$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

ערב טוב מפייסבוק; והרי החדשות

העולם הערבי איבד אמון בכלי התקשורת שלו ופנה למדיה החברתית לקבלת עדכוני חדשות, ה"חדשנות" בה מתהדרים יזמי הייטק רבים מתמצה בהעתקה של מיזמים שהצליחו ושני מטורפים נעצרו לאחר שפיתחו תותח רנטגן למלחמה באויבי ישראל

יוסי גורביץ 11:5120.06.13

הצבעת אי אמון 

 

מה אתם נוהגים לעשות בפייסבוק? לשתף תמונות? לקטר על כמה שחם? על הממשלה? דעו שבעולם הערבי יש תפקיד חשוב ומהותי במיוחד למדיה החברתית כולה: היא מקור למידע חדשותי. סקר חדש גילה ששכנינו (ושכניהם) משתמשים בפייסבוק ככלי לצריכת חדשות בהיקף ששני רק לרשתות אל ג'זירה ולעל ערביה.

 

הסיבה לכך פשוטה למדי: שישים ומשהו שנה אחרי השתחררותן של המדינות הערביות מעול הקולוניאליזם, אין לתושבים שלהן שום סיבה להאמין למה שאומרות הממשלות שלהן, שברוב המדינות הערביות גם שולטות בכלי התקשורת. במצרים וטוניסיה, שעברו מהפכות, רק כרבע מהאוכלוסיה אומרת שהיא מאמינה לתקשורת, וצריך לתהות כמה מהעונים שיקרו לסוקרים. וגם בישראל, למי ששכח - יש לשלטון כלי תקשורת שסרים למרותו. בשנות השישים, הפעיל השב"כ עיתון בשם "רימון", שהמטרה שלו היתה לקעקע את כלי התקשורת האופוזיציוני היחיד בסביבה אז, "העולם הזה" של אורי אבנרי; גם היום יש ללשכת ראש הממשלה בטאון, שממומן על ידי מיליארדר הימורים זר.

 

מה חדש בעולם? תבדקו בפיד מה חדש בעולם? תבדקו בפיד

 

אחוז המשתמשים בעולם הערבי שצורך תכני חדשות בפייסבוק גדול מאשר בעולם המערבי, משום שיש להם שם קהילות סגורות שמהן הם מקבלים חדשות ואליהן הם מעבירים מידע. זה אומר שמתפתחים שם כל מיני תאי תהודה שמזינים את עצמם, ושאין לנו מושג ברור מה קורה בהם. לידיעת אנשי המודיעין שאוהבים לחשוב שאם הם עוקבים אחרי התקשורת הערבית, הם מבינים מה קורה שם - ומופתעים פעם אחר פעם. 

 

מותר להאזין? בטח שמותר

 

בשבועיים האחרונים, כל הממשלה האמריקאית נכנסה למגמת בלימה כנגד ההדלפות על כך שהיא מרגלת אחרי האוכלוסיה שלה. טענה קבועה של הממשלה, שהושמעה מהנשיא אובמה ומטה, היא שה-NSA לא יכולה להאזין לשיחות של אמריקאים ללא צו.

 

כפי שכתב הבלוגר גלן גרינוולד, שאם זה יימשך ככה יצטרך לצאת מהבית כשהוא מחופש לגזר גמדי (השטיק של יוסף יוסף האיום) כדי להתחמק ממל"טים, זה לא בדיוק המצב.

 

על פי חוק FISA המקורי, שאותו הפר ממשל בוש כאילו אין מחר, זה אכן היה בלתי חוקי. כדי להגן על פקידי הממשל של בוש ועל אנשי חברות הטלקום שסייעו להם, הועבר ב-2008 חוק FISA המתוקן, והוא אכן דורש צו כדי להאזין לשיחות בין שני אזרחים אמריקאים.

 

אפשר להאזין. צו זה לחלשים אפשר להאזין. צו זה לחלשים צילום: shutterstock

 

אבל הוא לא מצריך שום צו כדי לעקוב אחרי שיחות, מיילים או מסרונים, כשאחד הצדדים הוא אזרח אמריקאי והשני הוא אזרח זר. יתר על כן, כשממשל בוש הגיש את חוק FISA המתוקן ב-2008, הוא הודה שמה שמעניין אותו הוא התקשורת בין אזרחים אמריקאים. יתר על כן, בדיקה של מסמכי FISA (שכנראה הגיעו לגרינוולד מאדוארד סנודן) מעלה שה-NSA לא מבקש מבית המשפט הסודי הזה אישור להאזנה פרטנית, אלא רק מפרט מה הוא רוצה לעשות בצורה כללית. חותמת הגומי המשפטית מאשרת: בדרך כלל, היא פשוט חוזרת בצו על מה שביקש ה-NSA. סנאטורים שואלים את ה-NSA כבר שנים לכמה אזרחים אמריקאים היא מאזינה, ולא מקבלים תשובה. כנראה שה-NSA יודעת למה.

 

ובישראל, בינתיים, כל קצין משטרה בדרגת רב פקד יכול לקבל את פרטי התעבורה שלכם מחברת הסלולר פשוט על ידי זה שהוא אומר לה שיש לו יסוד להאמין שעומד להתבצע פשע חמור. מפריע לכם? כנראה שלא. 

 

הו, חדשנות מתוקה

 

כשאנשי הייטק מנסים להגן על התנאים המופרכים שבהם הם חיים, אחד התירוצים הקבועים שלהם הוא שהם עוסקים ב"חדשנות", שכל אחד מהם מנסה להצעיד את העולם קדימה בכיוונים חדשים ומסעירים. ואם אתם קונים את זה, בטח הצבעתם עבור האנשים שהבטיחו לכם פוליטיקה חדשה.

 

נתחיל מההערה הפילוסופית ש"חדש" או "חדשני" אין פירושו בהכרח "טוב יותר"; גם נשק כימי היה דבר חדשני מאד בזמנו, ובכמה מעבדות אפלות ודאי יושבים מדענים צעירים ומספרים בעיניים נוצצות על דרכים חדשניות במיוחד להרוג אנשים במחלות נוראיות. למי ששכח, אזכיר שתעשיית ההייטק קשורה בטבורה לתעשיית הרצח.

 

הצליחה - וזכתה לשלל חיקויים. אינסטגרם הצליחה - וזכתה לשלל חיקויים. אינסטגרם

 

שנית, רוב אנשי ההייטק כלל לא עוסקים בחדשנות בפועל. רובם עסוקים בהעתקה שקדנית של הדבר המצליח כרגע. זה לא רק פייסבוק והמנהג שלה להעתיק כל תכונה מצליחה מטוויטר, זה גם העובדה שיש כ-50 חקייני אינסטגרם. אני לא מדבר רק על האפליקציות בשנקל שמאפשרות לך להוסיף פילטרים לתמונות שצילמת בסלולר או העברת אליו, למרות שזו מגפה בפני עצמה, אלא על MightBuy ("אינסטגרם לסוחרים"), Kinderloop ("אינסטגרם מאובטח להורים ולאפוטרופסים"), Puppystream(אינסטגרם לבעלי כלבים), וכן הלאה. 

 

רוב הרעיונות האלה, כמובן, לא יהיו איתנו לאורך זמן. זה סימן ההיכר של תעשיה שמייצרת לא מעט אוויר חם.

 

קשים חייו של הדושבג המיליארדר

 

שון פארקר, שלפני 15 שנה בערך יצר את נאפסטר, שב לזרקור הציבורי כשדמותו פלטה את המשפט "אתה יודע מה מגניב היום? מיליארד דולר" בסרט "הטרשת החברתית". מאז הוא לא עשה הרבה, ועל מה שעשה לא כדאי להרחיב את הדיבור (Airtime, אם אתם מוכרחים), אבל לאחרונה הוא מצא את עצמו בכותרות שליליות במיוחד.

 

אוף, למה לא אוהבים אותי? פארקר אוף, למה לא אוהבים אותי? פארקר צילום: בלומברג

 

פארקר ערך חתונה ראוותנית במיוחד לאחרונה, שגם גרמה נזק סביבתי ניכר לחורשה שבה נערכה - מה שגרר קנס של מיליונים שפארקר שילם בלי למצמץ. הטייקון האומלל מתלונן עכשיו על שאנשים לא אוהבים אותו: מלצר קילל אותו במסעדה ואנשים ירקו עליו ברחוב. אנשים כותבים עליו דברים לא יפים בפייסבוק. כמה פסיכופטים, הוא טוען, אפילו שלחו אליו איומי מוות.   

 

אוי מסכן שלי קטן, רוצה טישו, שון? החלטת להיות מגעיל בצורה מאוד פומבית, עכשיו תחיה עם התוצאות. יש לך מספיק כסף כדי לשכור שומרי ראש ופסיכולוג שיגיד לך שאתה בסדר, זה העולם שלא בסדר. אבל לא, אתה רוצה גם לספח אדמה ציבורית ולפגוע בה, גם לערוך חתונה במיליונים כשהמדינה שלך במשבר כלכלי, וגם לצפות שאנשים פשוט יחייכו. רוצה לעשות דברים כאלה בלי לקבל ריקושטים מהציבור? בוא להיות טייקון בישראל.

 

קצרצרים

 

1. ה-FBI עצרה שני ברנשים שטענו שפיתחו תותח רנטגן שהמטרה שלו היא לגרום למחלות בקרב קורבנות שאפילו לא מודעים לכך. אף שהלוזרים הרלוונטיים אמרו שהמטרה היא להפיץ מחלות בקרב יריבי ישראל - הם ניסו למכור את כלי הנשק דווקא לאנשים שהתחזו לחברי ארגון הקו קלוקס קלאן (שאינו נמנה עם אוהדי ישראל הגדולים). עם לכידתם של השניים, בדקו מומחים של ה-FBI את כלי הנשק, וכולם נורא הופתעו כשהסתבר שהוא לא עובד.

 

יכול להפוך גם לנשק, בידי המטורף הנכון יכול להפוך גם לנשק, בידי המטורף הנכון

 

2. האח הגדול מביט ממעל: ה-FBI הודתה אתמול (ד') שהיא משתמשת במל"טים בשטח ארה"ב. ראש הסוכנות, רוברט מולר, הדגיש שהסוכנות עושה בהם שימוש נדיר מאוד, ושהם מיועדים למקרים ספציפיים. מולר לא הצליח לענות על השאלה באילו הגנות משתמשת הבולשת כדי לשמור על מה שנשאר מהפרטיות של האמריקאים. 

 

3. ג'וליאן אסאנג', הפושע הנמלט שמסתתר בשגרירות אקוואדור בבריטניה, הודיע שאין בכוונתו לעזוב אותה, גם אם משטרת שוודיה תסיר את בקשות ההסגרה נגדו (הנ"ל חשוד בשני מעשי אונס במדינה). אסאנג' מעריך שבקרוב יוגש נגדו כתב אישום בארה"ב בשל חלקו בהפצת מסמכים סודיים של ממשלת ארה"ב, והוא דורש שבריטניה תספק לו מעבר בטוח, שאם לא כן הוא ימשיך לשרוץ בשגרירות. לבריטניה, שאת החוקים שלה הוא הפר כשנמלט לשגרירות, אין סיבה מיוחדת לעשות את זה. אז בינתיים אסאנג' נשאר שם כאסיר. 

 

4. חדשות מעודדות לתעשיית החדשות הגוועת: שיעור המשתמשים בבריטניה שמוכנים לשלם עבור חדשות ברשת עודנו זעום, אבל הוא הכפיל את עצמו בעשרת החודשים האחרונים והגיע לכתשעה אחוז. אולי זה נובע מכך ששורה של עיתונים גדולים, במיוחד מרשת מרדוק, העבירו את התוכן שלהם אל מאחורי חומת תשלום. עליה בתמיכה בתשלום עבור חדשות נרשמה גם בארה"ב, צרפת וגרמניה - אם כי בדנמרק נרשמה ירידה. צרפת מובילה את הלהק עם 13% תמיכה בתשלום עבור חדשות, אבל שם יש מודעות גבוהה לכך שמה לעשות, מי שרוצה תוכן איכותי צריך גם לשלם עליו, ועיתונים נתפסים כמשהו שאין להפקיר לכוחות השוק. בנתון מעודד פחות, כ-17% מהמשתמשים בבריטניה הודו שהם לא שמים לב איזה אתר חדשות הם קוראים.  

 

5. עוד לא מת, אם כי הוא לא מרגיש מי יודע מה: דיווחנו אתמול על מותו הסופי של הטלגרף, שיבוא כאשר החברה האחרונה שמשתמשת בו, בהודו, תשגר את הטלגרמה האחרונה ב-14 ביולי. בתגובה לידיעות, מיהרה חברת International Telegram להבהיר שגם אם השיטה המסורתית של שליחת מברקים נפחה את נשמתה, הרי שהטלקס - מכשיר מתקדם יותר - עדיין איתנו, 83 שנה אחרי שהומצא בגרמניה. בחברה מבטיחים שהם מסוגלים להעביר מסר בתוך עיר בתוך יממה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x