$
חדשות טכנולוגיה

לראשונה בעולם: סמארטפון ייעודי לעיוורים - ומפיתוח ישראלי

חברת RAY הישראלית, בשיתוף עם קוואלקום והספריה המרכזית העיוורים, חשפה סמארטפון שמתואם לעיוורים וכבדי ראייה. בעתיד, יוכל המכשיר לזהות עצמים באמצעות המצלמה, לסייע בניווט ואף בקניות. המכשיר יהיה זמין בישראל ובעולם החל מתחילת השנה הבאה

הראל עילם 18:4422.10.12
פיתוח ישראלי ראשון בעולם: Ray, סדרה של טלפונים חכמים המיועדים לעיוורים וכבדי ראייה, אשר לראשונה יוכלו להשתמש גם בטלפונים עם מסכי מגע. זהו התוצאה של מיזם משותף וארוך שנים של הסטארט-אפ הישראלי Ray, יוזמת Wireless Reach של יצרנית השבבים קוואלקום והספריה המרכזית לעיוורים הישראלית.
הפיתוח הישראלי, המותקן על זוג מכשירים קיימים מבית יצרנית הסלולר הסינית חואווי, הוא ממשק יעודי ומיוחד למערכת ההפעלה אנדרואיד. הממשק מאפשר למשתמש העיוור לגעת במסך בכל נקודה, ולעבוד עליו - ללא צורך לראות את הממשק עצמו. את מסיבת העיתונאים, שנערכה הבוקר (ב') בתל אביב, פתח השדרן המפורסם דן כנר.

 

אירוע חשיפת המכשיר של RAY וקוואלקום אירוע חשיפת המכשיר של RAY וקוואלקום צילום: הראל עילם

 

סמארטפון נחיה

 

בועז זילברמן, מייסד ומנכ"ל חברת Ray הישראלית שפיתחה את הממשק, מסביר כי הפיתוח מבוסס על הממשק המוכר לכל אדם בעל מוגבלות ראייה - הטלפון הביתי. "כל אדם עיוור לומד, דבר ראשון, לזהות איפה כל כפתור בטלפון נמצא ביחס לכפתור ה-5, שעליו יש נקודת ברייל. משם הוא יכול להתקשר לכל מספר. אז לקחנו את הרעיון הזה צעד אחד קדימה". בכל מקום שהמשתמש יגע בו על המסך יהפוך להיות "הספרה 5", מרכז הממשק, ומשם להזיז את האצבע מעלה, מטה או לצדדים, על מנת להגיע לממשקים הקבועים.

 

סמארטפון הנחייה של RAY סמארטפון הנחייה של RAY

 

הטלפון כולל מגוון רחב של שירותים קוליים - הקראת הודעות טקסט ומיילים, ספרים דיגיטליים, מגזינים ועיתונים יומיים, בנוסף לביצוע שיחות. החברה מתכוונת להמשיך ולהוסיף שירותים נוספים ופנתה לקהילת המפתחים לשם כך.

 

בעתיד, יתווספו למכשיר גם זיהוי ויזואלי עצמים דרך המצלמה, יומן, רשימת אנשי קשר, שירותי מיקום, ניווט, שירותי רשתות חברתיות, כפתורי מצוקה, קריאת תגיות NFC וברקודים לזיהוי מוצרים ועוד. הורים, למשל, יוכלו לצפות במצלמה של ילדיהם העיוורים מרחוק, ועוד תכונות חשובות.

 

 

 

הטלפונים משתמשים במספר שבבים יעודיים מבית קוואלקום, שסייעה לפרויקט במסגרת היוזמה החברתית שלה, Wireless Reach, המיועדת "להביא את הסלולר לכל אוכלוסיה בעולם". לחברה יש כיום יותר מ-70 פרויקטים חברתיים ברחבי העולם, וזהו הפרויקט הראשון בישראל. לחברה יש כ-370 עובדים בארץ, במרכזים בחיפה ובית שאן.

 

זמינות: החל מינואר 2013

 

עמוס באר, מנכ"ל הספריה המרכזית לעיוורים המעורבת בפרויקט, הסביר את חשיבות של פרויקט לקהילת העיוורים, כעיוור בעצמו. "לפני 40 שנה, הייתי הולך כילד כל יום למשרד הדואר וקיוותי שהגיעו הספרים, שהגיעו אז על סלילים. מאז התפתחנו ועברנו לקלטות ואז דיסקים. ועכשיו הכל זמין דרך טלפון אחד קטן. אנחנו רוצים שהכל יהיה זמין עבור כולם, ויש בפנינו את האתגר הלא פשוט בכלל של המרת כל מאגר הספרים מאנלוגי לדיגיטלי".

 

עמוס באר, מנכ"ל הספריה לעיוורים עמוס באר, מנכ"ל הספריה לעיוורים

  

השנה, הספריה חגגה שישים שנות להקמתה. היא הוקמה במקור כפרויקט לסיוע לחיילים שהתעוורו במהלך מלחמת העצמאות. היום יש בישראל כ-120 אלף איש שמוגדרים כעיוורים או בעלי מוגבלות ראייה. בארץ הטלפונים ימכרו בינואר 2013 במספר חנויות מתמחות, עם סבסוד של 50% של משרד הרווחה. המחירים הסופיים אינם ידועים כעת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x