$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מכרות הביטקוין: האם המטבע הווירטואלי פוגע בכדור הארץ?

מטבעות ביטקוין לא נולדים יש מאין ומצריכים עבודת מחשב שאינה משתלמת ואף פוגעת בסביבה, קפטן אריק שמידט מפליג למרחק בהערכותיו לגבי החיבור לאינטרנט והאיחוד האירופי שוב מוותר לגוגל

יוסי גורביץ 11:0915.04.13

המכרה הווירטואלי

 

ביטקוין, המטבע הווירטואלי, הפך לשיחת העיר בשבועות האחרונים. במיוחד לאור העליות והירידות הפראיות במחיר שלו, תנודות שבכל מטבע אחר היו אומרות לכל אדם  שלספקולנטים יש אחיזה יוצאת דופן בשוק וששומר נפשו ירחק ממנו. אבל תשומת הלב הזו גררה גם עניין מצד עיתונאים והפניית זרקור לשאלה: האם 'כריית' ביטקוינים שווה את המאמץ?

 

כולם מדברים על הסחר בביטקוין, אבל כמעט אף אחד לא מדבר על כך שכדי להשיג ביטקוין, המחשב שלך צריך לעבוד - ולעבוד קשה. ככל שכרית יותר ביטקוינים, המחשב שלך צריך לעבוד קשה יותר. בבלומברג מעריכים כעת שכריית ביטקוין ברחבי העולם מצריכה כ-982 שעות מגה-וואט מדי יום. נשמע הרבה לכם הרבה? אתם צודקים: זה שקול לכחצי מצריכת החשמל של מאיץ החלקיקים CERN.

 

המחיר האמיתי של המטבע הווירטואלי. ביטקוין המחיר האמיתי של המטבע הווירטואלי. ביטקוין צילום: שאטרסטוק

 

אם השימוש בביטקוינים יעלה, כפי שהמשתמשים בו מקווים, צריכת החשמל הזו צפויה לזנק. לכך כבר יש מחיר סביבתי מדיד. בבלומברג כותבים שכפי שכריית מחצבים רגילה היא פעולה עתירת משאבים שגורמת נזק סביבתי, כך גם כריית ביטקוינים. 

 

כמו בכריית מחצבים פיזיים, כורה בודד לא יגיע רחוק. כדי להצליח בכריית ביטקוינים, יש צורך בציוד יעודי: מחשבים חזקים במיוחד. כמובן שאלה יצריכו חשמל, קירור, תחזוקה שוטפת וגם יישחקו עם הזמן ויהיה צורך בהחלפתם. להזכירכם, הביטקוין הוא מטבע, ששערו גמיש מאוד; בכלל לא בטוח שההכנסות יכסו את ההוצאות. בנוסף, זינוק במספר הכורים יצריך יותר ויותר אנרגיה מפלנטה שהמשאבים הטבעיים שלה מוגבלים מאוד.

 

הכלכלן זוכה פרס נובל, פול קרוגמן, כבר תהה איך לעזאזל אנשים חושבים שבזבוז משאבים כדי ליצור מטבע הוא רעיון חכם. הוא לא הראשון שהעלה את השאלה המאוד הגיונית הזו. אדם סמית' התלונן ב-1776 על כך שיצירת מטבעות כסף וזהב, שהערך שלהם בסופו של דבר סמלי, מצריכה בזבוז ניכר של משאבים אמיתיים.

 

באמת? אתה רציני?

 

לאריק שמידט, יו"ר גוגל ומי שהיה מנכ"ל החברה בשנים הקריטיות הראשונות שלה, יצא שם של אדם שנוהג להפליג בנבואות אוטופיות עם נגיעות של קריפיות מתקדמת. הוא נהג לפלוט על בסיס קבוע דברים שסיבכו את החברה והיה אימת היח"צ של גוגל. 

 

פליטת הפה האחרונה שלו לא מזיקה במיוחד, אבל מעמידה בסימן שאלה את שיקול דעתו. שמידט אמר שלהערכתו, עד שנת 2020 כל האוכלוסיה האנושית תהיה מחוברת לרשת. הוא ציין בתחילת דבריו שכרגע, על כל אדם שמחובר לרשת יש שניים שלא מחוברים.

 

השאלה היא למה אנחנו קוראים "מחובר לרשת": החיבור באמצעות סמארטפון מוגבל משמעותית בהשוואה לחיבור באמצעות מחשב. אפילו אם נניח ששמידט מתייחס לחיבור באמצעות סמארטפון - מה שנשמע סביר בהתחשב בטענה שלו ששליש מהאוכלוסיה כבר מחובר לרשת - היכולת לסגור את הפער הזה תוך שבע שנים (או תוך עשרים) כנראה לא קיימת.

 

אריק שמידט אריק שמידט צילום: בלומברג

 

לפני כמה שנים עברנו רף חשוב: כעת, לראשונה בהיסטוריה של הכוכב הזה, רוב האוכלוסיה האנושית חיה בערים ולא בכפרים. לכך יש מחיר סביבתי ניכר, אבל לא נכנס לזה עכשיו. ועדיין, רוב מוחלט של האוכלוסיה האנושית חיה בעוני מרוד. אנחנו רגילים לסביבת ההתייחסות שלנו, וסביבת ההתייחסות של מי שקורא את הטור הזה היא אנשים במעמד הבינוני או הבינוני הנמוך, שעברו כמה רפי כניסה: כנראה שיש להם מספיק כסף למחשב, טאבלט או סמארטפון (למעשה, סביר שיש להם מספיק כסף לשלושתם); יש להם יכולת לשלם עבור חיבור רשת מהיר למדי; ויש להם גישה יציבה לחשמל.

 

בחלקים עצומים של העולם, כל שלושת התנאים - ובמיוחד השלישי - אינם מתקיימים. האגדה שמספרים לנו על הרשת היא שכאשר אנחנו מדברים עם מישהו מליטא, נניח, אנחנו מגלים שהוא בעצם חי חיים די דומים לאלה שלנו, ומכאן מגיעה הקפיצה למסקנה שכל המין האנושי דומה ורוצה פחות או יותר אותם דברים, בדגש על מוזיקה גרועה, פורנו חינמי והמון קליפים של חתולים חמודים.

 

אבל זו מסקנה שגויה לגמרי. אחרי הכל, אתה לא מתקשר עם מישהו מכפר במקסיקו או באחד האזורים שכוחי האל של בנגלדש. אתה נמצא במגע עם ברנש עירוני, שחולק פחות או יותר אותם ערכים כמוך.כתוצאה מהרשת יש לכם נושאי שיחה משותפים – ממים, למשל, שבמהירות הופכים לסוג של שפה שמובנת רק לעכברי רשת מובהקים. החיבור לרשת הוא תופעה של המעמד הבינוני, או למצער הבינוני-נמוך. רוב האוכלוסיה לגמרי לא שם.

 

הרשת ביצעה קפיצה נחשונית בעשרים השנים האחרונות ועל כך אין שום ויכוח. השאלה האם היא מסוגלת להגיע גם אל המעמד הנמוך, שעדיין מהווה את רוב המין האנושי, או שהיא פשוט מגיעה לרוויה בקרב המעמד הבינוני והבינוני-נמוך, עדיין פתוחה. לדעתי שמידט אופטימי מדי; הוא נתפס כחלוץ ונביא טכנולוגי בעיני רבים, ששוכחים שלפני הקליפ האחרון של יוצר גנגנם סטייל, יש הרבה אנשים על הפלנטה הזו שהיו מעדיפים חשמל.

 

משחק מונופול, גרסת האיחוד האירופי

 

על פי דיווחים שטרם אושרו רשמית, האיחוד האירופי צפוי לאשר בקרוב סוג של עסקה עם גוגל, שתסגור את החקירה נגדה בחשד לניצול מעמדה בתחום החיפוש. העסקה תאפשר לגוגל, שוב, לחמוק מעונש.

 

גוגל תצטרך, אם הפשרה תקבל תוקף של הסכם מחייב, לסמן בבירור את תוצאות החיפוש שלה שמובילות למוצרים שלה – כמו גוגל+ או גוגל ניוז. כמו כן, תתחייב החברה שלא לדחוף מנועי חיפוש אחרים לעמוד 23 של תוצאות החיפוש שלה ולהציג מדי פעם אתרים שאותרו במנועים אחרים. גוגל תיאלץ עוד להפסיק את המנהג הפסול שלה, לקחת תוכן של אתרים אחרים - Yelp התלונן לא מעט - ולהציג אותו בתוצאות החיפוש שלה, מה שהפך את הכניסה לאתרים הללו למיותרת ובעצם העביר את ההכנסות מהם לגוגל.

 

האיחוד האירופי מקל על גוגל האיחוד האירופי מקל על גוגל צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

חשוב מכל: גוגל לא תצטרך להודות בכך שהיא עברה על החוק והיא לא תצטרך לשלם קנסות. אין עוררין על כך שבאירופה, גוגל היא מונופול בתחום החיפוש: 86% מהחיפושים מתבצעים באמצעותה. והרגולטורים האירופיים עוד היו נוקשים ביחס לאחיהם בארה"ב, שפשוט סגרו את התיק. 

 

קצרצרים

 

1. נמצא שימוש למדיה החברתית: ברחבי ארה"ב, אנשים מדווחים לעוקבים אחריהם על סוג שונה לגמרי של עוקבים - שוטרים שמציבים מארבים ("מחסומים", הם מעדיפים לקרוא לזה) בנסיון ללכוד נהגים שיכורים. במקרה מסוים אחד, המשטרה הציבה מארב מחוץ ליקב בדיוק כשזה ערך יום טעימות. ערמומי מצידם. המשטרה, כמובן, מייללת וטוענת שזה לא הוגן ושמדובר בשימוש לרעה בטכנולוגיה.

 

מלכודת משטרתית מקומית מלכודת משטרתית מקומית צילום: מאיר פרטוש

 

2. הלוזרים של ארגון הטרור המקוון אנונימוס השתלטו על חשבון הטוויטר של צפון קוריאה - ומנהלים התקפות בלתי פוסקות על האתרים של המדינה העצבנית ביותר ביקום. נראה שהילדיםהאלה באמת מאמינים שאם הם מפילים כמה אתרים של מדינה שהקשר שלה לטכנולוגיית מידע רופף במיוחד, הם עושים משהו שמזיק לה. בהתחשב בכך שלרוב מוחלט של אוכלוסיית צפון קוריאה אין בכלל גישה לרשת, ובהתחשב בכך שכולם מתייחסים לאתרים שלה כאל אתרי תעמולה, ספק אם מישהו מתייחס בכלל לפעילות של אנונימוס. אבל כן, זה חכם במיוחד לשחק משחקים כאלה עם מדינה ספק-גרעינית ולגמרי מטורפת.

3. ובינתיים, קבוצה של לוזרים מקוונים אחרים - פלג שמכנה את עצמו לולזסק של פרו - הצליחה להשתלט על חשבון הטוויטר של נשיא ונצואלה הזמני, ניקולאס מאדורו (הוא זכה הבוקר בנצחון דחוק, והאופוזיציה טוענת שהבחירות זויפו, מה שלגמרי יכול להיות). הם כבשו גם את חשבון הטוויטר של המפלגה שלו, המפלגה הסוציאליסטית המאוחדת. כי אין ספק שמה שהעם הוונצואלי צריך עכשיו זו התקפה של טרוריסטים מקוונים ממדינה אחרת על החשבונות של הנשיא שלהם.

 

4. ברפובליקות הבאלטיות מצאו הממשלות שימוש חדש לגוגל סטריט וויו: מעקב אחרי עברייני מס. החוקרים מחפשים סימנים לבניה של בתים חדשים במקום שבו לא היו כאלה ואחר כך מבררים מי בנה אותם ובאיזה כסף. אם אתה טוען שלא הכנסת כמעט כלום אבל מסתבר שאתה גר בארמון, נציג של רשויות המס יקפוץ לביקור כדי לברר באיזו סמכות לקחת לעצמך רשות לעשות מה שמותר רק לגוגל וחברות ענק אחרות. דובר המקבילה הליטאית של מס ההכנסה אמר בגאווה שהשיטה הזו חוסכת למדינה הרבה זמן וכסף. ב-2010, הממשלה היוונית השתמשה בגוגל סטריט וויו כדי לזהות בריכות שחיה שלא דווחו. כידוע, ליוונים זה פחות הצליח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x