$
מוסף מובייל 2012

מוות לאפסטור

החברות הגדולות מאסו בדיקטטורה של אפל, וויתרו על אפליקציות סלולר שדורשות התקנה לטובת יישומי רשת שרצים בדפדפן. בקרוב יתר התעשייה תלך בעקבותיהן

הראל עילם 08:2127.10.11

כשאפל הציגה את האפסטור ב־2008 היא שינתה את פניה של תעשיית הסלולר. חנות האפליקציות לאייפון יצרה שוק חדש: כלכלה שלמה של מפתחים עצמאיים שמייצרים תוכן על חשבונם, בתקווה לגרוף רווחים ממכירות. אפל זכתה לא רק לתוכן חינמי אלא גם למקור הכנסות נוסף בדמות עמלה שמנה של 30% שהיא גוזרת מכל מכירה. נכון ליולי האחרון, האפסטור, חנות האפליקציות הגדולה בעולם, כוללת 425 אלף אפליקציות, ובהתבסס על נתוני אפל הכניסה לה כ־4.3 מיליארד דולר.

 

 

ההצלחה הגדולה של האפסטור יצרה תגובת שרשרת בתעשיית הסלולר: היצרניות, מפתחות מערכות ההפעלה וספקיות הסלולר מיהרו להשיק חנויות משלהן. המוכרות בהן הן Ovi של נוקיה וה־Market של מערכת האנדרואיד של גוגל, שכוללת כ־260 אלף אפליקציות - כמחצית מכלל האפליקציות לאנדרואיד.

 

 

אך בשנה האחרונה המגמה השתנתה. במקום לפתח אפליקציות למערכות הפעלה ספציפיות, יותר ויותר חברות עברו לפיתוח יישומי רשת, שרצים בדפדפן בלי הורדה והתקנה. עד לאחרונה יישומים אלה לא היו מספיק אינטראקטיביים ועשירים כדי להוות תחליף לאפליקציות הסלולר, אך פרוטוקול הרשת הדינמי בקוד פתוח HTML5, שדומה בפעולתו לפלטפורמת פלאש של אדובי, שינה את התמונה. בשנה האחרונה צבר HTML5 תאוצה הרבה הודות לגיבוי של מיקרוסופט ואפל, שדוחפת אותו כתחליף לפלאש שאינו נתמך במכשיריה.

 

למה רשת?

 

חברת המחקר גרטנר מעריכה כי עד סוף 2012 מחצית מכל האפליקציות החדשות ייצאו כיישומי רשת. היתרון המובהק ביותר שמציעים יישומי רשת למפתחים הוא האוניברסליות: במקום לפתח אפליקציה נפרדת לכל מערכת הפעלה, ניתן לפתח יישום אחד בלבד. ככל שמערכות ההפעלה הסלולריות הולכות ומתרבות, האוניברסליות הזו קורצת מתמיד. גם השינוי במאזן מערכות ההפעלה דוחף לכיוון יישום בודד - עד 2010 היתה iOS של אפל מערכת ההפעלה הנפוצה ביותר, אך מאז מערכת ההפעלה אנדרואיד נטלה ממנה את ההובלה.

 

במקום לפתח אפליקציות לפלטפורמות נוספות, חברות רבות מעדיפות לוותר לחלוטין על פיתוח אפליקציות סלולריות לטובת יישומי רשת. פיתוח זה נעשה בסביבת קוד פתוח, הוא קל, זול יותר וגם אחיד לכל המערכות. המעבר אף מקל על תחזוק השירות - במקום להוציא טלאים נפרדים למערכות הפעלה שונות, ניתן לעדכן את היישום לכל המערכות ולכל המשתמשים בבת אחת.

 

יתרון נוסף ומהותי עבור המפתחים הוא השחרור מהתלות לא רק במערכת ההפעלה, אלא גם מהחברה שמפתחת אותה. מפתחי יישומי רשת לא נדרשים לשלם עמלות לאף חברה תמורת שימוש בחנות האפליקציות שלה, או להתמודד עם פיקוח וצנזורה. הם גם לא צריכים להמתין עד שהאנשים העסוקים באפל יתפנו לאשר את האפליקציה שלהם או שחלילה ישנו, בפעם האלף, את הגדרות השימוש.

 

עם זאת, ברור כי ליישומי הרשת עדיין יש כמה חסרונות לעומת אפליקציות הסלולר, והעיקרי שבהם הוא היעדר הממשק עם המכשיר ומערכת ההפעלה הפרטניים. כתוצאה מכך, יישומי הרשת מוגבלים יותר מבחינה טכנולוגית ומבחינת היכולת לנצל את החומרה הספציפית של המכשיר שעליו הם מופעלים. בנוסף, אין להם חנויות מרוכזות שמאפשרות חיפוש ואיתור מהירים של אפליקציות, שמקלים על ההגעה ללקוחות הפוטנציאליים.

 

החברות הגדולות רוצות עצמאות

 

נראה כי לפחות עבור החברות הגדולות היתרונות רבים מהחסרונות, והן מוותרות על אפליקציות הסלולר לטובת יישומי רשת. סוני ואמזון העבירו לאינטרנט את פלטפורמות הספרים האלקטרוניים שלהן המאפשרות קריאה ורכישה, במקום לשלם לאפל עמלה בת 30% על כל עסקה שמתבצעת דרך האפליקציות במכשירי iOS. פייסבוק מקדמת את עמוד ה־HTML5 שלה, שזכה לכינוי פרויקט ספרטן וטרם הושק רשמית. ספרטן צפוי להציע אתר HTML5 מלא המיועד לטאבלטים כתחליף לאפליקציות ייעודיות למכשירים אלה, שפייסבוק אינה מציעה. במקביל, פייסבוק מפתחת את עמוד המובייל שלה לטלפונים ניידים, שלעתים מהיר ומתקדם יותר מהאפליקציות שהיא משחררת עבורם.

 

גם גוגל נקטה טקטיקה דומה, ובחרה להשיק גרסת HTML5 ליוטיוב כאלטרנטיבה לאפליקציית ה־iOS הרשמית. ענקית החיפוש אף מקדמת את מערכת ההפעלה כרום OS המשתמשת ביישומי רשת כתחליף לתוכנות, כפי שעושות מערכות הפעלה דומות המפותחות בסין. לפני כשנה השיקה גוגל חנות יישומי רשת לדפדפנים שונים שזכתה להצלחה. גם מיקרוסופט הודיעה כי תוסיף תמיכה מלאה ביישומי רשת וב־HTML5 לדפדפן אינטרנט אקספלורר 10 שייכלל בחלונות 8.

 

החנויות יתייבשו

 

כעת אלה הן החברות הגדולות שנוטשות את אפליקציות הסלולר לטובת יישומי הרשת, אך המפתחים העצמאיים צפויים להצטרף למגמה. בנוסף, יישומי הרשת מצמצמים את הפערים בין מערכות הפעלה מבוססות לבין שחקניות חדשות: הדומיננטיות של אפל בשוק הטאבלטים פחות רלבנטית כשאותו יישום זמין בכל טאבלט וטאבלט.

 

עבור המשתמשים, המשמעות הגדולה ביותר של המגמה היא בעיקר ייבוש חנויות האפליקציות. המנהג שרווח בקרב משתמשים רבים להיכנס לחנות האפליקציות ולחפש אחר אפליקציות חדשות ומעניינות ידעך וייעלם. כתוצאה מכך יאבדו יצרניות המכשירים וספקיות הסלולר חלק נכבד מהשליטה שלהן במשתמשים, בעוד שהם עצמם יידרשו לחזור לאמצעים "ישנים" כהסתייעות בעיתונות ורשתות חברתיות כדי למצוא תכנים מעניינים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x