$
חדשות טכנולוגיה

שיאים חדשים לאפל: כולם רוצים לטעום מהתבשיל של קוק

הרבעון הטוב ביותר של אפל כלל השתלטות מחודשת על גזרת הסמארטפונים, בארה"ב ובעולם כולו. גם מכירות האייפד ומחשבי המק לא עוצרות, ורק האייפוד נשאר מאחור - יחד עם הפרשנים שניבאו את מפלתה של החברה

עומר כביר 17:1225.01.12
ברבעון שעבר לא חסרו פרשנים שחשבו שאפל בדרך למטה. באוקטובר 2011 פרסמה יצרנית האייפון והאייפד דו"חות מאכזבים, שלא עמדו בציפיות וסיפקו לה רק את הרבעון השני הכי טוב בתולדותיה. כמה שבועות אחר־כך התברר שסמסונג גם עקפה אותה כיצרנית הסמאטרפונים המובילה, ולא חסרו מבקרים קצרי־רואי שכבר החלו לדבר על קמילתה בימים שאחרי מותו של המייסד והמנכ"ל המיתולוגי סטיב ג'ובס.

 

מבקרים אלו צריכים להתחיל לפתח חיבה לאכילת כובעים: דו"חות הרבעון הראשון הפיסקלי של שנת הכספים 2012, שפרסמה אפל בלילה שבין שלישי לרביעי, השאירו גם את התחזיות האופטימיות ביותר הרחק מאחור, והראו שאפל רחוקה מאוד מלהתחיל לאבד את מעמדה כיצרנית המובילה בעולם של מוצרי צריכה אלקטרוניים. בעקבות הדו"ח מזנקת מניית אפלבוול סטריט - ושוברת שיא חדש.

 

46.3 מיליארד דולר - אלה ההכנסות שרשמה אפל ברבעון, שהיה הטוב ביותר בתולדותיה. הנתון מרשים במיוחד לעומת הכנסות של 26.74 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי של החברה יותר מהכפיל את עצמו, מ־6 מיליארד דולר ב־2011 ליותר מ־13 מיליארד השנה.

 

נתונים אלו הופכים את אפל לחברת הטכנולוגיה הרווחית בעולם. כמה רווחית? הרווח הנקי של החברה ברבעון האחרון היה גבוה יותר מכלל ההכנסות של ענקית האינטרנט גוגל, שעמדו על 10.6 מיליארד דולר בלבד. וגם במבט שנתי, ב־2011 היו הרווחים של אפל גבוהים מהכנסות גוגל באותה שנה.
מנכ"ל אפל, טים קוק. במקום הרביעי ברשימת הרבעונים הרווחיים ביותר בכל הזמנים, של כל החברות מנכ"ל אפל, טים קוק. במקום הרביעי ברשימת הרבעונים הרווחיים ביותר בכל הזמנים, של כל החברות צילום: בלומברג

 

אבל ההישג של אפל מרשים גם בהשוואה לחברות גדולות אחרות מחוץ לעולם הטכנולוגיה. ענקית הקמעונאית וול־מארט רשמה ברבעון שעבר הכנסות של 109.5 מיליארד דולר, נתון המגמד לכאורה את ההכנסות של אפל. ואולם, רווחי החברה עמדו של 3.3 מיליארד דולר בלבד — כמעט 10 מיליארד דולר פחות מאפל.

 

למעשה, הרבעון של אפל מחזיק במקום הרביעי ברשימת הרבעונים הרווחיים ביותר בכל הזמנים - גלובלית, לא רק בארה"ב לבדה - והחברה נמצאת בהפרש של קצת יותר מ־3 מיליארד מהמקום הראשון (ואם העלייה שהציגה החברה יימשך, היא תכבוש גם אותו בתוך זמן קצר). אגב, החברות האחרות המופיעות ברשימת הרבעונים הרווחיים ביותר הן כולן ענקיות נפט.

 

חוזרים לשלוט בגזרת הסמארטפונים

 

37 מיליון אייפונים מכרה אפל ברבעון הראשון של שנת הכספים שלה, הישג שהחזיר לחברה את כתר יצרנית הסמארטפונים המובילה בעולם על חשבון סמסונג. להישג זה יש לצרף דו"ח של חברת המחקר Kantar Worldpanel ComTech שפורסם אתמול, ושלפיו בתקופה שבין אוקטובר לדצמבר הכפילה אפל את חלק בשוק מכירות הסמארטפונים בארה"ב ל־44.9%, ולראשונה זה זמן רב עברה את אנדרואיד של גוגל שחלקה ירד מ־50% ל־44.8%.

 

כמעט אפשר לשכוח את קריאות השמחה מצד שונאיה של אפל, שחגגו רק לפני שבועות ספורים את המהפך בגזרת יצרניות הסמארטפונים לאור הירידה במכירות האייפון ועלייה במכירות המכשירים של סמסונג. קולות זהירים יותר ציינו אז שהירידה במכירות של אפל ברבעון השלישי נבעה מהצפייה להשקת האייפון החדש, שעיכבה את הרכישה מצד קונים רבים.

 

קולות אלו צדקו בסופו של דבר. האכזבה מצד כתבים ופרשנים (כולל אותנו) עם השקת האייפון 4S לא חילחלה לציבור הקונים, שרכשו אותו בהמוניהם והפכו את האייפון למוצר הנמכר ביותר של אפל. כיום מהווה האייפון את קטגוריית המוצר הגדולה ביותר של אפל, והוא האחראי לחלק הארי של הכנסותיה ורווחיה. כשהוקמה אפל, היה השם הרשמי של החברה Apple Computer. ב־2007, סמוך להשקת האייפון, הושמטה המילה "מחשב" מהשם. לו היה צריך לעדכן את שם החברה היום, אפשר לשער שהיה נבחר השם "אפל אייפון". עד כדי כך הפך האייפון למרכיב מרכזי בפעילות החברה.

 

מדובר במצב מסוכן מעט, שכן בתיאוריה סמאטרפון חדש ומפתיע יכול לערער משמעותית את המאזן העסקי של אפל. ואולם, כרגע נראה שמדובר בסיכון קלוש במיוחד: עד עכשיו שום מכשיר בודד לא התקרב להצלחה של האייפון, ובכל מקרה החברה מפתחת בהצלחה גם קטגוריות אחרות.

 

השקת האייפון 4S. המבקרים התאכזבו, הקונים לא השקת האייפון 4S. המבקרים התאכזבו, הקונים לא צילום: בלומברג

 

האייפד לא עוצר

 

אפל הציגה בדו"חות זינוק של 111% במכירות האייפד, שהגיעו ל־15.43 מיליון יחידות, והן גבוהות יותר ממכירות כלל המחשבים הנייחים בשוק. אם ניתן להחשיב את האייפדים כמחשבים אישיים (PC), הרי שלפי נתוני גרטנר הם מהווים 17% משוק זה, שעמד ברבעון שעבר על 92.2 מיליון יחידות. זאת, לעומת 11% ביוני ו־7% לפני שנה.

 

נקודת מבט זו גם הופכת את אפל ליצרנית המחשבים האישיים הגדולה בעולם - בזכות מכירות האייפד לבדו, שכן HP מכרה ברבעון האחרון 14.7 מיליון מחשבים בלבד. עם זאת רבים יבקרו, ובמידה רבה של צדק, את הכללת האייפד בקטגוריית ה־PC. בתור כלי עבודה יכולותיו של המכשיר מוגבלות, והוא מתאים יותר לצריכת תכנים, גלישה ברשת ומשחקים. ואולם, אין להכחיש שהנתונים מחזקים את קביעתו של ג'ובס בשנה שעברה, באחת מהופעותיו הפומביות האחרונות, שלפיה אנחנו בעידן הפוסט-PC.

 

בין אם האייפד זכאי להיקרא מחשב אישי ובין אם לא, אין ספק שהצלחתו נוגסת במכירות המחשבים הנייחים והניידים. משתמשים רבים, שמעוניינים בעיקר במחשב לצורכי בידור וגלישה, פונים לאייפד. מכירות הטאבלטים המתחרים, עד עכשיו, פחות ממלהיבות (בלשון המעטה). פרשנים רבים מסכימים כי למרות שהאייפד הוא כבר לא השחקן היחיד בזירה, אין דבר כזה שוק טאבלטים - אלא רק שוק אייפדים.

 

סטיב ג'ובס בהשקת האייפד 2 לפני שנה. המכירות יותר מהכפילו את עצמן סטיב ג'ובס בהשקת האייפד 2 לפני שנה. המכירות יותר מהכפילו את עצמן צילום: איי אף פי

 

מכירות המחשבים בירידה? לא אצלנו

 

37 מיליון מחשבי מק מכרה אפל ברבעון, עלייה של 26% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. זהו הישג מרשים לאור הירידה האיטית אך הקבועה במכירות שרושמות יצרניות מחשבים אישיים אחרות. ובכלל, כמעט בכל קטגוריות המוצרים העיקריות שלה רשמה אפל צמיחה שנעה בין נאה למדהימה.

 

ככל הנראה, החיבור הגבוה בין האייפונים והאייפדים למקים של אפל עוזר לקטגוריה הזו להמשיך ולצמוח גם בתקופה שבה המחשבים עם המקלדות מאבדים את קסמם לעומת המחשבים עם מסכי המגע.

 

לכך יש להוסיף גם את ההשקה המחודשת והמוצלחת של המקבוק אייר, האולטרה-בוק של החברה, כמחשב הנייד הזול ביותר שלה. מהלך זה תרם משמעותית להמשך הגידול במכירות המקים, וגם דירבן את היצרניות האחרות להשיק אולטרה-בוקים משלהן, ולהפוך את קטגוריית נישה זו לדבר החם ביותר בעולם המחשבים הניידים.
אייפוד טאץ'. הצרכנים שרוצים לחסוך כבר מעדיפים לקבל אייפון 3GS תמורת התחייבות אייפוד טאץ'. הצרכנים שרוצים לחסוך כבר מעדיפים לקבל אייפון 3GS תמורת התחייבות צילום: תומי הרפז

 

מפסיקים לנגן

 

במהלך הרבעון מכרה אפל 15.4 מיליון נגני אייפוד, ירידה של 21%. בקטגוריה הזו נרשמת זה רבעונים רבים ירידה איטית אך קבועה, אבל גם כאן היו המכירות גבוהות מציפיות האנליסטים. לא מדובר בירידה שמפתיעה מישהו, או שמאפיינת רק את נגני המדיה של אפל.

 

זה זמן רב שמכשירים ממוקדי מטרה אחת (כמו ניגון מוזיקה, במקרה של האייפוד נאנו) מאבדים את קסמם בעיני צרכנים, שמעדיפים מכשירים הכוללים פונקציות רבות. האייפוד טאץ' יכול היה אמנם להיות תשובה - שכן מדובר בעיקרון באייפון בלי הטלפון הסלולרי - אבל כשבמדינות רבות ניתן כבר לקבל אייפון 3GS בחינם תמורת התחייבות, אפשר להבין למה יותר ויותר צרכנים יוותרו על אחיו המוגבל. גם אפל עצמה מכירה בזניחות של קטגוריית האייפודים, ולא טרחה לבצע בה רענון משמעותי במשך יותר משנה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x