדיקה ושליחה של הודעות מייל, קריאת עדכונים מאתרים (רשימות RSS), מעקב אחר עדכונים ברשתות חברתיות, שיתוף תצוגה ושידור בסטרימינג של המצלמה.

הניווט בממשק המגע בעל עקומת למידה קלה, ולאחר שמתרגלים אליו הוא אינטואיטיבי מאוד, קל לשימוש ובעיקר אחיד: פועל לפי אותו היגיון בתפריטים ויישומים שונים, דבר חשוב שמקל מאוד בתפעול המשקפיים.

 

ממשק קולי

מזהה מבטא ישראלי, רוב הזמן

 

נוסף לממשק המגע ניתן לשלוט במכשיר באמצעות פקודות קוליות ללא שום צורך לגעת במכשיר. הטיה של הראש מעלה תציג את מסך הפתיחה, שבו ניתן לומר את הפקודה הבסיסית OK Glass ולבקש מהמכשיר לבצע פעולות שונות כמו צילום תמונה וחיפוש בגוגל, כל זאת ללא שימוש בידיים. הדבר שימושי במיוחד בזמן נסיעה ברכב, באופניים או אחרי קניות בסופר.

 

הזיהוי הקולי מצליח להתמודד עם מבטא ישראלי בהצלחה בדרך כלל, אך מתקשה מאוד לזהות מילים מסוימות. המילה Three, למשל, זוהתה תמיד כ־Free למרות ניסיונות חוזרים ונשנים שלנו. מכיוון שהתכונה החזקה ביותר במשקפיים היא החיפוש, וזה עובד רק באמצעות פקודות קוליות, מדובר בנקודת חולשה רצינית עבור המשתמש הישראלי, לפחות.

 

כמו כן, מבחר הפקודות הקוליות מצומצם מאוד. היינו רוצים שתהיה אפשרות לדפדף בין התפריטים, לעצור הקלטה של סרטון וידיאו, לבצע פעולת חזרה לאחור (Back) או יציאה. כשצופים בסרטים היינו רוצים אפשרות להשתמש בפקודות קוליות לפעולות כמו השהיית הסרט, הפעלה מחדש והרצה לאחור.

 

חיפוש

עדיין לא מזהה דיבור חופשי

 

התכונה המרכזית במכשיר היא כאמור החיפוש. נדרש זמן ללמוד את הדרך להתנסח: אי אפשר לבקש מהמשקפיים "הציגו לי מסעדות סיניות טובות בניו יורק", אלא צריך להגיד "מסעדות סיניות, ניו יורק". מדובר בחיסרון בולט לנוכח היכולות הסמנטיות הטובות משמעותית של אפליקציית סירי שזמינה במכשירי אפל ולעומת יישומים דומים אחרים.

 

עם זאת, מרגע שלומדים את סוגי השאילתות שהמשקפיים מזהים, המידע שמוצג מדויק מאוד ושימושי. התשובה לשאילתה משתנה בהתאם לסוגה: לרוב מדובר בטקסט קצר שנלקח מוויקיפדיה, לעתים בליווי תמונה, שאפשר להיכנס אליו בנגיעה במשטח, וניתן גם לבקש מהמשקפיים להקריא, פעולה שמתבצעת בקול נעים ולא רובוטי.

 

לרוב, למרות קוצרו, הטקסט המוצג בתוצאות החיפוש הוא אינפורמטיבי וקולע. דפדוף בין תוצאות החיפוש יציג בדרך מידע קונטקסטואלי. בתשובה לשאילתה IBM, למשל, אחרי הערך מוויקיפדיה הוצגו פרטים על המניה של החברה, על השינויים ביממה האחרונה, על בכיריה ומידע נוסף עליה.

 

חיפוש של בתי עסק, כמו מסעדות סיניות בניו יורק, יציג בתוצאה הראשונה מפה ועליה יופיעו המסעדות השונות. בדפדוף ביניהן יוצג מידע על כל מסעדה לצד אפשרות לעבור לאתר המסעדה, להתקשר אליה בלחיצת כפתור או לנווט אליה.

 

הבעיה היא שהמשקפיים מתקשים להציג מידע שגוגל לא הגדירה מראש. כך לדוגמה, בחיפוש מידע הנוגע לטיסות יודעים המשקפיים להפנות רק לאתר אינטרנט. ואולם, הגלישה במכשיר כמעט בלתי אפשרית, גם כאשר מדובר באתרי אינטרנט שמותאמים למכשירי מובייל.

 

אין שום דרך לדפדף בתוך אתר, ללחוץ על קישורים או להפעיל אלמנטים אחרים שמוצגים באתר, אלא רק לצפות בטקסט ולגלול כלפי מעלה או מטה. מאוד לא שימושי.

 

צילום

הווידיאו גורם להתחממות

 

הצילום במשקפיים עורר את דאגות הפרטיות הגדולות ביותר. אפשר לצלם תמונות או סרטונים בלי מגע. ההפעלה אינטואיטיבית לגמרי - כל שצריך לעשות הוא להביט לכיוון האובייקט ולהקליק על משטח המגע או להגיד Take a Photo. איכות התמונות המתקבלות סבירה, והמשקפיים מתמודדים היטב עם צילום וידיאו ועם ייצוב תוך כדי הליכה.

 

למכשיר כמה בעיות טכניות בולטות, שייתכן שנובעות מהעובדה שמדובר באב־טיפוס: החומרה חלשה ולפעמים נדרש למכשיר זמן תגובה של שנייה או שתיים. במקרים אחרים המשקפיים נתקעו במסך האחרון שבו צפינו ללא תגובה מיידית. כמו כן, בעת פעולות שדורשות כוח עיבוד גבוה, כמו צילום וידיאו, המכשיר עשוי להתחמם בצורה מורגשת, שהופכת את נשיאתו ללא נוחה. יכולות הקישוריות של המכשיר מצוינות, במיוחד אנטנת ה־WiFi שלו, שמספקת תקשורת מהירה.

 

בשימוש בישראל יש למכשיר, בשלב זה, מגבלה משמעותית מאוד: אפליקציית השליטה לאנדרואיד לא זמינה להורדה בארץ, דבר שמונע גישה ל־GPS ופעולות ניווט, ולכן גם שירות העדכונים של התחבורה הציבורית לא זמין בארץ.

 

את המשקפיים קיבלנו דרך עו"ד אלכסנדר גמבריאן, שאחרי כמעט 20 שנה במקצוע פרש כדי להקים חברת הייטק. החברה פיתחה אפליקציית אנדרואיד שמאפשרת לכל אדם לקבל ייעוץ משפטי מקיף בחינם. את המשקפיים הוא קיבל במסגרת תחרות בינלאומית של גוגל לרעיונות חדשנים לגלאס - הדרך היחידה שבה ניתן לקבל כרגע את המשקפיים.

 

גמבריאן הוא בין הישראלים הבודדים המחזיקים במוצר המבוקש, זאת בזכות הרעיון שהציע: לחבר בין העולם האמיתי ובין עולם הקולנוע. מעריצי סרטים יוכלו לטייל בסן פרנסיסקו, ניו יורק או פריז, למשל, ולבקש מהמשקפיים להציג היכן צולמו הסרטים האהובים עליהם. בדרך זו תוכלו לבקר בסצנות מפורסמות בעולם האמיתי ואפילו לראות איפה עמדו המצלמות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x