$
אינטרנט

חדש מבית ויקיפדיה: ויקידאטה, מאגר עובדות בינלאומי

הפרויקט החדש נכנס לשלב הסופי ושולב לתוך כל הגרסאות של ויקיפדיה ברחבי העולם. הוא יסייע לקדם אחידות בין המהדורות השונות של האינציקלופדיה המקוונת

נמרוד צוק 11:2628.04.13

אנשי ויקיפדיה השיקו במהלך סוף השבוע האחרון את השלב השני בפרויקט חדש ומרתק: WikiData, מאגר פתוח לציבור ורב-לשוני של עובדות ונתונים. המהלך צפוי להוביל

לצמצום ניכר במספר הטעויות בויקיפדיה, למנוע תקלות וסתירות בין גרסאות שונות של אותו דף ולהקל על תיקון ושינוי ערכים. במאגר ישנם כרגע למעלה מ-12 מליון פריטי מידע.

 

המאגר מסודר במבנים הניתנים לקריאה על ידי מחשב. בין היתר, הוא כולל את כל האזכורים המופיעים בערכי ויקיפדיה לנתונים כמו שמות ותאריכים. פיתוח הפרויקט החל לפני כשנה, ולפני כחודש הוא נכנס לשימוש ב-11 מאתרי ויקיפדיה, השייכים לשפות המובילות באינציקלופדיה המקוונת - ביניהן גם עברית. החל מסוף השבוע האחרון, הוא חובר לכל המהדורות והגרסאות השונות של ויקיפדיה (קרוב ל-290 סך הכל). 

 

בניגוד לויקיפדיה, הכוללת דפי טקסט ותמונות בפורמט חופשי לעריכה, המידע המאוחסן בויקידאטה מאורגן בטבלאות ושדות, ומכיל רק מידע בסיסי. בדף הערך רוסיה, למשל, אפשר למצוא פרטים כמו שם עיר הבירה, שם הנשיא, מדינות גובלות ונתונים מספריים שונים, עם ציון המקורות לנתונים. בנוסף, בעוד שבויקיפדיה לכל ערך יש מהדורה נפרדת לכל שפה אשר לפעמים שונות מאוד אחת מהשניה, בויקידאטה יש רק דך מרכזי לכל ערך בכל השפות - מה שאמור לשמור על אחידות המידע.

 

בדומה לאופן הפעולה של ויקיפדיה, גם העבודה על ויקידאטה היא בצורה של עריכה שיתופית, עם דפי שיחה ושינויים. כל המידע המאוחסן בויקידטה פתוח לשימוש חופשי תחת רשיון קריאטיב קומונס.

 

ג'ימי ויילס, מייסד ויקיפדיה ג'ימי ויילס, מייסד ויקיפדיה צילום: בלומברג

 

מידע ברשות הציבור

 

עורכי ויקיפדיה יכולים להשתמש במידע בויקידאטה על ידי שתילת הפניות בתוך דפי ערכי ויקיפדיה. כך, אם התגלתה טעות או נתון מסויים השתנה או עודכן, יהיה מספיק לשנות את שדה המקור בויקידאטה כדי שכל הערכים הרלבנטיים בויקיפדיה יתוקנו אוטומטית.

 

את הפרויקט יזמה במקור השלוחה הגרמנית של ויקיפדיה, ובין המממנים העיקריים אפשר למצוא את גוגל, קרן גורדון ובטי מור, ומרכז אלן לבינה מלאכותית. מספר פרויקטים מעניינים כבר מתבססים על ויקידאטה, כגון אתר GeneaWiki המציג באופן גרפי את הקשרים המשפחתיים בין דמויות מפורסמות ו-Tree of Life שמארגן את הטקסונומיה של כל מיני בעלי החיים בעץ נתונים אחד.

 

בנוסף, לאחרונה חשפה ויקיפדיה פרויקט מעניין נוסף בשם ויקיפדיה זירו, המאפשר גישה למאמרים דרך כל טלפון סלולרי פשוט - דרך הודעות SMS. הוא נועד לקדם את הנגישות למידע במדינות המתפתחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x