$
דו"ח טכנולוגי

כשהלייק של אמא הופך למלחמה משפחתית

רוצים להגן על ילדכם מתחלואי הרשת? עוקבים אחריו בפייסבוק לשם כך? אתם פוגעים ביחסים שלכם ובעצמאות שלו. וגם: רישיונות התוכנה של אופיס 2013 עלולים להבריח את המשתמשים לזרועות גוגל Docs והאקרים משתמשים בפריזר כדי לפצח מכשירי אנדרואיד

יוסי גורביץ 11:4518.02.13

תהיו שקט, אמא מקשיבה

 

לפני חמש או שש שנים, שמועות זוועה הסתובבו בקרב המבוגרים על האינטרנט. היא היתה מדבר רווי אסונות, שורץ פדופילים, מלא סכנות, שמתחת לכל סלע שבו ארבו יצורים חסרי מצפון, מפוליטיקאים ועד פרסומאים. המקום נחשב למסוכן במיוחד לילדים, אם כי מפיצי הפאניקה המוסרית הזו התקשו להכחיש שהרשת היא מקום מסוכן פחות מהבית או ביה"ס - בהם מתרחשים רוב מקרי התקיפה המינית, ההתעללות וכו'. מצד שני, תחלואי הרשת היו שד מרושע שאיפשר להורים שלא מבינים את הילדים שלהם למתוח אצבע מאשימה.

 

בשנים האחרונות קצת קשה לשחק את המשחק הזה עם הרשת - אם כי פנאטים דתיים למיניהם ממשיכים לנסות - מפני שהיא הפכה חובקת-כל. קשה לזכור שאת הדפדפן הראשון המציאו רק לפני 20 ומשהו שנה ושלפני 15 שנה הרשת היתה בעיקרה נחלתם של מתכנתים ומאמצים מוקדמים. את מקומה של האינטרנט כשדה מוקשים לילדים תפסה פייסבוק, במידה מסוימת של צדק: פייסבוק מהוונת את הפרטיות של קטינים והופכת אותה לכסף עבור אדון צוקרברג, מאפשרת להמון אנשים לא מודעים לכתוב דברים שהם לא צריכים לכתוב.

 

ברשת, עדיף שתיתן לו להסתדר בלעדיך ברשת, עדיף שתיתן לו להסתדר בלעדיך צילום: shutterstock

 

עכשיו מגלה מחקר של ה-Education Database Online שכמחצית מן האמהות שהצטרפו לפייסבוק אומרות במפורש שהן עושות את זה כדי לעקוב אחרי הילדים שלהן. מספרן של האמהות שהצטרפו לפייסבוק עולה: ב-2010, שיעור האמהות בארה"ב שהיה להן חשבון פייסבוק עמד על 50%; עכשיו הוא עומד על 72%.

 

מבין ההורים שמשתמשים בפייסבוק, 92% הוסיפו את הצאצא אל רשימת החברים שלהם. 43% מהם עוברים על הפרופיל של הקדיש לעתיד על בסיס יומי, כש-31% עושים את זה 4-5 פעמים מדי שבוע. 41% מההורים מתעניינים במה שיש לילדים שלהם לכתוב, 39% מתעניינים במה שאחרים כתבו על הקיר שלהם, ו-29% בוחנים בעניין את התמונות שבהן הילדים שלהם מתויגים.

 

באופן בלתי מפתיע, שליש מהקטינים שההורים שלהם חברים בפייסבוק מדווחים שהם מובכים על ידי מה שההורים שלהם כותבים ברשת החברתית. שיעור דומה אומר שאם הם רק יכלו, הם היו מוחקים וחוסמים את אבא ואמא - אבל הגיעו למסקנה שהריב לא יהיה שווה את זה.

 

יש כמה בעיות בתפיסת הפייסבוק ככלי ריגול על הילדים שלך. קודם כל, עצם הריגול. אם מערכת היחסים שלך עם הילד הגיעה לשלב שבו אתה צריך לרגל אחריו, משהו שם לא עובד והגיע הזמן לבצע אתחול.

 

שנית, כמובן, הילד יהיה הרבה, הרבה יותר טוב ממכם במשחק הזה. כלי פשוט הוא יצירת רשימת "חברים אמיתיים", שאתם לא חלק ממנה, ושליחת המסרים החשובים רק לקבוצה הזו. ילדים ערמומיים במיוחד עשויים לשלוח מסרי דמה, שהחברים שלהם יודעים להתעלם מהם אבל אתם לא. בקיצור, אתם מתחילים להתייחס לילדים שלכם כמו אנשי משטרה לפעילים חברתיים, והם בתורם יחזירו את המחווה. לא חראם?

 

עכשיו, אני בהחלט סבור שיש מצב שבו ההורה יכול לומר לילד שהוא אוסר עליו להשתמש בפייסבוק, משום שהנזק לא שווה את התועלת. זו החלטה סבירה למדי. אבל אם החלטתם לתת לו להשתתף ברולטה של צוקרברג, אז צאו לו מהווריד. כן, הוא כנראה יעשה טעויות. קוראים לזה חיים. הוא ילמד מזה.

 

יריה ברגל

 

מיקרוסופט השקיה לאחרונה את אופיס 2013, גרסה חדשה לחבילת התוכנות המשרדיות שלה - והיא סובלת משתי בעיות. הראשונה, כפי שאמר פקיד הטכנולוגיה הבכיר של אוסטרליה, היא שאין בעצם סיבה טובה לשדרג. אופיס 2010 טובה דיה - אותה בעיה שרודפת את מיקרוסופט עם חלונות XP.

 

הבעיה השניה היא מערכת הרשיונות של אופיס 2013. באופיס 2010, אתה יכול לקחת את הרשיון שלך למחשב חדש. באופיס 2013, זה בלתי אפשרי. עכשיו, מספר האנשים שרוצים לקחת את הרשיון שלהם למחשב חדש הוא יחסית נמוך. רובם משתמשים במחשב אחד, שעליו יש אופיס עם רשיון - כמובן, הכלל הזה לא חל בישראל, בה לא נהוג לשלם עבור רשיונות - עד שהמחשב מתפגר. כשקונים מחשב חדש, משלמים עוד כמה זלוטס כדי שהוא יגיע עם אופיס.

 

באלמר, הם יברחו לך! מנכ"ל מיקרוסופט באלמר, הם יברחו לך! מנכ"ל מיקרוסופט צילום: בלומברג

 

הקהל שרוצה להעביר איתו את הרשיון למחשב חדש הוא אמנם קטן, אבל קולני להדהים. המטרה של מיקרוסופט בתרגיל הזה היא לשכנע אנשים לעבור לאופיס 365, שעובד על שיטת תשלום מדי שנה, אבל מאפשר לך להעביר את הרשיון פחות או יותר כאוות נפשך. להרבה אנשים, עם זאת, אין כל כוונה להשתמש בשיטת המנויים הזו, שבסופו של דבר עולה לך יותר, ואם מיקרוסופט תעצבן אותם יותר מדי, הם כנראה יהגרו לגוגל דוקס, למרות שזו מערכת מוגבלת יחסית. היה שווה?

 

בשיטה הישנה והטובה

 

לפני כחודש, פרצה שריפה תת קרקעית בעיר אומהה שבארה"ב. תמונה שצצה ברשת מיד לאחר מכן הראתה את הרחוב הראשי של העיר כשהוא נראה כאילו כל בורות הביוב שלו רושפים אש אל הרחוב. הבעיה: אף אחד לא ידע מי צילם אותה.

 

עיתונאי של האומהה וורלד הראלד, מת'יו האנסן, החליט לפתור את התעלומה. הוא לא הלך לנבור במטא-דאטה של התמונה - אלא יצא לרחוב. הוא הגיע למסקנה שאת התמונה אפשר היה לצלם רק מהקומה העליונה של בניין רב קומות בעיר. הוא הלך לשם ודפק על הדלתות, כשהוא שואל האם התושבים מכירים את מי שצילם את התמונה.

 

מי צילם את התמונה? מי צילם את התמונה? צילום: בלומברג

 

התשובה היתה שלילית, עד שהוא דפק על דלתו של אדם בשם קנת' שלא רצה לפתוח את הדלת, כי לא היה "ערוך לכך" - הוא הפך ל"קנת' נטול המכנסיים" בטור של האנסן - שאמר שהוא חושב ששכן שלו צילם אותה. השכן לא היה בבית, אז האנסן השאיר כרטיס ביקור מתחת לדלת והלך.

 

השכן התברר כשכנה, ספטני סנדס. היא שמעה את הפיצוצים התת קרקעיים וצילמה את התמונה. לא, היא אומרת, האור בתמונה לא נובע מהתפוצצויות של בורות הביוב, אלא מהשתקפות של אורות הרחוב בגשם. אבל התמונה אותנטית.

 

ככה עושים את זה. ככה משיגים מידע, גם היום. אם אתה רוצה לצאת אל מחוץ לגבולות השמועה, יהיה עליך לצאת אל מחוץ לרשת.

 

קצרצרים

 

1. באמצעות שורה של תרגילים, הצליחה פייסבוק להפוך את הרווחים שלה להפסדים - כך שהיא לא שילמה כמעט מס. החברה מתכוונת להמשיך בתרגילים האלה גם בשנה הקרובה, ולוודא שגם אותה היא תסיים בלי נזקי מס. השיטה: היא הופכת את חלוקת המניות ואופציות המניות לבכירים שלה להוצאה הדומה לזו על המשכורת שלהם. לא הבנתי: אם החברה מפסידה, למה היא מחלקת בונוסים ואופציות לבכירים? להיפך, צריך להוריד להם את המשכורת. אבל ככה זה בקפיטליזם החזירי. מצד שני, לא בטוח שהחגיגה הזו תוכל להמשך עוד הרבה זמן. יש סימנים ניכרים לכך שלציבור מתחיל להימאס. סביר להניח שההונאה המוצלחת ביותר של חצי המאה האחרונה היא האופן שבו מכרו לנו את החברות האלה כ"קטר צמיחה", שראוי להקלות מס קיצוניות - על חשבון משלמי המסים במדינה.

 

אוהב כשמשלמים לו, לא אוהב לשלם. צוקרברג אוהב כשמשלמים לו, לא אוהב לשלם. צוקרברג צילום: בלומברג

 

2. הנשיא אובמה התארח לאחרונה במדבר השומם הידוע כגוגל+, ובתשובה לשאלות הגולשים אמר שיש צורך ברפורמה דחופה בתחום הפטנטים. היו לו גם כמה מילים חריפות לומר על טרולי פטנטים, קרי חברות שמשתמשות בפטנטים לא כדי לייצר משהו אלא כדי לסחוט חברות שמייצרות. הוא גם אמר שיש צורך ביותר חינוך טכנולוגי, ודחה את הטענה שחינוך כזה מפנה אנשים למסלולי הדרה קבועים מראש. המטרה שלו, הוא אומר, היא להביא לכך שאנשים יתחילו ליצור דברים, לא רק לצרוך דברים. שיהיה בהצלחה עם זה.

 

3. בתי המשפט במצרים אסרו לאחרונה על גלישה ליוטיוב, בשל הסרטון ההוא על מוחמד. אבל משרד התקשורת של המדינה ערער על ההחלטה, בטענה שאין אפשרות מעשית ליישם אותה. הטענה המעניינת שלו היא שחסימת יוטיוב תשפיע על מנוע החיפוש של גוגל, שבו "מצרים היא המשתמשת השניה בגודלה במזרח התיכון". ארגוני זכויות אדם במצרים גינו את החלטת בית המשפט וכינו אותה פגיעה בחופש הביטוי. יצוין שלאחרונה, נכלא בלוגר מצרי בשל "השמצת דת" לאחר שפרסם קישורים לסרטונים שפוגעים ברגשותיהם של אנשים שנוהגים לדבר עם השמיים.

 

4. תחת לחץ ציבורי, שחררה אפל לפני כחודש את רשימת הספקים שאשכרה בונים את המוצרים שהיא אורזת ומשווקת מחדש. ארגון סיני טרח לסדר את המידע באופן נגיש, כי למה שאפל תטרח לעשות את זה בעצמה ומכאן אנחנו למדים ש-88% מהספקים של אפל הם בעצם באסיה, 44% מהם בסין, ורק 11% מהם בארה"ב עצמה. לא שיש בכך משהו שלילי, אבל באפל מוטרדים מהתדמית של החברה ככזו שמייצאת מקומות עבודה - זה כנראה יפגע בנסיונותיה להשיג הקלות מס בארה"ב - ועל מתכננים שם להשקיע 100 מיליון דולר בהחזרת כמה מקומות עבודות לארה"ב.

 

5. רוצה להתגבר על ההגנות של מכשירי אנדרואיד? מסתבר שזה לא מסובך כל כך. ראשית, גנוב את המכשיר שאת המידע שלו אתה רוצה לפרוץ. אחר כך דחוף אותו למקפיא. כשהטמפרטורה של הגרוטאה תרד לחמש מעלות, הפעל את המכשיר, וטראח - רוב ההגנות שלו יקרסו מיד. החוקרים מעריכים שזה יעבוד גם עם גרוטאות אפל, אבל יהיה הרבה יותר מסובך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x