$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הקץ לג'ימייל ולפייסבוק באירופה?

מומחה טוען שחוקי פרטיות חדשים יאלצו את פייסבוק וגוגל לגבות תשלום מהגולשים, תעשיית הנשק מפחדת ממדפסות תלת ממד, פניה המכוערות של הצנזורה האמריקאית נחשפים ונאס"א מבטלת עוד אפוקליפסה

יוסי גורביץ 14:4513.01.13

רוצים את פייסבוק וג'ימייל? אל תגנו על פרטיות

 

הנציבות האירופית עמלה בימים אלה על דירקטיבה - חקיקת-על כלל אירופית - חדשה בתחום הפרטיות, שצפויה להיות מוגשת להצבעת הפרלמנט בקרוב. היא תהדק את זכותם של המשתמשים על המידע שלהם ותתמקד בעיקר במנהג הנכלולי של חברות לשנות את תנאי השימוש שלהן לאחר שהמשתמש כבר נרשם. כמו כן, היא צפויה לפגוע בשטיקים הרגילים של חברות שבהם הן טוענות שהמשתמש הביע את הסכמתו: למשל, על פי התחיקה החדשה, אם בטופס שהוגש למשתמש סומנה תיבת בחירה מראש, לא יראו בכך הסכמה.

 

האיחוד משנה את חוקי המשחק בזירת השירותים המקוונים האיחוד משנה את חוקי המשחק בזירת השירותים המקוונים צילום: shutterstock

 

אבל פסקה אחת מעיקה במיוחד על פייסבוק, גוגל וחברות אחרות שכבר התרגלו לקנות ולמכור אתכם: "הסכמה לא תהווה עילה ראויה לעיבוד מידע אישי, במקום שבו יש חוסר איזון מובהק בין מושא המידע ובין המחזיק בו... במיוחד כאשר המעבד או השולט נמצא בעמדת שליטה בשוק ביחס למוצרים או השירותים המוצעים". אופס, אני רואה מודל עסקי בוער.

 

כמובן, התומכים של חברות הענק מיהרו לזנק לעזרתן. אחד מהם, מומחה בשם אדוארדו אוסטראן, אמר שעל פי החוק, פייסבוק וג'ימייל לא יוכלו יותר להשתמש במידע המשתמש האירופי כדי להציג לו פרסומות, מה שיאלץ אותן, בלב כבד, לדרוש מהמשתמש לשלם או להתנתק מהשירות. הוא רואה בכך משהו רע. אני לא הבנתי מה רע בכך שיאלצו חברות כמו פייסבוק או גוגל להתנהג כמו סתם חברות מהשורה: לדרוש תשלום ברור תמורת שירות ברור, ולא להעמיד פנים שמדובר בשירות חינמי תוך ביצוע כל מיני תרגילים ברקע.

 

צנזורה היא לא עניין של גיאוגרפיה

 

משטר הגולגלות של בייג'ינג ידוע בהתמכרותו לצנזורה: חומת האש הגדולה שלו מאויישת על ידי צבא של כ-50,000 צנזורים. עכשיו מגלה המגזר העסקי הסיני שהישענות על המפלגה הקומוניסטית יכולה להיות בעיה ניכרת בחו"ל.

 

החברה הסינית המובילה TenCent הוציאה לפני מספר חודשים אפליקציית צ'ט שהצליחה מאוד באסיה, ויש לה כ-300 מיליון משתמשים. דיווחנו בימים האחרונים על כך שעיתונאים החלו למחות על הצנזורה המופעלת נגדם. עכשיו, להפתעתם, גילו משתמשים של האפליקציה - WeChat שמה - שאם הם כותבים את שמו של העיתון המרדן, הם מקבלים הודעה מנומסת מהצנזורה שזה בטח לא מה שהם התכוונו לכתוב. ומה שמטריד אותם הוא שהם מקבלים את ההודעה הזו גם אם הם לא חיים בסין.

 

 

המפלגה הקומוניסטית מצנזרת מסביב לעולם המפלגה הקומוניסטית מצנזרת מסביב לעולם צילום: רויטרס

 

כלומר, TenCent נכנעה לצנזורה של המשטר הקומוניסטי והפעילה אותה על כל משתמשי האפליקציה המוצלחת שלה, מה שעשוי בהחלט להביא לכך שהיא תהיה מוצלחת פחות. TenCent, שכנראה שכרה את שירותיו של איזה בוגר דובר צה"ל, הגיבה באיזה קשקוש על כך שמדובר בתקלה טכנית, אבל אף אחד לא קנה את זה. חושפי הפרשה מציינים שזה לא מקרה הצנזורה הראשון של WeChat: האפליקציה מצנזרת זה מכבר כל אזכור לכת הפאלון גונג, שנרדפת על ידי המשטר הסיני. תקלה טכנית, כן?

 

למה עשויה תעשיית המוות האמריקאית לבקש רגולציה

 

המדור הקדיש תשומת לב לוהטת לתעשיית הרצח האמריקאית בשבועות האחרונים; בעיקר בשל סירובה לקבל פיתוח טכנולוגי שיפתור הרבה ממקרי הרצח - הדק חכם, שימנע שימוש בנשק מצד אדם לא מורשה. אבל עכשיו, אירונית, צפויה התעשיה הזו לבקש סיוע ממשלתי במעקב אחרי כלי נשק - מהלך לו התנגדה במשך עשרות בשנים (ספציפית, מאז ניסיון ההתנקשות בנשיא רייגן וההלם שבא אחריו).

 

נשק בשימוש כנופיות, שנתפס בפשיטה של רשויות מקסיקו נשק בשימוש כנופיות, שנתפס בפשיטה של רשויות מקסיקו צילום: בלומברג

 

מה הבעיה? מדפסות תלת ממד. אלו מסוגלות להדפיס חלקים ניכרים של כלי נשק (בינתיים, אינן מסוגלות להדפיס תחמושת). התוכניות להדפסת כלי משחית הועלו למספר אתרים שמדריכים חובבי הדפסת 3D; גם לאחר שהוסרו התוכניות בשל לחץ ציבורי, עדיין נותרו לא מעט פרויקטים שעוסקים בתחום הדפסת הנשק ומקדמים אותו בששון.

 

המשמעות: תוך זמן לא רב, ככל שמדפסות תלת ממד יהפכו לכלי ביתי נפוץ, יהיו מי שייצרו כלי נשק בבית. מטבע הדברים, הם לא יפתחו אותם בעצמם אלא יעתיקו דגמים קיימים. פתאום, יצרני הנשק ימצאו את עצמם מבקשים סיוע ממשלתי כדי לזהות את כלי הנשק הלא חוקיים האלה - לא חוקיים משום שהם לא מכניסים להם תמלוגים או רווחים.

 

המדיניות לפיה לממשלת ארה"ב אסור לעקוב אחרי מי שמחזיק נשק או לדרוש רישום שלו תתהפך על פניה במהירות מדהימה. פתאום, כדי להגן על ההכנסות של סוחרי המוות, רישום יהפוך למשהו הכרחי כדי להגן עלינו מפסיכים שמייצרים נשק בבית במקום להשיג אותו בדרך האמריקאית הישנה והטובה, מסוחר שלא רושם את הפרטים שלו.

 

מה שגלונים של דם ילדים לא עשו, תעשה הפרת זכויות יוצרים. זה העולם בו אנו חיים.

 

הדלפת? אתה בוגד

 

משפטו של בראדלי מאנינג, החייל האמריקאי שהעביר מידע סודי לאתר החשיפות וויקיליקס והכיר לעולם את ג'וליאן אסאנג' לכוכב - עדיין בהליכים. התובע הצבאי, אחד קפטן אנג'ל אוברגארד (אל תסתכלו עלי, זה השם שלו) ענה לשאלת השופטת האם הוא היה מעמיד לדין את מאנינג גם אם הוא היה מדליף את המידע לא לאיזה אתר מתולע כמו זה של אסאנג' אלא לעיתון מהוגן כמו הניו יורק טיימס. התשובה של אוברגארד היתה חד משמעית: "כן, גבירתי".

 

חשוב לציין שמאנינג מואשם בסיוע לאויב. כלומר, על פי התביעה הצבאית האמריקאית - שנתמכת, כפי שהדברים נראים כעת, על ידי הממסד הממשלתי כולו - אם אדם מוציא מידע סודי לעיתון, גם אם המידע הזה חושף פשעים, הוא צפוי להעמדה לדין לא על הדלפת מידע אלא בשל "סיוע לאויב". בתקשורת האמריקאית מתייחסים לכך במלוא החומרה, כי הם מבינים במה מדובר: בנסיון של הממשלה להגדיר כל הדלפת מידע לא כחלוקת מידע שהציבור שילם עליו עם הציבור, לא כניסיון להסביר לו מה עושה הממשלה שלו מאחורי הקלעים - אלא כבגידה במולדת.

 

אסאנג' הפך לכוכב. ומאנינג? אסאנג' הפך לכוכב. ומאנינג? צילום מסך: julianassangecoloringbook.com

 

ולא, אל תגידו לעצמכם שזו בעיה אמריקאית - זה קורה גם כאן: אני לא יודע כמה אנשים מודעים למה שקורה בשבועות האחרונים לבלוגר הישראלי אישתון: הוא קיבל מידע פנימי מתוך הצבא שמבהיר חד משמעית שמספרי המתאבדים שעליהם דיווח צה"ל היו שקריים. תוך כמה זמן הוא מצא את עצמו בחקירה של מצ"ח, למרות שברור שהוא לא ביצע שום עבירה בטחונית או עבירה בכלל. שלא לדבר על ענת קם, שנשפטה בשל העברת מידע צבאי לעיתון ישראלי (שנזכיר שהוא כפוף לצנזורה) בסעיף אישום של ריגול. נראה שככל שהיכולת להוציא מידע מתגברת, כך גם מתגברת הפראנויה של המערכת.

 

בחדשות חיוביות יחסית במשפטו של מאנינג, קבע בית המשפט כי הצבא העניש אותו שלא כחוק, ועל כן הוא יוריד 112 יום מתקופת מאסרו של מאנינג, אם תהיה כזו. בהתחשב בכך שהתביעה דורשת עונש שיכול להגיע למאסר עולם, מדובר בהקלה מפוקפקת למדי.

 

קצרצרים

 

1. ממשל אובמה ממשיך להיות הידידותי ביותר לגיקים: כפי שדיווחנו, הבית הלבן קיבל עצומה ובה דרישה לבניית כוכב מוות. העצומה זכתה בדי מצביעים כדי לאלץ אותו להסביר את עמדתו. ובכן, היא פורסמה בסוף השבוע: הבית הלבן מתנגד לבניית כוכבי מוות, נאמר שם, מכמה סיבות. קודם כל, זה יעלה סכומים בלתי נתפסים של כסף והמטרה שלו היא לצמצם את הגרעון, לא להרחיב אותו. שנית, לממשל אין עניין לפוצץ כוכבים אחרים. שלישית, למה לעזאזל לבזבז את כספי משלם המסים על קונסטרוקציה עם כשל פנימי שטייס בודד יכול לנצל? והתשובה מגיעה עם הכותרת "זו איננה התשובה לעצומה שחיפשת". Well played.

 

זו לא התגובה שאתם מחפשים. מלחמת הכוכבים זו לא התגובה שאתם מחפשים. מלחמת הכוכבים

 

2. בידיעה קשורה, נאס"א - שביטלה את חורבן העולם ב-21 בדצמבר 2012 (משום שלנבואות החורבן לא היה כל בסיס מדעי), מבטלת גם את האפוקליפסה הבאה. נטען שאסטרואיד מגודל בשם אפופיס יתרסק ב-2036 אל תוך כדור הארץ וימחק ממנו כל זכר לחיים אנושיים. בנאס"א קבעו שהסיכוי שהוא יפגע בפלנטה שלנו קטן מאחד למיליון, ושמבחינתם זה סוגר את התיק. רק נקווה שהפעם הם לא התבלבלו בין מיילים וקילומטרים, כמו שקרה לגשוש המסכן ההוא שהתרסק על מאדים.

 

3. יש הרבה דברים רעים לומר על סין העממית - אבל מפעם לפעם, יש גם דברים טובים: הנחיות הבניה החדשות בסין קובעות שלכל בניין מגורים חדש צריכה להיות הכנה לחיבור לסיב אופטי, בהנחה שהוא נבנה בעיר או מחוז שבהם כבר יש תשתית שכזו. ההנחיות ייכנסו לתוקפן באפריל 2013. יצוין שבהתאם לידוע לנו על איכות הקבלנים בסין, כנראה שתהיה שם הכנה לסיב אופטי, אבל זה לא יעזור לאף אחד כשתגיע רעידת אדמה ותקבור את הבניין, על הסיב.

 

4. בית דין צרפתי דרש מטוויטר לחשוף את זהותו של צייצן גזען במיוחד. הרשת החברתית, שמדיניותה היא להתנגד לחשיפת פרטי משתמשים, הודיעה לבית המשפט שזה נחמד מצידו לבוא בדרישות - אבל היא חברה אמריקאית שכפופה לחוק האמריקאי. בארה"ב, זכות הביטוי היא טיעון חזק מאוד במשפטים, בכללם אלו שנוגעים למדיה חברתית. על כן, אם צרפת רוצה לחשוף את זהותו של הגזען הקטן, היא תצטרך להמציא לטוויטר פסק דין של בית משפט אמריקאי שמורה על כך; בהצלחה עם זה.

 

5. כוחות המשטרה של ארה"ב מתעדכנים במהירות: אם פעם הם היו תולים מודעות מבוקשים על קירות סניף הדואר, עכשיו הם מעלים לפינטרסט את תמונותיהם של הפושעים המעצבנים ביותר שעדיין לא הושלכו לכלא. חלק לא מבוטל מהמידע שמוסרים המשתמשים הוא חסר כל ערך - אבל לעיתים מגיעים טיפים שמסייעים לחקירות; לפחות כוח משטרה אחד דיווח על עליה של 57% במעצר מבוקשים מאז השימוש בפינטרסט.

 

  • "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)
  • לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי"
  • ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"
בטל שלח
    לכל התגובות
    x