$
הייטק והון סיכון

הסטארט-אפיסטים של 2013 לא רוצים כסף מקומי

רוב היזמים הישראליים אופטימיים לגבי השנה הקרובה, מחפשים משקיעים בחו"ל ופונים לעבר ארצות הברית. מסקר ‭,BDO‬ שנערך במיוחד עבור כלכליסט, עולה גם שאנשי תחום התשתיות, התקשורת והשבבים הם הפסימיים ביותר, כנראה בגלל השנה הקשה שעברה על הענף

מאיר אורבך 12:3011.02.13

שנת ‭,2013‬ כפי שהיא משתקפת בדמותו של יזם ההייטק הישראלי, תושפע במיוחד מהבלבול של השנה שקדמה לה: היזם מודל 2013 מעדיף לגייס את הכסף שלו בישראל, אבל לא ממדינת ישראל או מקרנות הון סיכון מקומיות - ואת הפעילות שלו לרכז בכלל בארצות הברית.

כל זה נובע מהקצוות הקיצוניים שביניהם נעה התעשייה בשנה שעברה. ‭,2012-ב‬ לצד אקזיטים ביותר מחמישה‬ מיליארד דולר, חוותה התעשייה גם פיטורים של יותר ‭1,000-מ‬ עובדים, ומספר לא מועט של חברות בינלאומיות כמו פריסקייל ‭TI-ו‬ צמצמו את פעילותן ואף סגרו את מרכזיהן המקומיים.

 

יניב כהן, שותף וראש אשכול טכנולוגיה ב-BDO זיו האפט יניב כהן, שותף וראש אשכול טכנולוגיה ב-BDO זיו האפט צילום: עמית שעל

 

מסקר שערכה פירמת רואי החשבון זיו האפט BDO עבור "כלכליסט" בתחילת החודש בקרב 80 יזמים מקומיים של חברות בשלב הסיד והגיוסים המוקדמים, עולה שרבים מהם חשים ששנת 2013 תהיה שנה טובה לתעשייה, אך עם חששות כבדים, בעיקר בקרב אלה שאינם פועלים בתחומי המובייל והאינטרנט.

 

ריבוי אקזיטים לצד קשיי גיוס

 

האופטימיות שנרשמה נובעת כנראה ממבול האקזיטים שהיו במהלך 2012 ומההשקעות הרבות שביצעו כאן קרנות זרות דוגמת קרן ההון סיכון של המיליארדר הסיני לי קא שינג וקרנות אמריקאיות.

 

 

בשנה החולפת היו גם כמה רכישות ועלייה במספר העסקאות, בעיקר בתחומי ‭IT-ה‬ והמובייל, כמו רכישת אמובי על ידי טלפוניקה ‭350-ב‬ מיליון דולר. כמו כן בוצע מספר לא מבוטל של עסקאות רכישה על ידי ענקיות בינלאומיות בתחומים הללו בארץ. עסקאות אלו תרמו ללא ספק לשיפור במצב הרוח ולתפיסה חיובית של השוק.

 

תפיסת השוק מושפעת כמובן גם מקצב ההשקעות. בהיעדר אלטרנטיבות בארץ לכסף (ריבית נמוכה ושוק מניות ללא הנפקות חדשות‭,(‬ נכנס יותר כסף להון הסיכון הפרטי, והמשקיעים הזרימו יותר כסף, ככל שהתקדמה השנה, לתעשייה בכלל ולתחום המובייל בפרט - הזרמת כסף שמשפרת את מצב הרוח ואת תפיסת היזמים.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אומר יניב כהן, שותף וראש אשכול טכנולוגיה ב-BDO זיו האפט, שיזמים מחפשים כיום לגייס כסף בעיקר ממקורות פרטיים כאשר חלה ירידה ניכרת בביקוש לכסף הן מקרנות הון סיכון והן מכספי מדינה. התחושה אצל יזמים כיום היא שמצד אחד קשה מאוד לגייס כסף בקרב הקרנות המקומיות אבל גם קשה מאוד לגייס כסף ממדינת ישראל.

 

ארצות הברית היא עדיין הלהיט הגדול של היזמים הישראלים. אמנם סין ושאר מדינות המזרח מתחילות לעורר עניין, אבל עדיין רוב מוחלט של היזמים מבין שהשילוב בין שוק ענק ומתקדם טכנולוגית וכסף זמין להשקעות גורם ליזמים ישראלים להעדיף את השוק האמריקאי כשוק היעד.

 

"אנו רואים יזמים רבים שפותחים נציגויות בארצות הברית אשר בעיקר משמשות לגיוס כספים לפעילות הפיתוח בישראל. חברות חשות שבשלב הפיתוח, שהוא המסוכן ביותר בחיי החברה, הן חייבות להיות קרובות להיכן שהכסף נמצא‭,"‬ אומר כהן. "השוק האירופי התכווץ מאוד ובמקביל יש יזמים רבים שבוחנים את המזרח, כנראה בשל כניסה של כמה קרנות מדינה אסייתיות שפועלות בישראל ומעוררות כאן עניין רב‭."‬

 

משאירים את המו"פ בארץ

 

לצד האופטימיות הרבה שיש בקרב היזמים שבאים מעולם המובייל והאינטרנט קיימת מגמה הפוכה בעולם השבבים והחומרה. שוק זה, אשר ספג מהלומות רבות בשנת ‭,2012‬ ימשיך להיות במצב גרוע גם בשנה הבאה להערכת שליש מהיזמים. ‭2012-ב‬ מרבית הפיטורים בתעשיית ההייטק הישראלית היו בסקטור השבבים, החומרה והתקשורת, ובין היתר פוטרו מאות עובדים בחברות פריסקייל, TI ואחרות. "אנו רואים צמצום בהיקפים ובמחזורים בשוק בחברות בתחומי המוליכים למחצה והשבבים. התחום ספג מכה קשה עם כוונת סגירת המפעל של מיקרון בקריית גת וצפי לפיטורי יותר ‭1,000-מ‬ עובדים, וזה משפיע באופן כללי על התעשייה ועל מי ששוקל להיכנס אליה‭,"‬ אמר כהן.

 

לעומתם, ‭70%‬ מהיזמים מאמינים בשיפור מגמה בתחומי המובייל והאינטרנט שהפכו להיות הלהיט החם בקרב המשקיעים. חברות ישראליות רבות, בעיקר הבשלות שבהן כמו ECI ואורבוטק, החלו בשנים האחרונות להקים מרכזי פיתוח באזורים שנחשבים זולים יותר לפיתוח דוגמת סין, הודו ומדינות מזרח אירופה.

 

לפי הסקר, היזמים הישראלים שנמצאים בשלבים הראשונים לגיוס כספים ולהקמת הפעילות שלהם עדיין מעדיפים להתמקד בישראל ולא לנדוד למחוזות רחוקים. רוב מוחלט של היזמים מעדיף שמרכז הפיתוח שלו יישאר בישראל. "בכל הקשור למו"פ, עדיין העלויות בישראל נמוכות יותר, ובעיקר - נמצא כאן ריכוז של כישרון במחירים טובים. היזמים מבינים שגיוס של כוח אדם ברמה הזו מחוץ לישראל הוא כמעט בלתי אפשרי, וגם אם כן, העלויות יהיו גבוהות בהרבה. יוצא הדופן בהקשר זה הוא תחום המובייל. שם יש חשיבות גדולה לחבור לשוק ולאקלים של המשתמשים כבר בשלב הפיתוח, ולכן יש משמעות לנוכחות מוקדמת בשוק האמריקאי ולמפתחים עם תרבות של השוק האמריקאי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x