$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: מצטערים, הממשלה הפילה את האתר שלך

ישראל נכנסה לפאניקה בגלל האקרים שמפילים אתרי ממשל, אבל בבלארוס הממשלה היא זו שפוגעת באתרים של מתנגדיה. וגם: למה לגוגל יש כל כך הרבה צרות משפטיות?

יוסי גורביץ 13:4416.02.12

בבלארוס סובייטית, ממשלה מפילה אתר 

 

מתקפות האקרים נגד אתרים ממשלתיים עולות בתקופה האחרונה לכותרות מדי פעם, אבל יבגני מורוזוב רוצה שתדעו שהחץ עובד גם בכיוון ההפוך. מורוזוב, בספרו The Net Delusion, מציין שהמשטרים האפלים של מזרח אירופה – לידיעת הקורא אביגדור ליברמן, מורוזוב הוא גולה מבלארוס – מצאו שהשיטה היעילה באמת להשתקת מתנגדים ברשת היא לא לרצוח אותם, מה שמפנה אליהם מיד המון תשומת לב והופך אותם לקדושים מעונים.

 

לא, עדיף לארגן התקפות DDoS נגד האתרים שלהם. מתנגד המשטר, שגם כך מסתכן בכתיבת הטקסטים שלו ומתנתק יותר ויותר מאנשים "שפויים" שלא מבינים למה הוא חייב להיכנס עם הראש בקיר, מגלה שאחרי כל המאמץ אף אחד לא יכול לקרוא אותו. זה השלב שבו רבים מהם נשברים.

 

ההיגיון הזה לא מוגבל למשטרים מזרח אירופאיים שעוד לא שינו את שמו של הק.ג.ב לראשי תיבות מאיימים פחות, כמו בבלארוס. התקפת DDoS, החוסמת את הגישה לאתר מבלי שיהיה צורך לחדור אליו בפועל, היא הכלי האולטימטיבי לסתימת פיות – ודו"ח של חברת Arbor מראה שהרצון להתקפה פוליטית או אידיאולוגית הוא הסיבה העיקרית (עם 35%) למהלך כזה.

 

זה נכון לגבי טרוריסטים מקוונים נוסח אנונימוס כפי שזה לגבי ה"האקר הסעודי" וכפי שזה נכון לגבי בלארוס. אחרי הכל, מהי המשמעות של הפלת אתר שאתה לא אוהב? לא הצלחת להביס אותו בוויכוח, אז אתה סותם לו את הפה, כי אתה בריון ואתה יכול. הסיבה השניה בחשיבותה להתקפות DDoS, עם כ-32%, היא ונדליזם ישן ורע.

 

ההתקפות הללו הופכות למתוחכמות יותר ויותר, מציין הדו"ח, והן מהוות סכנה מיוחדת לתשתית החדשה של הרשת, IPv6, שעדיין איננה ערוכה להתמודד עם התקפות מסיביות. לתשומת לבכם, מומחי אבטחת מידע.

 

בקונגרס כועסים, אפל מתקפלת 
טים קוק. אפל מנסה להרגיע טים קוק. אפל מנסה להרגיע צילום: בלומברג

 

מי אמר שאפל לא לומדת שום דבר מפייסבוק? אחרי שתיקה בת כשבוע, החברה התייחסה אמש (ד') לסערה סביב העובדה שהיא מתירה לאפליקציות לבזוז בעליצות את ספר הטלפונים של המשתמשים. לדברי אפל, היא מתכוונת לשנות בקרוב את המדיניות הזו ולהפסיק את החגיגה.

 

כזכור, האפליקציה החברתית פאת' נתפסה על חם כשהיא מעתיקה את ספרי הטלפונים של משתמשי iOS לשרתים שלה, אף על פי שבעבר אמרה שהיא לא עושה שום דבר כזה (אחר כך היא טענה שזו היתה הצהרה נכונה לשעתה ושהיא החלה לגנוב את המידע רק אחר כך). התפתח מחול שדים, ואז התברר שפאת' לגמרי לא היתה היחידה בתחום.

 

אז אתמול נכנס הקונגרס האמריקאי לעין הסערה, וכמה חברים שלחו לאפל מכתב מנומס שבו הם הודיעו שהם רוצים לדעת מה לעזאזל היא חושבת לעצמה. בתגובה, מיהרה אפל להודיע שתוך זמן קצר – שלא פורט – אפליקציות שרוצות לשתות את המידע של המשתמש יצטרכו להודיע לו על כך במפורש.

 

אפל אף טענה בתגובתה שאפליקציות שלא הודיעו על העתקת ספר הטלפונים פעלו בניגוד לתנאי השימוש שלה. מה שכמובן מעלה את השאלה מדוע החברה שאכפה באדיקות את הקוד הפוריטני שלה – צריך להזכיר שוב שהיא צינזרה מילונים ומחזות קלאסיים? – היתה הרבה יותר אגבית בשמירה על פרטי הלקוחות שלה. באופן אירוני, בדיקה מעלה שדווקא אפליקציות בלתי מאושרות, שאפל נלחמת בהן והן נמכרות רק בחנויות בלתי רשמיות, שומרות יותר על פרטיות המשתמשים

 

עכשיו, הסיבה הרשמית שאפל בכלל מפעילה את האפסטור, ומפקחת עליו, היא כדי שתוכל לוודא שהלקוחות לא נפגעים מהאפליקציות. באופן הרבה פחות רשמי, כמובן, הסיבה היא 30% שגובה אפל על כל מכירה. פעם היא טענה שהכסף הזה משמש רק לצרכי תחזוקת החנות, תירוץ שנעלם בשקט כשמכירת אפליקציות הפכה לענף מכניס מאוד של אפל. ועכשיו מסתבר ששלושים שקלי הכסף האלה לא קונים למשתמש הגנה מפני חשיפת המידע שלו. נהדר.

 

מיקרוסופט תחזק את מדורי הרכילות?
 

מיקרוסופט יוצרת כלי חדש, msnNOW, שצפוי לתת פייט לגוגל טרנדס ולגוגל ניוז. הוא אוסף את הסיפורים המקודמים ביותר ברשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר, משלב עם התוצאות של בינג ושל אתר החדשות BreakingNews.com, ומציג את הסיפורים החשובים ביותר שמתרחשים בכל רגע – על פי הכרעתם של גולשים ברחבי העולם. את התוצאות שלו אפשר למצוא בפייסבוק, באתר עצמאי, או על מכשיר הסלולר הקרוב למקום מגוריכם.

 

זו יכולה להיות בעיה אמיתית מבחינתה של גוגל: עכשיו, כשהחיפוש שלה הפסיק להיות אוניברסלי והוא מותאם-משתמש, היכולת שלה לקבל משוב על מה שבאמת מעניין את הגולשים מתערפלת. פייסבוק היוותה איום על גוגל משום שהתוצאות שלה הופכות, ככל שיש לה יותר משתמשים, ליותר יעילות: אנשים רוצים לדעת מה חבריהם חושבים על משהו. עכשיו מיקרוסופט, אחת המשקיעות המוקדמות בפייסבוק שמקיימת עמה שיתוף פעולה הדוק, לוקחת את זה לתחום החדשות.

 

msnNow. יקלקל לגוגל? msnNow. יקלקל לגוגל? צילום מסך: msnnow.com

 

אבל מעבר לדיווח מירוץ הסוסים מביצת הטכנולוגיה, זו ידיעה עם חשיבות של ממש: ארגוני חדשות צפויים לגלות בקרוב שאם הם לא יתאימו את התוכן שלהם לזה שמעניין את הגולשים, הם יהפכו לבלתי רלבנטיים. זה עלול לגרום לעוד הורדה של רמת השיח, לעוד התמקדות ברכילות ובעולם הסלבריטאים ובתמונות פורנו רך.

 

זה מצב של ביצה ותרנגולת: ספקי החדשות מנחשים שהקהל רוצה יותר רפש, אז הם מספקים אותו. הבעיה היא שהצופים לא אומרים "איכס, תנו לנו משהו מאתגר יותר". וכשזה לא קורה, מה שנתפס כמכנה המשותף יורד יותר. עם קצת מזל, הכלי של מיקרוסופט ימשוך קוראים מעורבים יותר, מה שעשוי להעלות את הרמה הכללית – אבל כנראה שלא בשלב הראשוני.

 

ואם כבר הזכרנו את גוגל...

 

למה יש לגוגל המון צרות משפטיות?

 

לעתים נראה שהתפקיד העיקרי של גוגל הוא לספק תעסוקה לעוכרי דין. היא מעורבת בשלל חזיתות של מלחמת הפטנטים, כשלפחות במקרה אחד – זה של אורקל – מייל שלה חשף שבכירי החברה היו לכאורה מודעים לכך שהם עוברים על החוק ולא היה אכפת להם מזה יותר מדי. היא מנהלת כבר ארבע שנים בערך מאבק עקשני על זכותה לגזול את פרי עמלם של סופרים מבלי לשלם להם, בתירוץ היצירתי שאם היא סרקה יצירה, זו יצירה חדשה ועכשיו היא שייכת לה.

 

רוצים עוד? גוגל מנהלת מאבקי הגבלים עסקיים בכל אחת מחמש היבשות המאוכלסות. החברה שילמה לאחרונה חצי מיליארד דולר כקנס על כך שהיא הריצה פרסומות בלתי חוקיות. פרקליטיה עבדו שעות נוספות כדי לחלץ אותה מפרשת הריגול בסטריט ויו, כשהתירוץ החדשני שלהם היה שתוכנת הריגול שחדרה למערכות WiFi ושתתה סיסמאות פותחה בעצם על ידי מהנדס בודד, שפעל על דעת עצמו – גם אם היא נמנעה מלציין את שמו, להסגיר אותו לרשויות החוק, לפטר או להוכיח שמהנדס כזה בכלל קיים והוא לא פרי דמיונו של עובד יצירתי במיוחד בפירמה המשפטית לוציפר, בעל זבוב ובניו.  

לארי פייג' וסרגיי ברין. רוקדים בין משפטים לארי פייג' וסרגיי ברין. רוקדים בין משפטים צילום: בלומברג

 

למה כל זה קורה? הסיבה לכך, אומר סקוט קלילנד, היא ש"להנהגה של גוגל לא אכפת יותר מדי מהחוק או התקדימים". קלילנד חיבר את הספר Search and Destroy, שמסביר מדוע אי אפשר לסמוך על גוגל, כך שאפשר לומר בזהירות שהוא לא מאוהדיה של החברה. אבל במקרה הזה הוא מצטט עוכר דין בכיר של גוגל, באמירה שמופיעה בספר In the Plex.

 

אנחנו יודעים שהמנכ"ל הנוכחי של גוגל, לארי פייג', קיבל המלצה מאחד המהנדסים שלו שאין תחליף לפטנטים של ג'אווה, ושעל כן על החברה להכנס למשא ומתן עם סאן על השימוש בהם. הנהלת גוגל התעלמה מההמלצה ופשוט עשתה בפטנטים של סאן כרצונה. עכשיו היא נתבעת על כך. אנחנו יודעים שפייג' סומן על ידי משרד המשפטים האמריקאי כמי שידע שגוגל מפרסמת תרופות לא חוקיות בארה"ב, והחליט לפרסם אותן בכל זאת.

 

העובדה שבראש החברה עומדים אנשים ש, איך נגיד בעדינות, מתייחסים בגמישות לחוקים, יכולה להסביר מדוע גוגל נחקרה על הפרת חוקי ההגבלים העסקיים בכל אחת מארבע השנים האחרונות, ומדוע היא מנהלת בארבע יבשות מאבקים משפטיים שמטרתם להוכיח שהיא לא פוגעת בפרטיות. גוגל, בקצרה, מתנהגת כמי שעומדת מעל לחוק. הגיע הזמן לפרק אותה.

 

קצרצרים

 

מג וויטמן, המנכ"לית החדשה של HP, ניסתה לשכנע את באי אחד הכנסים של החברה שלמערכת ההפעלה הצולעת שלה, webOS – מערכת שנראה ש-HP עצמה עוד לא החליטה סופית מה לעשות בה – יש עתיד. הדרך אל העתיד הזה, עם זאת, נראית מפותלת משהו. לטענת וויטמן, רכישת מוטורולה על ידי גוגל תהפוך את אנדרואיד למערכת סגורה. זה אמור לאפשר ל-webOS, שעד כה זכתה לאמונם של פחות מ-2% מהמשתמשים, לצמוח ולאיים על אנדרואיד תוך ארבע שנים. נו. שמעתי טיעונים משכנעים מאלה.

 

המורדים הסורים עוד לא ניצחו את המשטר של אסד, אבל הם כבר עוסקים במרץ בשכתוב ההיסטוריה – לפחות כפי שהיא משתקפת במפות גוגל. המורדים מסירים את שמותיהם של השליטים לבית אסד משלל אתרים על המפות, ומציבים במקומם את שמותיהם של מנהיגי המורדים. שינוי כזה של ההיסטוריה מתרחש בדרך כלל אחרי שהמשטר השנוא מופל, לא לפני כן. העובדה שזה מה שהם עושים כבר עכשיו עלולה להעיד שסוריה עומדת להחליף שליטים, אבל לא צורת משטר.

 

רבותי, מהפך: עד סוף השנה הנוכחית, כדור הארץ יהיה מאוכלס על ידי יותר מכשירים סלולריים מאשר בני אדם. כך, על כל פנים, מעריכה סיסקו. היא גם אומרת שעד 2016 נחלוק את הכוכב הירוק לשעבר עם 10 מיליארד מכשירים מחוברים לרשת. כל זה אומר שהתעבורה הסלולרית הולכת להיות הרבה יותר עמוסה: התעבורה הסלולרית כבר עלתה ב-2011 עלתה פי שמונה על סך תעבורת הרשת בשנת 2000. הדו"ח של סיסקו מעריך שעד שנת 2016, 60% ממשתמשי הסלולר ייצרו כל אחד תעבורה בנפח של גיגה-בייט או יותר.

 

בקרוב: יותר מכשירי סלולר מאנשים בקרוב: יותר מכשירי סלולר מאנשים צילום: רויטרס

 

תחליף הרשת החברתית של גוגל, גוגל+, ממשיך לדשדש. מהנתונים עליה עולה שהיא בעיקרה רשת לגברים: כשני שליש מהמשתמשים שלה, שלא עושים שם יותר מדי, הם גברים. בפייסבוק נשים מהוות 55% מכלל המשתמשים (או, אם העברית היתה שפה פחות פטריארכלית, מהמשתמשות). על פי מחקר שנערך לאחרונה, גולשים מגיעים לגוגל+ לא כי זו רשת חברתית מי יודע מה, אלא כי הם משתמשים בשלל מוצרי גוגל אחרים, בהם ג'ימייל ומכשירי אנדרואיד. עיקר הגולשים מגיעים מארה"ב והודו, כאשר שיעור מרשים במיוחד מגיע מעיר ההייטק ההודית בנגלור: היא אחראית ל-3.86% מכלל משתמשי גוגל+.

 

למועמד הרפובליקני היורד בסקרים, מיט "עמדה? אני?" רומני יש בעיית גוגל רצינית. התוצאה השלישית בחיפוש גוגל אחרי שמו היא אתר בשם spreadingromney.com, שמגדיר את "רומני" כ"1. להטיל צואה באימה. 2. המושל לשעבר מיט רומני". ההתייחסות היא לתקרית מביכה במיוחד בעברו של רומני, והפעיל האחראי לאר די מרוצה מפצצת הגוגל שלו – יותר ויותר אנשים קישרו אל האתר ככל שרומני העפיל בסקרים.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x