$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

מיני-מיץ תפוחים לכולם!

אפל משפריצה מוצרים חדשים ומאכזבת את המעריצים שלה, ארה"ב מופתעת מהתחכום האיראני שבא לידי ביטוי בהתקפת סייבר על מתקן בסעודיה, משתמש מגהאפלוד דורש מידע שהוחרם לו ואמן מסיר את תחרויות הלייקים בפייסבוק

יוסי גורביץ 14:3524.10.12

ערב נטול הפתעות

 

כפי שחזה הטור אתמול (ג'), אפל חשפה אמש עובדה שידועה כבר די הרבה זמן: במירוץ אחרי החדשנות, היא עסוקה בעיקר בחיקויים. לפני כמה שבועות היא חשפה אייפון גדול - אם כי קטן מחלק ניכר מהסמארטפונים בשוק - אחרי שנשבעה במשך שנים שהוא ממילא כבר בגודל האופטימלי שלו. אתמול היא חשפה טאבלט חדש, האייפוד מקסי – אה, סליחה, האייפד מיני - אחרי שבמשך שנים היא לעגה לאפשרות שמישהו ירצה טאבלט עם מסך בגודל שבעה אינץ' (לזה שחשפה אמש יש מסך 7.9 אינץ'). במשך שנים, אפל נהגה להתהדר בכך שלא מעניין אותה מה המשתמשים רוצים, היא יודעת מה המשתמשים צריכים. השקת האייפון השישי (אפל קוראת לו החמישי) והאייפוד מקסי מוכיחה שאפל - לפחות זו שבהנהגת טים קוק - פוזלת לעבר ההצלחות של חברות אחרות כדי לדעת מה רוצה המשתמש באמת.

 

מותק, האייפוד התנפח מותק, האייפוד התנפח צילום: בלומברג

 

לדברי המעצב הראשי של אפל, ג'ונתן אייב, הגרוטאה החדשה היא בעצם מכשיר חדש לגמרי; לדבריו, לא מדובר ב"הקטנה" אלא ב"ריכוז". הריכוז הזה יעלה לכם 329 דולר - רק 30 דולר יותר מאייפוד טאץ' - והוא לא ממש מתחרה, מבחינת מחירים, בטאבלטים שכבר נמצאים בשוק. לא שזה מפתיע: אפל תמיד האמינה בשולי רווח פסיכוטיים על גבם של עבדים סינים. מה אתם, סוציאליסטים? מכשירי אפל הם קודם כל סמל סטטוס, שמעיד שאתה לא חלק מהאספסוף הפלבאי. לך יש כסף לבזבז.

 

מי שבאמת צריך לזעום הבוקר הם הפראיירים שקנו את האויפד 3. הלז יצא לשוק לפני שבעה חודשים בלבד, ולזכותם של השוטים שנפרדו מכספם יש לומר שהיתה להם סיבה לחשוב שאפל תהפוך את המכשיר שלהם למיושן רק כעבור שנה, פלוס מינוס. לא הפעם: החברה הציגה אתמול את האייפד החדש, שמכונה אייפד רטינה, והוא בהחלט גרם לרטינות ואפילו יבבות בקרב קוני האייפד 3.

 

אייפד דור רביעי. אוף, עד שקניתי 3 אייפד דור רביעי. אוף, עד שקניתי 3 צילום מסך

 

אפל דחסה אתמול שורה ארוכה מאוד של מוצרים - אייפד, אייפוד מקסי, כריש פטיש, מחשבי מק ניידים, חצאית טוטו, מחשב מק שולחני ועוד כמה דברים - למרות שבדרך כלל היא מתמקדת במוצר אחד או שניים. אולי זה סגנון הגשה אחר, אחרי שמאחז העיניים הגדול שלה עבר גלגול נשמות (אומרים שעכשיו הוא מכפר על חטאיו בגלגול הקודם בכך שהוא עובד פוקסקון קטין), ואולי זה ניסיון להאפיל מראש על ווינדוס 8 של מיקרוסופט שתושק השבוע ועל הטאבלט שצפויה גוגל להציג בשבוע הבא.

 

הצד החיובי של העסק: ההייפ הבוקר היה הרבה יותר רגוע מאשר אחרי אירועים קודמים של אפל. יש מצב שאנשים מתחילים לקלוט שמדובר בעוד חברת טכנולוגיה, עם יח"צ מוצלח מאד ויכולת העתקה מוכחת - ויש מצב שכל המדליפים הסינים האלה דופקים לאפל את ההצגה, משום שהיא לא מסוגלת להודיע לנו על משהו שאנחנו כבר לא יודעים.

 

האיראנים באים, האיראנים באים

 

ב-15 באוגוסט האחרון, שנפל על ערב חג מוסלמי חשוב - לילת אל קאדר, הלילה שבו התגלה על פי האגדה הקוראן למוחמד - רוב העובדים של החברה הסעודית ארמקו (Aramco) היו בבית והתכוננו לחג. מישהו עם גישה למחשבים של החברה החדיר אליהם וירוס, ותוך זמן קצר גרם לנזק מהחמורים בתולדות ההאקינג: כל המידע שעל 75% מהמחשבים של החברה נמחק. הוא הוחלף בתמונה של דגל אמריקאי בוער.

 

מה שמעניין יותר הוא העובדה שחלק מתוכנת התקיפה, שאמון, מכונה Wiper. השם הזה גרם לחוקרי האבטחה להרמת גבות: Wiper היה גם רכיב שפעל בנוזקת העל Flame, שהעלתה בלהבות את מערכות המחשבים של איראן. ומאחר והאקרים הם ילדים קטנים שסובלים מהפרעות התפתחות, המסקנה המתבקשת היתה שהשם הזה נבחר שלא במקרה, אלא כדי להעיד על כוונת נקמה. מעין גרפיטי וירטואלי בנוסח "אמא'שך"

 

"מה האקרים? חשבנו שיש להם רק חול וכאלה" "מה האקרים? חשבנו שיש להם רק חול וכאלה" צילום: cc by Neil and Kathy Carey

 

בכירים במערכת המודיעין האמריקאית (מוטו: שוגים ומופתעים תמידית מאז פרל הארבור) מיהרו להאשים את איראן באחריות להתקפה על החברה הסעודית. מאוד יכול להיות. האקרים איראנים כבר הראו יכולת מרשימה לא פחות מזו של אחיהם המחוצ'קנים במערב. בארה"ב טוענים שאיראן היתה אחראית להתקפה דומה על חברת גז קטארית, רסגז.

 

הבכירים בארה"ב אומרים בדאגה שהאיראנים עברו להתקפה הרבה יותר מהר ממה שאפשר היה לצפות מפראים בני העולם השלישי - שלגמרי במקרה מגיעים מתרבות עתיקה ב-2,500 שנה מזו האמריקאית, שהיתה בין חלוצי המתמטיקה, שבניה נחשבים לסוחרים ממולחים ומובילים, וששיעור פנומנלי של צעיריה אימץ את הרשת. אללי, מי יכול היה להעלות בדעתו?

 

כלל הזהב של סן טסו אומר ש"אם אתה מכיר את עצמך ואת האויב, לא תובס במאה קרבות; אם תכיר את עצמך אבל לא את האויב, תנצח באחד ותפסיד באחר; אם לא תכיר את עצמך ואת האויב, תובס בכולם" הנטיה לזלזל ביריב היא דרך המלך לתבוסה.

  

את הראיות, בבקשה

 

המשפט נגד מגהאפלוד הולך ומסתבך, כשהסיכוי שניו זילנד תסכים להסגיר לארה"ב את מייסד החברה, קים דוטקום, מצטמצם. בתי המשפט שם כבר מצאו שצווי החיפוש שהוצאו נגד דוטקום לא היו תקפים ושעל כן, החיפושים היו בלתי חוקיים. עכשיו צריכה התביעה האמריקאית להתמודד עם כאב ראש חדש.

 

אזרח אמריקאי, לטענתו שומר חוק, העלה תוכן שלטענתו היה חוקי לגמרי לשרתים של מגהאפלוד כדי שישמשו לו כגיבוי. בתשעת החודשים האחרונים אין לו גישה למידע שלו, ואחרי שורה של נסיונות כושלים לקבל גישה כזו נמאס לו והוא שיסה במערכת המשפט האמריקאית כמה עוכרי דין.

 

קים דוטקום, מייסד מגהאפלוד קים דוטקום, מייסד מגהאפלוד צילום: cc by Torrentfreak.com

 

בית המשפט מצא שיש לאזרח, קייל גודווין, זכות עמידה, ועכשיו הגיש גודווין בקשה לחשוף את כל המסמכים שקשורים לצווי החיפוש שבעטיים הוחרמו השרתים של מגהאפלוד. עורכי הדין שלו טוענים בעליצות שמשפט פתוח הוא חלק מרכזי מהרעיון של מערכת המשפט האנגלו-סקסית, כמו גם הכרחי למראית עין של אמינות והגינות בתי המשפט. ואם זה לא היה מספיק, הם טוענים שלאזרח גודווין יש זכות לדעת למה חיפשו במידע שלו, משום שהתיקון הרביעי לחוקה אוסר על חיפוש שרירותי. הם טוענים שלחפציו של אדם יש הגנה תחת התיקון הרביעי גם אם הם לא מסכנים את פרטיותו או את חירותו.

 

עוד כתבו עורכי הדין שלא ברור מה משיגה הממשלה בכך שהיא מסתירה את המידע, משום שהיום יודע כל מי שרוצה לדעת שהממשלה פשטה על מגהאפלוד והחרימה את השרתים שלו. תגובת הממשלה טרם התקבלה.

 

קצרצרים

 

1. הממלכה המאוחדת השלימה את המעבר מטלוויזיה אנלוגית לשידורים דיגיטליים, ובכך בא קץ ליותר מ-70 שנים של שידורים אנלוגיים שם. המשמעות של המהלך היא, מעבר לעליה באיכות שידורי הטלוויזיה, התפנותם של תדרים למשהו נחוץ הרבה יותר - שירותי סלולר של הדור הרביעי. ובישראל, מעצמת הייטק בעיני עצמה? עזבו, בואו לא נדבר על זה.

 

2. אנונימוס ופושעים אחרים ארגנו התקפה גדולה על רשת המשחקים של סוני, ה-PSN, לפני כשנה, ופגעו בעשרות מיליוני משתמשים. בתגובה, החליטו כמה מהם לנסות לארגן תביעה יצוגית נגד סוני, בתואנה שזו לא הגנה עליהם כמו שצריך. בית המשפט דחה את התביעה, בציינו שסוני לא הבטיחה למשתמשים שלה אבטחה מושלמת, ושלמעשה חוזה השימוש של PSN אומר במפורש ש"אין דבר כזה, אבטחה מושלמת", וש"איננו יכולים להבטיח את בטחונו של כל מידע שנשלח אלינו דרך PSN". אף שהשופט התיר לתובעים לתקן את כתב התביעה שלהם, נראה שבזה, פחות או יותר, נגמרה התביעה הזו נגד סוני.

 

 

לא אשמה הפעם. סוני לא אשמה הפעם. סוני צילום: בלומברג

 

3. מיקרוסופט שינתה לאחרונה את כללי הפרטיות שלה, מה שעורר דאגה שהיא הולכת בדרכיה של גוגל, וחבר קונגרס ביקש הסברים. מיקרוסופט הודיעה בתגובה שהיא מהדקת את נהלי הפרטיות שלה, ושעל כל פנים היא לא תשתמש במידע פרטי של המשתמשים כדי למכור פרסומות. טוב, נו, בניגוד לגוגל ולפייסבוק, לה יש דרכים מלוכלכות פחות לממן את עצמה.

 

4. מארק צוקרברג, מנכ"ל  פייסבוק, מסר אתמול (ג') את נתוני הרבעון של חברתו, שבינתיים עדיין לא קורסת בלהבות. בין השאר טען צוקרברג שהשימוש הסלולרי באינסטגרם עקף את השימוש הסלולרי בטוויטר. בהחלט יכול להיות, רק מה? צוקרברג שכח לציין את העובדה המינורית שלאינסטגרם אין עדיין גרסת רשת, רק גרסאות סלולריות, ושחלק ניכר מהמשתמשים קוראים את טוויטר מהמחשב שלהם.

  

5. ואם כבר פייסבוק ומספרים, אז האמן בנג'מין גרוסר יצא במיזם חדשני: הוא כתב את התוסף Facebook Demetricator, שמסיר מפייסבוק את כל המספרים שהיא הרגילה אותנו לחפש באופן פאבלובי. עכשיו כבר לא תדע כמה חברים יש לך - ולא תשתתף בתחרות אחרי מספר גבוה ככל האפשר. לא תדע כמה אנשים עשו לייק לסטטוס שלך - רק שכמה אנשים אהבו אותו. ותוכל לנהל את היחסים החברתיים שלך בלי למדוד כל הזמן למי יש יותר גדול. למרבה הצער, כפי שנכתב באחת התגובות, האנשים שצריכים את התוסף הזה הם בדיוק אלו שלא ישתמשו בו.

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x