$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: התמונות הפרטיות בפייסבוק נחשפות - גם של צוקרברג

פרצת פרטיות נוספת ברשת החברתית מגיעה עד למנכ"ל המפורסם, ועכשיו כולם יכולים לראות איך הוא אוכל חיות ששחט בעצמו. וגם: האיחוד האירופי חוקר את אפל והוצאות הספרים, ובית משפט באורגון מסרב להגן על בלוגרית

יוסי גורביץ 13:4107.12.11

גם לצוקרברג אין פרטיות

 

יחסו של מארק צוקרברג לפרטיות ידוע: הוא חושב שהיא נחלת העבר ושצריך לחסל אותה, כי היא מפריעה לרווחים שלו. רק לאחרונה פייסבוק הגיעה להסדר עם רשות הסחר האמריקאית, שבדקה למה לעזאזל מידע שאמור להיות אישי הפך ל, ובכן, מאוד לא אישי. על כן, כשהנזק שצוקרברג גורם לפרטיות על בסיס יומי מגיע גם אליו, זו סיבה לשמחה. או, לפחות, לשמחה לאיד. 

 

פייסבוק טוענת שאתה יכול לפרסם תמונות באופן פרטי אצלה. מסתבר שזה לא נכון. כלומר, צריך לעשות מאמץ מסוים כדי להגיע אל התמונות הפרטיות-כביכול, אבל זה אפשרי. אתה צריך להודיע לפייסבוק שחשבונו האדם שאת תמונותיו אתה רוצה לראות פוגע בך. אחר כך אתה צריך לציין שמדובר בתמונות פוגעניות, להודיע שהתמונה פוגעת בך, ואז מופיע תפריט שבו אתה מתבקש להסביר מדוע. בתפריט הזה, אתה יכול לראות את התמונות הפרטיות של הקורבן.

 

מדובר בפרצת הפרטיות ה-6,243,147 בפייסבוק מאז שמארק צוקרברג ייסד(?) אותה ב-2004, ואפשר לדווח בשמחה לאיד המתבקשת שהאנשים שזיהו את הפרצה הזו מיהרו ליישם אותה גם על התמונות של מארק צוקרברג עצמו. בתמונות נראה צוקרברג כשהוא אוחז תרנגולת אומללה למראה, ותמונות שפורסמו אחר כך מראות מה שנראה בעליל כמו שניצלונים וצ'יפס. מאחר שצוקרברג התפרסם לאחרונה בכך שהוא אוכל רק בשר ששחט בעצמו, הקשר בין התמונות ברור למדי. שתי התמונות מופיעות אחרי הפסקה הבאה, ולבעלי לב רחום אנחנו ממליצים לדלג עליהן.

 

פייסבוק מיהרה להודיע שמדובר היה בפרצת אבטחה זמנית, שהיא סתמה אותה, ושהפוסט שחשף אותה נמחק. צוקרברג, נזכיר, קרא למשתמשים הראשונים שלו "טמבלים" (אוקיי, הוא קרא להם בשם גס יותר, אבל אנחנו אתר לכל המשפחה) כיוון שסמכו על כך שישמור על המידע שלהם. כמה שהוא צדק.

 

צוקרברג בתמונות שנחשפו צוקרברג בתמונות שנחשפו צילום מסך: Facebook

 

רוצים שירותים מוצלחים? פתחו את הארנק

 

ועוד בחדשות פייסבוק: עבדכם הנאמן חושב ששירותי מיקום הם מגפה שלא כתובה בתורה, אז הוא לא התרשם יותר מדי מהתחרות שהעמידה Gowalla לפורסקוור ופשוט ויתר על שתי הקללות. אבל המכירה של גוואלה לפייסבוק, וסגירת השירות שלה המתוכננת לינואר, הובילו ליללה עולה ויורדת בקרב המשתמשים.

 

אותם גולשים, תוקף כותב הבלוג Pinboard, יכולים להאשים בעיקר את עצמם. מפתחים צריכים לחיות ממשהו. אם הם מוציאים מוצר חינמי, הם מתקשים לחיות. אי אפשר להאשים אותם אחר כך, כשמגיעה איזו גודזילה וקונה אותם בשביל הכישרון שלהם תוך כדי הריגת המוצר.

 

אם המוצר מצליח וחינמי - הוא יפסיד המון כסף. אם המשתמשים יואילו להשקיע בו כמה מצלצלים, הוא יהיה רווחי. אם הוא יהיה רווחי, למפתח יהיה פחות אינטרס ליפול לידי איזו ענקית רשת. רוצים את השירותים שלכם? שלמו עליהם.

 

אפל והוצאות הספרים על הכוונת
iBooks. פגיעה בתחרות? iBooks. פגיעה בתחרות?

  

הרגולטורים של האיחוד האירופי החלו בחקירת הפרת ההגבלים העסקיים כנגד אפל וחמש הוצאות לאור גדולות. החשד שהן תיאמו מחירים מתוך כוונה לדפוק את הציבור באמצעות חנות הספרים של אפל, iBooks.

 

קצת רקע: אמזון החלה למכור ספרים דיגיטליים במחיר של 9.99 דולר ב-2007. המחיר עיצבן את הוצאות הספרים, שהאמינו שמגיע להן – להן ולא לסופרים, כמובן – מחיר גבוה יותר. אבל אף אחת מהחנויות לא העזה לצאת לבדה לקרב מול אמזון, שפשוט היתה שולחת אותה בנימוס לחפש את החברים שלה. והיתה גם את הסכנה שההוצאה תפסיד את המכירות שלה באמזון - שמהוות חלק ניכר מכלל מכירות הספרים בשנים האחרונות.

 

כאן נכנס לתמונה סטיב ג'ובס, איש החזון שאמר לג'ף בזוס בלגלוג שאין כסף בספרים ושאף אחד כבר לא קורא, ואז הפעיל את הכשרון המוכר שלו להפריד משתמשים מכספם. הוא הציע למו"לים למכור את הספרים שלהם במחיר גבוה יותר דרך חנות הספרים של אפל, iBooks. העלאת המחירים הזו, כשהמו"לים מאוגדים יחד עם אפל, הובילה להפעלת לחץ על אמזון להעלות גם כן את המחירים (עוד על אמזון וספרים דיגיטליים - בקצרצרים).

 

ומאחר שבמדינות מתוקנות הרעיון של "בוא ניצור תחרות בלתי הוגנת על חשבון הלקוח" הוא קצת לא חוקי, אפל תצטרך בקרוב לענות על כמה שאלות קשות. למרבה הצער, ג'ובס מת לפני שהיה צריך לענות על השאלות בעצמו. בפעם האחרונה שהוא נתפס בפשע, בחקירה על ה-Backdating של המניות שאירגן לעצמו, זה היה בלאגן שלם.

 

אין לך בוס, אז שלמי 2.5 מיליון דולר

 

האם בלוגרים הם עיתונאים? הדיון הזה נמשך כבר עשור בערך, אבל כעת בית משפט באורגון השיב בשלילה על השאלה. לא שזה סוגר את הדיון.

 

במדינת אורגון, כמו במספר מדינות אחרות בארה"ב, יש חוקים המגינים על עיתונאים ומאפשרים להם לסרב לחשוף את מקורותיהם ללא נזק. הבלוגרית קריסטל קוקס מפעילה מספר בלוגים שנכנסים באופן קבוע בכמה מוסדות, בהם חברת הפיננסים Obsidian Finance. הבלוג של קוקס שעוסק בחברה נקרא בשם ההולם Obsidian Finance Sucks.

 

החברה, מטבע הדברים, לא אהבה את היחס של קוקס אליה, והגישה תביעת הוצאת דיבה כנגדה בשל שורה של פוסטים שכתבה. השופט זרק את כולם, חוץ מאחד, מכל המדרגות. הפוסט שנותר הוא זה שבו טענה קוקס שאחד ממייסדי החברה, קווין פדריק, אשם בהונאה. קוקס טענה להגנתה שחוקי הגנת העיתונאים צריכים לחול עליה, שכן יש לה מקור שמסר לה את המידע.

 

החוק באורגון מנוסח באופן בעייתי: הוא קובע ש"אף אדם הקשור אל , מועסק על ידי או פועל בכל צורה של תקשורת ציבורית לא יידרש" לזהות את המקורות שלו. השופט קבע שמאחר וקוקס לא מועסקת על ידי אף גוף תקשורת, החוק אינו מגן עליה – ועל כן יש כאן הוצאת דיבה כלפי פדריק. הקנס שהוטל על קוקס עומד על 2.5 מיליון דולר. השופט קבע עוד כי אילו קוקס היתה מפרסמת מאמר דעה, הוא לא היה מוצא אותה אשמה. אבל מאחר ושהפוסט נראה כמו מאמר עובדתי, הרי שיש כאן דיבה.

 

קוקס לא מוותרת והיא מתכוונת לערער – ולהוכיח את טענתה שפדריק אכן אשם בהונאה. במדינה הסמוכה, וושינגטון, החוק הרבה יותר ברור וכוללני והוא מגן על כל מי שמפרסם מידע ברשת. המשך יבוא בוודאות, כי עם גודל הקנס הזה לקוקס אין סיבה לא ללכת עד לבית המשפט העליון של הגלקסיה.

 

קצרצרים

 

RIM האומללה לא מצליחה לעשות שום דבר: המכירות קורסות (במיוחד אלה של טאבלט הפלייבוק הצולע), היא נאלצה לפרסם אזהרת רווח, וכאילו כל זה לא היה מספיק, עכשיו היא סופגת תבוסה גם בתחום הסימנים הרשומים. היא רצתה לקרוא למערכת ההפעלה החדשה שלה BBX, בתקווה שמשנה שם - משנה מזל. אלא מה? השם הזה כבר מוחזק על ידי חברת תוכנה אחרת, שהלכה לבית משפט וניצחה. RIM נאלצה לקרוא למערכת ההפעלה החדשה שלה בלקברי 10.

 

לפני כמה חודשים איימה פייסבוק על ציבור משתמשיה שהיא תשנה לעצמה את הצורה, כך שאפילו גוגל לא תוכל לזהות אותה ולהעתיק - כל זאת בעזרת משהו שכונה הטיימליין. זה היה בספטמבר, ועד כה רק מי שביצעו כל מיני טריקים (הירשמות לתוכנית המפתחים של פייסבוק) העבירו את עצמם לממשק המדובר. עכשיו הוא מתחיל להגיע גם לכל השאר: פייסבוק עושה ניסויים בבני אדם, ספציפית בניו זילנדים, בנסיון להבין איך הם מגיבים לטיימליין. אם התגובות לא יהיו שליליות מדי, פייסבוק תנסה את זה גם במקומות שנחשבים לחלק מהעולם המוכר ולא מהארץ התיכונה. לניו זילנד יש יתרון: המקומיים מדברים באנגלית, מתבססים על מסורת של נימוס אנגלי, וסביר להניח שהם לא ישרפו את המשרדים של פייסבוק במחאה.

 

חוצפה.קום: יומיים אחרי שהושמעה זעקתם של מוכרי הספרים בחנויות הפיזיות על לקוחות שבודקים ספרים ואז הולכים וקונים מאמזון עותק דיגיטלי, אותה אמזון מוציאה אפליקציה שמאפשרת למשתמשים לסרוק את ברקודי המוצרים שהם רוצים. אמזון תעניק למי שיעשו זאת הנחה של חמישה אחוזים על שלושה מוצרים מדי יום, אם הם יקנו אותם אצלה. כלומר, היא משתמשת בחנויות אחרות כדי לתת למשתמש חווייה פיזית של המוצר, רק כדי לדרבן אותו לנטוש את החנות לאנחות ולרכוש ממנה. זה חוקי אבל די בזוי, ולקוחות שישתמשו בשטיק הזה מתבקשים לא להתלונן כשיקבלו יחס עוין מבעל החנות.

 

מנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס. ממשיך לעצבן את חנויות הספרים מנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס. ממשיך לעצבן את חנויות הספרים צילום: בלומברג

 

לפני כמה שנים ניהלה גוגל מאבק ציבורי כדי להעביר תדרים מרשתות הטלוויזיה לרשתות הסלולר, בטענה שהשימוש של חברות הסלולר בתדרים יהיה פתוח יותר ויאפשר את התפתחות הרשת. על הטענה בדבר התפתחות הרשת אין מחלוקת. הטענה הראשונה היא סיפור אחר: כעת, אחרי שגוגל ניצחה במאבק, היא משתפת פעולה עם ספקית הסלולר ורייזון בחסימת אחת האפליקציות היותר חשובות שלה - הארנק הסלולרי. הסיבה? לוורייזון כבר יש פרויקט כזה משלה. פתיחות, כן?

 

האח הקטן בועט חזרה: פייפאל חסמה חשבון של בלוג עוקצני, Regretsy. הבלוג פתח במבצע צדקה לרגל חג המולד, משום שהלז השתמש בכפתור "תרומה" בעוד שהוא כלל וכלל איננו מלכ"ר. רוב האנשים היו מנהלים מאבק כזה מאחורי הקלעים ומפסידים, כי לך תתווכח עם תאגיד. רגרטסי בחר בדרך ההפוכה: הוא הפך את המאבק לפומבי, ויצא בפוסט שהכותרת שלו היא "לכי ת***ני, פייפאל", שכלל מבחר מהתכתובת בינו ובין החברה. בפייפאל לא רצו את כאב הראש התקשורתי, ונכנעו.  

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x