$
מכשירים ומדריכים

פרשנות

אייפד מיני - מי יקנה את הטאבלט הקטן של אפל?

האייפד מיני אמנם מציג כמה יתרונות על פני מתחריו, אולם מחירו עשוי גם לפגוע במכירות ואף להשפיע לרעה על מכירות מוצרים אחרים של אפל. מיהו קהל היעד של הטאבלט - ומדוע בכל זאת יהפוך להצלחה מסחרית?

עומר כביר 17:5724.10.12
התחרות בין אפל לגוגל, אמזון ויצרניות הטאבלטים האחרות עלתה שלב השבוע, עם השקת האייפד מיני - גרסת קטנה וזולה יותר של הטאבלט המצליח של החברה, שנועד להתחרות ראש בראש עם המתחרים הזולים יותר ובראשם הקינדל Fire HD של אמזון והנקסוס 7 של גוגל.

האייפד מיני, ששמועות על בואו צצו כבר בסמוך להשקת האייפד המקורי, הושק באירוע שערכה החברה אתמול (ג'). הוא כולל מסך בגודל 7.9 אינץ', גדול בכמעט אינץ' מהמקובל בקטגוריה זו של טאבלטים קטנים (לדברי החברה עדיין אפשר להחזיקו ולתפעלו ביד אחת), מעבד כפול ליבה A5 (בדומה לאייפון 4S ולאייפד 2), מצלמה אחורית באיכות 5 מגה-פיקסל, תמיכה בדור רביעי בדגמי האינטרנט הסלולרי ו-10 שעות חיי סוללה.

 

האייפד מיני באירוע השקתו האייפד מיני באירוע השקתו צילום: בלומברג

 

מיני-מכשיר, "מיני" מחיר

 

אבל התכונה שמשכה את תשומת הלב יותר מכל הייתה המחיר: 329 דולר לדגם הבסיסי (16 גיגה-בייט נפח אחסון ובלי אינטרנט סלולרי). האייפד מיני מיועד להתחרות באותה קטגוריה כמו טאבלטי נקסוס 7 וקינדל פייר. האחרון הוא הטאבלט היחיד פרט לאייפד שהצליח לזכות לנתח שוק ניכר. האייפד אמנם שולט עדיין בשוק ללא עוררין (69% מהשוק העולמי נכון לאוגוסט), אבל ה-Fire הצליח לתפוס נתח שוק משמעותי של כ-22% בארה"ב, וגם הנקסוס 7 עושה שרירים מאיימים.

 

לקוחות רבים שרוצים להשתדרג לטאבלט בחרו לפנות לחלופות הזולות יותר אך האיכותיות יחסית שמספקות אמזון וגוגל, ואף שלא היה בכך כדי לפגוע במכירות האייפד (לפי מנכ"ל אפל טים קוק, מאז השקתו לפני שנתיים וחצי נמכרו 100 מיליון אייפדים), אפשר לשער שבאפל חששו מהתגברות המגמה בעתיד ופתחו כבר עכשיו בצעדים מקדימים על מנת לבלום אותה.

 

אייפד מיני אייפד מיני צילום מסך

 

וכך, אף שבעבר הביעה החברה התנגדות לא סמויה לייצור גרסה מוקטנת של האייפד, הגיע לעולם האייפד מיני - כלי נשק במלחמה נגד אמזון וגוגל. אבל כלי נשק זה סובל מחיסרון בולט: המחיר. הקינדל והפייר והנקסוס 7 מגיעים עם תג מחיר מזערי יחסית - 199 דולר בלבד. בשביל האייפד מיני תצרכו להוסיף עוד 130 דולר, סכום כפול כמעט.

 

מבחינת אפל, מחירים נמוכים הם לא משימה פשוטה. החברה ממתגת עצמה זה עשורים כיצרנית של מוצרי איכות יוקרתיים עם תג מחיר גבוה. מכירת האייפד מיני במחיר נמוך משמעותית לא רק תפגע בתדמית זו, אלא גם תשבור את מודל המחירים של מוצרי החברה האחרים.

 

כבר עכשיו, האייפד מיני גבוה ב-30 דולר בלבד ממחיר האייפוד טאץ' החדש. אם הייתה אפל משווה את מחירו לקינדל פייר ולנקסוס 7, הוא היה גבוה רק ב-50 דולר מהאייפוד נאנו - נגן מדיה בסיסי ופשוט. יהיה קשה לאפל להצדיק מחירי מוצרים אחרים כאשר אחד ממוצריה החדשים ביותר נמכר כל-כך בזול.

 

משפחת מוצרי האייפוד של אפל משפחת מוצרי האייפוד של אפל

 

אפשר היה אולי להצדיק את המחיר הגבוה לו תכונות האייפד מיני היו כמה שנות דור לפני הנקסוס 7 והקינדל פייר. אבל כפי שכבר העירו כמה פרשנים, מדובר במכשיר שהיה מדהים את כולם לפני שנה: המעבד זהה למעבד האייפון 4S, סמארטפון בן יותר משנה (ופחות על הנייר ממעבדי המתחרים הזולים יותר) ואיכות התצוגה נופלת מזו של הנקסוס 7 והקינדל פייר HD (ודומה לזו של גרסת הקינדל פייר הזולה יותר שעולה 159 דולר בלבד).

 

לזכותו של המכשיר עומדים בעיקר מצלמה אחורית איכותית (למתחרים יש רק קדמית) ותמיכה באינטרנט סלולרי, בדגם יקר יותר.

 

מי יקנה את האייפד הקטן?

 

מחיר גבוה ומפרט מתקדם פחות מובילים לשאלה מתבקשת: מי בדיוק יקנה את האייפד מיני? אפשר להתחיל להגיד מי לא יקנה אותו: בעלי אייפד קיימים (פרט לפזרנים או למקיסטים המושבעים שבהם). להם יש כבר טאבלט מצוין ויש להם מעט מאוד יתרונות בקניית טאבלט קטן יותר (זה לא שלאייפד הגדול יש בעיית ניידות). גם משתמשים שרק רוצים טאבלט לא ימהרו לרכוש את המכשיר - הקינדל פייר והנקסוס 7 עונים על צרכיהם במחיר נעים הרבה יותר.

 

מי נשאר? אותם משתמשים שרוצים אייפד, אבל נרתעים מהמחיר הגבוה של של האייפד הגדול. מדובר באנשים שלא רוצים סתם טאבלט, אלא טאבלט של אפל. ובשבילם, האייפד מיני הוא הזדמנות מצוינת לקבל את מבוקשם בלי להוציא יותר מדי כסף. לא מדובר באוכלוסייה זניחה, המיתוג של אפל הוא סיבה מספקת, מבחינת אנשים רבים, על מנת לקנות את המוצרים מתוצרתה - ללא קשר למה שנמצא מאחורי התפוח הנגוס.

 

טים קוק, מנכ"ל אפל באירוע החברה אמש טים קוק, מנכ"ל אפל באירוע החברה אמש צילום מסך

 

לקוחות פונטציאליים נוספים יהיו המשתמשים שמחפשים טאבלט קטן ואיכותי. אמנם המפרט החלש ומחירו של האייפד מיני עלולים להרתיע אותם, אבל מנגד עדיפותה של מערכת ההפעלה שלו, iOS 6, על פני אנדרואיד של גוגל – ובעיקר מבחר אפליקציות האפל הייעודיות שעבר כבר את הרבע מיליון - מפצים על רבים מחסרונות אלו. למרות ההתקדמות הרבה באנדרואיד ובחנויות התכנים של גוגל ושל אמזון, אפל עדיין מציעה את המרחב הגדול והעשיר ביותר, דבר שיכול להכריע את הכף לטובת האייפד מיני.

 

בנוסף, מכונת השיווק המשומנת של אפל, על מאות חנויותיה הפיסיות, היא כלי רב ערך במאבק נגד גוגל ואמזון: לגוגל אין כמעט נוכחות פיזית ולקוחות שיבקשו לרכוש את הנקסוס 7 יתקשו למצוא אותו גם באתר החברה. אמזון היא אמנם מלכת מכירות הרשת, אבל אין לה תשובה אמיתית למגוון חנויות אפל שמהוות אפיק מכירות מרכזי ומוצלח, במיוחד בעבור אותם לקוחות שרוצים להתנסות במוצר לפני רכישתו.

 

פגיעה אפשרית במכירות האייפוד טאץ'

 

האייפד מיני, למרות חסרונותיו, יהפוך כנראה ללהיט. עם זאת, ייתכן שהפעם המיתוג המוצלח של אמזון והצלחות העבר של הקינדל פייר בשילוב עם מחירו הנמוך ימנעו דריסה מוחלטת של המתחרים. ומי יודע, אולי המצב הכלכלי והשכל הישר אפילו יביאו לכך שהאייפד מיני ייאלץ לנגן כינור שני לקינדל פייר. דברים מוזרים יותר כבר קרו.

 

לאייפד מיני יש גם שני נפגעים לא צפויים: ראשית, מוצרי אפל אחרים דוגמת האייפוד טאץ' החדש. פער המחירים הקטן בין שני המכשירים יכול לנגוס במכירותיו של נגן המדיה, שחלק גדול מהמשיכה שלו היה העובדה שזוהי הדרך זולה במיוחד לרכוש מכשיר iOS ולזכות בגישה לאפליקציות, לתכנים ולמשחקים שמספקת אפל. האייפד מיני מספק את כל זה, במחיר גבוה אך במעט ובמסך גדול פי שניים.

 

כעת, לקוחות שירצו מכשיר iOS מוצלח וחדש יעדיפו כנראה את האייפד מיני, ואלו שרוצים מכשיר iOS זול יפנו דווקא לדגם האייפוד טאץ' הקודם שמחירו מתחיל ב-199 דולר בלבד. האייפוד טאץ' החדש נופל בין הכיסאות, כאשר לזכותו משחקת בעיקר הניידות שלו ביחס לאייפד מיני.

 

המאוכזבים: בעלי האייפד 3

 

נפגעים נוספים הם מפתחי האפליקציות: עד ספטמבר הם נאלצו ליצור יישומים לשני גדלי מסכים בלבד - 4.5 אינץ' (אייפון ואייפוד טאץ') ו-9.7 אינץ' (אייפד גדול). כעת, עם השקת האייפון 5 והאייפד מיני, מספר הגדלים הוכפל וכולל גם מסכי 5 אינץ' ו-7.9 אינץ'. ההתאמה אולי אינה מסובכת במיוחד, ובוודאי פשוטה יותר מאשר באנדרואיד שם יש להתאים את האפליקציה לעשרות גדלים מסכים, גרסאות תוכנה וקונפיגרציות חומרה שונות, אבל עדיין מוסיפה נטל וקושי לא מבוטלים למפתחיי האפליקציות.

 

אייפד דור רביעי. איכותי מאוד, אבל קצת מאכזב אייפד דור רביעי. איכותי מאוד, אבל קצת מאכזב צילום מסך

 

האייפד מיני לא היה המוצר החדש היחיד שאפל הציגה אתמול: במקביל חשפה החברה גם גרסאות משודרגות למק מיני (מחשב שולחני זול יחסית, הנמכר ללא מסך, מקלדת או עכבר) ולאיימק, סדרת המחשבים השולחניים המצליחה של אפל. אבל ההפתעה של הערב הייתה חשיפת הדור הרביעי של האייפד (הגדול).

 

רק במרץ שעבר אפל את דגם האייפד השלישי, וכבר החליף אותו דגם חדש, עם מעבד ותצוגה משופרים. את אנחות האכזבה ששל הלקוחות שרכשו אייפד חדש רק לאחרונה אפשר היה לשמוע כמעט בכל העולם. אפשר לנחם אותם בכל שהשינויים באייפד החדש יותר הם מינוריים, אבל קשה מאוד לצאת מהבאסה של רכישת מכשיר חדש שמתיישן עוד לפני שאמרנו "קסום". לשנה בין מוצרים כבר התרגלנו, אבל פער הזמנים החדש נראה כבר מוגזם מדי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x