$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: לתפילת "אל מלא רחמים", סרוק את הקוד

בדנמרק משנים את מהות ההנצחה בבתי הקברות, רוסיה בונה טאבלט דמוי אנדרואיד ש"לא ניתן לפריצה", חנות בברוקלין מצילה ספרי מד"ב אבודים ונמצא המעריץ הכי מטורף של אפל

יוסי גורביץ 14:5003.09.12

 

בליבנו תמיד. עם גיבוי בכונן הקשיח

 

דנמרק, מדינה נורדית שלווה - כשהיא לא עסוקה בלדכא מהומות של מוסלמים שזועמים על חופש הביטוי בעיתוניה - הופכת לחלוצה בתחום הייטק לא שגרתי: הנצחה.

בתי קברות ויצרני מצבות בדנמרק מספקים שירות חדש: תמורת כ-100 יורו בלבד, הם יחקקו קוד QR על המצבה.

 

הקוד יוביל לאתר על המנוח, שיאפשר לכל מי שרוצה לראות פרטים על חייו, כולל תמונות וקליפים. בדרך זו, כל מי שהולך בבתי הקברות של דנמרק יוכל לקבל פרטים על האנשים הקבורים שם.

 

דנמרק: בקרוב, גן עדן להיסטוריונים? דנמרק: בקרוב, גן עדן להיסטוריונים? צילום: cc by ekai

 

יצרן המצבות הגדול במדינה אומר שהוא מעריך שתוך זמן קצר, כולם ישתמשו באופציה הזו, ושהיא תהפוך לחלק מטקסי המוות והקבורה שלנו, כמעט כמו כתיבת צוואה. יש לכך פוטנציאל מלהיב: בתי הקברות יהפכו תוך זמן קצר לגרסה חיה של ההיסטוריה של העיר. כמעט לכל אדם, פרט לאנשי מכירות, יש סיפור ששווה להקשיב לו. בדרך כלל אנחנו לא שומעים אותם, כי המספר לא יודע איך להעביר את המסר שלו ואיך להגיע לקהל מקשיבים. הפיתוח הזה יוכל להיות גן עדן להיסטוריונים, אם יתפוס.

 

 

צורה חדשה לזיכרון צורה חדשה לזיכרון צילום: רויטרס

 

יש רק בעיה אחת (עוד לפני שהחברא קדישא המקומית תקבע שזהו חילול קודש) - הטכנולוגיה עצמה. קודי QR זו טכנולוגיה חדשה יחסית - שכרגע היא בגדר להיט. בכלל לא בטוח שזה יהיה המצב בעוד עשר שנים, למשל. הטכנולוגיה רשמה ב-70 השנים האחרונות התקדמות שלא נרשמה באלפי שנים. בהחלט יתכן שבעוד 15 שנים, 20 שנים, אף אחד כבר לא יוכל לקרוא קודים כאלה, משום שהם התיישנו - וקודי QR בבתי קברות יהוו בעצם מצבה לטכנולוגיה שעברה מן העולם. שיש, מותר להניח, יחזיק יותר טוב.

 

לא דומה לגרסה האמריקנסקית

 

רוסיה לא מצטיינת לאחרונה בפיתוחים טכנולוגיים. מדובר במדינה שההתמחות שלה היא לדכא את האוכלוסיה שלה, ובזה היא בהחלט הצליחה: תעיד הערצת סטאלין שם, כנראה האיש שהרג הכי הרבה רוסים, אולי אפילו יותר מהיטלר. כפועל יוצא של הדיכוי הנ"ל, היא הצליחה גם לגדל שורה של סופרים גדולים - סבל, בעיקר סבל של אחרים, הוא אמצעי נהדר לחידוד האמפתיה ויכולת הכתיבה שלך. אבל להוציא באבל, בולגקוב, דוסטייבסקי ושאר המאורות, רוסיה לא הצליחה לייצר משהו ראוי לציון. טוב, נו, גם כמה מתמטיקאים גדולים. טום לרר הנפלא קלט מזמן את הסוד שלהם: להעתיק, אבל לוודא שקוראים לזה "מחקר".

 

טאבלט אנדרואיד. הוא דווקא מעביר מידע לגוגל טאבלט אנדרואיד. הוא דווקא מעביר מידע לגוגל צילום: cc by Sam Churchill

 

רוסיה פשוט העתיקה וגנבה כל דבר שלא היה ממוסמר לרצפה: ההצלחות הגדולות של הק.ג.ב. היו בגניבת טכנולוגיה מהמערב - מפצצת האטום ועד המחשבים הראשונים. במסגרת המסורת המפוארת הזו, הוציאה רוסיה (יוזמה ממשלתית) טאבלט ראשון. הוא הוצג השבוע בכנס IFA בברלין.

 

המכשיר, שיימכר לציבור תמורת 460 דולר בערך, נראה דומה באופן חשוד לטאבלט אנדרואיד ממוצע, אבל הוא לא מעביר לחזירים הקפיטליסטיים ממאונטן וויו אפילו לא פיסת מידע אחת. היצרנים אמרו בגאווה ש"למערכת ההפעלה יש את כל הפוקנציות של של מערכת ההפעלה אנדרואיד, אבל אף לא אחד מהפיצ'רים החסויים ששולחים את המידע הפרטי של המשתמש למטה של גוגל."

 

המממ. יש להניח שהמידע מועבר במקום זה למטה ה-FSB, היורש של המחלקה השניה הידועה לשמצה של הק.ג.ב. הטאבלט, כמו כמעט כל מוצר רוסי מאז ההפיכה הבולשביקית, לא מיועד לצרכנים מן השורה, אלא עבור בכירי המדינה והצבא. מצד שני, היצרנים שלו טוענים שהוא בלתי ניתן לפריצה. זה בדיוק סוג האתגרים שלא כדאי להציב בעולם שלנו. המשך יבוא.

 

מצילי הספרים

 

חנות הספרים Singularity & Co בברוקלין נראית כמו עוד חנות שמתמחה בספרי מד"ב, עד שקולטים שהיא בעצם קרובה יותר למוזיאון: הספרים מסודרים בה לא על פי נושא או שם הסופר, כמקובל, אלא על פי סדר כרונולוגי של צאתם לאור. אבל היא עושה כמה דברים יותר מועילים. כמו להציל ספרים שעומדים על סף כליה על ידי יצירת עותק דיגיטלי שלהם.

 

שלישיית המנהלים של החנות, שכוללת עוכר דין, כותב ומנהלת מדיה חברתית בדימוס, שמה לה למטרה למצוא ספרי מד"ב שנראה שעומדים לעבור מן העולם, ולוודא שיש להם קיום. הסיבה לכך היא בדרך כלל פרוזאית: הספר לא מכר מספיק כדי שהמו"ל שלו יוציא לו מהדורה נוספת. לעתים, קיומו של ספר פשוט נשכח. ולעתים, הבעיה היא שלא ברור למי שייכות הזכויות עליו.

 

גם למכור ספרים, גם להציל אותם. אילוסטרציה גם למכור ספרים, גם להציל אותם. אילוסטרציה צילום: Nacasa & Partners Inc.

 

מאחר והשלישיה לא מחזיקה בעמדות או בסכומי הכסף של גוגל, היא לא יכולה פשוט לרמוס ברגל גאה את זכויות היוצרים של הסופרים ולסרוק את הספרים בתקווה שאף אחד לא ישים לב או יתנגד. רוב הזמן של הפרויקט מושקע בבירור מצב הזכויות ובמשא ומתן עליהן.

 

רוב הסופרים והסוכנויות דווקא די מרוצים לקבל את הפניה מסינגולריטי: לא רק שיש כאן הזדמנות לעוד כמה מכירות לספר שכבר המון זמן לא נמכר, אלא שההצעות של סינגולריטי הרבה יותר טובות מהמקובל בשוק. זה קנה להם הרבה רצון טוב, והם שוקלים התרחבויות לז'אנרים אחרים. ככה עושים את זה.

 

קצרצרים

1. טוויטר ידועה בכך שהיא יוצאת למאבקים משפטיים להגנה על ציבור המצייצים, גם כאשר חברות אחרות - שיעול, גוגל ופייסבוק, שיעול - מעדיפות להיכנע ללא קרב ולהעביר את המידע לרשויות. הרועץ המשפטי של החברה, אלכסנדר מקגיליווארי, אמר שזו לא רק החלטה אתית - אלא גם יתרון שיש לטוויטר בתחרות מול רשתות חברתיות אחרות. כפי שיודע כל מי שכתב משהו שמעצבן את האספסוף בפייסבוק, קל מאד להביא לכך שהמידע שלך שם יימחק או שהגישה שלך לחשבון תיחסם. בטוויטר זה עוד לא קורה. מה יקרה אחרי שהחברה תונפק, והיא תצטרך לציית לבעלי מניות שכל מה שמעניין אותם הוא השורה התחתונה? שאלה טובה.

 

2. מבין חמשת המו"לים שקשרו נגד הציבור יחד עם סטיב ג'ובס ואפל בפרשת תיאום המחירים של הספרים הדיגיטליים, שלושה נכנעו והסכימו להסכם פשרה, במסגרתו הם ישלמו כמה עשרות מיליונים והתביעה נגדם תבוטל. כל מי שקנה ספרים דיגיטליים מאמזון, בארנז אנד נובל או אייטיונז יקבל - מתישהו - החזר של כמה עשרות סנטים עבור כל ספר שקנה בין אפריל 2010 למאי 2012. סביר להניח שהכסף הזה יחזור אליהן: רוב מי שיקבל את ההחזר, ישתמש בו כדי לרכוש עוד ספר. אפל, שיש לה הרבה מאד עוכרי דין ועוד הרבה יותר מכך כסף, מתכוונת למשוך את המשפט עד שיבוא יום הדין.

 

המו"לים הגיעו להסדר, אפל ממשיכה להילחם. אילוסטרציה המו"לים הגיעו להסדר, אפל ממשיכה להילחם. אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

3. תותחי עמק הסיליקון כנראה לא סובלים מעודף בינה - כלומר, הם יודעים איך להשקיע את הכסף כך שיגרום להם מקסימום תועלת ולציבור מקסימום נזק, אבל בכל פעם שהם פותחים את הלוע בכל מה שלא קשור לטכנולוגיה, הם מסתבכים. פיטר תיל, שעשה סיבוב על משקיעי פייסבוק, טען בעבר שהענקת זכות הצבעה לנשים הורסת את הדמוקרטיה הקפיטליסטית, אבל אנשים ממשיכים לדבר איתו, כנראה בתקווה שקצת כסף יידבק אליהם. עכשיו תורו של וינוד חוסלה, שעשה קופה בימי הבועה העליזים של הניינטיז. לטענת חוסלה, הרופאים שלנו הם אנשי וודו, מחשבים יעשו עבודה טובה יותר מ-80% מהם ושקיצו של המקצוע מתקרב. אלה, כמובן, לא היו רחוקים מלהתלהב מההערות האלה. נאחל רק בריאות למר חוסלה.

 

4. סיפרנו לכם אתמול (א') על ההופעה הביזארית של קלינט איסטווד, שדיבר אל כסא שאמור היה לייצג את אובמה בוועידה הרפובליקנית. אובמה שלח בטוויטר תגובה קצרה וחדה: הוא צירף צילום של עצמו יושב בכסא שלו, עם הכיתוב "הכסא הזה תפוס" הציוץ זכה ליותר מ-50,000 ריטוויטים.

 

5. המעריצים השוטים של סטיב ג'ובס ואפל הם כת משונה גם כך, אבל סביר שנמצא הדפוק שבהם: דיוויד וו (Wu) בנה העתק של חנות אפל במשרד שבביתו. די בכך כדי להטיל ספק בשפיותו - משום שאירונית, המעשה שלו צפוי להפוך אותו למטרה לתביעת הפרת זכויות יוצרים מצד אפל, שקנאית מאד לסימנים שלה וכבר תבעה בעבר מעריצים שעברו את הגבול.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x