$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

חקירה במיקור המונים: הממשל נעזר באזרחים

חקירת הפיגוע בבוסטון תשתמש באמצעים חדישים, הישג פוליטי ראשון לפייסבוק, מכירות נשק ברשת עוקפות את החוק בארה"ב, וסטארטאפ חדש חושף מי עוקב אחריך

יוסי גורביץ 11:2917.04.13

שלחו לנו את התמונות שלכם, בבקשה

 

פיגוע מחריד אירע שלשום (ב') במהלך המרתון בבוסטון. שלושה אנשים נרצחו ועשרות נפצעו כתוצאה מלפחות שני מטענים שהופעלו סמוך לקו הסיום של המירוץ. עוד לא ידוע מי עומד מאחורי הפיגוע, והרשויות בארה"ב פתחו בחקירה נמרצת של מספר סוכנויות פדרליות.

 

 

בוסטון מתאוששת מפיגוע התופת הקטלני בוסטון מתאוששת מפיגוע התופת הקטלני צילום: בלומברג

 

באופן חריג, חלק ניכר מהחקירה צפוי להשען על מידע שיושג במיקור המון. תמונות וסרטונים מהפיגוע הציפו את פייסבוק וטוויטר זמן קצר לאחר הפיצוצים, ועכשיו קוראים החוקרים לציבור לשלוח אליהם את כל החומר שיש להם.

 

המשטרה המקומית כבר שמה את ידה על מצלמות האבטחה בזירה, אבל הפוטנציאל למציאת מידע נוסף בעזרת כל הצלמים שהסתובבו בשטח – כמעט לכל אחד יש מצלמה היום – גדול במיוחד. בהרבה מקרים, הצלם לא קולט שברקע התמונה שלו יש מידע שיכול לסייע לחוקרים. אחרי הכל, מצלמות אבטחה זיהו את האחראים לפיגוע ברכבת התחתית בלונדון ב-2005.

 

כאן נתקלים החוקרים בבעיה שה-NSA זיהתה כבר בשנות ה-60: היכולת לסנן מידע מפגרת משמעותית אחרי היכולת לאסוף מידע. כלומר, החוקרים צפויים למצוא את עצמם מוצפים בחומר שרובו המכריע לא מועיל, ולמעשה כנראה גם מזיק. פתרון טוב לבעיה הזו, הגביע הקדוש של עבודת המשטרה והמודיעין, עוד לא נמצא. והיום, כמובן, אנחנו מפיקים הרבה יותר מידע משהפקנו בשנות ה-60.

 

בתוך כך, הממשל האמריקאי הכחיש בתקיפות את הטענה שהוא הורה לכבות את רשתות הסלולר בבוסטון בעקבות הפיגוע, מחשש שמטענים נוספים יופעלו מרחוק על ידי מכשירי סלולר. עם זאת, לממשלת ארה"ב יש נהלים שמאפשרים לה לעשות בדיוק את זה, ועד כה היא נאבקה בהצלחה בכל נסיון להביא לחשיפת הנהלים הללו. ארגוני זכויות האדם שם ממשיכים לנהל את המאבק על חשיפת הנהלים.

 

פייסבוק. מזמברת עובדים

 

הישג פוליטי ראשון לפייסבוק: היא הצליחה להטות את השפה של חוק הגירה חדש, שגם ממשל אובמה רצה בו, ושעבר את הסנאט בהסכמה נדירה מצד שתי המפלגות – הסכמה נדירה משום שהמפלגה הרפובליקנית עשתה לעצמה למנהג בארבע השנים האחרונות לשבש כל הליך של חקיקה שממשל אובמה תומך בו.

 

 

מארק צוקרברג. כבר בונה על גל העובדים הזרים מארק צוקרברג. כבר בונה על גל העובדים הזרים צילום: בלומברג

 

שתדלנים של פייסבוק - היא מוציאה יותר על שדלנות מכל חברת טכנולוגיה אחרת בסך הכל - הצליחו להכניס לחוק סעיפים שמועילים לפייסבוק וחברות טכנולוגיה אחרות - אבל ספק אם הם מועילים למישהו אחר. על פי החוק החדש, החברות האמריקאיות לא יצטרכו להוכיח שהן אכן ניסו לשכור עובדים אמריקאים לפני שהן מבקשות לשכור עובדים מחו"ל. סעיף אחר בחוק קובע שפייסבוק וחברות טכנולוגיה אחרות לא יצטרכו לשלם לעובדים זרים משכורות גבוהות במיוחד.

 

מה השילוב של שני הסעיפים האלה אומר? פשוט מאד. פייסבוק מורידה את המחירים של עובד התוכנה האמריקאי. היא כבר לא חייבת לעשות מאמצים לשכור אותו לפני שהיא שוכרת עובד זר, והיא לא חייבת לשלם לעובד זר שכר גבוה. אמריקאי, רוצה לעבוד בשביל פייסבוק? כדאי שתסכים לקבל ממנה משכורת נמוכה הרבה יותר ממה שדרשת עד כה. אחרי הכל, יש עוד אלף הודים כמוך. הדבר כן יקל, אבל, על ישראלים למצוא עבודה בעמק הסיליקון - ורק יזרז את בריחת המוחות מכאן.

  

עכשיו נשאר רק לברר אם גם בסנאט האמריקאי יש סוס טרויאני, כמו ראיון "כלכליסט" מהיום שמסביר למה בעלי ההון לא מוכנים לסכן את כספם ועל כן הם חייבים לסכן את כספכם.

  

רוצה נשק? אין בעיה, הקלק כאן

 

חוקי הנשק בארה"ב, בעקבות טעות קרדינלית של האבות המייסדים בדמות התיקון השני לחוקה, הם בדיחה גרועה - ורוצחי המונים צוחקים כל הדרך אל הטבח הבא. ועדיין, אם גם החוקים המועטים האלה נוקשים מדי עבורך, קל מאד לעקוף אותם.

 

עיתונאים חוקרים כבר מצאו את הפרצה הענקית בחוקי הנשק האמריקאים: ירידי נשק, שבהם ניתן למכור כלי נשק ללא כל חקירה ודרישה. עכשיו, חקירה של "ניו יורק טיימס" מגלה דווקא כי השוק האמיתי נמצא ברשת: עשרות אתרים שבהם אנשים מציעים לקנות או למכור כלי נשק זה לזה, ללא כל פיקוח.

 

האתרים הללו מאפשרים לעקוף את החוק הרופף גם כך. בארצות הברית, כדי לקבל רשיון לסחר בנשק, אתה צריך להוכיח שזה תחום העיסוק שלך – אבל, אם זה לא תחום העיסוק שלך, אתה לא צריך רשיון. כלומר, אתה יכול להיות מוכר זעיר ולמכור נשק כאילו אין מחר.

 

הטיימס מצא שבאתר לוחות מסוים, היו 170,000 מודעות למכירת נשק. חלקן היו כמובן כפולות, כמו בכל רשימה כזו, אבל מדי שבוע נוספות לאתר 20,000 מודעות חדשות. 94% מהמודעות היו על ידי "אזרח פרטי", כלומר כאלה שלא כפופים לחוקי המעקב על נשק. באחד המקרים, הצליח העיתון לאמת את העובדה שפושע מורשע – כזה שעל פי החוק כלל לא רשאי להחזיק בנשק – פרסם כמה מודעות שבהן הוא התחנן לאקדח, והיה מוכן להפרד עבורו מטאבלט ומכונת פפסי מיושנת. עבריין מבוקש אחר ניסה לרכוש רובה סער מדגם קלצ'ניקוב וניסה למכור רובה.

 

וככה זה יימשך, כנראה גם אחרי הטבח הבא.

 

לעקוב אחרי העוקבים

 

כשאתם גולשים ברשת, אתם מפזרים את המידע שלכם לכל עבר. אם אתם משתמשים בפייסבוק, החברה שומרת לעצמה את הזכות לשדוד את מידע הגלישה שלכם ולמכור אותו לכל מפרסם, גם אם אתם לא מחוברים לפייסבוק באותו הרגע. שורה של מוצצי דם אחרים – 2,000 חברות מעקב מתפרנסות מכך – עושות דברים דומים.

 

תוסף חדש לפיירפוקס וכרום, Disconnect, מנסה לשנות את המצב. הוא ימנע מהעלוקות מלקבל את המידע על הגלישה שלך, כך שהן לא תוכלנה להציג לך פרסומות. כרגע, החוק מאפשר לחברות לעקוב אחריך גם אם אתה מפעיל את תיוג "אל תעקוב אחרי". Disconnect מאזן קצת את המצב ומחזיר למשתמש חלק מהשליטה. הכלי גם מראה לך אילו חברות מעקב אורבות מאחורי כל אתר שאתה מבקר בו. חיובי.  

 

קצרצרים

 

1. אם חשבתם שחברות הסלולר הישראליות הן ערפדיות, לא טעיתם בהרבה, אבל במולדת הקפיטליזם המודרני והחזירי הן גרועות אפילו יותר. אגודת זכויות האדם בארה"ב, ה-ACLU, דורשת כעת חקירה כנגד ארבעת הספקיות הגדולות, משום שהן נמנעות מלספק למשתמשים עדכוני אנדרואיד בזמן. ההמנעות, שהחברות מקפידות לא לדבר עליה, חושפת את המשתמשים לדופקות. אבל זה בסדר: אפילו אם תפתח חקירה, יחלפו שנים לפני שהציבור ישמע עליה. ככה זה כשהמערכת הפוליטית שלך מציבה את רווחיהן של חברות לפני רווחת הציבור.  

 

2. מדיניות הצנע (Austerity) – בקרוב, מבטיח שר האוצר, גם אצלכם – כבר חיסלה כמה מדינות, ועכשיו מסתבר שיש בסיס לטענה שהיא נובעת מטעות חישוב. מסמך שהוציאו כלכלנים בתחילת 2010, Growth in a Time of Debt, נחשב לאחד המסמכים החשובים בתחום, וצוטט אינספור פעמים - במיוחד כאשר עולה דרישה להידוק החגורה שעל צווארו של הציבור. אבל עכשיו מתברר כי חוקרים לא מצליחים לשחזר את התוצאות של המחקר. אז הם ביקשו את טבלאות האקסל המקוריות שעליהן הוא נשען. למרבה הפאדיחה, מסתבר שהתוצאות נובעות משגיאה בנוסחת אקסל: במקום לסכום פרטים מ-20 מדינות, היא סכמה רק 15. זו, אולי, שגיאת החישוב היקרה ביותר בהיסטוריה האנושית.  

 

3. הטקטיקה הנלוזה של ערעור האמון העצמי של אדם באמצעות קמפיין טוקבקים אנונימיים ומשתלחים נמצאת איתנו כבר יותר מעשור, אבל הדבר רק נהיה נפוץ יותר. שר הבטחון עמיר פרץ רצה, במהלך מלחמת לבנון, להפעיל חיילים כדי שיכתבו אנונימית טוקבקים שתומכים בו. במהלך המחאה של 2011, פקידי ממשלה הציפו את הרשת הישראלית במספרים עצומים של תגובות תמיכה בממשלה ובראשיה. עכשיו מסתבר שגם סמסונג חשודה במהלך דומה: הרגולטורים בטיוואן חוקרים אותה כעת בחשד שהיא ניהלה מערכה כזו כנגד HTC.  

 

 

בוטלה המדליה ל"לחימה חסרת פשרות בחתכי נייר" בוטלה המדליה ל"לחימה חסרת פשרות בחתכי נייר"

 

4. נצחון לשפיות: משרד ההגנה האמריקאי חזר בו מההחלטה להעניק מדליה לאנשים שמפעילים מל"טים ומחסלים אנשים אחרים ממרחק בטוח. בטוח מאד, ברוב המקרים – המל"טים שמורידים שיעור עצום של אזרחים בפקיסטן מופעלים מבונקר בקולורדו. מדליות, לאורך ההיסטוריה, הוענקו עבור הפגנת אומץ לב חריג, בעיקר במצבים שבהם אם הקצינים היו עושים את תפקידם כראוי לא היה צורך באומץ לב מצד חפ"שים. הענקת מדליה לאנשים שהסכנה העיקרית שבפניה הם ניצבים היא שפחית קולה מנוערת תשפריץ עליהם עוררה תרעומת מצד שאר הכוחות המזוינים, והנושא ירד מהפרק.

  

 

5. השופט ריימונד ווֹיט החליט שצלצולים סלולריים הם הפרעה בלתי סבירה לשגרת בית המשפט, ועל כן קבע – ותלה שלט בולט בנושא – שצלצולים בזמן הדיונים יקבלו יחס של בזיון בית המשפט. למרבה השעשוע, לפני כמה ימים שכח וויט לכבות את הגרוטאה שלו עצמו, וזו צלצלה במהלך הדיון. וויט, לשבחו, מצא את עצמו אשם בבזיון בית המשפט, וקנס את עצמו ב-25 דולרים.

 

  • "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

 

 

  • ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"  

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x