$
IT בעולם

מלחמות העננים: HP ו-VMware נאבקות ראש בראש

מערכת התשתית כשירות מבוססת קוד פתוח למרכזי נתונים Openstack הפכה לנושא חם; התמיכה של חברות הטכנולוגיה בפרויקט היא גם מקור למאבקי כוח פוליטיים, כמו בין HP ל-VMware

רפאל קאהאן 13:0517.07.13

OpenStack הינו פרויקט "תשתית כשירות" (Infrastructure as a Service) למחשוב ענן בו משתתפות כ-150 חברות טכנולוגיה מרחבי העולם ומטרתו לאפשר לכל ארגון ליצור ולהציע שירותי מחשוב ענן הפועלים על חומרה סטנדרטית. הרעיון שעומד מאחורי ה-OpenStack הוא שכל אפליקציה יכולה להפוך לווירטואלית ואינה צריכה "להתחבר" לשרת כזה או אחר. כך מתקבלת הפרדה בין האפליקציות לתשתיות, מה שמאפשר להשתמש בציוד של כל חברה.

הייחודיות של Openstack - קבלת כל היתרונות הרבים מווירטואליזציה ללא העלויות הרבות הכרוכות בהטמעתה - מהווה שינוי גדול בעולם מרכזי הנתונים שנוגעת לכל החברה או ארגון אשר משתמש במרכז נתונים כתשתית. המשמעות של  כל זה היא שמרכז נתונים יכול להיות מנוהל עם הגמישות של ענן וירטואלי, עם כוח מחשוב הזהה לחומרה חזקה "אמיתית".

 

"כלכליסט" עם מונטי טיילור, אחד מהמייסדים של פרויקט OpenStack ומפתח כלי אוטומציה לפרויקט, העובד ב-HP ונחשב לאחד המומחים הגדולים והמוכרים בתחום. לטענתו, המציאות שונה לגמרי. טיילור הוא תומך נלהב בפתרונות קוד פתוח ונחשב לעוף מוזר במסדרונות HP.

 

ענקית הטכנולוגיה האמריקאית אף שלחה אותו לכנס ה-OpenStack שנערך בישראל לפני מספר שבועות, על מנת שיציג את יתרונותיה בפני המתעניינים. לטיילור יש גישה שרואה את המודל העסקי העכשווי של שוק מחשוב הענן כמשהו מיושן שמגביל את הלקוחות, "הבעיה היא שאם לקוח אחד מקים את התשתית שלו בעזרת אחד הספקים, הוא 'תקוע' איתם"

 

OpenStack מאפשר להכניס מערכות קוד פתוח לעולם מרכזי הנתונים OpenStack מאפשר להכניס מערכות קוד פתוח לעולם מרכזי הנתונים צילום: אבישג שאר ישוב

 

הוא מסביר: "קח לדוגמה ארגון שמפתח את האפליקציות העסקיות שלו על גבי פלטפורמה של אחד הספקים, אם הוא רוצה לעבור לספק אחר בגלל שהוא קיבל הצעה יותר טובה, הוא לא יוכל לעשות זאת. הוא 'תקוע', למעט אם הוא יסכים לפתח את כל האפליקציות מחדש על מנת שיתאימו לתשתית החדשה."

 

זה כמו הגן הסגור של אפל?

 

"העיקרון של המודל העסקי הזה, דומה מאוד למה שאפל או מיקרוסופט מיישמות בעולם המובייל. אתה לא יכול לעבור לפלטפורמה אחרת מבלי שתצטרך להחליף את כל המערכת שלך, טלפון ואפליקציות", הוא מרחיב, "אם אתה מסתכל על עולם המחשבים בהקבלה, הסיבה לכך שווינדוס למשל כל כך מצליחה, היא שאתה יכול להשתמש בה על כל מחשב, כולל אלו של אפל".

 

"אם אתה רוצה שתחום מסויים יצליח, אתה חייב לבסס אותו על מערכת פתוחה לפחות בחלקה. התחרות שנובעת מכך היא בעלת ערך רב, ומאפשרת לקדם את הטכנולוגיה",

 

אבל, ישנם גם אלו שיאמרו שמערכות "גן סגור", עובדות יותר טוב. הן זולות יותר לתפעול ויעילות יותר

 

"הן אולי זולות יותר בטווח הקצר, אבל הן מגבילות אותך מאוד. אבל יש סיבה לכך שאנו לא אוהבים מונופולים או דיקטטורים. דיקטטורים יכולים להיות יעילים מאוד בהפעלה של תשתיות.אנשים חושבים שדיקטטורות עובדות עם שוטים ואזיקים, אבל למעשה הן יכולות בקלות לספק לך איכות חיים נעימה. תהיה לך טלוויזיה צבעונית ומכונית גדולה".

 

"בסופו של יום אני מעוניין להיות מסוגל לבצע את הבחירות שלי בעצמי", אומר לנו טיילור, "אם תסתכל במהלך ההיסטוריה על ההשוואה בין מערכות סגורות למערכות פתוחות - מערכות סגורות הצליחו יפה בהתחלת הדרך. אבל בסופו של דבר הן נעלמו לטובת מערכות פתוחות שמאפשרות חופש בחירה", מסכם טיילור.

 

אולם, רעיון הקוד הפתוח במסגרת תשתית מחשוב ענן יוצר בעיה לחברות מסויימות אשר מספקות פתרונות מבוססי קוד קנייני. בחלק מהמקרים, החברות הללו אף מהוות חלק מפרויקט ה-openstack ומייצרות מוצרים אשר מתחרים בו. חברת VMwareלמשל היא אחת מהחברות הללו.

 

מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, אף אמר ל"כלכליסט" לפני מספר שבועות כי המעורבות של חלק מהחברות המתחרות בתחום היא "שטויות" ושהמחויבות של חברה כגון HP לנושא אינה הופכת אותה לחפה מניסיונות למכירת פתרונות "סגורים" כמו אלה של VMware.

 

פט גלסינגר: “בסופו של יום כשחברות הטכנולוגיה הגדולות כמו HP טוענות שהן עומדות מאחורי הקוד הפתוח כמו ב-OpenStack, מדובר בשטויות." פט גלסינגר: “בסופו של יום כשחברות הטכנולוגיה הגדולות כמו HP טוענות שהן עומדות מאחורי הקוד הפתוח כמו ב-OpenStack, מדובר בשטויות."

 

גלסינגר אמר כי: “בסופו של יום כשחברות הטכנולוגיה הגדולות כמו HP טוענות שהן עומדות מאחורי הקוד הפתוח כמו ב-OpenStack, מדובר בשטויות. הרי הם עדיין יציעו ללקוחות שלהם תוספי OpenStack מבוססי טכנולוגיה קניינית שהם מעוניינים למכור.”

 

בתגובה לדברים של גלסינגר, מחברת HP נמסר כי: "HP הינה חברה-מייסדת במיזם OpenStack וככזו משמשת כתורמת ראשית לפיתוחו של הפרויקט בכל הנוגע לתשתיות, תוכנה וכלי פיתוח. החברה אף משקיעה משאבים בפרויקט האינטגרציה המתמשך של המיזם. כמו בכל קהילת קוד פתוח, מערכת יחסי הגומלין בין החברות התומכות במיזם OpenStack מתאפיינת הן בשיתוף פעולה והן בתחרותיות. אנו מברכים על תחרותיות זו, כיוון שהיא מניעה חדשנות אשר בסופה תורמת ישירות למשתמשים הסופיים. הלקוחות צריכים להעריך מה טוב בשבילם – מערכת פתוחה או מערכת סגורה – ולהחליט עבור עצמם."

 

"חלק מהיצרנים בחרו להקים מערכות ענן קנייניות המבוססות על המסורת שלהם כחברות המציעות מוצרים ושירותים קנייניים. אנו מאמינים כי מערכת פתוחה, אשר מאפשרת הקמתן של סביבות ענן היברידיות, משרתת את הלקוחות בצורה הטובה ביותר. ההוכחה הטובה ביותר לכך הינה שבשנים האחרונות חוותה OpenStack צמיחה ואימוץ מהירים והפכה לפלטפורמת מחשוב ענן שארגונים יכולים לסמוך עליה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x