$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מלכודת האינטרנט האכזרית של מלחמת השחרור הסורית

התחבולות שעשה משטר אסד לגולשים בסוריה, תעשיית הסרטים מחסלת במהירות רפורמת קניין רוחני, המלכוד של סטארט-אפים בעלי הערכת שווי של מיליארדים והרווח האמיתי של אמנים משירותי סטרימינג

יוסי גורביץ 14:0619.11.12

מאחורי הקלעים של השכן הרעשן

 

לפני קרוב לשנתיים, כאשר העולם הערבי התנודד בעקבות קריסת המשטרים במצרים ותוניסיה ( כמו במקרה של קריסת ברה"מ, כל הממסדים טעו: ראש אמ"ן העריך, פומבית, שמשטר מובארק ישרוד שלושה ימים לפני נפילתו), נקט משטר אסד בצעד בלתי צפוי: הוא הרחיב משמעותית את הגישה של המשתמשים בסוריה לרשת, שקודם לכן היתה מוגבלת מאוד.

 

אנשים עירניים ופרנואידיים מספיק קלטו מיד שיש כאן מלכודת, אבל רוב האופוזיציה הסורית - שאז עוד האמינה שאפשר לשנות את המשטר ולהביא לרפורמות - נפלה בפח. אנשיה החלו להפיץ במהירות מידע שלילי על משטר אסד. אבל, מאחר והם לא היו רגילים לרשת, הם לא הכירו את הסכנות והמשטר התחיל לאסוף אותם אחד-אחד.

 

הוא העתיק את התרגיל של משטר בן עלי בתוניסיה בהציבו דף מזויף בכניסה לשורה של אתרים פופולריים - פייסבוק, יאהו ואחרים - ממנו נאספו הפרטים והסיסמאות של המשתמשים. במקרים אחרים, סוכנים שהתחזו לאנשי אופוזיציה חדרו לשורותיהם והעבירו להם, בין השאר, קבצים שהכילו סוסים טרויאניים. ואז התחיל הציד.

 

אתר חיקוי ליוטיוב שהעלה משטר אסד אתר חיקוי ליוטיוב שהעלה משטר אסד צילום מסך: guardian.co.uk

 

הגולשים המסכנים עונו ונחקרו. בין הצלפה להכאה, הציגו להם את המידע שאספו מהמחשבים והסמארטפונים שלהם. לאחד מהם הראו אלף עמודים שהודפסו מתוך שיחות הסקייפ שלו. הוא, כמו רבים אחרים, חשב שסקייפ עמיד לכל דבר. הוא הסגיר את חבריו בטעות ואנשים נרצחו בעינויים - סיבת מוות נפוצה מאוד בסוריה של אסד.

 

מאוחר יותר, הפיצו ההאקרים של אסד גרסאות של אנטיווירוס שהכילו נוזקה בעלת כלי לתיעוד הקלדה - שהעבירה להם את כל מה שנכתב במחשב. חברות אנטי-וירוס עלו על התרגיל הזה, אבל לא בהכרח במהירות מספיקה.

 

מלחמת הסייבר הסורית התפשטה הרבה מעבר לגבולות סוריה. האקרים תומכי אסד תקפו שורה של אתרי תקשורת, כמו אלג'זירה (מטרה מועדפת, שהותקפה כמה פעמים) וכנראה גם ה-BBC. אתמול טען שר האוצר יובל שטייניץ שישראל נמצאת תחת התקפת סייבר חסרת תקדים. זה אמנם סוג חדש יחסית של מלחמה, אבל ממש לא העיקר שלה; היא פשוט הרבה יותר מושכת מהדיווחים על עוד טבח או פשע מלחמה.

 

אל תתעסקו עם מיקי מאוס

 

קבוצה של רפובליקנים צעירים נבחרה לאחרונה לקונגרס האמריקאי, ולמדה מהר מאד מי הבוס האמיתי שלה.

 

ביום ו' האחרון, פרסמה קבוצה של כמה מהאנשים היותר משפיעים בקרב הנבחרים החדשים - ארגון שנקרא Republican Study Committee - מניפסט הגיוני למדי בתחום זכויות היוצרים. לפיו, הרעיון שמאחורי זכויות היוצרים מפר כל עקרון של כלכלת השוק, משום שהוא מעניק לקבוצה מצומצמת הגנה ממשלתית וסבסוד למונופול שלה. עוד קבע המניפסט שחוקי הקניין הרוחני היו מיועדים במקור להגנה על קדמה והתפתחות - ושבשנים האחרונות הם משמשים בעיקר כדי לבלום אותן.

 

אל תגרמו לעכבר להפסיק לחייך אל תגרמו לעכבר להפסיק לחייך

 

אופס! זה היה קצת יותר מדי לאולפני הקולנוע הגדולים ולחברות ההקלטה - מהתעשיות החזקות בארה"ב. יממה לאחר מכן, המסמך נעלם מהרשת. ברפבליקן סטאדי קומיטי אמרו בתגובה שמדובר במסמך שפורסם טרם זמנו ושהוא לא עבר את תהליכי הבדיקה המקובלים. יכול להיות, אבל מקורות בקבוצה אמרו לארס טכניקה שהופעל עליה לחץ כבד של שתדלנים.

 

כך כשכסף כבד שוב היטה את התוצאות בקונגרס. בחדשות אחרות, הבוקר זרחה השמש.

 

מלכוד המיליארד

 

האם שווה לחברת סטארט-אפ להגיע להערכת שווי של מיליארד ומשהו דולר? בכלל לא בטוח.

 

יש כמה וכמה כאלה: טוויטר, דרופבוקס, רוביו, ספוטיפיי ואחרות. והן מוצאות את עצמן בבעיה. כפי שהוכיחו המקרים האחרונים של פייסבוק, גרופון וזינגה, הנפקה עשויה להיות חרב פיפיות, אם לא להפוך את החברה לבדיחה תוך זמן קצר.

 

מיליארד זו התחלה טובה? לא בהכרח מיליארד זו התחלה טובה? לא בהכרח צילום: shutterstock

 

החברה שלכם הגיעה להערכת שווי של מיליארד? יש מעט מאוד חברות שיכולות להרשות לעצמן לרכוש אותה. אפל למשל, לא מרבה לרכוש חברות; זה משאיר אותך עם מיקרוסופט, גוגל, ואולי פייסבוק. יתר על כן, בהערכת שווי כזו תמצאו עצמכם תחת בחינה מדוקדקת מצד השוק.

 

ולעתים, כולם יודעים שהחברה שווה הרבה פחות ממה שנטען: ספוטיפיי, למשל, נאלצה לגייס לאחרונה כספים בהערכת שווי של שלושה מיליארד. היא רצתה לדבר על ארבעה, אבל אנשים הסתכלו על החורבות המעשנות של זינגה וגיחכו.

 

יתר על כן, חברות כאלה מתקשות למשוך מהנדסים, שהתרגלו שאופציות הן חלק מהשכר שלהם. לחברה בשווי של עשרה מיליון יש לאן לצמוח והיא יכולה להעשיר את עובדיה; חברה בהערכת שווי של שני מיליארד? לא כל כך. היא תיאלץ להשקיע חלק ניכר ממאמציה כדי להגן על ההערכה הקיימת.

  

קצרצרים

 

1. מדי פעם נשמעים קולות שטוענים שלאמנים אין סיבה לדאוג: זה נכון שכולם גונבים את השירים שלהם, אבל הם יוכלו לקבל תשלום עבור היצירות שלהם באמצעות שירותי סטרימינג למיניהם. המציאות, כהרגלה, פועלת אחרת: שיר של להקת Galaxy 500 נוגן בפנדורה ברבעון הראשון 7,800 פעמים. לא רע, נכון? רק שתמורת כל המוזיקה הזו, הכלייזמרים נאלצו להתחלק ב-21 סנטים שלמים. מאחר ויש שלושה מהם, זה יצא שבעה סנטים לאדם. לא בדיוק תגמול שגורם לצאת לך מהמיטה בבוקר ולהרים את הגיטרה.

 

אמנים, לא בסטרימינג תעשו את המכה. פנדורה אמנים, לא בסטרימינג תעשו את המכה. פנדורה צילום: דיבאו נאום cc-by-sa

 

2. שמועה משונה הופיעה אמש: לפיה פייסבוק ויאהו קברו את הגרזן ביניהן, לאחר שיאהו בהנהגת סקוט תומפסון תבעה ללא אזהרה את הרשת החברתית, שותפתה הוותיקה עד אז. למעשה, לפי השמועה נקבר הגרזן כל כך עמוק ששתי החברות אפילו התחילו לדבר על יוזמת שיתוף פעולה בתחום החיפוש. קארה סווישר, שלעתים נראה שהמקורות שלה ביאהו טובים יותר מאלו של המנכ"לית, טענה שלא היה ולא נברא. סווישר ציינה שהיא צפתה לאחרונה - אללה ירחמה - בסרט בחדש בסדרת "דמדומים", ושאפילו ערפד שטני מנצנץ לא היה חותם עסקת חיפוש עם יאהו.

  

3. הסאגה המוזרה של ג'ון מקאפי, מייסד חברת האנטיווירוס שחשוד ברצח, ממשיכה לקבל תפניות לא צפויות: הוא ממשיך להיות פליט מן הצדק, ועכשיו הוא גם מפעיל בלוג שבו הוא מתאר את חייו, ובעיקר את תלונותיו כלפי רשויות המשפט בבליז. הוא טוען שהמשטרה מטרידה ורודפת את האנשים הקרובים אליו, כמו גם את מסעות ההתחמקות שלו מהמשטרה. החשוד הנמלט גם תוקף, אלא מה, את התקשורת, אותה הוא מאשים בכך שהיא משחירה את אופיו.

 

4. חברת הקונגרס זואי לופגרן רוצה להעלות בקרוב הצעת חוק שתאפשר לאתרים שמואשמים בהפרת זכויות יוצרים להגן על עצמם. נשמע חיובי. כדי לעשות את זה, היא החליטה לפנות למומחים האמיתיים בתחום - ופנתה לקוראים של פורום רדיט כדי לקבל עצות באשר לשפת חקיקה נבונה. אחרי הכל, אם איסלנד כבר ארגנה לעצמה חוקה במימון המונים, למה לא הצעות חוק?

 

5. בשורות טובות לאוכלוסיית הגיימרים: בדיקה שנערכה לאחרונה מעלה שהקואורדינציה שלהם מדהימה, עד כדי כך שהיא שווה ולעתים עולה על יכולתם של מנתחים שמפעילים כלי ניתוח רובוטיים. שאפו. אבל אם אתם רוצים להיות מנתחים - ולא רק כאלה שיכולים להזיז כלים של מנתחים - כדאי שמדי פעם תעזבו את המסך.

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x