$
מדעי החיים וקלינטק

חברת הביוטק טראנספארמה צפויה להיסגר: חלק ניכר מהעובדים פוטרו

החברה נחשבה לאחת המבטיחות ביותר בענף התרופות המקומי, אך ניסוי כושל גרם להפסקת שיתוף הפעולה עם ענקית התרופות איליי לילי. טראנספארמה כבר פיטרה חלק מ-60 העובדים שמועסקים בה

אסף גלעד 12:4206.03.12
תדהמה בענף הביוטק המקומי: טראנספארמה, אחת החברות הפרטיות המבטיחות ביותר בענף התרופות המקומי, עומדת בפני חידלון וככל הנראה צפויה להיסגר ולמכור את נכסיה. בשבועות האחרונים פוטרו חלק מבין 60 עובדיה, לאחר שענקית התרופות איליי לילי הודיעה לטראנספארמה על הפסקת שיתוף הפעולה בין שתי החברות. בקופת המזומנים של החברה מצויים עוד מיליוני דולרים, ובימים הקרובים עתיד דירקטוריון החברה לקבוע את עתידה.

 

בשיחה טלפונית סירבה דפנה חפץ, מנכ"לית טראנספארמה להתייחס לדברים, אך אתמול (ב') היא אמרה כי "הוחלט שלא להמשיך את הפעילות של החברה, פיתוח תרופות ביולוגיות, ולמכור אותה. ברגע שהסיכון גובר על הסיכוי, אם מסתכלים על משך הזמן שהחברה קיימת והכספים הדרושים לה, זה היה גדול מדי לחברה ישראלית להמשיך ולהתקיים בצורה שהתחילה בה, לכן הוחלט מה שהוחלט".

 

טראנספארמה הישראלית, חברת סטארט-אפ פרטית, נחשבה עד לאחרונה לאחת המובילות העולמיות בפיתוח תחליפים לאי-הנעימות הכרוכה בזריקה. טראנספארמה פיתחה מכשיר בגודל עט בעל אלקטרודות המוצמד אל העור, אשר גורם להתרחבות הנקבוביות בטכנולוגיה המזכירה מיקרוגל ומאפשרת לעור לקלוט באמצעות מדבקה מולקולות גדולות שבאופן רגיל לא היו יכולות להגיע אליו.

 

פוטנציאל השוק של טראנספארמה נחשב מרשים: עד שנת 2004 שוק הולכת התרופות צפוי לגלגל קרוב ל- 200 מיליון דולר, כאשר מרכיב מרכזי בו מתייחס לתרופות ביולוגיות הניתנות כיום דרך זריקה.

 

נחשבה לאחת המובילות העולמיות בפיתוח תחליפים לזריקה נחשבה לאחת המובילות העולמיות בפיתוח תחליפים לזריקה צילום: shutterstock

 

הניסוי הכושל שערכה עם איליי לילי, שהביא את האחרונה לוותר על השותפות בין שתי החברות, עסק בפיתוח מולקולות לטיפול באוסטאופורוזיס. בתמורה לרישיון לפיתוח המוצר טראנספארמה קיבלה מאלי לילי תשלום ראשוני בגובה 35 מיליון, דולר והיתה אמורה לקבל גם תשלומי ביניים עבור אבני דרך במהלך הפיתוח, ותשלומי אבן דרך ותמלוגים בעקבות מסחור של המוצר.

 

בטווח הארוך היתה אמורה המולקולה להחליף את התרופה הפופולרית של איליי לילי כיום, פורטאו. אילו הניסוי היה עובר בהצלחה, מקבל את אישור ה FDA ומשווק בעולם, היתה אילי לילי אמורה להזרים לטראנספארמה חצי מיליארד דולר. לפי מקורות המקורבים לחברה, הניסוי כשל בגלל התנהלותה של אילי לילי. לטענת מקורבים אחרים, טרם נערך תחקיר משמעותי שישפוך אור על נסיבות כישלון הניסוי.

 

"ההחלטה של איליי לילי היתה שוק"

 

חפץ אמרה אמש כי ההסכם עם אילי לילי היה "הדבר הכי טוב שקרה לנו והכי רע. החוזה הזרים לנו 35 מיליון דולר, נתן לנו מקצועיות רבה, פיתחנו מערכות רפואיות אבל לא היה לנו מספיק נסיון בתרופות. מבחינתנו ההחלטה של איליי לילי להפסיק את ההתקשרות עמנו היתה שוק. לפני כן, עשינו שישה ניסויים עם התרופה הזו וכולם הראו תוצאה משמעותית. היינו משוכנעים שהסיבה היתה תפעולית ולא מהותית, אבל חברת התרופות לא הסכימה לחזור על הניסוי".

 

טראנספארמה ריכזה מאחוריה במרוצת השנים נבחרת משקיעים שכללו את רותי אלון מפיטנגו, רונית בנדורי מאוורגרין ויוסי גרוס, יזם סדרתי וממייסדי החברה. מלבד 35 מיליון הדולר שקיבלה מאילי לילי, גייסה החברה 34 מיליון דולר ממשקיעים כגון פיטנגו, אוורגרין, ויטהלייף, ארגונאוט, ביומדיקל אינבסטמנט, שרם-פודים טכנולוגיות והמשקיע הסדרתי זוהר גילון.

 

בשנה שעברה, הצליחה טראנספארמה להחדיר אל מתחת לעור ושלא באמצעות זריקה את תרופת הקלציטונין, המטפלת במחלות שריר-שלד כמו דלקת מפרקים ניוונית או כאבים הנובעים ממחלות שלד.הניסוי המוצלח בקלציטונין, שסיים את Phase 1, הצטרף לניסוי נוסף שסיימה השנה טראנספארמה במולקולות לטיפול בסוכרת מבוגרים בשלב מוקדם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x