$
הייטק והון סיכון

אינטל רוצה לקבל מהממשלה התחייבות להטבות על פני עשור

ענקית האלקטרוניקה שוקלת להשקיע 13 מיליארד דולר בהקמת מפעל חדש בישראל ובפיתוח המפעלים הקיימים. בתמורה היא בוחנת אפשרות לדרוש מהממשלה להתחייב לתת לה הטבות מס ומענקים במשך עשור, במקום מענק חד־פעמי שנהגה לבקש

מאיר אורבך 06:4903.07.13

13 מיליארד דולר - זה הסכום שאינטל שוקלת להשקיע בישראל בעשר השנים הקרובות בהקמת מפעל חדש ובפיתוח המפעלים הקיימים. אינטל מתנה את השקעתה בהתחייבות מצד המדינה שיועמד לה מענק כספי משמעותי, ששווייו עדיין לא ברור, מאחר שהיא עדיין לא הגישה בקשה. עם זאת, בהסתמך על השקעות העבר הוא מוערך בשווי כולל שאינו נמוך ממיליארד דולר.

בעבר נהגה אינטל לדרוש מהמדינה הטבה חד־פעמית גדולה של מיליארדי שקלים, המורכבת ממענק כספי ומהטבות מס. ואולם, בתוכנית ההשקעה החדשה החברה משנה גישה ובוחנת הגשת בקשה למענק שיימשך לכל אורך תקופת ההשקעה. אם תיעתר הממשלה לבקשה, היא תיאלץ להקצות סכום קבוע מתוך מענקי מרכז ההשקעות לחברת אינטל. ההערכות הן שסכום זה לא יגרע ממענקים דומים לחברות אחרות, אלא ייחשב לתקציב מיוחד שיעודד את אינטל להישאר בישראל.

 

 

ההערכות הן שמדינת ישראל תצטרך להציע התחייבות נדיבה ביותר, אם היא אכן רוצה את מפעל אינטל כאן. אף שאינטל השקיעה עד היום בישראל מיליארדי דולרים ולצד האיומים הנשמעים לעתים שהחברה תעזוב את ישראל - גם אינטל נמצאת במלכוד. המשמעות של ויתור על הקמת המפעל החדש בישראל תהיה התיישנות של טכנולוגיית הייצור כאן, מה שישחק לאט לאט את פעילותה במדינה.

 

המשמעות המעשית של בחירה שאיננה ישראל תהיה הגבלה משמעותית של הפעילות בארץ עד כדי יציאה ממנה. לאור השקעות הענק של אינטל בישראל בשנים האחרונות המהלך הזה לא ממש משתלם לחברה. זה היה גם השיקול המכריע בהחלטה להקים את המפעל הקודם באירלנד ולא בישראל. אינטל לא יכלה להרשות לעצמה לוותר על השקעות הענק באירלנד, הטכנולוגיה עמדה על סף התיישנות, ולכן החברה בחרה להקים את המפעל שם. ולא כפי שנהוג לחשוב בטעות, הסיבה היא לא האכזבה מהמענק הנמוך שהציעה ישראל.

 

מנכ"ל אינטל העולמית, בריאן קרנזיץ' מנכ"ל אינטל העולמית, בריאן קרנזיץ' צילום: בלומברג

 

אינטל היא אחת המעסיקות הגדולות בישראל - עובדים בה 8,500 איש במישרין ועוד יותר מ־15 אלף בעקיפין. המפעל החדש שהיא מדברת עליו כיום הוא בטכנולוגיה המתקדמת ביותר, 10 ננו־מטר, ועלות הקמתו מוערכת ב־5 מיליארד דולר. האפשרויות העומדות בפני אינטל הן להקים את המפעל בישראל, בארה"ב או באירלנד.

 

מנכ"ל אינטל העולמית בריאן קרזניץ' הבהיר בביקורו האחרון בישראל שלא נבחרה המדינה שבה יקום המפעל, אבל החלטתה של החברה להשיב לידיה את השטח שעליו פועל מפעל מיקרון שנסגר בקריית גת מעידה שישראל היא מועמדת בכירה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x