$
דו"ח טכנולוגי

אסור לדחוף להם פרסומות? היקום יקרוס אל תוך עצמו!

חברות הפרסום מנסות לשכנע גורמי תקינת רשת להפוך את הגדרת Do Not Track בדפדפן ל"תאכילו אותי בפרסומות", הנפקת פייסבוק מתחילה להיראות כהונאה קלאסית, משפט חשוב בתחום הפיראטיות מתחיל ומייסדי טוויטר מפרגנים לעירם

יוסי גורביץ 15:0110.10.12

התנין בכה מאוד, חלק 2

 

דיווחנו בשבוע שעבר על הניסיונות של הנאלחים שבמפרסמים לשכנע את מיקרוסופט לא לאמץ את שיטת Do Not Track כברירת מחדל. זהו תק רשת שלפיו הדפדפן לא יעקוב אחרי המשתמש ולא יאסוף עליו מידע אלא אם זה האחרון הסכים לכך. זה לא עבד, ככל הנראה, אז החלאות עברו לשטיק חדש: לנסות לעקר את המשמעות של Do not track.

 

קבוצת המפרסמים שעובדת מול W3C, קבוצת התקינה של הרשת, החליטה להוציא את עצמה מפגרת ולהציע תיקון להגדרת Do Not Track, לפיו תוכן פרסומי יהיה תוכן מותר, כלומר כזה שלא יצריך את הסכמתו של המשתמש למעקב אחריו.

 

"לנו לנו לעקוב אחריהם, מה אכפת לכם" "לנו לנו לעקוב אחריהם, מה אכפת לכם" צילום: shutterstock

 

המשמעות, כמובן, היא ביטול כל הרעיון של Do Not Track. אנשי ה-W3C אמרו בנימוס למפרסמים שאין סיכוי שזה יקרה. בתגובה, פתחו האחרונים בהתקפה פולנית: הסתערות פרשים מלווה ביללות "אוי-אוי-אוי", טענות שמאיימות שהייקום יקרוס אל תוך עצמו בלי פרסומת בכל דפדפן - ושהתנגדות לכך מובילה ישירות לעבודת אלילים, הערצת החבר לנין, פתיחת גולאגים וקורבן אדם. הפעם זה לא עבד.

 

פייסבוק את המשקיעים, הרשות ידעה ושתקה

 

הרשות לניירות ערך בארה"ב, ה-SEC, ספגה בעבר ביקורת קטלנית על כך שכשלה בהגנה על הציבור מפני נוכלים פיננסיים כמו ברני מיידוף, אנשי אנרון ואחרים. לרשימה הזו אפשר לצרף את מארק צוקרברג, היות והנפקת פייסבוק נראית יותר ויותר כמו הונאה.

 

כפי שחושפת התכתובת של ה-SEC עם פייסבוק, הרשות ידעה (בחלק מהמקרים, חודשים לפני ההנפקה) שפייסבוק מספקת מידע מטעה לציבור. הרשות גילתה, למשל, שפייסבוק מצטטת במסמכי ההנפקה שלה מחקר של נילסן שלא היה ולא נברא. היא דרשה מהרשת החברתית לספק הוכחות לקיומו - או למשוך את הציטוט. פייסבוק בחרה באופציה מספר 2.

 

הנפקת פייסבוק. הרשות לא דאגה למשקיעים הנפקת פייסבוק. הרשות לא דאגה למשקיעים צילום: איי אף פי

 

במרץ, הבינו ב-SEC שיש פער בין מספר המשתמשים הסלולריים של פייסבוק ובין הטענות שלה על הכנסותיה מפרסום. פייסבוק נדרשה לחודשיים (!) כדי לענות על שאלות ה-SEC בנושא, והדו"ח שהיא שלחה בנושא הגיע רק שמונה ימים לפני ההנפקה. הנתונים היו כה מאכזבים, שהבנקים שהנפיקו את פייסבוק הזהירו את הלקוחות המועדפים שלהם מפני מניית החברה. חמישה ימים לאחר מכן (ושלושה ימים לפני ההנפקה בפועל) הגדילה פייסבוק בפתאומיות את מספר המניות שהיא מוכרת ב-25%, כדי למשוך גם משקיעים קטנים.

 

שווי המניות שנמכרו ביום ההנפקה צנח מאז בכ-49%, והרבה מאוד משקיעים קטנים נדפקו מהמהלכים האלה של צוקרברג. השאלה, כרגיל, היא למה ה-SEC לא הזהירה את הציבור. ברשות אומרים שאין מה לעשות, הם לא יכולים לשחרר את המידע שלהם לציבור בזמן אמת כדי שאמון המשקיעים, שעשויים לראות רק את השאלות ולא את התשובות, לא ייפגע. אני סבור שרשות שתפקידה הוא לשרת את הציבור - גם במחיר פגיעה מסוימת בחברות - צריכה להגן על המשקיעים מפני אנשים כמו מארק צוקרברג וחבר מרעיו.

 

זה לא קרה. לא עם פייסבוק, לא עם זינגה, ולא עם גרופון. ואם פייסבוק - אולי ההנפקה המפורסמת ביותר מאז זו של גוגל - לא תשלם את המחיר, זה גם ימשיך לקרות.

 

אוקיי, תוכיחו

 

אחת הטענות הקבועות של חברות התוכן היא שאין כל צורך בהליכים משפטיים מסובכים וארוכים כדי להוכיח שגנבת תוכן: כתובת IP היא מכשיר מספק. שורה של טרולי זכויות יוצרים החליטו לנצל את הרעיון הזה ויצאו לקמפיין סחטנות. הם שלחו מכתבי איום שדרשו תשלום עבור הפרת זכויות יוצרים, או שהם יתבעו. הסכום היה גבוה מספיק כדי להיות רווחי אבל לא מספיק גבוה כדי לשכנע את הקורבן שעדיף לו ללכת לבית משפט מאשר לשלם אותו.

 

אחת החברות הגרועות ביותר בתחום היא חברת הפקת פורנו בשם Malibu. לשופט מייקל ביילסון, נמאס מהתביעות - והוא דרש ממאליבו להוכיח בבית משפט שכתובת IP היא אכן הוכחה מספקת לזהותו של אדם שגנב תוכן.

 

אתה הורדת פורנו? בוא לבית המשפט. אה, לא ברצינות אתה הורדת פורנו? בוא לבית המשפט. אה, לא ברצינות צילום: שאטרסטוק

 

מאליבו היתה מעדיפה להימנע מכך, שכן כל מודל הסחיטה שלה נשען על כך שאין לה הוצאות משפטיות פרט למכתבי האיום. אם הקורבן החליט ללכת איתה לבית המשפט, היא נהגה לשלוח מכתב שמבטל את התביעה. עתה אין לחברה ברירה: כמה מהקורבנות שלה דורשים שבית המשפט יגן עליהם מפני הדרישה של מאליבו לחשוף את זהותם.

 

אוקיי, אומר ביילסון למאליבו, Do you feel Luckey, Punk? עכשיו יהיה משפט והתובעת תיאלץ להוכיח שכתובת IP היא הוכחה למשהו. השופט הבהיר למאליבו שאם היא תנסה להתחמק מהמשפט, הוא יסיק מכך שהיא לא מסוגלת להגן על הטענות שלה. מעניין.

 

מחזירים קצת לקהילה

 

מייסדי טוויטר, שנהנים מאד מהשהות שלהם בסן פרנסיסקו, החליטו לעשות קצת משהו בשביל העיר. הם משתתפים במיזם של העירייה, שמטרתו היא לספק כמה שיותר מידע שימושי לכמה שיותר מתושבי העיר.

 

בין הרעיונות שלהם: אספקה מיידית של מידע על תחבורה ציבורית, שתאפשר לנוסעים לדעת איפה נמצא האוטובוס שלהם ומתי הוא יגיע לתחנה (אל תנסו את זה בישראל, המכשיר שלכם יתפוצץ), כמו גם להמיר את כל תאי הטלפון הישנים שמפוזרים ברחבי העיר לעמדות WiFi - טריק שכבר נוסה בניו יורק.  

 

אוהבת אזרחים חובבי טכנולוגיה. סן פרנסיסקו אוהבת אזרחים חובבי טכנולוגיה. סן פרנסיסקו צילום: cc by Xavier de Jauréguiberry

 

סן פרנסיסקו, בכלל, אוהבת את הרעיון של תושבים שמפתחים דברים בשביל העיר ללא תמורה כספית: העירייה העניקה להאקרים גישה למידע העירוני (ואיתו, גם גישה לפיצה ובירה) והללו פיתחו אפליקציות עבור רשות התחבורה של העיר.

 

זוכרים שסיפרו לכם שישראל היא "אומת סטארט-אפ"? כשדברים כאלה יתחילו לקרות פה, נוכל לדעת שזו מציאות ולא עוד תרגיל בהסברה. הדוגמה המרכזית של הספר "אומת הסטארט-אפ" היא בטר פלייס של שי אגסי. אנחנו יודעים איך זה נגמר.

 

קצרצרים

 

1. יש משהו דפוק בלקוחות של אפל: הם לא מסוגלים להחזיק את הטלפון שלה, האויפון, כמו שצריך. לפני שנתיים טענה החברה שזו הסיבה שהקליטה במכשיר גרועה כל כך (אבל הסכימה, אחרי צעדים משפטיים, לספק כיסוי מבודד חינם אין כסף ללקוחות). הפעם, שאלו רבים מהם "למה לעזאזל יש כתמים סגלגלים על התמונות שהגרוטאה מצלמת". אפל אמרה שקודם כל, כל המצלמות שלה יוצרות כתמים כאלה, אבל שהאשמה היא במשתמשים, שלא מחזיקים את המכשיר כמו שצריך. היא ממליצה למשתמשים להגן בידיהם על העדשה מפני כניסת אור לא רצוי. כרגיל, המשתמש לא ראוי לציוד המעולה שאפל מכרה לו.

 

מצלמת האייפון 5. לא אוהבים סגול? מצלמת האייפון 5. לא אוהבים סגול? צילום: אוראל כהן

 

2. עוד יום, עוד פדיחת סטריט וויו של גוגל: החברה הודתה לאחרונה בפני הרגולטור האוסטרלי שהיא מצאה דיסק של עוד חומר שמכוניות הריגול שלה אספו באוסטרליה ושעליו היא לא דיווחה. זו הפעם השניה שהיא מוצאת עוד חומר כזה בתוך חודשיים. הפעם, מבטיחה גוגל - שרוצה למחוק את כל המידע, כנראה כדי שהרגולטור לא יוכל לראות מה יש שם - זה הכל, והיא סיימה לדבריה בדיקה ממצה, מה שאומר דבר או שניים על טיב הבדיקות הקודמות.

 

3. דיווחנו לפני כשבוע על חוק הרשת הבעייתי מאד שהועבר בפיליפינים, ויש חדשות חיוביות בתחום: בית המשפט העליון שם הוציא צו ביניים שאוסר על יישום החוק, בזמן שהוא בוחן את השאלה האם חלקים מהחוק מהווים פגיעה בזכויות האזרח, ודרש מהממשלה להשיב תוך עשרה ימים לעתירות שדורשות להגדיר את החוק כבלתי חוקתי. שימוע בנושא נקבע לאמצע חודש ינואר.

 

4. מגהאפלוד ביקשה מבית משפט פדרלי בארה"ב לבטל את ההליך המשפטי שנפתח נגדה במדינה. למה? משום שלחברה אין כתובת בארה"ב (כנדרש בחוק, לפתיחת הליך מעין זה) ולפיכך לא יכלה כלל לקבל את המכתב שמספר על התביעה. בית המשפט החליט שלא יעלה על הדעת שאי אפשר יהיה ליישם הליך משפטי רק משום שהוא מנוגד לחוק, וסרב לבקשת מגהאפלוד.

  

5. אזהרת מסע לגנבים: אם אתם מורידים בחינם תוכן בתשלום שיצרו אחרים, אנא קחו בחשבון שיש לכך מחיר: מחקר של מיקרוסופט מצא שעל 76% מהמחשבים שמכילים Keygens (כלים שיוצרים סיסמה מזויפת עבור תוכנות או משחקים מוגני סיסמה) נמצאים גם וירוסים ונוזקות.

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x