$
אינטרנט

מהיום: ישראלים יכולים לרכוש מוזיקה באייטיונס

אפל בישרה על השקה של חנות המוזיקה שלה ב-56 מדינות בעולם, בהן גם ישראל. המחיר נמוך יותר מבארה"ב: 2.9 שקלים לרוב השירים. היצע השירים בעברית בחנות אמנם מצומצם, אך מאקו"ם נמסר ל"כלכליסט" שבקרוב יועלו אליה שירי אמנים ישראלים רבים

עומר כביר 09:2904.12.12

חנות המוזיקה של אפל, אייטיונס, זמינה החל מהיום (ג') גם למשתמשים ישראלים.

בהודעה לעיתונות, שהתפרסמה לפנות בוקר באתר אפל, בישרה החברה על גל השקה רחב של חנות המוזיקה שלה ב-56 מדינות בעולם. בהודעה לא מפורטות כל המדינות שנכללות בגל זה, וישראל אינה נזכרת בה, אולם באפל אישרו ל"כלכליסט" שישראל אכן נכללת בגל זה. חנות המוזיקה זמינה לרוכשים ישראלים כבר עכשיו.

 

מחירי השירים בחנות הישראלית נמוכים ביותר. מבדיקה קצרה, עולה שמרבית השירים נמכרים תמורת 2.9 שקל בלבד, כאשר כמה שירים מהם נמכרים במחיר יקר או או זול בשקל אחד. 2.9 שקלים לשיר הוא מחיר נמוך משמעותית מהמחירים בארה"ב - 76 סנט בישראל לעומת 1.29 לשירים זהים בארה"ב. אלבום מלא יעלה בישראל בסביבות 8 דולר (כ-30 שקל), לעומת כ-12 דולר בארה"ב.

 

חנות האייטיונס של אפל חנות האייטיונס של אפל

 

מחסור זמני באמנים ישראלים

 

מבחינת המבחר, נראה שהחנות מכילה מגוון רחב של האמנים הגדולים ביותר, וניתן למצוא בה שירים של ריהאנה, ליידי גאגא, ברונו מארס, הביטלס, מדונה, One Direction, ניקי מינאז', פינק פלויד ועוד רבים אחרים.

 

בחזית הישראלית תמונת המצב מוצלחת פחות וכמעט שאין אמנים ישראלים בולטים בחנות. משינה, איפה הילד, איילן גולן, נתן גושן, עידן עמדי, אריק איינשטיין, יהודית רביץ, שלום חנוך - כולם אמנים ששיריהם לא נמצאו בחנות. מנגד, מוצעים בה למכירה כאלבומים של עידן רייכל, עברי לידר ושלמה ארצי.

 

עם זאת, מאקו"ם נמסר שאפל קיבלה רישיון לשימוש בכלל הרפרטואר המקומי של האגודה - ושבתוך זמן קצר יצורפו לחנות אמנים ישראלים המיוצגים בכל הלייבלים הגדולים, בהתאם להסכמים של האמנים עם הלייבלים. במקביל, באקו"ם פועלים להקמת ערוץ שיאפשר גם לאמנים שלא מיוצגים על ידי אחד מהלייבלים הגדולים למכור את שיריהם בחנות.

 

התמלוגים מהמכירות בחנות הישראלית יועברו על ידי אפל לאקו"ם, שתפיץ אותם לאמנים על בסיס רבעוני. תמלוגים מחנויות אייטיונס בחו"ל יועברו לאקו"ם, כפי שהיה עד היום, על ידי האגודות האחיות בחו"ל על בסיס שנתי.

 

ביחד עם חנות אייטיונס השיקה אפל בישראל את שירות המוסיקה מבוסס הענן שלה, iTunes Match, תמורת מנוי שנתי של 89.9 שקל. לא מדובר בשירות סטרימינג דוגמת ספוטיפיי, אלא בשירות שמאפשר למשתמש להזרים מהענן כל שיר שכבר שמור בספרייה שלו או שרכש בעבר מאייטיונז למכשירי iOS, מחשבים אישיים ומכשירי אפל TV. החדשנות של השירות היא בכך שהוא מאפשר להזרים גם שירים שהורדו לספרייה באופן פיראטי, ואינו מצריך להעלות את כל הספרייה לענן, אלא רק שירים שלא מוצעים למכירה בחנות אייטיונס.

 

אייטיונס. המחירים בישראל נמוכים יותר אייטיונס. המחירים בישראל נמוכים יותר

 

15 מיליארד שירים

 

אייטיונס היא חנות המוזיקה הגדולה בעולם מבחינת היקף המכירות שלה, ונכון ליוני 2011 (הפעם האחרונה שאפל פרסמה נתונים בנושא) נמכרו בה יותר מ-15 מיליארד שירים – מספר שוודאי גדל מאז. תחילת פעילותה בישראל מהווה את כניסתו הראשונה למדינה של שירות מוזיקה בינלאומי מוכר.

 

אייטיונס מתחילה לפעול בישראל אחרי מו"מ ממושך, שהתנהל לסירוגין לאורך כמה שנים. בסוף אוקטובר שבו והתפרסמו דיווחים על מגעים בין אפל לגורמים בתעשיית המוסיקה בישראל. כעת נראה שהמגעים נשאו פרי.

 

נכון להיום, השוק הישראלי נשלט על ידי שירותים מקומיים ובראשם מיוזיקס של פלאפון, ווליום של סלקום ומיוזיק של וואלה. ואולם, שירותים אלו הם שירותי סטרימינג מעיקרם, שמבוססים על תשלום דמי מנוי חודשיים - תמורתם יכול המשתמש להאזין ללא הגבלה לשירים משרת החברה, או להוריד למכשירו גרסה של השירים שניתנת להאזנה רק דרך האפליקציה ורק בעת תקופת המנוי. אייטיונס, מנגד, מאפשרת לרכוש שירים ללא הגנות דיגיטליות, והמשתמש יכול להאזין להם על כל מכשיר שברשותו.

 

כניסת אייטיונס לישראל יכולה לחולל מהפך בשוק צריכת המוזיקה הדיגיטלית ורכישת תכנים דיגיטליים בכלל. ניסיון העבר מלמד שמרגע שניתנה לחובבי מוזיקה אופציה זולה ונוחה לרכוש שירים איכותיים, רבים הם נטשו את שירותי ההורדות הפיראטיים והחלו לרכוש תכנים בצורה חוקית. אזרחים רבים אמנם רואים בישראל "מדינה של דיסק אחד", אולם אפשר לשער שבאפל ובחברות המוזיקה מקווים שמדובר בתפיסה ארכאית. פתיחת אייטיונס בישראל עשויה להביא להיפוך מגמה ולמעבר של ישראלים לצריכת מוזיקה דיגיטלית בתשלום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x