$
סטארט-אפים והון סיכון

עובדי פייס.קום יעברו למשרדי פייסבוק עם כ-5 מיליון דולר כל אחד

חמישה מתוך עשרת עובדי הסטארט-אפ, שפיתח תוכנה לתיוג פנים בתמונות ויירכש תמורת 60 מיליון דולר, יעברו לעבוד מקליפורניה. פעילים למען פרטיות ברשת כבר חוששים מהמיזוג

אסף גלעד 12:3520.06.12

הרשת החברתית פייסבוק צפויה לקלוט בקליפורניה את מרבית עובדי חברת פייס.קום הישראלית לאחר רכישתה, כך נודע ל"כלכליסט". לפחות חמישה מעשרת עובדי החברה יעברו בשבועות הקרובים למנלו פארק ולפאלו אלטו בעמק הסיליקון שבקליפורניה, בהם המנכ"ל גיל הירש, מנהל הטכנולוגיות יניב טייגמן, המתכנתים הבכירים בחברה עומרי ידען וליאור בן קרת וסמנכ"ל הפיתוח העסקי דן ברק.

 

במסגרת העסקה שבה רוכשת פייסבוק את הסטארט־אפ שפיתח תוכנה לתיוג פנים, צפויים החמישה להיקלט בפייסבוק, ולקבל חבילת מניות פייסבוק ומזומן בשווי של מיליוני דולרים, לפי ההערכה 4–7 מיליון דולר לכל אחד. טרם נקבע גורלם של שאר חמשת עובדי החברה הישראלית וייתכן שחלקם יפוטרו, כפי שקרה בעסקה הקודמת של פייסבוק בישראל כשרכשה את חברת סנאפטו בשנה שעברה.

 

שלשום בערב הודיע הסטארט־אפ פייס.קום בבלוג שלו על רכישתו בידי פייסבוק, כשלושה שבועות לאחר שהידיעה נחשפה לראשונה ב"כלכליסט". סכום העסקה לא פורסם, אך הוא מוערך כיום ב־60 מיליון דולר ומורכב הן מרכיב מזומן והן ממניות. טרם הנפקת פייסבוק, הוערכה העסקה ב־80–100 מיליון דולר, אך עם ירידת מניית פייסבוק בבורסה בכ־17% מאז הנפקתה, ירד גם שווייה של העסקה.

 

עובדי פייס.קום (במרכז גיל הירש). יעברו לקליפורניה עובדי פייס.קום (במרכז גיל הירש). יעברו לקליפורניה צילום: עמית שעל

 

מי גורף את המזומנים

 

בין המתעשרים מהעסקה נמצא מנכ"ל החברה גיל הירש (34) המתגורר בלפיד. הירש נחשב למנהל פיתוח תוכנה ותיק שכיהן כמנהל יחידת פיתוח באמדוקס לפני שייסד את פייס.קום. הוא גם נחשב לאחד ממייסדי ה"גראז'גיקס", מועדון יזמי הטכנולוגיה שאירח בישראל את מייסד גוגל סרגיי ברין ומייסדת ההאפינגטון פוסט, אריאנה האפינגטון.

 

שותף נוסף לרווחים הוא מנהל הטכנולוגיות של החברה יניב טייגמן (33), בעל תואר שני במדעי המחשב מאוניברסיטת תל־אביב, עוסק בתכנות מאז גיל 7, ועבד קודם לכן בכייבלוויז'ן כמהנדס אלגוריתמים לזיהוי עצמים על גבי שידורי טלוויזיה. נהנה נוסף הוא מנהל הפיתוח העסקי דן ברק (33), שעבד בסטארט־אפ בלוגרבייס במימונו של יוסי ורדי, שעסק בזיהוי וחלוקת בלוגים לפי נושא, וכן שימש כמהנדס בכיר בקלריזן.

 

מן העסקה צפויים להרוויח גם המשקיעים ובראשם מנוע החיפוש הרוסי יאנדקס שמחזיק 18.4% בחברה; דניאל רקנאטי, בנו של איש העסקים ליאון רקנאטי; יניב גולן, ממייסדי ידע שנמכרה ל־AOL; יריב גילת, לשעבר מנכ"ל ענקית האלגוטריידינג פינאל; אדן שוחט, שייסד עם גילת את הסטארט־אפ דלוון; ומוטי שנייברג, המחזיק בקרן גידור ומשקיע בחברות סטארט־אפ.

 

דובר פייסבוק באירופה, סטפנו הסה, אישר ל"כלכליסט" את קיום העסקה אך טען כי טרם נסגרה סופית. בהודעה רשמית מסר הסה, כי "משתמשי פייסבוק נהנים לחלוק תמונות וזיכרונות זה עם זה, והטכנולוגיה של פייס.קום היא הטובה ביותר כיום לצורך כך. העסקה הזו מצרפת לפייסבוק צוות מעולה יחד עם טכנולוגיה שניתן ליישמה לאורך זמן".

 

מנכ"ל החברה הישראלית גיל הירש סירב להתראיין אתמול בנושא ורק ציין כי הוא גאה מאוד בצוותו על ההישג. גם בבלוג הרשמי לא פירטה פייס.קום פרטים חדשים על העסקה, לבד מהעובדה שפייסבוק תאפשר לחברה להמשיך ולשמר בנפרד את הקוד שהיא מעבירה למפתחים חיצוניים כדי שאלה יפתחו אפליקציות משלימות לטכנולוגיית התיוג שפיתחה לתמונות. צוות פייס.קום חגג שלשום בערב במשרדיו שברחוב אחד העם בתל אביב, ואתמול זכו עובדיו ליום מנוחה.

 

ירון קרני, מנהל חממת הסטארט-אפים הפרטית בשדרות רוטשילד וממקימי "תל אביב אנג'ל גרופ", אירח את פייס.קום במשרדו בין השנים 2009 ל-2011. "הכרתי את החברה עוד כשהיתה צוות קטן של עובדים", אמר ל"כלכליסט", "הם עבדו הרבה וגדלו מהר מאוד. בראש ובראשונה מדובר באנשים טובים וחברים שהיו עוזרים לי בבחינת סטארט-אפים חדשים ותמיד היו נכונים לעזור ליזמים אחרים".

 

 

יש מי שלא מרוצה מהעסקה

 

התוכנה של פייס.קום מסוגלת לזהות 60% מהפנים בתצלומים ולתייג את שמות המצולמים, שיעור גבוה למדי אשר מתחרה בין השאר בתוכנה של גוגל. פייסבוק עצמה השיקה יישום דומה בדצמבר האחרון, אך הקפיאה אותו, בין השאר מחשש להפרת תנאי פרטיות הגולשים. הכנסותיה של פייס.קום נובעות מתשלום על השימוש בתוכנה, בין אם באמצעות רישיון תקופתי או בהתאם למספר החיפושים בתוכנה.

 

הסטארט־אפ, שהוקם ב־2007 השיק השנה את אפליקציית האייפון KLIK המאפשרת תיוג פנים תוך כדי צילום והעלאתו לרשתות החברתיות. לאפליקציה זו נרשמו עד כה יותר מ־100 אלף הורדות ובקרוב תשיק החברה גרסה לאנדרואיד. קודם לכן השיקה פייס.קום את PhotoTagger, אפליקציית פייסבוק הסורקת את התמונות באלבומי התמונות בחשבון הפייסבוק האישי, מזהה פנים של חברים ומאפשרת תיוג אוטומטי של שמות.

 

לא כולם מרוצים מהעסקה הנוכחית. "החזית האלקטרונית", עמותה אמריקאית למען פרטיות ברשת, פרסמה מכתב ובו היא מביעה את דאגתה: "פייס.קום אמרה כי המאגר שלה כולל כיום 40 מיליארד תבניות פנים, ועדיין לא ברור מה היא מתכוונת לעשות איתן", כתבה עורכת הדין של העמותה ג'ניפר לינץ'. "אנחנו כבר יודעים שהבולשת הפדרלית יכולה לבקש את התמונות האלה מפייסבוק לצרכיה שלה. המאגר של פייס.קום עשוי להגיע לשימושן של רשויות החוק ואפילו עסקים אם פייסבוק לא תנקוט את הצעדים הנדרשים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x