$
מוסף מובייל 2012

ראיון "כלכליסט": הסמארטפון שינשק את סבתא במקומך

פביאן המרט, אחד המעצבים המבטיחים בעולם, מתארח היום בוועידת המובייל של "כלכליסט". "אנשים משתמשים בטלפונים בשביל להרגיש קרבה, ולכן טלפון העתיד יחקה מגע אנושי בעת שיחה", הוא אומר על המכשירים שהוא מפתח, שכוללים אפילו דופק ונשימה

איתי להט, ברלין 08:0927.10.11

אני ממתין כמה צלצולים עד שפביאן המרט מתפנה לענות. כמו בכל שיחת טלפון שאני עושה במסגרת העבודה, אני תוהה בנימוס אם אני מפריע. "כן", אומר פביאן, "אני באמצע פגישה". בכל פעם שהמרט מקבל שיחה כזו שהוא לא יכול לענות עליה, הוא חושב על הניסיונות העיקשים שלו להפוך את הטלפון הנייד לאנושי יותר, מנומס יותר, תחושתי יותר. שיחת הטלפון הקצרצרה הזו שבה אנו מנסים לקבוע מועד לראיון, היא אירוע משעשע במונחים שבהם פביאן מדמיין את עולם התקשורת הסלולרית. האיש שעובד על טלפונים שמגלים תכונות אנושיות, עושה זאת מצורך אמיתי - למשל, שכתבים כמוני לא יפריעו לו באמצע פגישות.

 

ראו גם:

 

הגל החמישי של החדשנות

 

מתקפת מחשבי לוח זולים

 

הטלפון עוזר לנו לישון טוב יותר

 

אנגרי בירדס למחוננים

 

הצ'ק אין מגיע לטלוויזיה

 

הרשת תחליף את האפליקציות

 

מה נרוויח מהמעבר לדור הרביעי

 

לחייג בכוח המחשבה

 

המרט הוא חוקר עיצוב במעבדת מחקר העיצוב של אוניברסיטת ברלין לאמנויות. הרזומה שלו כולל עבודה עם חברות כמו דויטשה טלקום ונינטנדו ואפילו עם ענקית הקומיקס מרוול. בשנים האחרונות הוא עוסק - ובמיוחד מביע אי־שביעות רצון - מהאופן שבו הטלפונים הסלולריים שלנו מתנהגים. הם חסרי נימוס וגסים מדי עבורו, סובלים מעודף טכנולוגיה ואינם אנושיים דיים ומשנים אותנו במקום שאנחנו נשנה אותם. ואת כל זה הוא מתכוון להפוך.

 

פביאן המרט חוקר עיצוב ודוקטורנט באוניברסיטת ברלין לאמנויות פביאן המרט חוקר עיצוב ודוקטורנט באוניברסיטת ברלין לאמנויות

 

"כשהייתי ילד קטן, החלום שלי היה להיות קוסם או מגלה ארצות", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט", לקראת ועידתMobile 2012 שבה הוא משתתף. "העבודה שלי היום מספקת קצת משניהם. כממציא ומעצב, אני שואל שאלה בסיסית: כיצד אנו רוצים לתקשר בעתיד? העבודה עם טלפונים ניידים היא דוגמה נהדרת משום שהם הופכים בהדרגה לחלק יותר ויותר מהותי מחיי היומיום שלנו. השאלות שאני מתעסק בהן כבר לא נוגעות רק לחידושים טכנולוגיים, הן עוסקות בניסיון לענות על הצורך להביא את הטכנולוגיה והאנושיות למישור אחד".

 

הטלפון שולח נשיקה

 

המעבדה של המרט מלאה באבות־טיפוס של טלפונים, כולם אצורים בקופסאות פלסטיק שקופות, שמשנים את צורתם ואת משקלם. הטלפונים של המרט חיים. יש להם דופק, הם נושמים, מנומסים ומשתדלים לא להפריע, אבל כשצריך, הם עושים זאת על ידי משיכה עזה בכיס בעזרת שינוי משקל או נפח. הצעצועים של המרט מתאימים את עצמם ליד האוחז, ואפילו יודעים להעביר נשיקה של אדם אהוב.

 

"יש שתי סיבות שבגללן אנחנו עושים שיחת טלפון", מסביר המרט את הצורך שלו להפריח נשיקות דרך הטלפון. "הראשונה היא להחליף מידע דרך דיבור ואת זה טלפונים עכשוויים עושים היטב. אבל הסיבה השנייה נובעת מהצורך לקרבה, הצורך להיות בקשר, וחקירה של הצורך הזה העלתה את הפיתוח של שלושה אבות־טיפוס שמיישמים חזון עתידי של מכשירים שמסוגלים לחקות מגע אנושי בעת שיחה".

 

שלושת המכשירים האלה של המרט מיישמים דרכי ביטוי שונות של תקשורת אנושית: לחץ מגע, רטיבות וזרימת אוויר. המכשיר שמייצר לחץ מצויד בצדו האחד בחיישנים המודדים את אחיזת כף היד של המשתמש. בצדו השני, רצועה אלסטית הכרוכה על כף ידו של בן השיח נמתחת ומשתחררת לפרקים על ידי שימוש במנוע קטנטן, ומתרגמת עבורו את הנתונים.

 

מכשיר אחר, שמעביר נוזלים, מצויד בממברנה ספוגית קטנה המחוברת למשאבת מים זעירה. זו יודעת לתרגם נשיקה או בכי מעברו השני של הקו, ומביאה להתזת לחות עדינה על פני המשתמש. בחלק מהמקרים הנסיינים נוטים לעקם את הפרצוף בעת ההשפרצה, אבל חלקם גם פורצים בצחוק עז. "חשוב להזכיר שמדובר כאן בניסוי מחקרי לעת עתה, לא יותר", מסייג המרט, "אבל באותה נשימה, אני חייב גם לתהות בקול רם מתי מכשיר הטלפון שלך לאחרונה עורר בך תגובות של צחוק או גועל עז? זה בדיוק הכיוון שאנחנו מנסים לחקור - מכשיר אנושי".

 

המכשיר שמדמה זרימת אוויר, לא רק מדמה את התחושה של לדבר עם מישהו שלוחש לך באוזן ולהרגיש את האוויר שורק מבין נחיריו, הוא גם בעל יישומים טכנולוגיים מרתקים. "כשיש לך משאבה זעירה שמייצרת סילוני אוויר עדינים, אתה בעצם משתמש במערכת תחושתית שיכולה לשמש לאישור או דחייה של פעולות. כל זה נעשה בעזרת סילוני אוויר על ידי דחייה של האצבע או שאיבה שלה. תאר לך שאתה מבצע פעולה קריטית של מחיקת קובץ חשוב, והמערכת משתמשת בסילון אוויר כדי לרסן לך את האצבע העומדת ללחוץ. או לחלופין, כשהמערכת זקוקה לאישור של פעולה כמו התקנת עדכון, היא תשאב לך את האצבע קלות ותנחה אותה לבצע אישור. זה מכשיר שהייתי רוצה לעבוד איתו, כזה שמדבר בשפה אנושית גופנית.

 

"העניין הוא שכיום מכשירי טלפון מסתמכים על הכישורים הקוגניטיביים שלנו, באופן כמעט בלעדי. האינטראקציה מתבצעת על ידי התבוננות במסך ולחיצה על כפתורים, שזו משימה קוגניטיבית שחסר בה באופן אקוטי הממד הגופני. אני מאמין שחסרונו של הממד הזה מעניק לנו תחושה לא טבעית בעת שימוש בטלפון. שימוש באפקט הגופני יהפוך את חוויית המשתמש לטבעית יותר ויפחית את עומס המידע".

 

דק בכיס, מתנפח ביד

 

בהתאם לתפיסה של חוקר העיצוב, המרט רוצה לראות את המכשירים שלו מתנהגים בצורה פיזית. לשם כך הוא הקנה להם את היכולת לשנות את עוביים וצורתם. בעזרת מנועים זעירים, הטלפון משנה הצורה שלו שומר על דקיקות בכיס, אבל בעת השימוש בו מגדיל את נפחו להתאים לכף יד האוחז. באותו אופן, אם בעל המכשיר מעוניין להניח אותו על השולחן ולצפות בווידיאו, המכשיר יתרחב ויתייצב בזווית שתאפשר ליהנות מהסרט מבלי לאחוז בטלפון ומבלי להזדקק להתקן מיוחד.

 

אבל המכשיר החי ביותר שפיתח כולל דופק פועם. כשהוא אינו מקבל מסרים, הודעות או שיחות, הוא שומר על דופק יציב, אבל בעת קבלת מסרון, הוא מתחיל להתרגש ומחליף את הרטט בפעימות נמרצות. "אני לא אוהב את פעולת הרטט של טלפונים", מסביר המרט. "אנשים פשוט לא רוטטים כשהם באים במגע זה עם זה. זה לא טבעי, זה פולשני וגם קל להחמיץ את זה. מגע פיזי מסוג אנושי אחר היא משימה שניתנת לביצוע, כפי שהוכחנו עם אבות־הטיפוס שלנו. אני מקווה שנראה בקרוב את אחת הטכנולוגיות האלה באופן מסחרי, שתחליף את ההתנהגות הלא טבעית שבה הורגלנו עד היום".

 

מצלצלים ברגע הלא נכון

 

אם הטלפונים של המרט נשמעים רחוקים עדיין מלהגיע לפס הייצור, זה מפני שהם בדיוק כאלה, ומשמשים בעצם כהוכחה לקונספט. אבל המרט כבר פיתח מנגנון שיכול להיות מוטמע כבר מחר אצל יצרניות הטלפונים העולמיות, ויכול לענות על בעיות כמו זו שהועלתה בתחילת הכתבה - חוסר הנימוס של הטלפונים שלנו.

 

"אני לא יודע איך אנשים מצליחים לצלצל תמיד ברגע הלא נכון, אבל זה מה שקורה", הוא אומר. "כבר קרה לי לא אחת שישבתי עם עצמי בסטודיו ועמדתי לחשוב על רעיון מבריק, ופתאום הטלפון צלצל וקטע לי את קו המחשבה. אני מוצא לא אחת שהטלפון מטריד אותי באמצע פגישות חשובות, או בזמנים של אינטימיות. הפולשנות של הטלפונים שלנו היא חסרת רסן, ואין לנו מנגנון שבאמת מסנן שיחות חשובות או פחות דחופות בהתאם לסיטואציה שבה אנו נמצאים. לשים את המכשיר על רטט לא עוזר, זה עדיין סוג של צלצול אגרסיבי בזמנים שבהם אתה פשוט לא רוצה להיות מוטרד, ובגלל זה פיתחנו פה במעבדה מנגנון שמעניק לטלפון מעט יותר דרך ארץ".

 

הפתרון של המרט גם מעביר את רובה של האחריות אל הצד המחייג. "איך אני יודע שכשאני מוציא שיחה למישהו, אני לא מפריע לו באמצע משהו חשוב?", תוהה המרט. "בנוסף, לפעמים אנחנו מצלצלים למישהו והוא דוחה את השיחה שלנו מיד. זה לא הוגן, הוא אפילו לא שמע מה יש לנו לומר, אולי אנחנו מטלפנים כי זה דחוף וחשוב?".

כדי לפתור את כל הבעיות החברתיות האלה, הטלפון של המרט יודע ליצור שלושה מצבי חיוג, שמביעים את הדחיפות של השיחה. הוא עושה זאת בעזרת חיישן לחץ הממוקם בכפתור החיוג. לחיצה עדינה מחייגת שיחה שאין בה שום דחיפות, שבצד המקבל היא תופיע כאייקון המסמן שיחה שגרתית. לחיצה מעט יותר חזקה תגרום לטלפון המקבל לרטוט, בעוד ששיחה דחופה המחייבת מענה מיידי, תצלצל ותפריע.

 

"זה רעיון קטן שיוצר ממשק אינטואיטיבי העושה שימוש בלחץ, וזה עובד". אומר המרט. "החיוג העדין אומר לי בתור המקבל: היי, אני רוצה לדבר איתך, אבל שום דבר לא דחוף. אם זו שיחה בדחיפות בינונית, אני יודע לחזור אליה בתום הפגישה שלי, בעוד שלשיחות הממש לא דחופות אני יכול לחזור בערב בזמני הפנוי. זה בעיקר מחדד את הרעיון שלא כל שיחת טלפון היא חשובה באותה מידה, ועל הדרך מחדיר מעט דרך ארץ במכשירי הסלולר שלנו".

 

"כשהייתי ילד קטן, החלום שלי היה להיות קוסם או מגלה ארצות. העבודה שלי היום מספקת קצת משניהם. כממציא ומעצב, אני שואל שאלה בסיסית: כיצד אנו רוצים לתקשר בעתיד?"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x