$
חדשות טכנולוגיה

אפל ו-HTC הגיעו לפשרה במלחמת הפטנטים; יתמקדו "בחדשנות ולא בתביעות"

המאבק המשפטי בין השתיים נמשך כשנתיים וחצי. ההסכם שסיים אותו מתבסס על רישוי הדדי לפטנטים, מה שיאפשר לחברות להתמקד בפיתוח ללא חשש מתביעה. האם זוהי הרוח החדשה, שעתידה לסיים את מלחמות הפטנטים שפוגעות בצרכנים?

עומר כביר 14:0111.11.12
האם מלחמות הפטנטים בדרך לרגיעה? אפל ו-HTC הכריזו על "שביתת נשק" במערכה המשפטית התוקפנית שניהלו בחודשים האחרונים - וחתמו על הסכם פשרה של רישוי פטנטים הדדי לתקופה בת 10 שנים.

המהלך מביא לסיום מערכה קשה בת שנתיים וחצי בין שתי החברות. ואולם, אף שהוא מצביע את התרככות בעמדה התוקפנית של חברות טכנולוגיה בכל הקשור להגנה על פטנטים שלהן, בעתיד הנראה לעין הוא אינו צפוי להביא להפסקת הקרבות המשפטיים ההרסניים שמהווים כיום את אחד האיומים הגדולים ביותר על קצב החדשנות בעולם הטכנולוגיה.

 

אייפון 5. יימכר ללא חשש מתביעות של HTC אייפון 5. יימכר ללא חשש מתביעות של HTC צילום: אוראל כהן

 

להתמקד בחדשנות במקום במשפטים

 

לפי הודעה משותפת שפרסמו שתי החברות, ההסכם, שפרטיו חסויים, יחול על פטנטים קיימים ועתידיים של שתי החברות. “אנחנו שמחים שהגענו לסיכום עם HTC”, אמר מנכ"ל אפל, טים קוק, בהודעה לעיתונות. “נמשיך להישאר ממוקדים כלייזר בחדשנות מוצרים. מנכ"ל HTC, פיטר צ'ו, הוסיף: “HTC מרוצה מפתרון המחלוקת עם אפל, ויכולה להתמקד כעת בחדשנות במקום בניהול משפטים".

 

פיטר צ'ו, מנכ"ל HTC ובידו סמארטפון One X פיטר צ'ו, מנכ"ל HTC ובידו סמארטפון One X צילום: בלומברג

 

ההסכם מסמל את סופו של קרב נרחב שכלל תביעות ותביעות נגד מצד שתי החברות. מערכה זו זכתה אמנם לפחות תשומת לב מהמערכה המתוקשרת שניהלה ומנהלת אפל מול סמסונג (במסגרתו כבר זכתה הראשונה להכרעת דין שמורה ליריבה הקוריאנית לשלם לה פיצויים בסך מיליארד דולר), אך הינה ארוכה יותר: התביעה שהגישה אפל נגד HTC במרץ 2010 נחשבת לתביעה הראשונה שהגישה מפתחת האייפון נגד מכשירי אנדרואיד.

 

לאורך המערכה רשמה אפל ניצחון משמעותי, אחרי שבשנה שעברה הורתה נציבות הסחר הבינלאומי של ארה"ב (ITC) לחסום יבואם למדינה של כמה סמארטפוני אנדרואיד מתוצרת HTC. ההחלטה אילצה את החברה הטיוואנית לבצע שינויים במערכת ההפעלה על מנת שתוכל לחדש את יבוא המכשירים שלה לארה"ב.

 

הניצחון על סמסונג לא סיים את המלחמה

 

הסכם הפשרה בין החברות התקבל בהפתעה, במיוחד לאור הניצחון המשמעותי של אפל במשפט שניהלה מול סמסונג. ואולם, מדובר בהסכם שעתיד לקדם את האינטרסים של שתי החברות. HTC סובלת בתקופה האחרונה מקשיים והאטה במכירות, בין השאר על רקע ההצלחה ההעצומה של מכשירי גלקסי של סמסונג, ויש לה עניין מובהק לצמצם ככל האפשר את ההליכים המשפטיים היקרים על מנת שתוכל להתמקד בפיתוח ושיווק מוצרים חדשים.

 

האייפון 4S ולשמאלו גלקסי S2. היריבות בין אפל וסמסונג תימשך גם בבית הדין האייפון 4S ולשמאלו גלקסי S2. היריבות בין אפל וסמסונג תימשך גם בבית הדין צילום: בלומברג

 

אפל, לכאורה, מוותרת על אפשרות לזכות בעוד פיצויים משמעותיים, אבל בחברה יודעים היטב שהניצחון על סמסונג אינו ערובה לניצחונות דומים במשפטים האחרים שהיא מנהלת. ואכן, החברה כבר רשמה כמה הפסדים, חלקם צורבים במיוחד, במשפטים שניהלה באירופה. רק בשבוע שעבר הצליחה החברה לעורר את זעמו של בית משפט בבריטניה בעקבות התנצלות פאסיבית-אגרסיבית שפרסמה אחרי הפסד במשפט שניהלה מול סמסונג.

 

לפי דיווחים, החברה הוציאה יותר מ-100 מיליון דולר רק במערכת שניהלה לעצור את יבוא מכשירי HTC לארה"ב, שהסתיימה בכך שהחברה ביצעה כמה שינויי תוכנה וחידשה את יבוא המכשירים כקדם. מדובר אמנם בטיפה בים ביחס למשאבים הכלכליים העצומים של אפל - אך ככל עסק, ייתכן מאוד שבחברה עשו חשבון והגיעו למסקנה שמדובר בתחום פעילות שההשקעה בו אינה משתלמת דיה.

 

לכך יש להוסיף את העובדה שקרבות הפטנטים הרבים שיזמה אפל חשפו אותה ללא מעט ביקורת קשה על מהלכיה, ובפרט טענות על כך שבמקום להשקיע ביצירת מוצרים חדשניים מנסה החברה לתקוע מקלות בגלגלים של יריבותיה, אשר עם חדשנותן היא אינה מסוגלת עוד להתמודד. 

 

הסולם של אפל ו-HTC

 

בימים אלו, אחרי יותר משנה בלי סטיב ג'ובס, נמצאת אפל בתקופת מבחן תדמיתית משמעותית שיכולה לשנות את תפיסתה בעיני הציבור (כמה פרשנים כבר החלו לשאול האם אפל בדרך להפוך לסוני). הדבר האחרון שהחברה זקוקה לו בשלב זה הוא ביקורת שלילית נוספת.

 

ההסכם מקדם את האינטרסים של שתי החברות, מאפשר להן לרדת מהעץ המשפטי מבלי לאבד מכבודן - הפרטים החסויים מאפשרים לכל חברה ליצור את הרושם שהיא המרוויחה הגדולה מהסיכום - ומפנה להן משאבים נוספים על מנת להתמקד בדברים שחשובים באמת: פיתוח סמארטפונים, טאבלטים ומחשבים.

 

מלחמת הפטנטים פוגעת בצרכני הסמארטפונים ואף בחברות עצמן. אילוסטרציה מלחמת הפטנטים פוגעת בצרכני הסמארטפונים ואף בחברות עצמן. אילוסטרציה

 

ייתכן שמדובר גם בבשורה גדולה בעבור עולם הטכנולוגיה. מלחמות הפטנטים שמנהלות זה תקופה ארוכה חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם זו נגד זו, ואשר בשנתיים האחרונות החריפו משמעותית, כבר עלו להן עשרות מיליארדי דולרים - ברכישת פטנטים, בהגשת תביעות, בניהול משפטים ועוד. מדובר בסכומים משמעותיים שניתן היה להשקיע בפיתוח ובהוזלת המוצרים, ובסופו של דבר תביעות אלו פגעו בחברות השונות ובצרכנים יותר משהועילו להם.

 

אפשר לקוות שפשרה משמעותית זו מבשרת על התרככות בעמדה הנוקשה של החברות השונות, מתוך הבנה שהנזקים של מלחמת הפטנטים גבוהים מתועלתם, ושבתקופה הקרובה נראה יותר הסכמי פשרה שיביאו לסיום סכסוכים קיימים ופחות תביעות שמביאות לפתיחת סכסוכים חדשים.

 

הטרולים ימשיכו ללבות את האש

 

עם זאת, ספק אם אפשר יהיה להגיע להסכמים דומים בכל הקרבות שמתנהלים כעת (העימות בין אפל לסמסונג, כך נראה, כבר הפך למלחמת עקרונית בלי קשר לתועלת שהיא מביאה לצדדים) ואף שיהיו בוודאי הסכמים דומים, רבים מהמערכות שמתנהלות כעת לא יסתיימו מהר כל-כך.

 

בנוסף, גם בתרחיש הבלתי סביר של הסכמי פשרה בין כל חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם עדיין תארוב לפתחן הסכנה של טרולי פטנטים: חברות שאינן עוסקות בפיתוח מוצרים או טכנולוגיות ואשר כל מהותן הינה לתבוע או לסחוט דמי רישוי מחברות טכנולוגיה אמיתיות על סמך פטנטים שרשומים על שמן.

 

לחברות אלו, שחלקן כבר הצליחו להוציא מחברות הטכנולוגיה ומסטארט-אפים מאות מיליוני דולרים בפיצויים או בהסכמה רישוי, אין שום סיבה לחדול מהפרקטיקה המשפטית התוקפנית שלהן.

 

הדבר היחיד, כך נראה, שיכול להביא לשינוי אמיתי במלחמות הפנטנטים הינו התערבות של הממשל, שיפעל לשינוי האופן בו נרשמים פטנטיי תוכנה ועיצוב וימנע רישום פטנטים כלליים או רחבים או פטנטים מובנים מאליהם שאינם בגדר חידוש ויצירה אמיתיים, ובכך ישמוט את הקרקע מתחת רגליהם של אלו שהופכים כלי שנועד להגן על מפתחי המצאות אמיתיות למסחטת כספים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x