$
מכשירים ומדריכים

ברצלונה בזיל הזול: "כלכליסט" מסכם את תערוכת הסלולר MWC

התערוכה השנה היתה מלאה בכוכבים בלתי צפויים: הסינים שמסתערים על המערב בעזרת מכשירים לכל כיס, תגי המחיר הנמוכים שהוצמדו לטאבלטים של החברות המובילות ומערכת ההפעלה של פיירפוקס שנועדה לשווקים מתפתחים

אסף גלעד ורותי לוי, ברצלונה 17:5203.03.13

הסמארטפונים המעניינים באמת לא הוצגו השנה בתערוכה הגדולה והחשובה ביותר המוקדשת רק להם. אם בשנים קודמות הנעדרת הגדולה היתה אפל, שחושפת את דגמי האייפון החדשים שלה באירוע נפרד, השנה הבינו גם מתחרותיה הבולטות בזירת הסמארטפונים שהבמה הצפופה לא מאפשרת להן להתבלט באמת.

‭,HTC‬ למשל, שבשנה שעברה הציגה בברצלונה את הדגמים הראשונים של סדרת הדגל ‭,One‬ בחרה לא לחכות והציגה את המכשיר החדש והיוקרתי שלה כמה ימים לפני פתיחת התערוכה השנה.

 

מכשיר האנדרואיד המסקרן בעולם, גלקסי S4 של סמסונג, יושק רק שבועיים לאחר סיום הוועידה בברצלונה ואולי יבטל את כל הבאז שהמכשירים שהוצגו בבירת קטלוניה הצליחו לגרוף. בינתיים הסתפקה היצרנית הקוריאנית בהשקת כמה דגמים של מכשירי ביניים שרחוקים מלהלהיב.

 

מכשירי נוקיה שנחשפו בתערוכה מכשירי נוקיה שנחשפו בתערוכה צילום: רותי לוי, ברצלונה

 

גם הכוכבים הגדולים של עולם הסלולר וספקי שירותים בולטים כגון ספוטיפיי או לינקדאין נעדרו מהוועידה. מיקרוסופט חשפה בוועידה בשנה שעברה את הממשק המלא למשתמש הפרטי של מערכת ההפעלה ווינדוס ‭,8‬ והשנה קולה כמעט נפקד מהכנס. פייסבוק נרשמה גם היא לכנס, אבל בביקור חטוף בדוכן שלה לא נרשמה פעילות ערה במיוחד. גם גוגל הכריזה לראשונה שתיעדר ותותיר רק צוותי תמיכה בלקוחותיה.

 

סמארטפונים: הזדמנות ליצרניות הסיניות להתבלט

 

ההיעדרות הבולטת של החברות הגדולות פינתה מקום ליצרניות הסיניות, ובראשן חואווי ‭,ZTE-ו‬ שחקניות שיכולות רק להרוויח מבמה נוספת שהתקשורת לא היתה נותנת להן בהזדמנות אחרת. דבריו של הו שיו, מנכ"ל חטיבת המכשירים של ‭,ZTE‬ מעל במת הכנס ממחישים זאת בפירוש: "‭ZTE-ל‬ יש עוד דרך ארוכה ללכת. היא צריכה לבנות את המותג שלה מול הקהל המערבי ולפרוץ את השוק של אפל וסמסונג‭."‬

 

פאבלט ה- Memo Grand של ZTE פאבלט ה- Memo Grand של ZTE צילום: רותי לוי

 

כמו כן, החברה הסינית השיקה שטף של מכשירים מוזלים שקורצים לנוער או למשתמשים חדשים במדינות המתפתחות: לנובו השיקה טאבלטים חדשים בסדרת ‭,IdeaPad‬ שמחירם ינוע בין 1,000 ל-1,500 שקל; נוקיה השיקה שרשרת טלפונים במחיר של החל מ-15 יורו; אפילו אסוס השיקה את ה-FonePad החדש - טאבלט מהוקצע בגודל שבעה אינץ' במחיר של 249 דולר בלבד. 

 

טאבלט של 1,000 שקל. לנובו A1000 טאבלט של 1,000 שקל. לנובו A1000

 

עבור הצרכנים מדובר בבשורות טובות: יותר ויותר אוכלוסיות במדינות מתפתחות או במגזרים נחשלים יוכלו להרשות לעצמן סמארטפון. הבשורות הרעות: עוד מאותו הדבר.

 

מערכות הפעלה: תחליפים מבטיחים לאנדרואיד

 

מערכות ההפעלה הפתוחות פיירפוקס OS ואובונטו מובייל הפכו לאחד מנושאי השיחה החמים בכנס העולמי בספרד, ולא רק בגלל היעדר הכרזות מרגשות מצד יצרניות הסלולר הגדולות.

 

Open של ZTE. סמארטפון מבוסס פיירפוקס OS Open של ZTE. סמארטפון מבוסס פיירפוקס OS צילום: רותי לוי

 

אמנם פיירפוקס הציגה מערכת הפעלה בוסרית שיש בה עוד הרבה מקום לשיפור, אבל העובדה ששחקניות הקוד הפתוח שועטות לעבר מרכז הבמה הפכה לאחד המצגים המסקרנים בוועידה.

 

פיירפוקס הרשימה בהישגיה המסחריים, ובעזרת רכיבה על גל ההצלחה של פרוטוקול הרשת ‭,HTML5‬ שהימרה עליו, הצליחה להשתלב במכשירים של שחקניות הסמארטפונים העולות ZTE וחואווי, כמו גם במכשירים של LG ושל סוני ‭TCL-בו‬ של אלקטל.

 

אמנם ZTE היא הראשונה שהציגה בכנס מכשיר שמתבסס על מערכת ההפעלה, אך הוא יושק רשמית רק במרץ בתמיכת 17 מפעילות סלולריות מרכזיות. למרות הגל הגואה לא נראה שבקרוב יוצף השוק בסמארטפוני פיירפוקס.

 

אובונטו מובייל, על מכשיר הדגמה אובונטו מובייל, על מכשיר הדגמה צילום: עומר כביר

 

ראשית, רק מפעילות דרום אמריקאיות כגון אמריקה מובייל הכריזו שישיקו מכשירי פיירפוקס כבר השנה. בעוד שאר המפעילות טרם הצהירו על כוונותיהן בארה"ב, יושק הטלפון בעוד שנה, אך בכל מקרה דורשת מערכת ההפעלה הסתגלות: על המשתמשים בה ללמוד להשתמש באפליקציות ענן בלבד ולא בכאלה שמותקנות על הטלפון. אפליקציה אחת כבר צפויה להיות בעייתית בהקשר זה: פייסבוק, שמתרחקת במוצהר מפרוטוקול הרשת ‭.HTML5‬

 

גם קנוניקל, מפתחת מערכת הקוד הפתוח אובונטו, הלכה צעד אחד קדימה לאחר השקת הסמארטפון הראשון שלה בכנס ‭CES-ה‬ בלאס וגאס בינואר. בברצלונה היא השיקה טאבלט, אשר כמו הסמארטפון גם הוא חסר כפתורים לחלוטין ותלוי אך ורק בממשק המגע שלו.

 

תשלום סלולרי: שבבי NFC עדיין לא הרימו ידיים

 

כמו בכל אחד מכנסי המובייל הקודמים, גם השנה ביקשו חברות האשראי והסלולר להרים את הדגל בנושא שבב הזיהוי ‭,NFC‬ המשמש לתשלום מאובטח בין מכשירי קצה ומשובץ

כיום בטלפונים רבים. חברות האשראי מעוניינות להשתמש בחתימה הייחודית של NFC כדי להפוך את השבב לכרטיס אשראי סלולרי ומאובטח. מאסטרקארד השיקה בתערוכה טכנולוגיה מבוססת ענן לחיוב כל מכשיר טלפון בכל כרטיס אשראי - לא רק מאסטרקארד - באמצעות זיהוי שבב ‭.NFC‬

 

ויזה וסמסונג השיקו ארנק אלקטרוני, ובמסגרתו יכילו מכשירי סמסונג הבאים את אפליקציית הארנק האלקטרוני payWave‬ שתאפשר בין השאר טעינה של מכשיר הסלולר בכסף בבנקים.

 

דוכני תערוכת הסלולר. כמעט לא הושקו מכשירי דגל חדשים דוכני תערוכת הסלולר. כמעט לא הושקו מכשירי דגל חדשים צילום: רותי לוי, ברצלונה

 

על הנייר זה נראה מצוין. לפי חברת המחקר ‭,ABI‬ כמעט שני מיליארד מכשירים סלולריים ישתמשו ‭NFC-ב‬ ב-‭,2017‬ אף שבסוף שנה זו צפוי מספר המשתמשים בטכנולוגיה להיות לא יותר ‭200-מ‬ מיליון. למעשה, כבר היום תשע מתוך עשר היצרניות הגדולות (יוצאת הדופן היא אפל) משחררות טלפונים מבוססי ‭.NFC‬ מלבד גלקסי S3‬ גם מכשירי לומיה 920 של נוקיה ומכשירי בלקברי החדשים תומכים בטכנולוגיה.

 

ואולם, בניגוד ליצרניות המשתמשים דווקא מסרבים לאמץ את הארנק הסלולרי אל חיקם. לפי חברת המחקר ‭,Ovum‬ יישומי ארנק אלקטרוני ויישומי קניות דרך הסלולר ניצבים נמוך מאוד ברשימת השימושים המועדפים, הרבה מתחת לרשתות החברתיות, למשל. ויזה צופה שמספר עסקאות NFC מגיע כבר כיום ‭13-ל‬ מיליון בחודש, אבל כשמשווים את המספר הזה למספר עסקאות האשראי מדובר בטיפה בים.

 

הארנק אולי לא יהפוך לסלולרי בקרוב מאוד, אך לשבבי NFC יש בינתיים שימוש מעניין לא פחות: חתימה אלקטרונית בין הטלפון לבין מכשירים ביתיים. סוני, לדוגמה, השכילה לשלב שבבי NFC ב-35 מכשירים היקפיים נוסף לטלפונים ולמחשב הלוח החדש שלה מדגם אקספריה Z טאבלט והציגה אותם בכנס בברצלונה. כך ניתן להציב את הטאבלט בסלון, ושבב NFC יבצע חתימה דיגיטלית מהירה עם מסך הטלוויזיה כדי להעביר סרטי וידיאו באיכות ‭,HD‬ כמו גם פסי קול, אל מערכת הרמקולים הביתית .

 

הכותבים היו אורחי נוקיה וסמסונג בתערוכה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x