$
אינטרנט

פרשנות

המיליארד הבאים: צוקרברג לא מהר לפרוץ את החומה הסינית

כדי להמשיך לצמוח על פייסבוק להיכנס לסין - שוק בעל פוטנציאל רווח עצום. עם זאת, הרשת החברתית עומדת בפיתוי בינתיים, משום שחברות שפועלות בסין צריכות לסור למרות השלטון הקומוניסטי - בצורה שעשויה לפגוע במשתמשים

עומר כביר 16:2504.10.12
מי שמסתובב ברחובות המרכזיים הערים הגדולות בסין, יתקשה להאמין שהוא נמצא במדינה המגדירה את עצמה כקומוניסטית: סניפי מקדונלד'ס, חנויות אפל ואיתן המותגים הגדולים בעולם - כולם מצטופפים יחד ממש כמו באמריקה, בירת הקפיטליזם. עם יותר ממיליארד איש ושיפור מתמיד במצב הכלכלי של רבים מהם, סין היא אחד השווקים בעלי פוטנציאל הצמיחה הגדול בעולם. כל חברה שלא מקיימת פעילות במדינה מחמיצה פוטנציאל הכנסות עצום.

 

אם פייסבוק רוצה להמשיך בקצב הצמיחה שלה ואולי גם להגיע למיליארד השני, היא צריכה להיכנס לסין. אבל לאור הדרישות המחמירות של השלטונות במדינה, אם אכן תחליט הרשת החברתית לעשות זאת היא תצטרך לעשות שינויים כה מהפכניים, שיישומם יהפוך אותה למשהו שונה לגמרי מהפייסבוק שאנו מכירים כיום.

 

נכון להיום, הגישה בסין לפייסבוק (ולרשתות חברתיות אחרות דוגמת טוויטר) חסומה. רק יודעי דבר שמצוידים בגישה לשירותי פרוקסי ו-VPN זוכים להגיע אליה. כדי להסיר חסימה זו ולהתחיל לפעול במדינה תידרש פייסבוק לאישור השלטונות, וזה לא יתקבל בקלות. השלטונות הסינים מפעילים פיקוח הדוק על כל אמצעי תקשורת שעלול להביא להפצת מסרים חתרניים מבחינתם. וויבו, כנראה הרשת החברתית הגדולה בסין, נמצאת בבעלות חברה מקומית. התכנים בה מנוטרים בקביעות ומילות חיפוש בעייתיות מצונזרות.

 

כדי להגיע לציבור הסיני, צריך לעבור את המסננת של הממשלה כדי להגיע לציבור הסיני, צריך לעבור את המסננת של הממשלה צילום: בלומברג

 

אם תבקש יום אחד פייסבוק לפעול בסין, היא תתבקש לעמוד בשורת דרישות מחמירות כמו הסרה מידית של פוסטים עם תכנים לא נוחים לממשל, הטלת צנזורה על מילים מפחידות כמו "חברה אזרחית" או "מהפכה", חסימה מידית של משתמשים מתנגדי משטר והסגרת פרטיהם לשלטונות ועוד.

 

פייסבוק אחרת לחלוטין

 

שינויים שכאלו יביאו, למעשה, לשינוי יסודי באופי של פייסבוק - מכלי תקשורת חברתי פתוח שמילא תפקיד מרכזי במהפכות העולם הערבי, לכלי בפיקוח מעצמה טוטליטרית שמטרתו לנטר דיסידנטים ולהסגירם לשלטון. פייסבוק בסין לא תהיה במת הביטוי הרחבה והחופשית, גם אם לעתים קיצונית ודוחה, שאנו מכירים כיום אלא שטח סגור ומתוחם של ביטוי באישור הממשל בלבד. שינוי זה, אפשר לשער, הוא אולי הסיבה העיקרית שבגינה נמנעה הרשת החברתית מלהיכנס למדינה.

 

אבל אם קצב גידול המשתמשים ימשיך להאט, ההכנסות לא יזנקו למעלה והמניה תמשיך לצלול למטה, סין, על פוטנציאל הרווחים הענק שבה, תראה מפתה יותר ויותר. ואם המצב בפייסבוק קשה מספיק והמנהלים נואשים דיים, דבר לא ימנע מהרשת החברתית לנסות את מזלה בסין. “אנחנו שואפים להביא את הפתיחות ואת חופש הביטוי לכל מדינה בעולם", תגיד ההודעה הרשמית. אבל כמו שחברות גדולות אחרות כבר למדו על בשרן, תהיה זו דווקא סין שתביא לפייסבוק את הסגירות והצנזורה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x