$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

תינוקה של רוזמרי, גרסת גוגל

גוגל מפעילה גייס חמישי בטריטוריית iOS, אם מוסרת לבנה סמארטפון בתנאי שיציית לחוזה שימוש חכם ומעניין שניסחה, סטודנטים מוזהרים שלא לדווח בפייסבוק על ההילולות שלהם בגילופין ועולם הטכנולוגיה נרגש: אפל שוב בהריון

יוסי גורביץ 16:2702.01.13

הקוקיה נחתה

 

גוגל גיחכה בעליצות בחודשים האחרונים לנוכח הצרות שעשה שירות המפות של iOS 6 לאפל, נתנה למתחרה מקופרטינו ולמשתמשיה להתבשל קצת - ואחר כך עשתה טובה והביאה את אפליקציית המפות שלה לאייפון ולאייפד לקול תשואות רמות. וזה לא יסתיים שם.

 

בכירי אפל, מותר לשער, ממש לא אהבו את ריקוד הברייקדאנס הסוער של גוגל על מיטת חוליו של שירות המפות שלהם, אבל לא נותר להם אלא לחשוק שיניים ולהעמיד פנים שזה חיוך. אחרי הכל, טים קוק נאלץ להתנצל פומבית על החורבה המעשנת של אפל Maps ולמשוך בידית כיסא המפלט שהעיף מאפל את סקוט פורסטל כשהלז סירב להצטרף להתנצלות. סביר להניח שבפרטיות, קוק גם נשם לרווחה ששירות המפות שלו ירד מהבמה לפני שהספיק להרוג איזה אוסטרלי מסכן. רק זה היה חסר לו.

 

לאכול את אפל מבפנים. אפליקציית גוגל Maps ל-iOS לאכול את אפל מבפנים. אפליקציית גוגל Maps ל-iOS

 

אבל גוגל לא עוצרת בשירות המפות. ביולי היא השיקה גרסת כרום ל-iOS; באוקטובר הגיעה גרסה חדשה לחיפוש שלה - יחד עם חיפוש קולי שמתחרה בזה של סירי. בדצמבר, הגיעו כאמור המפות, כמו גם אפליקציית ג'ימייל שאשכרה עובדת, כתחליף לאפליקציית הליבה של אפל למייל. ולפני כמה ימים, הגיעה גם אפליקציית יוטיוב מעודכנת.

 

גוגל הודתה לאחרונה שיש לה צוותי פיתוח שמוקדשים ייחודית ל-iOS. זה נשמע קצת משונה, כשזוכרים ש-iOS היא המתחרה העיקרית לאנדרואיד של גוגל. אבל זה חלק מהאסטרטגיה של מעצמת האינטרנט: להשתלט על הכל. חברה אחת לשלוט בהם, שאפילו משתמשי iOS כבר לא יכולים להתחמק ממנה.

 

ואחרי הכל, זה גם יכול להיות מועיל עסקית. אם גוגל תוכיח שוב ושוב שהיא מייצרת אפליקציות ליבה מוצלחות יותר משאפל מסוגלת לייצר, זו רק שאלה של זמן עד שמשתמשי iOS ישאלו את עצמם למה בעצם הם נשארים עם אייפון - כשיש דברים מוצלחים יותר בחוץ. מהבחינה הזו, מלחמת הפטנטים של אפל היא גול עצמי: פעם אפל יכלה להרשות לעצמה לבעוט את אפליקציית גוגל voice מהאייפון פשוט משום שהאינטרסים שלה - הנאמנות לשותף AT&T - דרשו את זה. היום זה הרבה יותר מסובך, ומהלך כזה יסבך את אפל עד מעל לצווארה לפני שהיא תספיק לומר "רגולטור".

 

ככל שהאייפון הפך לפופולרי, כלומר שכל שינוי בו משפיע על יותר ויותר אנשים, אפל איבדה את היכולת לשלוט על הגן הסגור שלה עצמה – וזה יקרה לכל מוצר פופולרי. אפל יכולה, ואכן עושה זאת, להציב תנאי שימוש דרקוניים - אבל אם חברה אחרת נצמדת לחוקים הללו, ומגישה למשתמשים מוצר טוב יותר מזה של אפל (ומסתבר שזה לא בלתי אפשרי), אין שום דבר שהיא יכולה לעשות בנידון.

 

וגוגל היא חברה עם מספיק כסף, זמן, יכולת, מהנדסים ואובססיביות לרוקן את אפל מבפנים. יהיה מעניין.

 

מבלי לפגוע בזכויות

 

ג'אנל ברלי הופמן, שיש לה בלוג פופולרי בכל מה שקשור לאמהות והורות, העניקה לאחרונה לבנה גרגורי, בן ה-13, אייפון. בניגוד למקובל, המכשיר לא הגיע רק עם העטיפה של אפל, אלא גם עם חוזה בן 18 סעיפים שניסחה הופמן. הוא שווה קריאה, כי מדובר בנסיון מלא מחשבה, רצון טוב והומור להעמיד חומת מגן בין ילד בן 13 ובין העולם הדיגיטלי.

 

העקרון הבסיסי, מס' 1, הוא שהטלפון לא שייך לילד: "אני קניתי אותו", כתבה הופמן, "אני משלמת עבורו. אני משאילה אותו לך. האם אני לא הגדולה מכולן?". העקרון השני הוא שהגרוטאה לא תשמש את הנער להסתיר מידע מההורים שלו - הסיסמה שלו נשארת בידי האם. זה בעייתי מאוד, לדעתי, אבל זה הסמארטפון שלה - היא רק משאילה אותו.

 

"תחתום כאן וכאן. וכאן בראשי תיבות" "תחתום כאן וכאן. וכאן בראשי תיבות" צילום: shutterstock

 

הטלפון לא ישמש את גרגורי בבית הספר. שם הוא מתבקש לנהל שיחות עם אנשים אחרים פנים אל פנים. אם הטלפון נשבר, טובע, או סתם דורש פינוי חירום למעבדת אפל, התיקון הוא באחריותו של גרגורי. המכשיר לא ישמש את הנער כדי לרמות או לפגוע בבן אדם אחר; הוא לא ישמש אותו לשליחת טקסט או הודעה שלא תיאמר פנים אל פנים, או שלא תיאמר בנוכחותם של הורים אחרים. כן, אומרת הופמן לבנה, צנזר את עצמך. הוא לא ישמש לחיפושי פורנו, והוא יושתק באירועים פומביים או בעת שיחה עם אדם אחר. המכשיר לא ישמש את גרגורי כדי לשלוח הודעות מיניות (סקסטינג) גם אם הוא חושב ששום דבר לא יקרה. "הסייברספייס עצום והרבה יותר חזק ממך", כתבה האם בחוזה. .

 

הנער מתבקש שלא לצלם ללא הרף, כדי לחוות חוויות ולא רק סימולקרה שלהן; להשאיר את הגרוטאה מדי פעם בבית כדי להיווכח שהיא לא חלק בלתי נפרד ממנו; הוא מתבקש גם לחוות את העולם במישרין: "דבר עם זרים. צא להליכה, בלי להפעיל את גוגל" ובסיכומו של דבר, אומרת הופמן (סעיף 18 לחוזה): "אתה תפשל. אני אקח את הטלפון שלך. אנחנו נשב ונדבר על זה. נתחיל מחדש. אני ואתה, תמיד לומדים ביחד. אני ואתה באותו הצוות. אנחנו ביחד בכל זה".

 

יש פה סעיפים בעייתיים: סעיף 2, למשל. גם סעיף הפורנו נשמע לי לא מציאותי לנער מתבגר - אבל ניכר שהופמן הקדישה הרבה מאד מאמץ ואהבה בנסיון להגן על בנה ובו זמנית לתת לו גרוטאה מתקדמת. הוא לא יתאים לכל הורה וכל ילד, אבל אני חושב שכל הורה צריך לקרוא אותו.

 

והאזהרה של הופמן לגבי הסייברספייס מגיעה גם מכיוון אחר.

 

צנזרו את עצמכם, ילדודס

 

בכירים באוניברסיטת סוואנסי שבוויילס תלשו את שערותיהם לנוכח נטייתם של סטודנטים לדווח שם על מעללי השכרות וההוללות שלהם. מעללים כאלה, למותר לציין, הם חלק מההגדרה של סטודנט, והיו כאלה מאז ומתמיד - אלא אם אתה סטודנט ישראלי ועבורך האוניברסיטה היא רק שלב מעבר בין הצבא ובין תפקיד של עוזר מנהל חשבונות לשארית ימי חייך. סטודנטים מפריז הססגונית של המאה ה-13 היו מזהים את עצמם בקלות רבה ביורשיהם בני המאה ה-21.

 

יש רק הבדל אחד: במאה ה-13 אף אחד לא רשם מה עשית, ואף אחד לא זכר. אלא אם, מטבע הדברים, הפעלולים שלך כללו התנגשות עם כוחות שמירת הסדר. המצב במאה ה-21 שונה מאוד, מאחר וכל מיני טייקונים הרגילו אותנו לתעד פחות או יותר את כל מה שאנחנו עושים - משום שזה רווחי מבחינתם.

 

אם שותים, לא משתפים אם שותים, לא משתפים צילום: shutterstock

 

וכשהסטודנטים של סוואנסי יעזבו את ספסל הלימודים, בהצלחה כזו או אחרת, הם עשויים לגלות שהבוס העתידי שלהם דווקא לא התלהב מכך שהם הטילו מטבע כדי להחליט אם להפעיל את אזעקת השריפה בבניין מגורים באמצע הלילה, כשהם שתויים יותר מבוריס ילצין בבוקר המאוחר של התשיעי במאי.

 

על כן שלטונות האוניברסיטה עשו יד אחת עם אגודת הסטודנטים המקומית, ופנו לסטודנטים בבקשה נואשת לחשוב כמה דקות על שרידי העתיד שלהם, ולשמור את הזכרונות שלהם מימיהם הטובים לעצמם, לא לחלוק אותם ברשת. הם בעליל לא מבינים מה מניע את כלכלת הרשת, והנסיון שלהם להגן על הסטודנטים צפוי לפגוע אנושות - אם כולנו נאמץ את הכללים הללו - בסיכויים של מארק צוקרברג לשמור על מעמדו כמיליארדר.

 

קצרצרים

 

1. תרועת חצוצרות: מפתחים זיהו - אתם יושבים? - סימנים לכך שאפל עובדת על אייפון חדש, ואפילו על גרסה חדשה של מערכת ההפעלה הסלולרית שלה, שזוכה לכינוי המרעיש iOS 7. המדור מקווה שאף מפתח לא התעלף מעוצמת ההתרגשות, ומבקש להזכיר להם – כדי למנוע התקפים בעתיד – שמדובר בהתנהלות עונתית מצידה של אפל, שבמחזור דייקני למדי נכנסת לתקופת ייחום (שסימניה הם עליה ניכרת במפלס הבאז העולמי), שלאחריו היא ממליטה אייפון חדש. כלי התקשורת שמסקרים את תחום הטכנולוגיה כבר הספיקו לגהק בועות באושר. אם תשאלו אותי, היה כאן סיפור לו אפל לא היתה נכנסת השנה להריון. 

 

אפל מצפה. וואו, אני כל כך מופתע אפל מצפה. וואו, אני כל כך מופתע צילום: Scott Schaen

  

2. בידיעת אפל נוספת, ובהתאם למסורת של החברה של הדגשת עיצוב על חשבון ביצוע, היא העלתה פרסומת על תכונה חדשה שלה, Do not disturb, שמאפשר לך לקבוע מתי האייפון יציק לך עם הודעות, וממי. שזה נחמד, רק שהמודעה מתנגשת עם מסורת אחרת של אפל, תקלות בראש השנה האזרחית: לקוחות רבים התמרמרו על כך שהשירות לא עבד אתמול.

 

3. בידיעת ראש השנה חיובית יותר, תושבי יפן ודרום קוריאה הפציצו את העולם בציוצי ברכות במהלך ערב החג. כאשר הגיעה שעת הנשיקה המסורתית בחצות, היפנים והדרום קוריאנים שלחו כ-33,888 ציוצים מדי שניה. במקום השני, ברשימת מצייצי ערב השנה החדשה נמצאים תושבי ניו יורק ובוגוטה - עם 13,336 ציוצים לשניה.

 

4. סוף השנה הוא גם זמן טוב לדווח בו על נתח השוק של דפדפנים למיניהם. ובכן, המנצח הוא עדיין אינטרנט אקספלורר, עם 54.77% מכלל המשתמשים. רובם גולש ב-IE8, ורק 0.96% משתמשים בגרסה החדשה ביותר, IE10. למרבה הזוועה, 6.52% מהמשתמשים עדיין עושים שימוש בגרסה 6 של IE, שאפילו מיקרוסופט קוראת לרדוף אחריה עם קלשונים ולפידים. נתח השוק של פיירפוקס ירד אל מתחת לקו 20 האחוזים וכרום נמצא קרוב אליו, עם 18.04%. רק 5.24% מכלל המשתמשים עושים שימוש בדפדפן של אפל, ספארי - ואופרה היא מדינה קטנה ואמיצה עם 1.71%.

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x