$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: הפכתם סרטון יוטיוב לקובץ MP3? עצבנתם את גוגל

ענקית הרשת מאיימת לתבוע אתר שמנצל את העובדה שיוטיוב היא ספריית המוזיקה הגדולה בעולם, וגם: סנאטור נגד מפות בתלת-ממד והמטרה האמיתית של הצנזורה הסינית

יוסי גורביץ 14:0120.06.12

אל תסבכו אותנו

 

מה ההבדל בין גוגל ובין אתרי שיתוף קבצים? גוגל טוענת שיש הבדל של שמים וארץ, כמובן, אבל חברות תוכן לא רואות את ההבדלים הגדולים. המשתמש מחפש מידע שהוא לא זכאי לו מבחינה חוקית, ולעתים קרובות גוגל מספקת לו תשובה טובה יותר מאיזה אתר ביטורנט – שגם אליו הוא מגיע באמצעותה.

 

גוגל חשה שלא בנוח עם הקרבה הזו. המצב מסתבך יותר אם נזכרים שיוטיוב, אחד השירותים של גוגל, הוא בעצם ספריית המוזיקה הפתוחה הגדולה בעולם. אלא אם היוצר שם לב, היצירה שלו נמצאת שם. גוגל אומרת שהיא מסירה כל סרטון שמתגלה בו בעיית זכויות יוצרים, וזה בדרך כלל נכון.

 

אבל יש מי שלא מסתפק ביוטיוב כשירות סטרימינג. השירות הפופולרי youtube-mp3.org לוקח את ערוץ הקול מהסרטונים של יוטיוב, והופך אותו לקובץ MP3 שהמשתמש יכול להוריד ישר לנגן שלו. על פי נתוני גוגל, כ-1.5 מיליון גולשים עושים שימוש באתר מדי יום.

 

כל זה מעלה את גוגל עצמה על הכוונת של חברות התוכן והתקליטים. על כן ענקית החיפוש שלחה לאתר מכתב איום, שבו היא דורשת שיפסיק לפעול בתוך שבוע או שיהיו לכך השלכות משפטיות. גוגל מציינת במכתב שהאתר הפר את תנאי השימוש של יוטיוב, מה שכנראה נכון. בינתיים, חסמה גוגל את הגישה של האתר ליוטיוב, כך שהוא לא יכול לפעול.

 

יש אלטרנטיבות ל-youtube-mp3, כמובן - ולמרבה האירוניה אפשר למצוא אותן בחיפוש גוגל פשוט. לפחות אתר אחד נוסף דיווח על מכתב איום דומה, ולא נראה שגוגל במצב רוח למשא ומתן.

 

youtubetomp3.com. על הכוונת של גוגל youtubetomp3.com. על הכוונת של גוגל צילום מסך: youtubetomp3.com

 

תחיית המתים, גרסת מיקרוסופט

 

מיקרוסופט הציגה השבוע את הטאבלטים החדשים שלה, שמכונים Surface. מאז הם הפכו נושא לוויכוח לוהט מצד אנשים שאין להם חיי..., אה, כותבי, בלוגרי, ואנליסטי טכנולוגיה.

 

האמת, היה שווה לחזות בפלא רק כדי לראות את מעריצי אפל מפרכסים קלות. אבל נחזור אל בני האדם השפויים. אנליסטים שדיברו עם סוכנות הידיעות רויטרס אמרו בזהירות שמדובר בהתפתחות מעניינת, אבל רק כשמיקרוסופט תחשוף פרטים קריטיים – מהמחיר של הגרוטאות ועד למפרט – נדע האם אפשר להתייחס אליהן כאל מתחרה ראוי לאייפד.

 

היו דיבורים רבים על כך שמיקרוסופט פידחה את שותפות החומרה שלה, ואולי זה דבר טוב. מיקרוסופט מפעילה בשנים האחרונות שירות שקט שמאפשר למשתמש להגיש את המחשב שלו, להיפרד מכמה מאות דולרים, ולאפשר לטכנאים של מיקרוסופט לבצע התאמה למערכת ההפעלה ווינדוס. המשמעות היא שלפי מיקרוסופט, יצרניות המחשבים עושות עבודה גרועה בכל מה שקשור להתאמת החומרה לתוכנה.

 

בהחלט ייתכן שאחת המשימות של מיקרוסופט בהצגת הטאבלטים שלה היתה לומר ליצרניות המחשבים שלה: "ככה עושים את זה. איך לעזאזל הבאתם אותנו למצב שבו כת שמוכרת גרוטאות שאי אפשר לתקן או לשדרג השאירה אותנו מאחור?".

 

ובהחלט ייתכן שלסרפס יש את הפיצ'ר שיאפשר להכות את האייפד שוק על ירך. רוב העבודה שעושים רוב המשתמשים בעולם היא הקלדת טקסט או נתונים. האייפד, כמו כל טאבלט עד כה, הוא אסון מהבחינה הזו. אם הכיסוי/מקלדת המשולב של מיקרוסופט יעבוד היטב, ואת זה אנחנו עוד נצטרך לראות, אז היא הצליחה ליצור את השילוב המושלם: טאבלט לצריכת מידע שיכול, בקלילות, להפוך גם למכשיר ליצירת תוכן.

 

אם זה יקרה, אפל תצטרך להתחיל לפחד. או להתחיל לחדש - מה שהיא לא עשתה בשנתיים האחרונות. אם זה לא יעבוד, אז האקסבוקס ימשיך להיות היוצא מהכלל, שחורג מהכישלון הקבוע של מיקרוסופט בתחום החומרה.

 

ה-Surface. רב הנסתר על הגלוי ה-Surface. רב הנסתר על הגלוי

 

תלת-ממד, סכנה כפולה

 

הסנאטור הבכיר צ'ארלס שומר מניו יורק שלח מכתב תקיף לגוגל ואפל, ודרש שהן יקפיאו את המיפוי שהן מבצעות בתלת-ממד. לשומר יש היסטוריה ארוכה של התנגדות לחידושים טכנולוגיים, וגם הפעם ההתנגדות שלו מבוססת על הטיעון הוותיק של השמרנים: חשש לפגיעה בביטחון הלאומי. המיפוי בתלת מימד, טען שומר, יאפשר לטרוריסטים לקבל מידע מדויק בלי מאמץ על מטרות להתקפות עתידיות.

 

טכנית שומר צודק, אין ספק. אבל על פי אותו ההגיון, יש צורך לאסור על מכוניות פרטיות: הן מאפשרות לטרוריסטים להבריח בקלילות חומרי חבלה, ולנוע במהירות מהבסיס אל היעד ובחזרה. שלא לדבר על טלפונים סלולריים ומה שהם עושים ליכולת של מחבלים לתאם פעולות. בקיצור, אם אנחנו רוצים למנוע מטרוריסטים לפעול בקלות, אנחנו רק צריכים לחזור 120 שנה לאחור.

 

התלונה השניה של שומר הגיונית יותר והיסטרית פחות. אפל הודיעה לאחרונה שהיא מתכוונת להפעיל צי של מל"טים כדי לשפר את המפות שלה. שומר הצביע על כך שצילומי אוויר של אזורים עירוניים הם חדירה עמוקה לפרטיות של אנשים. יש סיבה לכך שיש לאנשים גדרות סביב החצר שלהם: הם רוצים להשתזף על הגג או המרפסת מבלי שאפל תצלם אותם בשעת מעשה ותעלה את התמונות לרשת.

 

לגוגל כבר יש ניסיון בנושא, ומותר להניח שהיא תבטיח לצנזר את תמונות האנשים שהיא מצלמת. להוציא התחייבות כזו מאפל, מצד שני, הולך להיות סיפור ארוך.

 

היי, לאן ההפגנה הזאת נעלמה? 

 

חוקרים מהרווארד בדקו 3 מיליון ציוצים מהמקבילה הסינית לטוויטר, ווייבו, כמו גם מספר גדול של אתרים אחרים במדינה. המטרה: לברר מה מוחקת הצנזורה הסינית. התשובה היא חד משמעית: הצנזורים פועלים כדי למנוע מאנשים להיפגש ולשתף פעולה בתכנון של מחאה. בפרפרזה על דברי הפרשנים לענייני ערבים בינואר 2011, טיאננמן לא תהיה מצרים.

 

מדי פעם, הצנזורים מניחים לפוסט שמותח ביקורת על הממשלה – למשל על מדיניות הילד האחד – כי ביקורת בפני עצמה לא מעניינת אותם יותר מדי. כל זמן שאתה רק מוציא קיטור, אין בעיה. כשאתה רוצה לגרום לאחרים גם לפעול – כאן הצנזורה לא מהססת לבלום אותך. לעתים הצנזור הסיני מפגין חוש הומור, ומתיר פוסטים סאטיריים. לעתים קרובות יותר לא.

 

בקיצור, אם בא לך לדבר, דבר. אל תשכח להסתכל מסביב, אבל דבר. מצד שני, אם אתה רוצה אשכרה לשנות משהו, אז צפה לכך שהמשטרה תקרא לך לשיחה ותרצה לדעת מה אתה עושה בקיץ הקרוב. אה, סליחה, זה כבר לא קרה בסין. זה קרה בישראל.

 

ווייבו. מה לא עובר את חומת האש? ווייבו. מה לא עובר את חומת האש? צילום: איי אף פי

 

קצרצרים

 

ועוד על חומת האש הסינית הגדולה: מהנדסי הדיקטטורה הגישו בקשה לתכנון מחדש של מערכת ה-DNS. המשמעות מאחורי המושג הטכני היא, בפועל, פיצול האינטרנט למדינות – כך שהן יוכלו לשלוט באופן הדוק יותר על הרשת בגבולותיהן. מטרת המסמך ברורה: מצד אחד, להקל על הצבא שמצנזר את הרשת הסינית (50 אלף איש!). מצד שני, לבצע נורמליזציה להתנהלות של סין. בהתחשב בכך שהאביב הערבי גורם לדיקטטורים לחשוב מחדש על כל הנושא הזה של הרשת, בהחלט ייתכן שההצעה הסינית תמצא לה תומכים.

 

סין אחרון ודי: ווייבו נקטה לאחרונה צעד נועז. מעתה, היא מזמינה את המשתמשים שלה – 300 מיליון איש – לשלם לה דולר וחצי מדי חודש, ולקבל בתמורה חבילת בונוסים. המשתמשים יוכלו לעצב את העמודים שלהם, להוסיף פוסטים בקול ולא רק בטקסט, ושאר פיצ'רים לא מועילים. ווייבו נאלצה לאחרונה ליישם את דרישות הצנזורה של המשטר בבייג'ינג, מה שהעלה את ההוצאות שלה, והיא זקוקה להכנסות. המודל שלה כבר הופעל על ידי רשתות חברתיות אחרות בסין, כמו רןרן.

 

גוגל מדווחת על עליה בדופקה ברשת, Malware בלעז. לדבריה, בין 12 ל-14 מיליוני חיפושים מדי יום מעלים לפחות אתר אחד שנשלט בידי האקרים, והיא מזהה מדי יום כ-9,500 אתרים זדוניים, כשהיא שולחת אלפי התראות לבעלי האתרים. כפי שציינו מקורות אחרים, הסיכוי של משתמש להפגע כתוצאה מהקלקה על קישור בתוצאות החיפוש גבוה פי ארבעה מהסיכוי שהוא ייפגע מספאם. את הספאם אנחנו כבר מכירים, אבל אנחנו עדיין סומכים על גוגל שתציג לנו תוצאות נקיות.

 

מתקפת השיבוטים: באחד המהלכים היותר משונים של אפל, היא קיבלה לאחרונה פטנט על יצירת שיבוט דיגיטלי, כלומר זהות בדויה שנראית כמו זו של הגולש. המטרה שלה היא לשבש מעקב: השיבוט יעשה כל מיני דברים מכובדים למראה ברשת, במקום לחפש פורנו. בין השאר, מומלץ שהמשתמש האמיתי והתחליף שלו לא יהיו ברשת באותו הזמן, כדי למנוע אפשרות של חשיפת הזהות הסודית. לא ברור מה אפל רוצה לעשות עם זה – אלא אם המטרה היא לשים יד על הטכנולוגיה כדי למנוע מאחרים לעשות זאת, בזמן שאפל עצמה מגבירה את המעקב אחרי משתמשיה.

 

אפל. משחקים בזהויות סודיות אפל. משחקים בזהויות סודיות צילום: איי אף פי

 

ולידיעה ממחלקת ההיבריס: האנשים הטובים ב-Obvious Corp, חלקם הגדול יוצאי טוויטר, הודיעו שבאוגוסט הם ישחררו את האפליקציה שתשים קץ לכל האפליקציות, זו שתאפשר לך לעשות פחות או יותר הכל. האפליקציה נקראת Lift, והיא אמורה לעקוב אחרי ההתנהגות היומיומית של המשתמש ולעודד אותו לבצע את המטלות שלו. סוג של גננת, כמסתבר. זה באמת מה שהיינו צריכים בחיים?

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x