$
המדריך

בדיקת כלכליסט

בלקברי Z10: רכיבת תענוגות על סוס עבודה מרשים

המכשיר שאמור להציל את יצרניתו מתהדר בעיצוב פונקציונלי, מערכת הפעלה יעילה מאוד ובכמה הפתעות בשרוול. אחת מהן אפילו שלחה אותי לטיול באפריקה. את השוק הארגוני הוא יוכל לכבוש ללא קושי, אבל מה יש לו להציע לצרכן הקטן?

ניצן סדן 14:1810.03.13
בספר יחזקאל מתואר חזון העצמות היבשות: לנגד עיני הנביא מתחברות להן העצמות זו לזו, עד שעוטות עור ולובשות דמות אדם. הבלקברי Z10 הוא הגרסה הטכנולוגית של משל זה: חברה שאיבדה את תהילתה, מנייתה ביצעה זינגה ומעריציה נפוצו לכל עבר וחבקו אייפונים ומכשירי אנדרואיד פשוט חזרה מן המתים; מכשיר הדגל החדש שלה לא פחות ממתלוצץ עם משתמשיו וזוכה לשיעור מכירות מרשים בבריטניה ובקנדה.
ל-Z10 יש עיצוב רענן, מערכת הפעלה משופרת ורוח חדשה לגמרי - כזו שנועדה לקסום לארגונים כתמיד, אך גם לקרוץ לצרכן הקטן. ולמכשיר יש לא מעט להציע.

 


 

עיצוב ומבנה: אייפון בחליפת עסקים

  

מן החזית, דומה ה-Z10 יותר מכל, לאייפון 5; מבנה גופו כמעט זהה. הוא שוקל 137 גרם ועוביו כתשעה מילימטר. מה שעובד לאפל עובד היטב גם לבלקברי: המכשיר נוח מאוד לאחיזה על אף שמסגרת המסך נראית קצת רחבה, במיוחד לאור העובדה שבשוק מסתובבים מכשירים כמו ה-RAZR i של מוטורולה.

 

עיצוב פשוט ונוח. Z10 עיצוב פשוט ונוח. Z10 צילום: ניצן סדן

 

מאחור, מזכיר ה-Z10 את קו המכשירים הוותיק של החברה: מסגרת פלסטיק שחורה, מחוספסת בציפוי גומי מוקשח. המטרה היא לאפשר אחיזה טובה (כנראה, תוך חיסכון בעלויות ייצור. גומי זול מאלומיניום, למשל). הגב גם מתפרק להחלפת סוללה והכנסת כרטיסי זיכרון ו-SIM, בדומה למכשירי סמסונג האחרונים. אגב, אפשר לראות שבלקברי לא חשבה לעומק על עניין המיתוג: על גב המכשיר אמנם בולט הלוגו המפורסם שלה, אולם אי אפשר לראותו כשמחזיקים את המכשיר. אפל למשל, מיקמה את הלוגו גבוה יותר.

 

Z10 מאחור Z10 מאחור צילום: ניצן סדן

 

הגוף עצמו עשוי מסגרת אלומיניום, מה שתורם לעמידותו. בסך הכל, בנתה בלקברי מכשיר נאה למדי, בעל עיצוב מאופק וסטנדרטי מאוד. אל תצפו למוצר שיסובב ראשים, אבל החברה תמיד התבססה על מה שיש בתוך הקנקן.

 

דק וקל. Z10 דק וקל. Z10 צילום: ניצן סדן

 

ממשק ומערכת הפעלה: אמנות התכל'ס

 

ראשית, אספר לכם ש-BB10, מערכת ההפעלה החדשה של החברה, מציגה שיפור משמעותי על פני קודמותיה בכל אספקט שניתן להעלות על הדעת. שנית, אספר שהיא לא חפה מבאגים ובעיות - אמנם, לא ברמה של ווינדוס פון 8, אולם יש לבלקברי עוד מה לשנות ולשפר.

 

רוב הממשק מתבסס על גרירת חלונות ולא על כפתורי בית, חיפוש וכיו"ב. מדובר במבנה פעולה ששונה מאוד מזה של אנדרואיד, iOS או ווינדוס פון 8. הוא הרבה יותר פשוט וענייני מאשר צבעוני וגרפי.

 

אחד משלושת מסכי הבית של BB10 (מימין) ומסך הנעילה אחד משלושת מסכי הבית של BB10 (מימין) ומסך הנעילה צילום: ניצן סדן

 

המבנה שלה מתבסס על אזור הודעות משולב אשר מציג עדכוני מיילים ותוכן נבחר, תצוגת אפליקציות שמזכירה מאוד את של iOS ושיטה חכמה לנהל משימות במקביל: כל יישום שתפתחו ניתן לסגור בגרירתו כלפי מעלה מתחתית המסך. לאחר מכן, הוא יופיע בתור ווידג'ט, כך שבמקום מסך מולטיטאסקינג תקבלו תצוגת יישומים על גבי מסך-בית. כדי לסגור אותו, צריך ללחוץ על אייקון איקס קטן בפינת הווידג'ט. ארחיב ואפרט בסקירה המלאה של מערכת ההפעלה - אולם חשוב לזכור שמדובר במערכת הפעלה שיש לה עקומת למידה לא מבוטלת; יקח לכם קצת זמן להבין מה BB10 רוצה מכם.

 

ל-Z10 יש מסך LCD בגודל 4.2 אינץ', ברזולוציה של 1,280 על 768 פיקסל (צפיפות של 355 פיקסלים לאינץ'). מדובר בתצוגה באיכות טובה מאוד שעל הנייר, אף עולה על זו של האייפון 5. הגוונים במסך נוטים מעט להיות קרים והוא רגיש להשתקפויות, על אף בהירות גבוהה למדי.

 

מסך רגיש להשתקפויות מסך רגיש להשתקפויות צילום: ניצן סדן

 

בדופן המכשיר תמצאו שקעי USB ו-HDMI. מיקום וגודל כפתורי ההפעלה והווליום טובים. בסך הכל, זהו מכשיר שנוח להשתמש בו, אבל לא לפני שתשחקו בו מספיק ותלמדו אותו: BB10 אינה אינטואיטיבית כאנדרואיד, iOS או ווינדוס פון 8.

 

מולטימדיה ואפליקציות: המסע שלי לאפריקה

 

הבלקברי Z10 מגיע עם מגוון גדול, עצום ורב של אפליקציות מותקנות מראש. פייסבוק, טוויטר, לינקדאין, פורסקוור - כולן שם. בנוסף, תמצאו יישום פתקים, מזג אוויר, חדשות ותוכנת משרד סלולרי Docs To Go.

 

למכשיר יש את ה-Story Maker, יישום חביב ליצירת סרטונים ומצגות. ניתן לשלב בו תמונות וטקסט עם אפקטים דרמטיים ומוזיקה ולשתף ברשת. גם תוכנת עריכת הווידאו המובנית מצוינת ונוחה מאוד.

 

ה-Story Maker. תוכלו להפוך בקלות תמונות וקליפים למצגות נאות ה-Story Maker. תוכלו להפוך בקלות תמונות וקליפים למצגות נאות צילום: ניצן סדן

 

משתמשים עסקיים יוכלו להשתמש בגרסה האחרונה של BBM, תוכנת המסרים המידיים המוצפנת של החברה, אשר תומכת בווידאו ובשיקוף מסכים.

 

בעיה משונה עלתה כשניסיתי לנווט בעזרתו: ראשית, אין לו אפליקציית ניווט מובנית. כשהפעלתי את יישום המפות, לקחו לו דקות ארוכות להחליט היכן אני נמצא. שנית, לאחר חישובים מאומצים, החליט ה-Z10 שאנחנו נמצאים באוקיינוס האטלנטי, 500 ק"מ דרומית לחופי גאנה (בדקתי היטב, לא היינו שם).

 

משמאל: היכן ש-Z10 החליט שאנחנו נמצאים. מימין: היכן שהיינו בפועל. שימו לב לרמת הפירוט האפסית משמאל: היכן ש-Z10 החליט שאנחנו נמצאים. מימין: היכן שהיינו בפועל. שימו לב לרמת הפירוט האפסית צילום: ניצן סדן

 

אפליקציית המפות של בלקברי גורמת לזו של אפל להיראות כמו גוגל Maps מן העתיד: רמת הפירוט שלה בישראל מסתכמת בשמות מקומות, הדיוק שלה איום ונורא והיא פשוט בזבוז של מרחב אחסון על המכשיר.

 

נגן המוזיקה המובנה של ה-Z10 אינו כולל אפשרויות מתקדמות משום סוג כמו למשל, סנכרון מילים בזמן אמת, אולם הממשק שלו נוח למדי. איכות השמע סבירה באוזניות אך מאכזבת ברמקול החיצוני: הוא נוטה לצווח ברמות הווליום הגבוהות.

 

ביצועים וקישוריות: רואה רשתות ממרחקים

 

הבלקברי Z10 מונע במעבד סנאפדרגון קרייט כפול ליבה במהירות 1.5 גיגה-הרץ מבית קוואלקום, זהה לשל מכשירי ווינדוס פון 8 החזקים. גם המעבד הגרפי שלו, אדרנו 225, דומה. בנוסף, יש לו שני גיגה-בייט של זיכרון פעולה.

 

החומרה הזו נשמעת חלשה למדי בעולם בו לרוב מכשירי האנדרואיד החזקים יש מעבד מהיר יותר בעל ארבע ליבות. עם זאת, חשוב לזכור שמערכת ההפעלה של בלקברי יעילה יותר מאנדרואיד ומסתדרת נהדר גם עם חומרה חלשה יחסית. פעולת המכשיר חלקה בהפעלת אפליקציות, אולם איטית בהתקנתן, בהפעלה ראשונית ובעת חיבור למכשירים חיצוניים. המכשיר לא קרס או נתקע - פשוט פעל לאט משהייתם מצפים.

 

נכנס לכל כיס. Z10 נכנס לכל כיס. Z10 צילום: ניצן סדן

 

החיבור שלו לרשתות נתונים ו-WiFi מהיר במיוחד. למעשה, הוא אף זיהה רשתות WiFi פתוחות כשלצידו נחו מכשירים מתקדמים נוספים, אשר לא הצליחו כלל לקלוט אותן. יש לו גם תכונת VPN מובנית לחיבור מאובטח לשרתים ארגוניים.

 

מצלמה: איכות סבירה, אבל איך יוצאים מפה?

 

אי אפשר לתכנן טלפון שפונה לצרכן בלי לחמש אותו במצלמה טובה. זו של ה-Z10 איכותית, אך לא בצורה יוצאת דופן.  איכות התמונות היא טובה מאוד בתאורה טובה וסבירה בתאורה נמוכה. הצבעים בתמונה עוברים תהליך עיבוד מובנה שקצת מעוות אותם כדי להבליט חלק מהגוונים. הצלם החובב לא ירגיש בכך, אולם מי שעינו קצת יותר רגישה יתלונן על צבעים שלא נראו כפי שרצה לצלם.

 

איכות סבירה, אך לא פורצת דרכים. מצלמת הבלקברי Z10 איכות סבירה, אך לא פורצת דרכים. מצלמת הבלקברי Z10 צילום: ניצן סדן

 

ממשק המצלמה מתבסס על זום בצביטה - לא בחירה נוחה, לטעמי. בנוסף, הצילום מתבצע בנגיעה במסך, מה שגורם להרבה "פליטות כדורים". לא תמצאו בה יכולת צילום HDR למשל. עם זאת, יש לה כלי עיבוד תמונות מובנה שמכיל כמה פילטרים אמנותיים. לא פיצוי על היעדרה של אינסטגרם מחנות האפליקציות, אבל תחליף סביר.

 

למצלמה יש באג משונה: לא תמיד אפשר לצאת ממנה בחזרה למסך הבית. כשגוררים את האצבע כלפי תחתית המסך - פשוט מצולמת תמונה נוספת. כדי לצאת, יהיה עליכם להיכנס לתצוגת התמונה שצולמה ולצאת דרכה.

 

סוללה והתחממות: טלפון בלי סרטים

 

סוללת המכשיר הספיקה לי ליום עבודה ועוד קצת (כעשר שעות) של שימוש סביר (שיחות, האזנה למוזיקה, ניווט, גלישה ואפליקציות כפייסבוק). עם זאת, שמתי לב שמשחקים ויישומי מולטימדיה כסרטים שותים את הסוללה בצורה מוגזמת; יתכן שמדובר בבאג של מערכת ההפעלה ולא במשהו קבוע במכשיר. הבלקברי Z10 אינו מתחמם בצורה בולטת בפעולתו.

 

סיכום ואלטרנטיבות: ממציא את החוקים בעצמו

 

את היתרונות שמציג ה-Z10 לארגונים קשה מאוד לנצח: ההצפנה המובנית ב-BBM, הסנכרון עם כלים שונים, הקישוריות המהירה והפונקציונליות הכוללת שלו עושה אותו לבן-לוויה קלאסי לאנשי עסקים שרגילים להתנהל מהסמארטפון.

 

את מה שיתנו לארגון אייפון או אנדרואיד עם אפליקציות תואמות, תוכנות דומות ברשת הארגונית וכמה שעות עבודה מצד המנמ"ר ואנשי ה-IT בחברה - נותן ה-Z10 בלי מאמץ.

 

אבל בקטגוריית המכשירים לצרכן התחרות קשה ומגוונת בהרבה. המצלמה שלו נופלת מזו של נוקיה וסוני, גודל המסך הוא די והותר לטעמי אולם משתמשים רבים כבר התרגלו למסכי 4.5 אינץ' ומעלה וגם בזירת זמן הסוללה אין לו יתרון. לכל אלה מתווספים שלושת החסרונות הטבעיים לכל מערכת הפעלה חדשה: ממשק שצריך ללמוד, באגים ומחסור באפליקציות. בעטיים, מביסים המכשירים שמצויים כיום בשוק את ה-Z10 ומכשירים חזקים עם מסכים מרשימים יותר נמצאים בדרך אליו.

 

לכן, אמליץ על ה-Z10 לכל ארגון שרוצה להציע לעובדיו מכשיר מתקדם שהוא ידידותי לחברה ועשיר באפשרויות למשתמש, אך לא לצרכן הממוצע. תחת זאת, מי שעייף מאנדרואיד ו-iOS ורוצה טלפון עם סגנון משלו שמשחק לפי כללים משלו - ימצא את ה-Z10 נוח ומוצלח מאוד. ה-Z10 נמכר בישראל בשלב זה רק דרך יבוא מקבילי ותומחר בצורה שערורייתית: החל מ-4,000 שקל, סכום שפשוט אינו משתלם לצרכן. לא ידוע אם ומתי יגיע לספקיות ולרשתות השיווק, אולם מחירו צפוי לרדת.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x