$
אינטרנט

"כך חשפתי את 1,222 העמודים שפייסבוק אספה עליי"

הצעיר האוסטרי מקס שרמס ביקש מהרשת החברתית את כל המידע שאספה עליו ונדהם לקבל קובץ עצום בגודלו. בראיון ל"כלכליסט" הוא מספר על הקמפיין שבו קרא לצמצום כמות המידע שהרשת החברתית אוגרת, ועל הפגישה שתתקיים היום, שבה ייצג את כלל המשתמשים בדיון עם בכירי החברה

יואב בורנשטיין, לונדון 08:5306.02.12

מקס שרמס, סטודנט למשפטים (24) מאוסטריה, הפך לאחד הסיוטים הגדולים של פייסבוק: לפני כשנה הוא ביקש מהרשת החברתית לקבל את כל המידע האישי שאספה עליו, כפי שמאפשר לו החוק האירופי. אחרי שהתעקש על זכותו, קיבל בדואר דיסק עם קובץ PDF שכלל לא פחות מ־1,222 עמודים, הוכחה שפייסבוק מכיר את שרמס טוב כמעט כמו שהוא מכיר את עצמו. המידע, שהצטבר בשלוש שנים של שימוש ברשת החברתית, היה יכול להסב נזק עצום לו נפל לידיים הלא נכונות.

 

"כשקיבלתי את הדיסק הייתי די נסער", הוא מספר בראיון ל"כלכליסט", "לא הבנתי למה אף אחד לא עושה שום דבר בעניין אף שלמעשה איסוף המידע של פייסבוק אינו סוד גדול". מקס וחבריו החליטו להגיש בעצמם תלונה לרגולטור שאמור לפקח על פייסבוק ולהתחיל קמפיין שנקרא "אירופה נגד פייסבוק", שמתנהל ברובו באמצעות האתר www.europe-v-facebook.org.

 

מה מצאת בקובץ שהפתיע אותך?

"וואו, היו המון דברים אבל מה שהיה מעניין במיוחד הוא המידע שמחקתי ועדיין היה שם. הקובץ שקיבלתי חולק ל־57 קטגוריות של מידע. חלק מהן מכילות רק מידע שנמחק. לדוגמה, יש קטגוריה שנקראת 'חברים שהוסרו'. היא כוללת את כל החברים שמחקת, מתי מחקת אותם ועוד. גם כל ההודעות שמחקתי היו בקובץ".

 

למעשה, בקובץ שקיבל שרמס היו יותר קטגוריות מידע שפייסבוק אוסף על משתמשיו ללא ידיעתם מאשר כאלו הגלויות לכולם, כמו סטטוסים, חברים או תמונות שהועלו. "אם אתה מעלה תמונה לפייסבוק אז ברור שהיא תהיה מאוחסנת אצלם", אומר שרמס, "אבל קטגוריה נוספת שקיימת נקראת 'מיקום אחרון' ובה הם מרכזים את כל האינפורמציה לגבי איפה אתה נמצא. אני, למשל, מעולם לא השתמשתי ב־GPS ולא עשיתי 'צ'ק אין' לשום מקום, אבל למרות זאת קווי האורך והרוחב של האוניברסיטה שבה למדתי מופיעים כ'מיקום האחרון'. גם זה היה די מפחיד".

  

מקס שרמס ועותק מודפס של המידע שקיבל מפייסבוק מקס שרמס ועותק מודפס של המידע שקיבל מפייסבוק

 

אז הם מצליבים מידע ממקורות שונים כדי לקבוע את המיקום האחרון שלך?

"כן. הם משתמשים למשל בכתובת ה־IP שבאמצעותה התחברת בפעם האחרונה. פייסבוק יכולים לדעת שהכתובת הזאת שייכת לאוניברסיטה. דרך נוספת היא אם תויגת על ידי מישהו. אם לדוגמה מישהו צילם אותך בסמארטפון, והשתמש ב־geo-tagging כדי לתייג אותך בתמונה, פייסבוק נעזרת במקום שבו התמונה צולמה כדי לדעת שהיית במקום מסוים בזמן מסוים. אם הוזמנת לאירוע דרך פייסבוק הם יכולים להשתמש בכתובת שלו כדי לקבוע את המיקום שלך".

 

הרגולטור נגד פייסבוק

 

התמונה שמצייר שרמס היא מפחידה. לא רק שפייסבוק אוספת על משתמשי הרשת החברתית כמויות עצומות של מידע, אלא היא גם מסרבת למסור אותו למבקש אף שחוקי האיחוד האירופי מחייבים אותה לעשות זאת. שרמס וחבריו הגישו 22 תלונות נגד פייסבוק לנציבות הגנת המידע באירלנד (DPC), שם נמצא המטה האירופי של החברה. דו"ח הנציבות, שהתפרסם בדצמבר, בדק תלונות רבות נגד הרשת החברתית. בין היתר, קבעו מחברי המסמך ששימוש במידע שנאסף בלחיצה על לייק בפייסבוק לצורכי פרסום הוא לגיטימי, אך המשתמשים צריכים להבין כי זה מה שנעשה.

 

בנוגע לתלונותיו של שרמס, ציין הרגולטור כי פייסבוק חייבת לספק כל מידע אישי שמוחזק בשרתיה בתוך 40 יום. יותר מ־40 אלף משתמשים של הרשת החברתית הגישו בקשה לקבלת המידע וקיבלו רק חלק ממנו, ללא הנתונים הנסתרים שפייסבוק שומרת ברקע. בעקבות פניית הרשויות באירלנד, פייסבוק נאותה לציית לחוק ותאפשר בהדרגה למשתמשים לראות את כל המידע שהיא שומרת עליהם. בנוסף, הרשת החברתית הסכימה להגביל את שמירת המידע שהמשתמש מחק, או מידע שאין לשמירתו מטרה ברורה. נציבות הגנת המידע של אירלנד, שתקציבה ומשאביה מוגבלים, תבדוק בעוד חצי שנה אם ההנחיות יושמו.

 

באיחוד האירופי מגבשים בימים אלה רפורמה בחוקי הפרטיות, שתכלול את "הזכות להישכח": משתמשים יוכלו לבקש מחברות למחוק את המידע עליהם אם אין סיבה מוצדקת לשמור אותו. נוסף על כך, החוק יחול גם על חברות מחוץ לאירופה המציעות את שירותיהן לאזרחי האיחוד. חברות שלא יצייתו לחוק ייקנסו במיליון יורו או ב־2% מהכנסותיהן הגלובליות. ענקיות אינטרנט אמריקאיות כמו פייסבוק וגוגל הביעו התנגדות לרפורמה, והביעו חשש שהיא רק תגדיל את הבירוקרטיה.

 

היה לך קל להשיג את המידע מפייסבוק?

"ממש לא. החלפתי איתם 22 אימיילים לפני שקיבלתי את המידע. בין היתר הם טענו שאני משתמש באמצעי זיהוי מזויפים ושבעצם אני עובר על החוק. השתמשתי בדרכון האוסטרי שלי, אבל מהרגע שהגשנו את התלונות באירלנד, פייסבוק התחילו להתנהג באופן קונסטרוקטיבי. יש לנו חילוקי דעות בנושאים רבים אבל בסך הכל הדיון שמתנהל הוא חיובי".

 

היום ייפגשו שרמס ושותפיו לקמפיין עם בכירים מפייסבוק כדי ללבן איתם את התלונות שהגיש. על פי דרישת החוק האירי, שני הצדדים צריכים לנהל משא ומתן והנציבות האירית להגנת המידע תכריע לאחר מכן. "זה סוג של אבסורד שקבוצה של סטודנטים צריכה לדבר בצורה כזו עם חברת ענק בינלאומית", אומר שרמס, "מצדנו ננסה לפתור כמה שיותר בעיות, אבל לא נזנח אף אחת מהתלונות כי אנחנו לא מרגישים שיש לנו מנדט לעשות את זה".

 

הכניסה למטה פייסבוק בקליפורניה. מה היא יודעת עליכם? הכניסה למטה פייסבוק בקליפורניה. מה היא יודעת עליכם? צילום: בלומברג

 

עדיין פעיל ברשת החברתית

 

למרות המאבק שהוא מנהל ברשת החברתית, שרמס עדיין משתמש בה בדבקות. "הרבה אנשים אומרים לי: 'אם אתה לא אוהב את זה, פשוט אל תהיה בפייסבוק', אבל אני חושב שזו מדיה מגניבה. אלו לא המשתמשים שעושים טעויות אלא החברה, ולכן אני לא חושב שאנחנו צריכים להשתנות, אלא פייסבוק. זו גם הסיבה שאני לא רוצה למחוק את החשבון שלי. רשתות חברתיות זו טכנולוגיה מדהימה באופן כללי, אך הבעיה היא שיש חברה שהיא למעשה מונופול עולמי.

 

"הרבה מהמחלוקות שיש לנו עם פייסבוק ייפתרו אם תהיה תחרות אמיתית בתחום הרשתות החברתיות. כרגע אתה יכול להצטרף לרשת אחרת, אבל איש מהחברים שלך לא יהיה שם. לדעתי, מה שצריך הוא רשת פתוחה שתעבוד כמו דואר אלקטרוני - רשת שבה אני יכול לבחור את הספק שלי, אבל אני עדיין יכול לשלוח לספק אחר. פייסבוק, מבחינה זו, היא כרגע סוג של חור שחור".

 

כל מה שלא ידעתם שפייסבוק יודעת עליכם*

 

עבודה - מידע על מקומות עבודה, גם אם לא מולא על ידי המשתמש.

 

חברים שהוסרו - נשמרים, גם לאחר מחיקתם.

 

מקום אחרון - מידע לגבי המקום האחרון שבו שהה המשתמש, גם אם מעולם לא השתמש בשירות מבוסס מיקום.

 

תמונות - כולל מידע על כל מי שתויג ומיקומו המדויק של מעלה התמונה.

 

נקודות גישה - הרשת החברתית אוספת את כל המיקומים שמהם התחבר המשתמש, ורושמת את כל המשתמשים שהתחברו ממחשב מסוים.

 

צ'ט - כל היסטוריית השיחות של המשתמש.

 

* על פי הנתונים שמסרה הרשת החברתית לסטודנט האוסטרי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x