$
גיקיפדיה

להעביר ערוץ ב-12 לחיצות: למה השלט הרחוק כל כך מסובך?

בסך הכל רציתם לראות מה התוכנית הבאה ונתקלתם בשורה של כפתורים מיותרים ולא ברורים? זו לא טעות - היצרנים מעדיפים לפתח שלט מורכב, שיכלול כמה שיותר פונקציות

עומר כביר 15:0104.04.12
  • יש לכם שאלות טכנולוגיות לגיקיפדיה? שלחו אותן לאימייל tech@calcalist.co.il
  • לכתבה הקודמת בסדרת גיקיפדיה: האם נגן המוזיקה שלכם יכול להפיל מטוס?
  •  

     

    תרימו לרגע את השלט הרחוק של yes או של HOT. אם אין שם לפחות שלושה כפתורים שאין לכם מושג מה הם עושים, נראה שאתם יחידי סגולה יוצאי דופן. בעוד שההתקדמות הטכנולוגית הפכה את המוצרים השונים שבהם אנו עושים שימוש לפשוטים וברורים יותר, נראה שהשלטים הרחוקים המודרניים הופכים דווקא למסובכים ולמורכבים יותר, עם מספר לא ברור של יכולות וכפתורים.

     

    למרבה ההפתעה, לא מדובר כאן בטעות או במקריות. "השלט הרחוק מסובך מכיוון שהוא רב־שימושי", מסביר ל"כלכליסט" אבי הראל, יועץ לתקני שימושיות ויו"ר ועדת התקינה לשימושיות במכון התקנים הישראלי. "השלט כולל הרבה פונקציות שהמשתמש לא צריך אותן ברגע נתון לביצוע משימה כלשהי", הוא מסביר, אלא בכמה מקרים נקודתיים או מקשים שמיועדים לפעולות תחזוקה שמבצעים טכנאים.

     

    מצב זה, אומר הראל, יוצר שתי בעיות. "הראשונה: המשתמש מחפש פונקציה שהוא צריך. קשה לו למצוא אותה, יש הרבה כפתורים על המכשיר והוא לא יודע מה יענה על הצורך שלו באותו הרגע.

     

    הבעיה השנייה נובעת מהראשונה: מכיוון שהוא לא יודע בדיוק על מה ללחוץ, הוא מנסה כל מיני כפתורים. לכפתורים יש פונקציה משלהם, אבל ברגע שהוא לחץ עליהם, הוא לא יודע מה המשמעות שלהם ויכול לשבש את המשך התפעול של המכשיר. זו הבעיה החמורה יותר. את הראשונה אפשר לפתור על ידי ניסוי וטעייה, אבל השנייה יכולה להשבית את המכשיר לגמרי".

     

    שלט לטלוויזיית גוגל TV של סוני, שעורר ביקורות שליליות על המכשיר שלט לטלוויזיית גוגל TV של סוני, שעורר ביקורות שליליות על המכשיר צילום: בלומברג

     

    כפתור לכל טכנאי

     

    לדברי הראל, הסיבה לכך שיש הרבה כפתורים מיותרים בשלט היא "שחלקם מיועדים למצבי תחזוקה. למשל, אם אתה מזמין טכנאי הביתה, יש כפתורים שהוא יודע איך לתפעל. אם אני ניגש לכפתור הזה ומפעיל אותו, אני עלול לפגוע בפעילות המכשיר. בנוסף, יש פונקציות חכמות שמיועדות למשתמשים מתקדמים שרוצים להוציא את מקסימום התכונות מהמכשיר, לשלוט בעצמם בדברים שמתבצעים אוטומטית. הם בדרך כלל ישחקו עם זה עד שימצאו מה לעשות".

     

    הראל מוסיף כי  לשלטים המסובכים יש השפעה יקרה על הפעילות של ספקי שירותים ועל שירות הלקוחות שלהם. "אלפי אנשים מתקשרים מדי יום בגלל בעיות בשלט. HOT ו־yes מבזבזות על זה הון תועפות בשירות לקוחות, וזה חלק מהסיבה שצריך לחכות היום חצי שעה למענה. כשהשלטים עוצבו, הם לא הבינו שצריך לתת את הדעת למגבלות של המשתמש".

     

    יש פתרון למצב הזה: תקן שיקבע עיצוב ומבנה אחיד לשלטים ובכך יקל משמעותית על המשתמשים, גם אם השלטים עצמם לא יהיו פשוטים יותר - שכן במקרה זה לא יהיה צורך ללמוד יותר משלט אחד. "לתקן יש יתרונות, אבל יש לו מחיר - הוא מגביל את ההתפתחות הטכנולוגית", מוסיף הראל. "צריך למצוא שביל זהב: עיצוב אחיד שכולם יכירו, אך שלא יהיה מגביל מדי וימנע גמישות".

     

    למרבה הצער, תקן מסוג זה לא נראה באופק, אף שהשלט הרחוק כבר בן 114 שנה (השלט הרחוק הראשון פותח על ידי ניקולא טסלה ב־1898) ונמצא בשימוש מסחרי מאז שנות השלושים של המאה הקודמת. "התעשייה והציבור נותנים לזמן לעשות את שלו, מה שיתפוס הוא מה שיהיה התקן", מסביר הראל.

    בטל שלח
      לכל התגובות
      x