$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: לידיעת אפל - 300 עובדים של פוקסקון איימו להתאבד

עובדים שהתפטרו מהחברה המרכיבה את האייפון ומוצרי טכנולוגיה רבים אחרים זעמו על כך שפוקסקון נסוגה מהסכם שחתמה עמם. וגם: האם המשתמשים גולשים מהסמארטפון יותר מאשר מהמחשב?

יוסי גורביץ 13:3911.01.12

היד שמנענעת את המקפצה

 

פוקסקון, סדנת היזע של אפל שכבר התפרסמה במספר התאבדויות העובדים שלה, מצאה את עצמה במשבר לפני כשבוע: על פי מקורות אופוזיציה בסין, 300 מעובדיה של החברה התבצרו ואיימו בהתאבדות, לאחר שזו רימתה אותם.

 

על פי הידיעה, שמסיבות מובנות אין לה אישור ממקור רשמי, 300 העובדים ביקשו מהמעסיק שלהם העלאה במשכורת. הם קיבלו תשובה שהם יכולים להמשיך לעבוד בלי תוספת שכר, או להתפטר ולקבל פיצוי. רוב העובדים בחרו בהתפטרות, אבל החברה ביטלה את ההסכם בפתאומיות וסירבה לשלם להם את שהובטח.

 

עד כאן, שום דבר ראוי לדיווח: חזיר קפיטליסטי נשך אדם. אבל עובדי פוקסקון יודעים היטב שיש להם גם אופציה שלישית, והיא לדפוק את מה שנשאר משמה הטוב של החברה שלהם. אז הם התבצרו היטב והודיעו שאם הם לא מקבלים את מה שמגיע להם, פוקסקון למודת השערוריות וההתאבדויות תצטרך להוציא הרבה, הרבה יותר כסף על יח"צ. בסופו של דבר, לאחר התערבותו של ראש העיר, העובדים לא קפצו אל מותם.

 

בידיעה לגמרי לא בלתי קשורה, למדנו לפני שבוע שאפל – החברה השניה בעולם מבחינת שווי השוק שלה, נזכיר; לא בדיוק אנדרדוג נטול מזומנים – הגדילה את שולי הרווחים שלה על חשבונה של פוקסקון. שולי הרווח של אפל יותר מהוכפלו בחמש השנים האחרונות, בעוד שאלה של פוקסקון הצטמצמו. חברות ששולי הרווח שלהן מצטמצמים מתקשות, מטבע הדברים, לתת לעובדים את הפיצויים שמגיעים להם, כמו גם את תנאי העבודה הראויים.

 

ואז הם נאלצים לאיים בהתאבדות. או להתאבד. והרווח של אפל ממשיך לעלות. אבל, היי, היא מוכרת יופי של צעצועים, אין ויכוח.

 

עובדים ליד מפעל פוקסקון (למצולמים אין קשר לידיעה). ראש העיר התערב עובדים ליד מפעל פוקסקון (למצולמים אין קשר לידיעה). ראש העיר התערב צילום: בלומברג

 

עסקה אפלה בהודו?

 

זה שהסינים מרגלים אחרי ארה"ב וחודרים למערכות המחשב שלה - ובכן, זו לא בדיוק החדשה המסעירה של העשור. הריגול הזה הגיע לשיא – לשיא פומבי, על כל פנים; לכו תדעו מה קורה מתחת לפני השטח – כשסין וגוגל התנגשו ראש בראש לפני שנתיים. עכשיו נראה שגם הודו לא טומנת את ידה בצלחת.

 

האקרים פרסמו ברשת מה שנראה כמו מסמכים של המודיעין הצבאי ההודי, המכילים תוכניות לפריצה למחשבים של הוועדה האמריקאית שבוחנת את היחסים הצבאיים והכלכליים עם סין. זו האחרונה, נזכיר, היא אחת מהאויבות של הודו. שתי המדינות נלחמו בעבר, בהצלחה סינית חלקית. יש להן סכסוכי גבול, ובייג'ינג היא אחת התומכות היחידות במשטר הצבאי הפסיכי בפקיסטן, האויב המובהק של הודו.

 

למסמכים שפורסמו ברשת צורפו גם חילופי אימיילים בין חברי הוועדה האמריקאים, שלא מכחישים את ההערכה שמדובר במסמכים אמיתיים. הנקודה המדאיגה ביותר היא שהמזכר ההודי אומר שהממשלה שם הגיעה להסכמות על שימוש בטכנולוגיות, שטיבן לא פורט, עם שלוש חברות סלולר: RIM, נוקיה ואפל.

 

ב-2010 הפעילה הודו לחץ כבד, עד כדי איום בגירוש, על RIM כדי שזו תאפשר לה גישה לשרתים המאובטחים שלה. RIM טענה שהיא לא נכנעה. היא, יחד עם נוקיה ואפל, צריכות עכשיו לענות על הרבה שאלות מציקות. לנוקיה ו-RIM עומדת ההגנה שהן לא חברות אמריקאיות ושהן לא חייבות שום דבר לאינטרסים הלאומיים של ארה"ב (אם כי הן חייבות תשובות ללקוחות שלהן). לאפל אין אפילו הגנה כזו.

 

לא פותחים את המחשב 
המשתמשים עוברים לגלוש מהסלולר? המשתמשים עוברים לגלוש מהסלולר? צילום: בלומברג

 

חברת המחקר Flurry הגיעה למסקנה שמשתמשי הסמארטפונים משאירים את המחשבים שלהם מאחור, ומשתמשים במסך הקטנטן לגלישה הרבה יותר מאשר במחשבים. החברה מציינת שזה קורה תוך משך זמן קצר מאד, היסטורית: האייפון הראשון הגיע אלינו באמצע 2007, ומשם נסיקתם של השח-נבונים מהירה מאד. עד כה, הופעלו כחצי מיליארד מכשירי אנדרואיד ו-iOS (כולל טאבלטים).

 

יתר על כן, המשתמשים מבלים איתם הרבה יותר זמן. על פי הנתונים של פלרי, ביוני 2010 השקיעו המשתמשים 64 דקות בגלישה "רגילה" מדי יום, לעומת 43 דקות בגלישה סלולרית. בדצמבר 2010, הנתונים היו 70 דקות לגלישה רגילה לעומת 66 לגלישה סלולרית. וביוני של השנה שעברה? מהפך! 74 דקות לגלישה רגילה לעומת 81 דקות לגלישה סלולרית. בסוף השנה הנתונים כבר עמדו על 72 דקות לגלישה רגילה מול 94 לגלישה סלולרית.

 

החברה טוענת שהנתונים הללו, שנראים תמוהים משהו, נכונים לכלל האוכלוסיה בארצות הברית. על פי ההערכות שלה, משתמשי פייסבוק במיוחד עושים יותר שימוש באפליקציות סלולריות מאשר בגלישה שולחנית. 30% מכלל הגלישה הסלולרית הולכת על רשתות חברתיות – אבל המנצח העיקרי הוא תחום המשחקים, שלוקח 49% מכלל השימוש בגלישה סלולרית.

 

השופט הרג את שידור הטלוויזיה

 

הנחיות הצנזורה בטלוויזיה המשודרת בארה"ב היה הנושא שבו נדרש לפסוק השופט העליון סמיואל אליטו. ג'ורג' קרלין, במעלות קדושים וטהורים כזוהר הרקיע מזהירים, כבר אמר כל מה שצריך לומר על "שבע המילים שאסור לומר בטלוויזיה", וכעת פוקס מתעקשת לערער על סכסוך בן שש שנים בינה ובין ה-FCC על מה שמותר לומר בשידור טלוויזיוני.

 

 

בלב העניין עומדת ההבחנה בין שידור טלוויזיוני (Broadcast), שטכנית כל אדם עם מקלט יכול לקלוט, ובין שידור בכבלים, שמצריך תשלום וחיבור מיוחד ושעליו חלות הרבה פחות הגבלות. פוקס טוענת שבשידור ברודקאסט יש להטיל הגבלות מעטות ככל האפשר, מסיבות של הגנה על זכות הדיבור והתיקון הראשון לחוקה.

 

כאן נכנס לתמונה אליטו עם הערה מאוד לא שגרתית. "הברודקאסט חי על זמן שאול", אמר לנציג של פוקס, "לא יחלוף זמן רב לפני שהוא יילך בדרכם של תקליט הוויניל והקלטת". "אני מקווה - משוכנע, למעשה - שהלקוח שלי לא מתלהב ממה שאתה אומר", השיב נציג פוקס. "ובכן," ענה אליטו, "אני משוכנע שהלקוחות שלך ימשיכו לעשות מיליארדים משידורים, בכבלים ובלווין וברשת. אז למה לא לתת לטלוויזיה המשודרת למות מוות טבעי? למה אתה רוצה שנתערב?".

 

יש לקוות שאליטו לא רואה בעצמו נביא טכנולוגי, אבל הדברים שלו הם בהחלט ברוח המקובלת בקרב כותבי טכנולוגיה: אם יש משהו חדש ונוצץ שמתחיל להחליף מערכת קיימת, מותה של זו האחרונה מוכרז מיד – גם אם משך גסיסתה עולה על משך שנותיה עד כה.

 

קצרצרים

 

פייסבוק ממשיכה להתחמק מלענות על שאלות על מדינות הפרטיות שלה. לחברי הקונגרס האמריקאי היו שאלות באשר לאחד הפטנטים שלה, שעוסק בהתאמת פרסומות לגולשים על סמך הרגלי הגלישה שלהם. המעקב מתבסס על מה שהמשתמשים עושים גם באתרים אחרים, באמצעות כפתור הלייק ושאר הכפתורים הפופולריים של פייסבוק. הטרשת החברתית התחמקה מתשובה בתואנה שהכפתורים מותקנים מרצון, אך התשובה לא סיפקה את המחוקקים. לא פלא שמארק צוקרברג דחה את ההנפקה עד כמה שרק יכול: הוא אוהב מאוד להפשיט אנשים מפרטיותם, אבל האידיאלים של "קץ הפרטיות" נזנחים כשזה מגיע לשאלות שמופנות לפייסבוק.

פיירפוקס נגד אקספלורר. שועלים בקצב שלך פיירפוקס נגד אקספלורר. שועלים בקצב שלך

 

מוזילה קיבלה לפני כמה חודשים החלטה שנויה במחלוקת - להוציא גרסה חדשה של פיירפוקס כל שבועיים בערך, בניסיון לאתגר את כרום. כל זה סיחרר את ראשם של האנשים שאינם מפתחים ושבסך הכל רוצים דפדפן יציב לעבוד איתו, ובעיקר את המגזר העסקי. אי לכך ובהתאם לזאת, מוזילה החליטה לעבור לפס פיתוח מקביל לשמרנים, שבו יצא עדכון של פיירפוקס רק פעם בשנה. תודה!

 

בשעה טובה הטאבלט המקרטע של RIM, הפלייבוק, יוכל לקבל בקרוב אימייל ולוח שנה מובנים, שני פיצ'רים קריטיים שהיו חסרים בו מלכתחילה. בהתחשב בכך שקהל הלקוחות של RIM הוא קהל עסקי, היעדרם של הפיצ'רים האלה חרץ את גורלו של המכשיר האומלל. בשלב הנוכחי, אחרי השנה האסונית שעברה על RIM, נראה שהשימוש העיקרי ללוח השנה יהיה לקבוע את תאריך הפטירה של הטאבלט, אולי גם של RIM עצמה.

 

הסנקציות על איראן מכאיבות הרבה יותר ממה שנראה: שורה של דיווחים אמרו כי חברות הסלולר של איראן החלו לחסום הודעות SMS שמכילים את המילים "דולר" ו"מטבע" - על רקע זעם נגד אובדן כוח הקניה של הריאל מול הדולר. חברות הסלולר מכחישות, כמובן. גם אני הייתי מכחיש במקומן. כשהצנזורה מגיעה להודעות SMS, המצב כנראה קשה מאוד.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x