$
חדשות טכנולוגיה

אליסון: "לא יודע האם ג'אווה חינמית; שקלתי לקנות את RIM"

בנאום הפתיחה שלו במשפט מול גוגל, אמר מנכ"ל אורקל כי החברה בחנה ייצור טלפון אך נסוגה מכוונותיה; גוגל: "אורקל מנסה להרוויח מאנדרואיד, לא עשינו דבר שאינו כשורה"

הראל עילם 15:5818.04.12
לארי אליסון, מנכ"ל אורקל, נאלץ להודות הלילה (ד') כי הוא "אינו יודע" האם שפת התכנות ג'אווה זמינה בחינם או לא. אליסון היה האדם הראשון שעלה לדוכן העדים בבית המשפט המחוזי של צפון קליפורניה, ביום השני של המשפט המתוקשר העוסק בתביעת אורקל נגד גוגל.

 

ג'אווה נמצאת בלב הסכסוך בין שתי החברות. היא פותחה כפלטפורמת קוד פתוח על ידי חברת סאן, שנקנתה על ידי אורקל ב-2009. מערכת ההפעלה אנדרואיד מבוססת, בין השאר, על ג'אווה. בעוד שג'אווה עצמה מוצעת בחינם, אורקל מחזיקה בזכויות של רוב כלי הפיתוח המבוססים עליה ודורשת רישיון שימוש בהם. אורקל טוענת כי גוגל משתמשת ב-37 מכלי הפיתוח שלה ללא רישיון או תשלום, בעוד שגוגל טוענת כי היא משתמשת אך רק בקוד הפתוח של ג'אווה.

 

אורקל הגישה את התביעה במקור ב-2010, ואז דרשה סכום של 6.1 מיליארד דולר – אבל דרישה זו בוטלה על ידי בית המשפט בינואר האחרון. כעת החברה דורשת סכום של מיליארד דולר.

 

אליסון הגדיר את יצירת כלי הפיתוח של ג'אווה כ"אחד האתגרים הגדולים ביותר של החברה, שעליו אמונים המפתחים הבכירים והמנוסים ביותר שלנו". הוא הזכיר כי החברה מעסיקה כ-100 אלף עובדים ומשקיעה כ-5 מיליארד דולר בפיתוח תוכנה.

 

"ההשקעה הזאת לא הייתה אפשרית ללא זכויות יוצרים", אמר אליסון, וציין כי רוב חברות הטכנולוגיה רכשו רישיון שימוש בכלי הפיתוח שלה, כגון IBM, SAP ו-HP. בתגובה לשאלת עורך הדין של אורקל, דיוויד בויס, אליסון הוסיף: "החברה היחידה שאני יודע שלא רכשה אף רישיון שימוש של ג'אווה היא גוגל".

 

בנאום הפתיחה אורקל הקרינה מצגת שבה הופיעו תכתובות של בכירי גוגל מ-2005 עד 2009, שבמהלכן הם מודים כי יש להשיג רישיון שימוש בג'אווה - וכן דנים בדרכים שונות לעקוף את הרשיונות. אנדי רובין, מייסד אנדרואיד, אמר כי אחת מהאפשרויות היא "להמשיך להשתמש בג'אווה, גם אם ניצור אויבים לאורך הדרך". לפי המצגת, אורקל העתיקה חלק מהקוד של ג'אווה באופן מלא.

 

גוגל: "אורקל נכשלו ביצירת טלפון, ורוצים להרוויח מאנדרואיד"

 

אליסון ציין בדבריו שהוא שקל "ליצור טלפון ג'אווה" אבל הגיע למסקנה שזה "רעיון גרוע". בנוסף, הוא ציין כי ב-2009 הוא שקל לרכוש את פאלם – שנרכשה לבסוף על ידי HP – או את RIM, מפתחת מכשירי הבלקברי.

 

מנכ"ל גוגל, לארי פייג', ביטל אף הוא את טענות אורקל ואמר: "איני חש כי עשינו דבר שלא כשורה". עם זאת הוא הודה שידע על דיונים בין סאן ובין גוגל ב-2005 לגבי רכישת רשיונות שימוש, וכן הודה שקיבל פניות על כך מרובין.

פייג'. ידע על הדיונים מול סאן פייג'. ידע על הדיונים מול סאן צילום: בלומברג

 

עורך הדין של גוגל, רוברט וואן נסט, ציטט מכתב פנימי של אורקל ולפיו החברה רצתה לפתח סמארטפון משלה, אבל "אין לה את המומחיות הנדרשת לכך". הוא הוסיף כי אליסון פנה לגוגל במטרה לפתח טלפון חכם במיזם משותף, ואף הראה סרט שבו אליסון מודה כי אורקל "מוחמאת" מכך שגוגל בחרה להשתמש בג'אווה.

 

וואן נסט רמז בדבריו כי אליסון בחר לתקוף את גוגל לאחר שלא הצליח לנכס לעצמו את אנדרואיד. "הם ניסו ליצור טלפון ונכשלו. עכשיו הם רוצים לקחת חלק מרווחי אנדרואיד, בלי שעשו שום דבר על מנת להצדיק זאת".

 

עורך הדין ציין כי חברת סאן לא התנגדה לאנדרואיד, ומנכ"ל סאן בעבר, ג'ונתן שוורץ, אף שיבח את מערכת ההפעלה. "ג'אווה היא שפת תכנות פתוחה, והיא נמצאת ברשות הכלל כבר שנים. כל כלי הפיתוח שאתם שומעים עליהם הם חלק משפת התכנות. בלעדיהם אי אפשר להשתמש בה", אמר.

 

הוא הוסיף כי מתוך 15 מיליון שורות הקוד של אנדרואיד, עורכי הדין של אורקל מצאו רק 9 שורות שנלקחו מג'אווה, והסביר גם את השורות הללו: "הם נכתבו בעבר על ידי עובד גוגל שעבד פעם בסאן. הוא עשה טעות, ואותן שורות קוד לא היו צריכות להיות שם".

 

גוגל העלתה בעבר טענה דומה בהקשר לתביעות שהוגשו נגדה בנושא פרשת סטריט ויו, שבה נחשף כי מכוניות צילום הרחובות שלה אוספות מידע מרשתות WiFi לא מאובטחות. היא תלתה את האשמה בקוד שנכתב על ידי אחד מעובדיה, אבל סירבה לחשוף את זהותו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x