$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: כל האימיילים שלכם שייכים לפייסבוק

הרשת החברתית דחפה את שירות הדואר שלה לסמארטפונים בלי רשות, וגרמה למבול תלונות על הודעות נעלמות. וגם: כשהממשלה האמריקאית נגד טוויטר, טוויטר נגד הממשלה

יוסי גורביץ 13:4903.07.12

הסוציופת של התאגידים

 

האם עשיתם את הטעות הקלאסית, וכאשר התקנתם את האפליקציה המקרטעת של פייסבוק על הסמארטפון שלכם, אישרתם לה לסנכרן בין ה"חברים" שלכם ובין ספר הטלפונים? אז כדאי שתדעו שפייסבוק פשוט העתיקה לשרתיה את ספר הטלפונים שלכם, כולל המספרים. אבל זו כבר שערורייה ישנה. יש חדשה.

 

דיווחנו לפני כשבוע וחצי על כך שפייסבוק שינתה במפתיע את כתובות המייל בפרופילים של משתמשיה לכתובות שמסתיימות ב-facebook.com@. אף אחד לא ביקש ממנה לנקוט את הצעד החצוף הזה. ועכשיו מסתבר שמי שאישר לחברה להתעסק עם ספר הטלפונים שלו - סובל הרבה יותר.

 

מה שקרה פשוט למדי. יש לכם אנשי קשר? יש להם כתובת מייל עיקרית, כזו שהמכשיר שלכם רגיל לשלוח אליה דואר? לא עוד. מעכשיו כתובת המייל העיקרית שלהם היא זו של פייסבוק – זו שאתם אפילו לא יודעים שיש לכם. חשבתם ששלחתם מייל לאיש הקשר שלכם? הוא כנראה לא ראה אותו.

 

פייסבוק, כמובן, לא טרחה לעדכן אף אחד על כך שהיא שינתה את הגדרות המייל שלו. פייסבוק, כמובן, טוענת עכשיו שמדובר בבאג. זה באג, איך לומר, מאוד נוח לפייסבוק, שרוצה לדחוף את כתובות המייל שלה בכל צורה אפשרית. לא לחינם ה"גרדיאן" הגדיר את הרשת החברתית כ"מקבילה התאגידית של סוציופת".

 

אז פייסבוק כנראה תתקן את הבאג המסתורי הזה, עכשיו כשהיא נחשפה. סוציופתים מודעים לחשיבותה של דעת קהל, הם פשוט משתדלים לרמות אותה. אבל עדיין תצטרכו להגדיר מחדש את המייל שלכם. ובקשר למיילים ששלחתם, או שאחרים חשבו שהם שלחו אליכם? חפשו עמוק בתיבת ההודעות שלכם בפייסבוק, ב-Other Messages, ותנו לה עוד כמה קליקים. יכול להיות שהמייל גם פשוט נעלם. באסה.

 

אבל אתם צריכים להבין: מארק צוקרברג צריך להגיש דו"חות רבעוניים בקרוב, והוא צריך להראות למשקיעים תוצאות, בכל מחיר. אני כבר הסרתי את אפליקציית פייסבוק מהסמארטפון שלי. ואתם?

 

פייסבוק. צאו לנו מהאימייל, בבקשה פייסבוק. צאו לנו מהאימייל, בבקשה צילום: בלומברג

 

הממשלות שמות גם את טוויטר על הכוונת

 

גוגל פרסמה לפני כשבוע וחצי את דו"ח השקיפות החצי-שנתי שלה, שהראה עלייה בדרישות להסרת תוכן ולחשיפת פרטי גולשים מצד ממשלות ברחבי העולם. טוויטר פרסמה אמש (ב') את דו"ח השקיפות הראשון שלה, והוא מראה סימנים מדאיגים לא פחות.

 

במהלך המחצית הראשונה של 2012, מדווחת טוויטר, היא קיבלה יותר בקשות מצד ממשלות לגבי גולשים מאשר בכל 2011. הבקשות הרבות ביותר – 679 מהן שנגעו ל-948 חשבונות גולשים – הגיע מממשלת ארצות הברית. זה לא מפתיע: קודם כל, טוויטר יושבת בארה"ב, והיא חשופה למערכת המשפטית המקומית. שנית, כמו במקרה של גוגל, חלק ניכר מממשלות העולם מגישות את הבקשות שלהן לקבלת מידע מחברה אמריקאית דרך וושינגטון.

 

טוויטר צייתה ל-75% מהבקשות בארה"ב, אם כי היא הלכה בכמה מקרים לבתי משפט. במקום השני נמצאת יפן, עם 98 בקשות לחשיפת מידע, ושיעור ציות נמוך בהרבה -20%. במקום השלישי נמצאות קנדה ובריטניה, שתיהן עם 11 בקשות מידע ושיעור ציות של 18%. גוגל וטוויטר, צריך לציין, מסרו את המידע על הבקשות שקיבלו: פייסבוק לא מאמינה ברמת השקיפות הזו.

 

ולפחות במקרה חשוב אחד, כשטוויטר הלכה לבית המשפט היא הפסידה.

 

תן לנו את הציוצים שלך
פעילי Occupy פעילי Occupy צילום: בלומברג

 

ממשלת ארה"ב דרשה מטוויטר לחשוף את הציוצים של אחד מפעילי התנועה המקומית לצדק חברתי, Occupy. טוויטר קיבלה צו הבאה חשאי למידע של הפעיל, מלקולם האריס, וכהרגלה הראוי לשבח היא ערערה עליו לבית המשפט - וכתבה שהוא מנוגד להסכם השימוש שלה.

 

לפי טוויטר, הציוצים הם רכושו של הגולש, ויש לקבל את רשותו של האריס לפני שהיא מעבירה אותם. בכך שיבשה טוויטר את אחד הרעיונות מאחורי הצו, שאמור היה לאפשר מעקב חשאי אחרי האריס. המאבק של המשטרה בארה"ב נגד תנועת הצדק החברתי עוד לא כולל שימוש ברכבי מעקב צבאיים, ככל הידוע לנו, אבל הוא בהחלט מלוכלך – והיה כזה יותר מ-100 שנים, עוד מהתקופה שבה ה-FBI ניסה לשבש את פעולתם של עובדים שביקשו להתאגד.

 

בחדשות טובות פחות מבחינת הפעילים, בית המשפט דחה את הטענה של טוויטר. הוא קבע שפרסום של פוסט פומבי הוא, ובכן, פומבי: הוא שייך לציבור, לא לאדם שפירסם אותו. זו עמדה שקשה לחלוק על ההגיון שמאחוריה. עם זאת, על פניה היא מאפשרת לממשלה לקבל רק את הציוצים שפירסם האריס בפני עוקביו, ולא את ההודעות הפרטיות שלו (Direct Messages). לפחות זה.

 

טוויטר הודיעה שהיא שוקלת את האופציות המשפטיות שלה, כלומר ערעור. משתמשי רשתות חברתיות, שימו לב: כל מה שאתם כותבים בפומבי עשוי לשמש נגדכם בבית משפט, ואם אתם לא מקפידים להישאר בבית ולעשות מה שאומרים לכם - יש סיכוי לא מבוטל שהרשויות ירצו לדעת גם מה כתבתם באופן פרטי.

 

עייפות QR

 

נתקלתם, בלכתכם ברחוב עם בתכם הצוחקת, בקוד QR דבוק על קיר או שמשה? ודאי גם אתם לא טרחתם לברר מה לעזאזל מה ניצב מאחוריו. שיטת פרסום החוצות הזאת דורשת מכם להפסיק את מה שאתם עושים באותו הרגע, לשלוף את השחנבון ולגרום לסורק הברקודים שלו להציג בפניכם משהו. במקור, היתה תקווה שקודי ה-QR ימלאו את יומנו ברגעים יפים, וימלאו את הקירות האפורים והשמשות המתקלפות בהוד בלתי צפוי.

 

בפועל, כמובן, רוב הקודים מובילים אתכם לכל מיני מיזמים מסחריים. חלקם יכולים להיות מועילים: קוד QR על בית עסק יכול, למשל, להוביל אתכם לעמוד שבו הלקוחות כותבים מה הם חושבים עליו. בפועל, עם זאת, זה לא קורה. הם מובילים אתכם לעמודי מודעות או תוכן יח"צ, שלקרוא לו "מלוקק" יעשה עמו חסד.

 

כתוצאה מהגורמים הללו, האזרחים מתרחקים מהקודים הללו כאילו היו, אה, ההיפך מלחמניות טריות. דו"ח של פורסטר מצא שבין החודשים מאי ויולי 2011, רק 5% מהמשתמשים טרחו לסרוק את הקודים. ואז עוד היה אפשר לדבר על התלהבות ראשונית: אין סיבה להאמין שהמצב, מבחינת המפרסמים, השתפר בשנה שחלפה.

 

קצרצרים

 

סוף עידן: אלקטרוניק ארטס הודיעה חגיגית כי אחרי שלושה עשורים של מכירת משחקים על שלל אביזרים פיזיים – דיסקטים, דיסקים, DVD ולוחות חרס אפויים – היא מתכוונת בעתיד למכור את כל המשחקים שלה באופן דיגיטלי בלבד. EA לא מסרה מתי תנסה לשכנע את השחקנים להוריד את משחקיה מהרשת, ולא מאתרי שיתוף הקבצים. סקר שנערך לפני שנה מצא שרק 35% רוצים לרכוש דרך הרשת את המשחקים שלהם, אם כי השיעור הזה עלה בעשרה אחוזים בהשוואה ל-2010. מכירות המשחקים הדיגיטליים של EA עלו ב-47% בשנת הכספים האחרונה.
פיפ"א 2012 של EA. עוברים לרשת פיפ"א 2012 של EA. עוברים לרשת

 

קבוצה של ארגונים שוחרי טוב – מוזילה, ה-EFF, Free Press ואחרים – הודיעו אתמול (ב') כי הם חתמו על הצהרת החירות של הרשת. ההצהרה, שבינתיים אף גוף בעל מעמד לא אישר אותה או דן בה, קוראת למחוקקים למנוע צנזורה ברשת, לאפשר גישה מהירה לאינטרנט לכל מי שרוצה בכך, לשמור על הרשת חופשית, ולהגן על חופש היזמות ועל פרטיות הגולשים. מדובר בהצהרה כל כך מעורפלת ורחבה, שספק אם אפילו נבלי קומיקס יתנגדו לה. מחברי ההצהרה אומרים שהדבר נועד לצמצם את ההתנגדות למהלך, ולמרבה הצער נראה שהוא גם הופך בכך להרבה פחות משמעותי.

 

בזמן שאפל מפסיקה בשקט לטעון שהמק לא סובל מווירוסים, מיקרוסופט ממשיכה במאבקה לחשוף יצרני תוכנות זדוניות ולגרור אותם לבתי המשפט: כעת היא מנהלת מאבק נגד יצרני הבוטנט זאוס – והצליחה לחשוף את זהותם של שניים מהם, שכלואים כעת בבריטניה.

 

הכנסייה המורמונית מציינת בימים אלה 175 שנים לקיומה. הכנסייה, שהוקמה על ידי נוכל מורשע שטען שאלוהים נתן לו לוחות זהב שרק הוא יכול לראות, שמחה לבשר שחבריה יוכלו מעתה לעסוק במיסיונריות גם באמצעות הרשת. חברי הכנסייה ידועים בנטייה להציק לאנשים תמימים ברחבי העולם, אם כי לפחות המיסיונרים הנ"ל כוללים עכשיו גם שחורים - החלטה שהתקבלה בהתערבות רוח הקודש רק ב-1976. אחד ממנהיגי הכת טען שפוסט בפייסבוק יכול להגיע ל-900 אלף איש, מה שיצריך בעולם האמיתי הרבה שנים של הקשה על דלתות.

 

פעם, לא כל כך מזמן, מלונות בעולם האנגלו-סקסי היו מציידים כל חדר בתנ"ך ובברית החדשה. מלון בניוקאסל, בריטניה, צועד אל העתיד: הוא שם בחדרים שלו קינדל שכבר מגיע טעון עם הספרים, ומאפשר ללקוחות שלו לרכוש ספרים כותרים אחרים בחינם, כל זמן שהם לא עולים יותר מ-7.5 דולר. תמורת תשלום מלא, האורח יוכל לרכוש גם ספרים שלא עוסקים במערכת היחסים המורכבת של חבר דמיוני מהשמיים עם רועים מבוהלים מעידן הברונזה.

 

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x